dimecres, 30 de març del 2022

Memòria dels oblidats: La muntanya màgica, de Thomas Mann


La muntanya màgica és considerada un clàssic i la més important de les que va publicar el seu autor, l'escriptor alemany Thomas Mann (1875-1955). Guanyador del Premi Nobel de Literatura el 1929 amb la novel·la Els Buddenbrook, aquesta és més coneguda. 

El protagonista és un jove enginyer, Hans Castorp, qui visita a un cosí en un sanatori per a tuberculosos en la ciutat de Davos (Suïssa). Amb la idea d'estar tres setmanes finalment es queda durant set anys. Allí descobrirà una altra vida, més natural i lenta, gaudint d'allò que l'envolta i compartirà el temps amb el personal del sanatori i altres malalts, en un món apartat on li passaran moltes coses al jove Castorp. 

Altres personatges tindran també veu i, juntament amb el jove Hans, la tranquil·litat i la vida relaxada donarà peu a disquisicions intel·lectuals al voltant de temes polítics, filosòfics i la forma de viure de finals del segle XIX, que és el temps en què es desenvolupa la novel·la.

Un gran clàssic, no només per la seua importància literària sinó també per les, més o menys, mil fulles que la componen, que val la pena recuperar entre els oblidats.


Dones, crits des del silenci: Violencia, de Bibiana Collado

 


Bibiana Collado Cabrera. Violencia. Ed. La Bella Varsovia

Bibiana Collado és una poetessa castellonenca que va publicar el 2020 aquest poemari que tracta el maltractament cap a la dona. A través dels versos Bibiana visibilitza a les víctimes i els abusos, aprofitant la versatilitat del llenguatge poètic el qual, sense assenyalar directament, possa de manifest aquesta lacra i com afecta a les dones.

El llibre divideix els poemes en quatre parts dedicats a la violència física, verbal, social i psicològica, paraules que denuncien i demostren que la violència està molt present a la nostra societat actual.


Pessiguets de poesia: On dormen els teus ulls, de David Raga i Sauco


 Joventut enyorada

innocència perduda.

Mentre jo, caduc,

veig passar els anys

els xiquets

no deixaran de jugar.

Sed, d'Amélie Nothomb


Amélie Nothomb. Sed. Ed. Anagrama 

Nothomb és coneguda entre els lectors per desenvolupar arguments als seus llibres prou originals. Té una visió molt particular de la realitat o dels fets com demostra en aquesta novel·la, una reinterpretació molt personal de la passió de Jesucrist. 

Una història sobre Jesucrist, més propera a ell com a home, que pateix, dubta, reflexiona, amb una manera de ser prou llunyana de la divinitat, el qual ens narrà en primera persona els fets que ja coneixem però des de la seua perspectiva.

Sens dubte, una original lectura que us recomanem.

 

Tinta simpática, de Patrick Modiano

 


Patrick Modiano. Tinta simpática. Ed. Anagrama

Jean Eyben és un aprenent de detectiu a qui encarreguen seguir el rastre d'una misteriosa dona, Noëlle Lefebvre, sense que siga capaç de trobar-la. Anys després, obsessionat amb ella, retoma la recerca ixint a la llum pinzellades d'una dona que com una ombra apareix i desapareix deixant rere d'ella amors, cotxes o llocs que ha sigut testimoni de la vida d'aquest misteriosa dona.

Un experiment literari en el qual Jean Eyben serà l'intèrpret de la persona coneguda com Noëlle a través de les experiències vitals d'aquesta.

 

Violeta, d'Isabel Allende

 


Isabel Allende. Violeta. Ed. Plaza y Janés


Aquesta és la història de Violeta, una dona nascuda a Xile i la vida la qual transcorre durant tot el segle XX, sent testimoni de rellevants fets històrics, els quals anirà narrant juntament amb la seua vida el 2020, amb cents anys, en una carta a un desconegut Camilo. Al final de la novel·la esbrinarem qui és aquest.

És 1920 i Violeta, qui pertany a una família rica, acaba de nàixer, quan la mal anomenada "grip espanyola" arriba a Xile. Sortosament la família ix indemne però arriba la crisi econòmica del 29 i ho perdran tot. Violeta acabarà vivint en la misèria al camp i farà el possible per eixir de la seua situació i viure la vida que vol. Una lluita per la supervivència i la superació que vindrà acompanyada d'amors i desamors, els quals marcaran també el seu destí. 

Una lectura que permetrà el lector viure fets històrics, recórrer el món i viure aventures i desventures de la mà de la seua protagonista, gaudint de l'excel·lent ploma d'Isabel Allende.

 

Olor de maduixa


 Joana Raspall / Anna Clariana. Olor de maduixa. Arbres, plantes, flors i fruits. Ed. Pagés

Joana Raspall (1913-2013) fou una destacada escriptora i poetessa en llengua catalana, qui va publicar també per als lectors infantils, com aquest poemari il·lustrat que us recomanem. Té com a tema principal el món natural que ens envolta, els arbres, plantes, flors i fruits, i recull al voltant de cent poemes ordenats alfabèticament pel títol, com aquest:

El camp florit

Sota els arbres blancs

no veurem les cases,

- monstres arrapats

a la terra pura -.

Vine al camp florit!

Xopa de rosada

l'herba es vincla dolça.

És un temps que fuig.ç

L'hora que s'escapa

pren grapats de flors.

Ja no en queden gaires.

Vine al camp florit

i oblidem les cases!

 


Els fantasmes de la lluna Moon

 

Guy Bass / Pete Williamson. Skeleton Keys. Els fantasmes de la lluna Moon. Ed. La Galera

Skeleton Keys és una sèrie de llibres infantils protagonitzats per un esquelet, el qual es capaç d'obrir amb les claus a les seues mans móns fantàstics on es traslladarà el lector. Skeleton s'ha convertit d'imaginàri en inimaginari i ara té cura d'aquells que es converteixen com ell.

En aquesta nova entrega, la segona després del títol L'amic imaginari, Skeleton haurà d'investigar les misterioses desaparicions dels membres de la família Moon i tindrà contacte amb la Lluna Moon, una xiqueta molt especial. Una lectura d'aventures, misteris i fantasia que encantarà els xiquets lectors.

La niña silencio

 


Cécil Roumiguière / Benjamin Lacombe. La niña silencio. Ed. Apila

La xiqueta protagonista d'aquest conte té els ulls tristos, no parla i viu en un món de silenci a causa de la situació que pateix de maltractament, i que la narració deixa intuïr a través de metàfores. Aquells que li causen el mal són llops i a voltes els dies són rojos, els dolents, i d'altres blaus, aquells feliços, sense violència. La seua mestra, preocupada, intenta ajudar-la i amb bones paraules aconseguix fer-la parlar i contar la seua trista història. 

Un conte que expressa els sentiments i els abusos dels quals és objecte la xiqueta, tant en l'àmbit narratiu com a través de les meravelloses il·lustracions i els colors empleats per Benjamin Lacombe.



dimecres, 23 de març del 2022

Memòria dels oblidats: Matar a un ruiseñor, de Harper Lee

 

 
 
La discriminació de la població de color als Estats Units ve de lluny. També ha sigut un tema protagonista a la literatura i, entre els llibres més coneguts que el tracta, està Matar a un Ruiseñor. Era la primera novel·la d'una desconeguda autora, Harper Lee (1926-2016), que vivia en un poble d'Alabama, al sud dels Estats Units. Publicada l'any 1960, va ser un gran èxit en tot el món, la qual cosa feu que Hollywood la convertira en pel·lícula, amb el famós actor Gregory Peck al paper principal de l'advocat, i fora reconeguda amb el Premi Pulitzer.

