dimecres, 28 de gener del 2015

Li donem veu a... P.D. James


Malhauradament l'escriptora britànica de novel·les policíaques P.D. James ens va deixar el novembre passat amb 94 anys. El nostre xicotet homenatge des d'Ones de Llibres.

Phyllis Dorothy James, el seu veritable nom, va nèixer a Oxford el 1920, va estudiar a Cambridge i va ser funcionaria fins el 1979. Un poc abans, el 1963 va publicar la seua primera novel·la, Cubridle el rostro. Des d'aleshores publicà un total de vint títols, l'últim el 2013, La muerte llega a Pemberley, una continuació de l'obra de Jane Austen Orgull i prejudici, la qual va ser adaptada en forma de minisèrie per la BBC, al igual que altres títols, tant a Anglaterra com als Estats Units.



Una de les novel·les que té més conegudes és Muerte en el seminario. Està protagonitzada pel seu detectiu més famós, Adam Dalgliesh, qui regresa a East Anglia, on passà la seua joventut, per investigar la mort d'un seminarista que estudiava a la Universitat de Saint Anselm. El detectiu haurà de desxifrar la clau que li ofereix una de las víctimes per atrapar l'assassí.

Així comença...

"Fue idea del padre Martin que yo pusiera por escrito mi experiencia del hallazgo del cadáver.

- ¿Se refiere a algo así como si escribiera una carta para contárselo a una amiga? - pregunté.
- Quiero decir que lo escriba como si fuese ficción - contestó el padre Martin -, como si usted estuviera fuera de sí mima, observando lo que ocurrió, recordando lo que hizo y lo que sintió. Como si le hubiese sucedido a otra persona.

Le entendí, pero no sabía por dónde empezar.

- ¿ Todo lo que sucedió, o únicamente mi paseo por la playa y el momento en que desenterré el cuerpo de Ronald?
- Cualquier cosa, todo o que se le ocurra- respondió -. Si lo desea, escriba sobre el seminario y sobre su vida aquí, Creo que le resultará útil.
- ¿ A usted le resultó útil, padre?

No sé por qué pronunció esas palabras; sencillamente me pasaron por la cabeza y las dejé salir. Era una tontería, tal vez una impertinencia, y sin embargo a él no pareció molestarle.

- No, a mi no me ayudó - dijo después de unos segundos -, pero aquello ocurrió hace mucho tiempo. Creo que su caso podría ser diferente. (...)"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...