dimecres, 22 de juny del 2022

Memòria dels oblidats: El amante del volcán, de Susan Sontang

 


Susan Sontag fou una famosa escriptora de la segona meitat del segle XX. Va nàixer el 1933 a la ciutat de Nova York i ingressa als quinze anys a Universitat de Califòrnia i després estudia en la de la ciutat de Chicago. Activista contra la guerra, en defensa dels drets humans i els drets de les dones, va ser una autora prolífica - va publicar tant articles, assaig como novel·la - i va rebre el prestigiós National Book Awards als Estats Units. Va morir el 2004, també a la ciutat de Nova York.

El 1992 publica aquesta novel·la que volem recuperar de la memòria. Entre la ficció i la realitat, Sontag ens apropa a la figura d'una dona del segle XVIII que va trencar amb les convencions classistes d'aquella època, l'Emma Hamilton, coneguda per haver sigut amant de l'almirall britànic Nelson. Una dona que va eixir del no-res, nascuda a una família pobra d'Anglaterra i prostituta, per arribar a la Cort i admesa, no sense reticèncias, per la noblesa, una cosa impensable. Físicament l'Emma coincidia amb els ideals per a una dona d'aquesta època, era molt bella, i va ser una de les més retratades en pintures quan un artista la va descobrir, la qual cosa li va obrir moltes portes. Però també va ser intel·ligent per a aprofitar les oportunitats que la vida li posava davant.

Sontag ens situa cronològicament i, recreant la vida d'Emma, ens proporciona els sentiments i la vida interior dels diferents personatges històrics que aniran desfilant durant la narració d'aquesta apassionada lectura sobre una dona excepcional. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...