La novel·la ens trasllada a un xicotet poble d'Alabama on viuen els xiquets i germans Jem i Scout Finch. La història està narrada a través de la veu de la xiqueta, Scout, i coneixerem més sobre la societat racista d'aquella època i com es desenvolupen els esdeveniments dels quals és testimoni. Atticus Finch és el pare dels xiquets, advocat de professió, el qual destacarà en aquesta xicoteta comunitat quan accepta defensar a un home de color, anomenat Tom Robinson, acusat de violar i assassinar una jove blanca. 

Matar a un Ruiseñor és un llibre tan actual ara com anys enrere quan es va publicar, en un país on continuen succeint situacions de desigualtat i injustícies contra la població de color. Un llibre que defensa la igualtat i la justícia per a tots independentment del color de la pell.


Dones, crits des del silenci: Terrible, d'Alain Serres

 


Alain Serres. Terrible. Ed. Libros del Zorro Rojo

Malgrat que aquest llibre no tracta específicament el maltractament envers la dona, sí que aprofita per a parlar sobre el tema del maltractament en general amb els xiquets. El protagonista del conte és un llop roín i amb un caràcter terrible que abusa i maltracta a tot el món, inclosa la seua família. Els seus fills seran valents per intentar canviar aquesta situació i quan s'assabenten d'un secret del seu pare li contaran a la mare. Aquesta serà capaç d'enfrontar-lo perquè accepte el que li passa i deixe d'atemorir a tots.

Pessiguets de poesia: Elogi del progrés, de Matilde Llòria

Autor desconegut

Quin descans per al cor!

Ja s'ha inventat la màquina

amb ulls que ploren per nosaltres.

No caldrà tindre pena

ni pes al pit.

D'ara en avant, l'enginy

s'engolirà les llàgrimes;

mai no relliscarà una gota

d'amargor pel rostre

on tants cristalls de sal rodoladora s'hi trencaren.

De momento, alleujament tromfal del plor.

Quin oblit de rius amargs!

Quina beneita bonança!

Ara solament resta saber

si l'eixutesa sedenta i perllongada

enyorarà la humita brillantor

a les bassetes dels ulls tebis; si enyorarà

un fil de rierol brillós de càlida ploralla

per tal d'humanitzar-nos de bell nou.


La señora March, de Virginia Feito

 


Virginia Feito. La señora March. Ed. Lumen

La senyora March fa referència a la dona protagonista d'aquesta novel·la, una dona de l'alta societat dels seixanta o setanta que viu a Nova York. El comentari innocent de la dependenta d'una tenda li farà embogir quan descobreix que el seu home, un famós escriptor, s'ha basat en la seua persona per a caracteritzar a la prostituta protagonista de la seua última novel·la de forma prou denigrant.

Narrada en primera persona per la mateixa senyora March, anirem desconstruint la seua persona, des de la seua infantesa, sabent més sobre la família de la senyora March, el seu matrimoni i el desequilibri emocional d'una dona que no està contenta amb la seua vida ni amb ella mateixa, sempre pendent de què diran.

La ment pertorbada de la senyora March desencadenarà una sèrie de conseqüències fins al sorprenent final.



El vuelo de la cometa, de Laetitia Colombani

 


Laetitia Colombani. El vuelo de la cometa. Ed. Salamandra


Léna és una mestra francesa que decideix trencar amb tot després de patir un fet que ha capgirat la seua vida. Per això viatja a l'Índia on coneixerà Lalita, una xiqueta que mai no ha anat a escola i treballa tot el dia a un restaurant. Commoguda amb la injusta situació de Lalita, Léna es proposa millorar la seua vida i ensenyar-li a llegir i escriure.

L'autora de La Trenza, el qual també us recomanem la seua lectura, ens presenta una història de superació a l'Índia, al mateix temps que denuncia les desigualtats que pateix la dona en aquell país, així com el masclisme imperant, el qual aboca les dones a un destí de maltractaments i injustícies.


