Pregunta de concurs: sabeu de Premis Nobel que hagen treballar al món del cinema? Doncs ja us adelantem que hi ha uns quants.
Començem per George Bernard Shaw, premi Nobel 1925, va adaptar al cinema la seua obra Pygmalion y va guanyar l'Oscar al millor guió adaptat. Tot un encert.
William Faulkner, Premi Nobel 1949, també va probar sort al món cinematogràfic com a guionista quan es va vore agobiat per problemes econòmics. Apareix als crèdits de les pel·lícules El sueño eterno, Tener y no tener i Tierra de faraones.
El següent en la llista és el francés Jean-Paul Sartre, Premi Nobel 1964, va adaptar l'obra El crisol, de Arthur Miller.
Cronològicamente, li toca el torn a Samuel Beckett, Premi Nobel 1969, va escriure el guió d'una única pel·lícula titolada Film i protagonitzada per Buster Keaton.
Gabriel García Márquez, autor de Cien años de soledad i Premi Nobel 1982, també probà sort amb el guió de El gallo de oro, Edipo Alcalde i Los niños invisibles, i ha col·laborat en les adaptacions de les seues novel·les a la gran pantalla.
L'espanyol Camilo José Cela, Premi Nobel 1989, va treballar com a guionista de les pel·lícules de les seues obres La colmena i La familia de Pascual Duarte. Després es va passar de guionista per a sèries de televisió com l'adaptació de El Quijote, amb Fernando Rey en el paper principal.
I parlem de Dario Fo, Premi Nobel 1997, treballà com a guionista pel productor Dino de Laurentis al principi de la seua carrera. De quatre pel·lícules sols una arriba a estrenar-se en Espanya: Hasta siempre, Italia.
I per últim, Harold Pinter, Premi Nobel 2005. El seu treball com a guionista ha sigut paralel a la carrera literària. Ha treballar a les pel·lícules, entre les més conegudes, Lo que queda del día, protagonitzada per Emma Thompson i Anthony Hopkins, i Lolita, amb Jeremy Irons.
Podem comprobar que el talent per escriure pot aprofitar de moltes maneres, no sols per escriure una novel·la, també bones històries per a disfrutar als cinemes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada