dimecres, 27 d’abril del 2022

Memòria del oblidats: La veu melodiosa, de Montserrat Roig

 


La mare de l'Espardenya va morir al nàixer ell i el seu avi, a causa de l'aspecte lleig del xiquet, el protegeix i l'educa tancat a casa, amb tutors i intel·lectuals que li descobriran un món fantàstic marcat pels llibres que llig i l'ambient que li ha creat el seu avi. Però quan arriba a l'edat adulta i deixa la casa per a anar a estudiar a la universitat enfrontarà una realitat aliena a ell, amb la qual no s'identifica.  

Ambientada a la Barcelona de la postguerra espanyola, l'autora transmet la realitat a través dels ulls del jove protagonista i la seua particular concepció del món.

Montserrat Roig (Barcelona, 1946 - Barcelona, 1991) fou una destacada periodista i escriptora en llengua catalana, les obres literàries de la qual van ser premiades en diverses ocasions. La veu melodiosa fou publicada per primera vegada el 1987.

Dones, crits des del silenci: La faz de la tierra, de Juana Salabert

 


Juana Salabert. La faz de la tierra. Ed. Alianza

Narrada en primera persona per la protagonista aquesta conta al lector el fet que introdueix la violència a la seua vida de la mà del seu home. Sabem des del primer capítol que ha fugit del maltracte amb tan mala sort que ha patit un accident d'autobús i es troba mig inconscient al fons d'un precipici esperant mentre recorda la seua infantesa, la joventut i el matrimoni i va desgranant tot allò que pateix, les pallisses, els insults i la depressió que quasi acaba amb ella.  

Amb una prosa àgil i senzilla, sense diàlegs, només la veu de la dona, anem coneixent les seues circumstàncies personals i els sentiments que desperten en ella a causa del maltractament.


Pessiguets de poesia: La fi de l'hemicicle, de Lluís Roda

Il·lustració de Kazuaki Yamauchi

Una poma tallada transversalment no és

Sinó una aportació més a allò que decidim.

Perquè una poma no implica res,

Tan sols una mirada.

I aquesta sempre espera una veu d'enunciació.

Una sentència projectada en el desert.

Una apropiació ampla i solemne,

Estesa com una ala cap al mar.

Entre águilas y dragones, d'Emilio Lamo de Espinosa

 


Emilio Lamo de Espinosa. Entre águilas y dragones. El declive de occidente. Ed. Espasa Calpe

Aquest llibre és el guanyador del Premi Espasa 2021, un assaig que analitza els canvis que han sofrit els països que conformen occident des de la revolució industrial, un moment històric i transformador de la societat d'aquella època a tots els nivells. Actualment, a causa de la influència de les noves tecnologies i l'avanç de països emergents i noves potències econòmiques, com la Xina o Índia, assistim a un altre gran canvi polític, econòmic i social global.

Ha començat la decadència d'Occident tal com apunten tots els indicis? Una lectura molt interessant per reflexionar sobre el món en què vivim.

El caso Galton, de Ross Macdonald

 


Ross Macdonald. El caso Galton. Ed. RBA

Aquest títol forma part de la sèrie protagonitzada per l'investigador Lew Archer. A través d'un advocat, la matriarca de la família Galton, una adinerada família, el contracta per trobar el seu fill desaparegut vint anys enrere. La seua relació no era bona i les desavinences eren freqüents perquè no estava interessat en els negocis familiars.

Archer anirà desentranyant la vida del jove i de la família, posant al descobert no pocs secrets i sorpreses que mantindran enganxat el lector fins al desenllaç de la trama.

El nombre de los tontos está escrito en todas partes, de Pablo Carbonell

 


Pablo Carbonell. El nombre de los tontos está escrito en todas partes. Ed. Contraluz

Ambientada al món de l'espectacle, aquesta novel·la ens presenta una estrella que, després de triomfar amb un grup musical infantil, decideix anar per lliure per trobar un món on experimentarà tota mena de situacions, algunes bones però, sobretot, roïnes i desagradables que només pot saber algú que ha estat entre bambolines. 

Un relat humorístic que no amaga les dificultats i la veritable realitat del que amaga el món de l'espectacle pels que ho viuen. No obstant això, el riure està assegurat.


El viatge de les paraules

 


Andrea Marcolongo / Andrea Ucini. El viatge de les paraules. Ed. Zahorí Books

Un llibre que ens proposa conéixer el significat, l'origen i evolució de vint-i-cinc paraules de la nostra llengua com infància, animal, llengua o fantasia. Bellament il·lustrat, serà una introducció a l'etimologia per als xiquets, una lectura curiosa i enriquidora. Per exemple, ens ensenya que feminitat està relacionat amb felicitat i mostra com el món i la cultura clàssica, a través de les llengües com el llatí i el grec, ha arribat a nosaltres a través de la forma de parlar.

Romances de la rata sabia

 


Paloma Día-Mas / Concha Pasamar. Romances de la rata sabia. Ed. Bookolia

Una rateta de biblioteca hi ha seleccionat setze romanços sobre temes actuals per apropar-los als lectors menuts. Com ens diu al començament:

"Esto era una rata sabia 

que sabía leer bien. 

Vivía en una biblioteca 

entre libros y paper. (..)

Un día de cada día

ya se cansó de leer;

se puso a escribir romances

y a recitarlos después(...)"

A través dels poemes il·lustrats 

Una lectura que, com un joc, enganxa amb la tradició poètica espanyola, i permet gaudir dels versos i les històries que ens conten.


Projecte iaia


 Anne Fine. Projecte iaia. Ed. Nórdica Infantil

La iaia Harris viu a casa del seu fill, casat i pare de quatre fills. Últimament la iaia ja no és qui era, perd la memòria, fa coses rares, com enviar corones de flors a amics que encara no han mort, i comença a tindre incontinència. Davant això la mare, Natasha, vol que la iaia vaja a una residència, la qual cosa no agrada gens als xiquets i pensaran un pla, el Projecte Iaia, perquè la iaia es puga quedar a casa, malgrat la decisió de la mare.

El conflicte està servit en aquesta família, comptat amb molt d'humor.

 


dijous, 21 d’abril del 2022

Memòria dels oblidats: El libro de la selva, de Rudyart Kipling


El libro de la selva de l'escriptor britànic Rudyart Kipling fou publicat el 1894 i la fama l'acompanyat fins avui dia gràcies, no sols als lectors, sinó també a Disney, que el va convertir en pel·lícula animada per a xiquets. Trobarem, a més, multitud d'edicions en qualsevol idioma, com l'edició moderna que veieu dalt, de l'editorial Austral en espanyol.

El libro de la selva és un llibre d'aventures recomanable per a totes les edats, començant per les adaptacions il·lustrades fins a l'obra original, la qual gaudiran grans i joves. Kipling, que va nàixer a l'Índia quan era colònia britànica, ens endinsa en la selva del seu país natal, on una colla de llops adopten un xiquet, Mowgli, el qual troben abandonat a la selva. El menut creixerà rodejat d'animals i natura salvatge, convertint-se en un més d'ells i vivint mil i una aventures en companyia dels seus amics inseparables, la pantera Bagheera i l'os Baloo.

Dones, crits des del silenci: Íbamos a ser reinas, de Nuria Varela

 


Nuria Varela. Íbamos a ser reinas. Ed. B

En aquest llibre Nuria Varela, periodista, escriptora i especialista en violència de gènere, recull una sèrie de casos reals de dones que han patit diferents tipus de maltractaments. Un relat aclaparador i proper, que posa els pèls de punta perquè, encara que semblen ficció, són reals com la vida mateixa. Casos que han arribat als tribunals i als periòdics, però que, a més, donen testimoni moltes vegades de les injustes condemnes als culpables o la relativització d'uns fets molt greus i indignants que poden considerar-se perfectament crims contra les dones que ho han patit.

Un relat dur però necessari per a conscienciar i visibilitzar la violència de gènere contra la dona. 


Esculls al dic sec de la memòria, de Víctor Sandoval

Il·lustració PedroTapa

 / el temps llisca lent i els cossos reposen / l'espera pacient 

del silenci / sota els llums de colors a la porta ben blanca /

la cua del cine/ o del teatre/ buida la cambra / si m'hi acosto

mans i ulls llampeguejaran de prop el deliri de l'instant i el

vertigen del seu estar / temps sobrer / a l'altra banda del

carrer passejo el meu temps amb mi / platja de sol / i ni

m'entesto a creure'm / tan sols potser saber-me / i prou /

Amor libre, de Tessa Hadley

 

Tessa Hadley. Amor libre. Ed. Sexto Piso

Tot aparenta felicitat i benestar en el matrimoni format per una atractiva mestressa de casa, Phyllis, i el seu home, diplomàtic del Ministeri d'Afers Exteriors, en l'Anglaterra dels anys setanta. La invitació a sopar d'un jove conegut del matrimoni trastocarà la vida d'ambdós, però sobretot de Phyllis. El lector assistirà al seu despertar sexual quan inicia una relació fora del matrimoni, la qual cosa la durà finalment a abandonar a la seua família. 

En una època en la qual imperen els convencionalismes, també serà moment de grans canvis socials que la mateixa Phyllis experimentarà juntament amb el dilema moral de fer allò que s'espera d'ella o viure conforme als seus sentiments.

Una novel·la que dissecciona l'amor romàntic i les relacions personals a través dels seus personatges.



El tejido de la civilización, de Virginia Postrel

 


Virginia Postrel. El tejido de la civilización. Cómo los textiles dieron forma al mundo. Ed. Siruela

La història de la humanitat corre paral·lela a la dels teixits. Així ho podem comprovar en aquest llibre divulgatiu sobre la història del tèxtil, plé de curiositats i informació sobre com ha evolucionat la forma de vestir, el seu significat, els avanços en el seu tractament i confecció. Amplament documentat, amb il·lustracions i fotografies,  narrat de forma molt amena per a arribar a qualsevol lector o lectora, serà un viatge pel temps per la seua evolució fins a arribar a avui dia.


Vi i veritat, de Natàlia Gisbert Abad



Aquest títol va ser el guanyador del primer Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó convocat per l'Ajuntament d'Alcoi el 2020. 

La novel·la narra l'assassinat d'un important empresari del vi, la filla del qual també ha sigut segrestada. La policia Maia Serra, que acaba d'incorporar-se a la comissaria d'Alcoi, serà l'encarregada d'investigar el cas amb ajuda de la seua exparella sentimental, també policia, després que aquest li demane ajuda. Ambientada entre Alcoi, València i Escòcia, destaparan un món de violència i crim.

Una lectura del gènere negre que estem segur que agradarà a tots aquells que s'apropen a ella, una magnífica estrena de la jove escriptora en aquesta la seua primera novel·la.


La Cruspipantalles

 

Helen Docherty / Thomas Docherti. La Cruspipantalles. Ed. Maeva Young

Cruspi és una simpàtica extraterrestre que ve a la Terra a jugar. Però ningú no li fa cas, tothom mirant les pantalles sense fixar-se en cap cosa més. Cruspi no entén l'encant d'estar tota l'estona amb el nas ficat a la pantalla. Fins que s'enfada i decideix menjar-se-les! Aleshores sí que cridarà l'atenció de la gent, inclòs un xiquet que, per a sorpresa de Cruspi, juga a la pilota en el parc i es convertirà en el seu primer amic. Junts convenceran la gent que la vida és millor sense tanta pantalla.


dimecres, 20 d’abril del 2022

Me porto siempre bien (bueno, casi siempre)

 

Anna Milbourne / Asa Guillant. Me porto siempre bien (bueno, casi siempre). Ed. Usborne

Ensenyar als xiquets bona educació i com relacionar-se adequadament amb la resta de persones quan són menuts és important perquè siguen adults amb bones maneres, la qual cosa pot facilitar molt la seua vida i la convivència. No és qüestió intrascendent i aquest llibre pot ajudar els papàs a educar als menuts a través de diferents situacions, les quals enfronta la xiqueta protagonista amb ajuda de la seua mamà. Aquesta li explicarà el que pot haver fet malament o alternatives en la seua relació amb els amics o altres adults.

Els lectors i lectores reconeixeran situacions quotidianes i, a més, la lectura es farà un poc més divertida amb els forats amb formes que omplin totes les pàgines.


Casas con historia

 


Seiji Yoshida. Casas con historias. Ed. Tomodomo

Seiji Yoshida és un escriptor japonés el qual ha il·lustrat aquest llibre amb les cases descrites en contes, històries o llegendes d'arreu del món. Al començament hi ha un index que arreplega totes elles, les quals ocupen quatre fulles amb el conte on apareixen, la història i un dibuix detallat del seu interior, com una casa de nines on podem observar tots els mobles i elements disposats a dins, plànols i un anexe amb informació complementària, com la història de l'excusat, la qual ens ha cridat l'atenció.

Podrem visitar al guardià en la seua torre, la casa d'una bruixa meticulosa, la casa de l'arbre del cacau, la dels set nans o la mateixa casa de l'autor.

La lectura, curiosa i original, es complementa al final amb un conte en vinyetes i un apartat on Yoshida explica el procés d'elaboració de les il·lustracions i el contingut del llibre.



dimecres, 13 d’abril del 2022

Memòria del oblidats: Celia, d'Elena Fortún


Cèlia és una xiqueta de vuit anys, protagonista d'una sèrie de novel·les ambientades en l'Espanya dels anys trenta i escrites per Elena Fortún, pseudònim de Encarnació Aragonesos d'Urquijo (Madrid, 1886- Madrid, 1952), dedicada a la literatura infantil i juvenil. Nascuda en una família acomodada de l'època, es va basar en la seua vida per crear aquest personatge infantil, una xiqueta entremaliada i curiosa, qui no para de ficar-se en problemes i donar que fer a les monges del col·legi on va. 

Cèlia al col·legi, el títol que recordem, és el segon de la sèrie composta per vint-i-un llibres, i va ser publicat el 1932. Cèlia ens narra totes les peripècies i entremaliadures que porten de cap a les monges de l'internat en el qual està. Proporciona al lector una mirada infantil i innocent de temes importants, incongruències del món dels adults, com la religió, el paper de la dona o les classes socials, sense que falte l'humor derivat les situacions que Cèlia provoca. 

Els llibres de Cèlia van ser un gran èxit i milers de xiquetes es van enganxar a la lectura gràcies a ella però avui dia pot resultar una lectura actual i igual de recomanable per als joves lectores i lectores.


Dones, crits des del silenci: El color púrpura, d'Alice Walker

 


El 1982 es va publicar per primera vegada aquesta novel·la amb gran èxit, el qual li va valdre guanyar el Premi Pulitzer i el National Books Award el 1983

El color púrpura conta una escruixidora història de dues germanes, una d'elles, Nettie, missionera a l'Àfrica mentre l'altra, Celie, està casada amb un home que la maltracta física i psicològicament. La novel·la recull la correspondència entre les dues germanes on Celie li conta a la seua germana i al lector tot allò que ha d'aguantar del seu home. La seua existència canviarà radicalment per a millor quan entre en escena una peculiar dona, Shug Avery, amant del seu home. Shug Avery és totalment oposada a Celie, una dona lliure, independent i amant de la vida bohèmia, la qual inspirarà a Celia per canviar la seua vida.

Una lectura molt dura, contada en primera persona per la mateixa Celie, que encongeix el cor, al mateix temps que una història de superació i que parla sobre feminisme, masclisme i racisme, entre altre temes.

El director de cinema nord-americà Steven Spielberg va convertir-la en pel·lícula, la qual també trobareu a la biblioteca de Cocentaina.




Pessiguets de poesia: Elogi de la llibertat, de Lluís Roda

 

Art de Kumi Yamashita

 

De petit, tenia por de la meua ombra,

Fins que em vaig adonar que era la meva ombra.

De gran, tinc por de la meua ombra, 

Des que sé que és la meua ombra.


Lluís Roda. "Elogi de la llibertat". Ed. Bromera

El gato que amaba los libros, de Sosuke Natsukawa

 


Sosuke Natsukawa. El gato que amaba los libros. Ed. Grijalbo


Rintaro Natsuki és un jove orfe i amant de la lectura i els llibres, que va a viure amb el seu avi, propietari d'una llibreria de segona mà. Quan aquest mor, Rintaro es queda al capdavant de la llibreria i decideix deixar d'anar a l'institut i viure a través dels llibres. Però l'aparició d'un misteriós gat que parla i li proposa quatre missions per salvar llibres, i mitjançant l'ajuda de dos companys de classe, Rintaro superarà la pèrdua del seu avi i recuperarà les ganes de viure. 

