dimecres, 23 de juny del 2021

Memòria dels oblidats: El jugador, de Fiodor Dostoievski

Fiódor Mikailovich Dostoievski (1821-1881) és un reconegut escriptor rus, l'obra del qual ha arribat als nostres dies considerada imprescindible dins de la literatura universal. Títols com Pobres gentes, Memorias de la casa de los muertos, El jugador o Crimen y castigo, obra mestra de l'escriptor.

Nascut en una família acomodada, va perdre la seua mare quan era un xiquet i el seu pare va morir assassinat quan Dostoivski tenia divuit anys. Va ser aleshores quan ja s'interessava per la literatura i la seua obra destacaria per l'anàlisi psicològica dels seus personatges i el retrat de la societat russa del segle XIX. Mentre els seus llibres tenien una gran acollida entre els lectors, en la vida personal no li anaven massa bé les coses. Sofria epilèpsia, era ludòpata, tenia molts deutes i va perdre dos fills, la qual cosa l'afectaria molt.

 

Un dels títols que volem recuperar és aquest, El jugador. Publicada en 1867, narra les circumstàncies d'un preceptor d'una família noble russa. Està enamorat de la filla i quan la fortuna familiar es perd a causa del joc, ell intentarà recuperar-la per a la seua amada jugant també. Una novel·la que retrata allò viscut per l'autor com a ludópata i que va més enllà analitzant el perquè de l'addicció al joc i les conseqüències funestes que significaran per al protagonista. 

Una lectura curteta que, curiosament, Dostoievski va escriure per vendre i saldar deutes de joc...

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...