dimecres, 18 de novembre del 2020

MEMÒRIA DELS OBLIDATS: Colette


Colette és el pseudònim de Sidonie-Gabrielle Colette (Borgoña 1873-París, 1954). Va ser molt coneguda a França i la resta del món perquè va trencar amb les normes socials d'aleshores, a més de la forma de vida controvertida que va portar, sense pensar en el que diran i anant al seu aire. 

Criada en un poble per una família que li va procurar una bona educació i molta lectura, la qual cosa no era normal en aquella època sent dona, va ser el germen de la seua forma de pensar i de la que seria després a la vida adulta. Es va casar als setze anys amb un home vint anys més major que ella, Henry Gauthier-Villars, un vividor i ensarronador, que es dedicava a explotar escriptors i firmar les seues obres com a pròpies. Prompte va intuir el potencial de Colette, a qui tancava a una habitació perquè escrivira per a ell. Així van néixer les famoses novel·les protagonitzades per una jove Claudine, en realitat alter ego d'ella mateixa i basada en la seua infantesa. Claudine en la escuela, Claudine en París, Claudine en su casa i Claudine desaparece són els títols de la sèrie. Des d'aleshores comença la seua carrera com a escriptora. Escrivia obres teatrals, articles, assaigs, contes i novel·les, com Chérie, que li va donar fama en narrar la història d'amor entre una dona madura i un jove.



 

Després de divorciar-se del seu home, Colette es va convertir en una persona liberal, rebel, lliure de les obligacions socials imperants, actuant als teatres i mantenint relacions sentimentals amb dones, mentre creixia la seua importància al món literari. De fet, va ser l'única dona membre de l'Acadèmia Goncourt, societat literària francesa de gran prestigi.

Una figura que cal recuperar del passat per conéixer a una dona que va revolucionar la societat d'aquell temps, igual que ho va fer amb la seua escriptura. Busqueu-la a la biblioteca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...