Un èxit editorial arreu del món, plé de reflexions lectores i hàbits lectors, una picada d'ullet per a qualsevol amant dels llibres aquest Sant Jordi.


El desorden de los libros, de Massimo Gatta

 


Massimo Gatta. El desorden de los libros. Ed. Fórcola

Massimo Gatta és bibliotecari de la Universitat de Molise (Itàlia) i expert en llibres i allò que els implica, com és el cas de l'ordenació de les biblioteques particulars. Gatta arreplega en aquest llibre exemples de biblioteques de coneguts personatges al llarg de la història com el destacat bibliotecari francés Gabriel Naudé, escriptors com José Luis Borges o fins i tot de personatges que res tenen a veure amb llibres, com el dissenyador Karl Lagerfeld.  

L'autor detalla les diferents formes com els bibliòfils entenen l'ordre dels seus llibres, o el desordre, doncs cadascú troba el seu sistema, les biblioteques són un reflex dels seus propietaris. A més,  dona pistes sobre diversos mètodes d'ordenació per a qualsevol lector que tinga una quantitat important de llibres a casa.

Un llibre sobre llibres que farà les delícies de qualsevol enamorat dels llibres i la lectura.


Compadezcan al lector. Para escribir con estilo, de Kurt Vonnegut

 

Kurt Vonnegut / Suzzane McConell. Compadezcan al lector. Para escribir con estilo. Ed. Proa


Aspirant a escriptor? Escriviu? Si teniu intenció d'iniciar-se en l'escriptura res millor que seguir el consell i recomanacions de qui fou un dels escriptors més reconegut de les lletres nord-americanes, Kurt Vonnegut. Seguint la seua pròpia experiència com a escriptor, Vonnegut aconsella sobre la trama, l'estil, el tema i molts més aspectes que va tractar durant la seua carrera literària, els quals comparteixen fulles amb anècdotes i la biografia de l'autor, la qual cosa el fa una lectura molt entretinguda, sense ser cap manual.

El llibre és un homenatge de la que fou amiga i alumna a un curs d'escriptura a la Universitat de Iowa (Estats Units), una lectura molt vàlida per aquells que escriuen però també per als mateixos lectors.


Los niños extraordinarios

 


Victoria Pérez Escrivà / Claudia Ranucci. Los niños extraordinarios. Sigrid y el misterioso caso del azúcar putrefacto. Ed. MacMillan.


Aquest és el primer títol de la sèrie de llibres infantils ambientats a la ciutat de les Cases amb Forma de Fruita. Allí hi viu la Sigrid, en una casa en forma de poma que ha construït el seu pare. Un dia esclata una misteriosa plaga de càries entre els xiquets de la ciutat i, quan a Sigrid se li trenca una dent, la seua mare no té altra opció que portar-la a un misteriós dentista especialitzat en ullals. En tornar a casa y anar a dormir la Sigrid esperarà que vinga el ratolí Pérez per endur-se la dent, però el que apareix i les conseqüències que tindrà per a la xiqueta serà molt sorprenents...

Un plantejament original, en un llibre on text i il·lustració comparteixen protagonisme, juntament amb l'humor.

El Club Arcoiris

 


Ana Galán / Gustavo Mazali. El Club Arcoiris. El misterio de los polluelos grises. Ed. Destino

El Club Arcoiris el formen Iris i Eola, dues xicotetes nimfes a qui la Reina de les nimfes els encarrega diferents missions. En aquesta nova aventura del Club aniran a una granja, on coneixen la Paula, una xiqueta que hi viu en ella. Ella les ensenyarà tots els animals que hi ha i serà aleshores quan troben un ou abandonat. Què poden fer per ajudar-lo? Empollar-lo? Quin animal eixirà de dins? 

Al final del llibre el lector o lectora descobrirà l'animal que s'amaga dins de l'ou i, a més, podrà saber dades sobre aquest animal mitjançant una xicoteta fitxa que inclou el llibre al final.


Els meus amics

 


Pilar Ramos / Horacio Elena. Els meus amics. Ed. Parramón

Manel, Lin, Miquel i Noa són una colla d'amics que estiuegen a un poble a la costa. Allí viuran experiències junts, compartiran jocs i banys a la platja. 

