dimecres, 19 de maig del 2021

Pessiguets de llibres: Jo sóc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís

"29 d'agost de 1944

 I EL VIATGE, VIST D'AQUÍ, ÉS TOT BAIXADA

Franco ha fugit. Les tropes angleses i americanes, amb dos batallons de republicans espanyols tornats d'Anglaterra han pujat pel mapa ensuat d'Espanya, han pres Sevilla, Badajoz i Càceres i s'ha cruspit Toledo com a entremès abans de reunir forces per entrar a Madrid. I franco ha fugit, però ningú no sap on és. El caos, a Espanya, deu ser total si el seguici d'un dictador pot evaporar-se sense que els millors serveis d'espionatge del món no aconsegueixin ensumar-li el rastre. Un govern provisional franquista ha demanat l'armistici als Aliats, que l'ha refutsat segons el principi de churchill i Rooselvelt de no acabar la guerra fins a la rendició total del l'Eix. Han acceptat, però un alto el foc provisional en espera que algú, a Madrid, faci valdre l'autoritat de reconèixer-se vençut.

Ofialmente, doncs, aquest tros de terra continua essent controlat perls guàrdies civils, si bé amb l'alto el foc semblen haver senvolupat tot d'una la facultat de no aparèixer mai, sobretot quan ens desplacem en grup i a plena llum del dia pels camins i les carreteres del voltant del Molló. Ens esquiven."


Aquesta novel·la, guanyadora del Premi Sant Jordi el 2017, ens conta en primera persona la història d'Agustí Vilamat, qui després de perdre la seua dona als bombardejos a la guerra civil espanyola es converteix en maqui a la Catalunya de postguerra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...