La librera de París, de Kerry Maer

 


Kerry Maer. La librera de París. Ed. Navona

Aquesta novel·la està basada en la veritable història de la llibreria real ubicada en la ciutat de París. Sylvia Beach era la seua propietària i la protagonista del llibre. Va arribar des dels Estats Units i la va fundar el 1919, especialitzada en literatura anglosaxona, i prompte es convertiria en un lloc de referència per als amants de la literatura i els llibres, a més de punt de reunió d'importants escriptors de l'època en llengua anglesa com Hemingway, James Joyce o  Scott Fitzerald, els quals també seran personatges de la novel·la.

Una lectura sobre llibres i literatura, que ens permetrà conéixer el París d'aquella època, abans i durant la Primera Guerra Mundial, així com el destí d'aquesta dona lluitadora i la seua famosa llibreria. 


Los secretos de las brujas


 Julie Légère, Elisa Whyte / Laura Pérez. Los secretos de las brujas. Una iniciación a nuestra historia y nuestros saberes. Ed. Errata naturae

Aquest llibre il·lustrat ens apropa la figura de les bruixes al llarg del temps, des de l'antiguitat fins als nostres dies. Està adreçat a qualsevol lector que tinga curiositat per conéixer més sobre elles, tant joves lectors com adults. Un complet recull sobre allò que significa ser bruixa, fets històrics, tradició, simbologia, pràctica i elements que defineixen a les bruixes. 

Una lectura curiosa i molt interessant que ens invita a descobrir el meravellós món de les bruixes vertaderes.

Un món de mares fantàstiques


 Marta Gómez Mata / Carla Nazareth. Un món de mares fantàstiques. Ed. Comanegra

Com explicar diferents fets de la història o parlar de personatges coneguts de la història o aquells literaris? Res millor que siguen les mares, les quals són els que millor els coneixen, qui parlen i expliquen coses dels seus fills i filles. Com la mare de Cleopatra, Einstein o Martin Luther King o les mares literàries de Tom Sawyer, Pippi Calzaslargas, King Kong o la Sireneta.

Un plantejament original, un homenatge a les mares i unes fantàstiques il·lustracions en un llibre recomanable no sols per als xiquets i xiquetes sinó també per a regalar a qualsevol mare.

Una princesa en motocicleta

 


Raquel Garrido / Héctor Borlasca. Una princesa en motocicleta. Ed. Apila

Els contes d'una prestatgeria han caigut i els personatges dels llibres s'han mesclat. El drac que tenia que segrestar la princesa Celia ha desaparegut i ella, dona valenta que no necessita de cap príncep, anirà a buscar-los a la resta de llibres en motocicleta. Altres personatges de conte hi han envaït les històries i la princesa els ajudarà a tornar als seus contes originals. Fins que troba el drac, qui no vol tornar perquè on està el tracten millor, i la princesa li promet canviar la història, que a ella tampoc la convenç. 

Un àlbum il·lustrat que tracta la igualtat de gènere i canvia el paper que sempre han tingut les princeses de conte.


dimecres, 9 de març del 2022

Memòria dels oblidats: 1984, de Georges Orwell


George Orwell, pseudònim d'Eric Arthur Blair (1903-1950), fou un escriptor britànic, nascut a l'Índia, conegut fonamentalment per les novel·les Rebel·lió a la granja (1945) i 1984 (1949). Aquesta última és aquella que volen recuperar de la memòria, malgrat que el seu argument us resultarà molt actual pel que conta. 

La narració ens trasllada a un món distòpic marcat pel control i el sotmetiment de la població. Per altra part, les xarxes socials capten i analitzen tot allò que puja la gent en elles, avançant-se i modificant les preferències personals i recol·lectant informació com a mercaderia.

Winston Smith és el protagonista principal, qui treballa com a censor al Ministeri de la Veritat, però amaga el seu inconformisme amb el Partir al poder. Winston sofrirà les conseqüències d'aquest règim en la seua persona en el moment que decideix establir una relació amorosa prohibida amb una altra jove, Júlia. 

Un poder totalitari, el "Gran Germà", controla aquest món, reprimint i manipulant la informació per a eliminar el pensament crític i que el govern puga assolir un control total sobre tots els aspectes de la vida de la gent i posar fi a la democràcia.