El llibre, una barreja de conte, endevinalles i joc de buscar i trobar, posa de manifest allò que és l'amistat i com es comporten entre ells, respectant els gustos i diferències entre ells, gaudint de la seua companyia.

dimecres, 6 d’abril del 2022

Memòria dels oblidats: Rayuela, de Julio Cortázar

 

Julio Florencio Cortázar (1914-1984) fou un escriptor argentí reconegut pels seus contes, relats curts i novel·les, com aquesta que us recomanem.

Rayuela, publicada el 1963, és una de les obres més conegudes de l'escriptor argentí, un clàssic de la literatura amb un plantejament lector força original: està escrit de forma que la seua lectura pot ser assolida de dues maneres, lineal o seguint un ordre proposat pel mateix autor. 

La novel·la ens conta la relació amorosa de Horacio Oliveira, qui treballa com a traductor en París, amb Lucia, la Maga, mare d'un nen i de nacionalitat uruguaiana.  Quan sobtadament el xiquet mor, Lucia desapareix. Horacio la buscarà incansablement, vivint diferents successos, fins que a la fi de la seua vida acaba malalt obsessionat amb la Maga.

Dones, crits des del silenci: Trilogía Millenium, de Stieg Larsson

 

La trilogia Millenium són les tres primeres novel·les originals de la sèrie de llibres protagonitzats pel periodista Miakel Blomkvist i la hacker Lisbeth Salander. Aquests tres primers llibres estan escrits pel seu creador, Stieg Larsson, qui va faltar i no va poder continuar-la, passant el testimoni a un altre escriptor, David Lagercrantz.

Els títols ja fan referència a un tema que es tractarà als llibres, la violència contra la dona que patiran diferents protagonistes als llibres, començant per la mateixa Lisbeth, una jove prou particular, que la pateix a mans de persones del sistema administratiu, perquè és una menor d'edat tutelada per l'Estat,  al mateix temps que va ser víctima juntament amb la seua mare i la seua germana dels maltractament del seu pare.  

No obstant això, durant tota la trilogia la violència de gènere es posa de manifest en diferents circumstàncies i contra diferents personatges femenins. 

L'Observatori espanyol contra la violència domèstica i de gènere li va atorgar un premi a títol pòstum per la visibilització a les seues novel·les d'aquesta xacra que cal erradicar sí o sí de la nostra societat.



Pessiguets de poesia: Denúncia de pèrdua, de Hans Magnus Enzensberger

Sinking Heart by Owlfeathers

Perdre els cabells, els nervis,

compreneu?, el temps inestimable,

lluitant per una causa perduda,

perdre posició, esplendor, ho sent, 

tant se val, per punts, 

perdre, no em detingueu,

la sant, pare i mare,

el cor perdut a Heildelberg,

sense parpellejar,

una volta més perdre

l'encís de la novetat,

començar de zero,

els drets cívils, sí,

el cap, en el nom de Déu, el cap,

si fos necessari,

el paradís perdut, per mi!

el lloc de treball, el fill perdut,

la cara, açò també,

un queixal, dues guerres mundials,

perdre tres quilos que sobraven,

perdre, sempre sols perdre, inclús

les il·lusions perdudes ja fa temps,

i què?, cap paraula

sobre els esforços inútils,

ni parlar-ne, la vista

dels ulls, la innocència

perdre, llàstima, les claus de casa,

llàstima, perdre's u mateix, pensarós,

entre la massa, [...]

Hans Magnus Enzensberger

"L'enfonsament del Titànic" Ed. Alfons el Magnànim 









 

Prohibido llorar, de Caz Frear

Caz Frear. Prohibido llorar. Ed. AdN

Sis anys enrere Christopher Masters, un assassí en sèrie, va ser finalment detingut en Londres. Totes les víctimes, quatre, van ser trobades i identificades. Però temps després apareix una altra víctima amb les mateixes característiques que la resta, tanmateix en un lloc lluny de les altres. Aleshores li assignaran el cas a la detectiu Cat Kinsella, la investigació de la qual la portarà a relacionar-la amb Masters, el qual ja està mort, per la qual cosa tot indica que era innocent i el veritable assassí continua mantant.

