dimecres, 7 de març del 2012

Cinema i literatura: Guió adaptat versus guió original

Enrique Martínez-Salanova és l'autor d'una magnífica web sobre cinema i educació. Un dels apartats ens permet conèixer més de l'estreta rel·lació entre cinema i literatura, en concret la diferència entre escriure un guió original per a la pel·lícula o adaptar una novel·la, per exemple.

El guió original permet crear una història nova narrada en format cinematogràfic, s'escriu una història exclusivament per a la pel·lícula. Per als que anem als cinemes com espectadors, guanyem amb el factor sorpresa i la novetat. A la actualitat, són molts els escriptors, com Gabriel García Márquez, que es dediquen a escriure guions originals, com si de qualsevol obra literària es tractara.

Després tenim el guió adaptat. Trobem moltes pel·lícules basades en la literatura, sobre tot aprofitant l`èxit de novel·les que s'han convertit en best-sellers. Exemples coneguts són la saga Crepuscle, Harry Potter o, la més actual, Criadas y Señoras. Però adaptar un guió no és tant fàcil i cal tindre en compte elements com la duració limitada de la pel·lícula que obliga a triar la trama principal i oblidar personatges i trames secundaries, així com la dificultat de traslladar a la pantalla la psicologia i els sentiments que es descriuen als llibres. En aquest últim aspecte també compta molt l'encert dels actors que interpreten als personatges, els quals ja estàn molt definits als llibres. Així, es tracta d'una versió del llibre, el punt del vista del director. 

Fent història, al principi el món del cinema es basaba sobre tot en obres de teatre, aquelles que habíen tingut més èxit, més fàcils d'adaptar i del gust dels espectador. A més, podíem comptar amb els mateixos actors que ja havíen interpretat el paper al teatre. És el cas de Campanadas a media noche (1965) d'Orson Wells, West Side Story (1961) o Romeo i Julieta, en múltiples versions.

També es habitual basar-se en la biografia de personatges coneguts de qualsevol ámbit (polític, històric, música...). Comunment es coneix com biopic, i podem citar innumerables pel·lícules basades en la vida d'aquestos. Els 10 personatges més representats als cinemes han sigut: 

Sherlock Holmes
Napoleón
Drácula
Jesucristo
Frankestein
Tarzán 
Lenin 
Hitler
El Zorro
Robin Hood
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...