 

Dones, crits des del silenci: Barba Azul, d'Amélie Nothomb

 


Amélie Nothomb. Barba Azul. Ed. Anagrama

Basada en el conte clàssic del mateix nom, arreplegat per Perrault, l'escriptora d'origen japonés, Amélie Nothomb l'adapta en aquesta novel·la als nostres temps. Al segle XX, Barba Azul seria un aristòcrata espanyol, Elemirio, a qui pertany una impressionant mansió en París, una de les habitacions de la qual lloga a joves que en un moment determinat ja no se sap res d'elles. I arriba l'altra protagonista, la jove Saturnine, contenta de poder viure en aquesta mansió per un preu irrisori. Així, compartirà espai amb un home estrafolari i molt particular que la posarà en perill, perquè ja ho sabem pel conte, però gràcies a l'opulència i el bon viure que li proporciona, Saturnine aguanta com a inquilina.

Si ens atenim al tema que ens ocupa, el maltractament o violència envers la dona, ens preguntem: cal aguantar dita violència malgrat que portem una vida de luxes? 



Pessiguets de poesia: Cap al tard, de Màrius Sampere



 Cap al tard 

coincidim.


Sembla 

que coincidim.


Qui sap

si coincidim.

 

Potser

no coincidim.

 

Millor

si coincidim.

 

Però

si coincidim,

perquè cap al tard?

 

Antologia de Poetes Catalans, t. IV - De Maragall als nostres dies. Segona Part. Ed. Galaxia Gutemberg.



El matrimonio amateur, de Anne Tyler


Anne Tyler. El matrimonio amateur. Ed. Alfaguara

Pauline és ja àvia quan recorda la seua vida passada condicionada pel seu matrimoni amb Michael quan tots dos eren massa joves. Es van conéixer molt joves i de seguida es van casar, malgrat que Pauline va estar neguitosa fins a l'últim moment. Els seus dubtes es confirmen quan després d'un temps de matrimoni es posa de manifest els seus caràcters tan diferents i les dificultats que travessen com a parella. Hauran d'adaptar un a l'altre i acceptar determinades coses, nèixen els fills i el temps va passant entre rutina i vida quotidiana. Però arribarà un moment en què les diferències entre ells pesaran més que la vida que hi han construït junts.

Una profunda reflexió sobre el matrimoni, el que significa viure en parella i el fet de deixar-se anar per la vida sense parar-se a pensar sobre allò que vertaderament volem.



La muerte del hipster, de Daniel Gascón


Daniel Gascón. La muerte del Hipster. Ed. Penguin Random House

El protagonista d'aquesta novel·la és un hipster de ciutat que acaba sent l'alcalde de Cañada, un poble de Teruel. Enrique Notivol, que així es diu, es proposa revitalitzar el poble perquè arriben nous pobladors i donar-li nova vida. Per això haurà de comptar amb l'ajuda i complicitat dels seus habitants, als quals anirem coneixent, i introduir novetats i noves idees, però l'aparició de la pandèmia no li posarà les coses gens fàcils.

Amb pinzellades d'humor ens proporcionarà una lectura amena i divertida, la qual reflecteix la societat d'avui dia.

La mestra


 

Zoo / Gemma Moltó. La mestra. Ed. Zoo

El grup musical valencià Zoo ha convertit les seues cançons en llibres il·lustrats. Un d'aquests llibres és La mestra, el qual conta sobre l'educació i les escoles durant l'època de repressió franquista i parla d'una mestra que es va rebel·lar contra les normes imposades i ensenya el valencià i fa feliços els seus alumnes.

Aquest llibre està basat en la vida de Marifé Arroyo, mestra represaliada de l'escola del poble de Barx, a la comarca de la Safor, però que pot aplicar-se a altres mestres de l'època que no es van conformar amb la situació que patien a les escoles.

Una lectura amb molta marxa, perquè podeu escoltar la cançó del disc compacte que l'acompanya, i que fa referència a la història del País Valencià.


Quiero ser reina


 Susana Peix / Dani Torrent. Quiero ser reina. Ed. Triquetaverde

Quan obriguem aquest conte es trobarem en una batalla, dos exèrcits lluiten un dia rere altre. I entremig de la lluita un soldat crida una cosa d'allò més sorprenent: vol ser reina. Els seus companys riuen i es burlen però ell lluitarà contra tots els obstacles al camp de batalla i obviarà els comentaris i insults de l'enemic per aconseguir el seu objectiu de convertir-se en reina. 

Una metàfora del dificultós camí que han d'enfrontar les persones transgènere i una lectura perfecta per parlar de tolerància, respecte i coeducació amb els xiquets.


El casament


 Jessica Love. El casament. Ed. Kókinos

Dues nenes assisteixen a un casament molt especial. Juguen i ho passen molt bé sense donar-li importància al fet que es tracta de la unió de dues dones. El llibre desprén l'afecte i l'amor d'un dia de celebració com aquest i la felicitat de les dues xiquetes. 

Un àlbum il·lustrat perfecte per a fomentar en els menuts la diversitat de gènere, la tolerància i el respecte cap a altres realitats que es donen a la nostra societat.

 


dimecres, 2 de març del 2022

Memòria dels oblidats: La tia Tula, de Miguel de Unamuno


La tia Tula és un clàssic de la literatura espanyola escrit per Miguel d'Unamuno (1864-1936) i publicada el 1927. En ella ens conta com una dona, Gertrudis o la tia Tula, s'emporta el seu cunyat i els nebots a viure amb ella quan mor la seua germana, una pràctica usual a l'època i que l'escriptor critica.

La relació entre ells anirà fent-se més difícil a mesura que passe el temps, agreujada per la pressió d'un pretendent que vol casar-se amb ella i l'interés romàntic del seu cunyat a qui també agrada.

Tula és veurà condicionada a més pels costums religiosos d'aleshores, les quals marquen molt com es viu l'amor en aquell temps i el concepte que es té de la dona.


Dones, crits des del silenci: Desnuda, de Jordi Sierra i Fabra


 Jordi Sierra i Fabra. Desnuda. Ed. SM

Aquesta és la història d'una parella d'adolescents, el Ramiro i la Marga. El que havia de ser una història d'amor no ho és. Ramiro controla la Marga i ho justifica perquè la vol. Una relació opressiva que Marga anirà qüestionant-se fins que es vesga en la necessitat de demanar ajuda.

Una lectura angoixosa i difícil que ens posarà a la pell de la Marga i ens dona una perspectiva d'una dona més jove, perquè el maltractament, com la trista realitat ens demostra, no té edat. Un llibre perfecte per a fer reflexionar i pensar els joves lectors i les joves lectores.



Pessiguets de poesia: L'ocell de paper, de Josep Punsola i Vallespí

Il·lustració studio Guardabosques

Ni canta, ni vola,

ni sap què fer, 

l'ocell de paper.


L'ocell no canta:

no brolla vida

de la complanta.


I el cant que falla,

tot l'altre immola:

l'ala no salla,

l'ocell no vola.


Com que poc és

ser presoner

de no ésser res,

no sap què fer.


I en un racó, 

joguina fútil,

jau de cantó

l'ocell inútil.


Fou modelat

per mà d'infància,

i abandonat

per inconstància.


I ara, tot sol,

sense esperança,

orfe d'un vol

que no s'atansa,

 

resta l'ocell de paper,

que ni canta, ni vola,

ni sap què fer.

 

"Antologia de poetes catalans. De Maragall als nostres dies. Segona part".

Ed. Galaxia Gutemberg 

Canción dulce, de Leila Slimani

 


Leila Slimani. Canción dulce. Ed. Cabaret Voltaire

Una família, desbordada pel treball, contractarà una mainadera per a fer-se càrrec dels fills menuts del matrimoni. Així arribarà a les seues vides la Louise, una dona de quaranta anys, eficient i d'aspecte juvenil que connectarà amb la muller i col·laborarà de bona gana amb les tasques de la casa. Encantats amb ella, el matrimoni prompte descobrirà l'altra cara, gens amable, de la Louise. 