Cat i el seu equip aniran seguint les pistes i desentranyant un cas que en realitat no es va investigar com tocava. Una lectura que atraparà el lector en la persecució de l'assassí per una detectiu molt interessant i amb la seua pròpia història personal darrere.



Lecciones de nuestros abuelos, de Luis Vivas Ramos

 


Luis Vivas Ramos. Lecciones de nuestros abuelos. Ed. Vinatea

Demà dia 7 d'abril es presenta en la Biblioteca de Cocentaina aquest llibre que recull els testimonis de famílies valencianes que durant la guerra civil espanyola i el franquisme patiren la repressió o que van morir afusellats o acabaren a la presó.

El punt de partida fou la història personal i familiar de l'autor, mestre d'història a l'institut de Quart de Poblet, qui va invitar als seus alumnes a investigar sobre les seues pròpies famílies en eixa època. Fins i tot van tindre encontres amb els avis que volgueren compatir les seues vivències amb els alumnes i apropar-se d'aquesta manera a un període trist i desgraciat de la nostra història.

Una proposta didàctica que us invitem a conéixer a totes i tots durant la presentació del llibre pel mateix autor.

Tots els mecanismes, de Melcior Comes


Melcior Comes. Tots els mecanismes. Ed. Proa

L'escriptor català Melcior Comes s'inspira en tres fets ocorreguts a Mallorca, relacionats entre si a través de la corrupció i els negocis bruts. Per una part dues famílies s'enfronten per fer-se amb el negoci immobiliari a l'illa, mentre és notícia l'assassinat d'un empresari alemany i el seu fill, basat en un fet real, al mateix temps que s'investiga els camps de concentració franquistes a Mallorca. 

Tres fils argumentals sobre els quals s'estructura la novel·la i on coneixem un gran ventall de personatges, com les famílies els Súbacs i els Torrus, o empresaris, periodistes o polítics, i fins a catorze narradors. Una completa crònica d'una etapa obscura, on un periodista tractarà de posar ordre i traure a la llum les desfetes de les dues famílies protagonistes. 

Una novel·la coral plena d'intrigues que parla sobre la realitat que hem viscut al nostre país.


Pot ser...

 


Chris Haughton. Potser... Ed. NubeOcho

Tres germanets micos s'estan damunt de l'arbre que és sa casa, quan la mare ha d'anar-se'n i els avisa que no baixen perquè hi ha animals perillosos que se'ls cruspirien en no un no res. Malhauradament hi ha mangos amb un aspecte boníssim que els xicotets micos estan desitjant menjar-se.  Els tres germans començaran a pensar formes d'agarrar-los sense que els atrapen, la qual cosa no serà gens fàcil i tindrà el resultat esperat. Potser... hagueren fet cas del que els va dir la mare no estarien en problemes!

Un simpàtic conte per als més menuts, amb un text breu i colors cridaners, per acompanyar als tres protagonistes en les seues entremaliadures.

 


Petits monstres

 


David Walliams / Adam Stower. Petits monstres. Ed. Beascoa

L'Udol és un xicotet home llop que no dona ni miqueta de por. Per això els pares l'envien a una escola de monstres perquè aprenga. Però Udol no encaixa amb els seus nous companys i tots i tot li fa por. I aleshores coneixerà a uns xiquets humans que de seguida l'accepten i l'ajudaran a convertir-se en un vertader monstre i ser ell mateix.

Una divertida història adreçada a lectors infantils, sobre l'amistat i el valor d'acceptar-se a un mateix. 


Se me ha roto el corazón


Elif Yemenici. Se me ha roto el corazón. Ed. Flamboyant

Per a Kalben, la xiqueta protagonista d'aquest conte, ha sigut un dia roí. Determinats fets l'han fet posar trista i no troba la manera de tornar a somriure. Prova els remeis al seu voltant com rodejar-se de coses boniques com les flors, observar un arc de Sant Martí o beure llet calenta. Res no funciona fins que s'adona que la solució està ben a prop d'ella. 

Una lectura sobre els sentiments i per a parlar de les emocions amb els menuts, i gaudir de les fantàstiques il·lustracions de l'autora.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...