Una lectura inquietant que perdurarà a la ment del lector o lectora que s'endinse en aquesta novel·la.


Trufas para el comisario, de Pierre Magnan

 

Pierre Magnan. Trufas para el comisario. Ed. Siruela

 

En un poble francés comencen a succeir una sèrie de desaparicions que alteren la vida dels seus habitants. La policia, amb el comissari Modeste Laviolette al capdavant, anirà seguint pistes i interrogant una sèrie de personatges, dels quals el lector podra saber-ne més sobre ells i  les seues vides, formant un retrat de la vida rural on es desenvolupa la novel·la.

Pierre Magnan va morir el 2012 i va deixar escrites un bon grapat de novel·les del gènere negre ambientades al món rural francés. Aquesta és, de moment, l'única traduïda al nostre país.



El método Catalanotti, d'Andrea Camilleri

 


Andrea Camilleri. El método Catalanotti. Ed. Salamandra

Nova entrega protagonitzada pel comissari Montalbano, el qual haurà d'investigar el misteri de la desaparició d'un mort i l'aparició d'un altre cadàver al lloc del desaparegut, en una estranya posada en escena que recorda a una obra de teatre. Diferents personatges aniran desfilant per les pàgines seguint les pistes a les quals duu la investigació, mentre la novel·la ens deixa també pinzellades de la vida personal de Montalbano.

Una lectura entre el drama i la comèdia, la número 31 de la sèrie de Montalbano, de la qual queden dos per a traduïr després de la mort de l'escriptor italià.


Què s'amaga al cel de la nit?


 Aina Bestard. Què s'amaga al cel de la nit? Ed. Zahorí Books

 

A la nit el cel està ple d'estrelles i constel·lacions que descobrirem a través d'aquest llibre il·lustrat. Conté pestanyes en forma de finestres on podrem observar allò que es veu a la nit al cel des huit racons del món: al Japó, al Marroc, a Mèxic, a Mongòlia, a Polònia, a Kenya, l'Índia i Nova Zelanda.

Al costat de cada finestra jugarem a esbrinar diferents animals típics dels països que visitem amagats a les fulles i què, com llegim al final, representa cadascun d'ells una constel·lació.

Un llibre perfecte per introduir als menuts en l'astronomia i les meravelles que amaga el cel a la nit.


Tim y Tatum. Bienvenido al clan

 

Grimaldi / Bannister. Tim y Tatum. Bienvenido al clan. Ed. Nuevo Nuevo

Aquest és un còmic per als menuts de la casa, el qual ens trasllada a l'època de la prehistòria. Està protagonitzat per un xiquet amb una marca a la cara i del que la resta de xiquets es burla. Ningú al clan se'l pren seriosament, menys quan Tim anuncia que ha vist un dinosaure, els quals ja estan extingits.

Els dos es faran molt bons amics i els hi acompanyarem en les seues malifetes i aventures, gaudirem d'una lectura molt divertida, alhora que tracta temes més adults amb un missatge senzill i proper al món infantil.

 

 

Esperant el núvol, un viatge als campaments de refugiats saharauis


Marc Vicens. Esperant el núvol. Un viatge als campaments de refugiats saharauis. Ed. Vitel·la / Universitat de Girona

Aquest còmic és el resultat de les visites que l'autor, el dibuixant Marc Vicent, ha fet durant diversos anys acompanyant alguns membres de la Universitat de Girona en el marc d'un acord de cooperació. A aquest grup els acompanyarem durant el viatge i l'estada en el campament, donant testimoni de les persones que hi viuen, el dia a dia en el campament i que, a més, denuncia la difícil situació que pateix el poble saharaui.

Una lectura que aprofita per a abordar problemes socials com aquest que es planteja als joves lectors, utilitzant per això la novel·la gràfica.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...