dimecres, 27 d’abril del 2011

Todo lo que tengo lo llevo conmigo, de Herta Müller

Herta Müller. Todo lo que tengo lo llevo conmigo. Ed. Siruela (Col. Nuevos Tiempos)

Aquest és l'últim llibre publicat de Herta Müller, guanyadora del Premi Nobel 2009, a la cual ja coneixem a la biblioteca per altre dels seus títols, En tierras bajas, i que també us recomanem la seua lectura.

De nou recupera el tema de la persecució dels romanesos, fent protagonista a un jove homosexual de 17 anys, romanés d'origen alemany, quan durant la Segona Guerra Mundial es traslladat a un camp de concentració rus en Ucrània.
Basat en el testimoni real de supervivents dels camps, la novel·la narra la seua experiència, que és la de molts que van sofrir aquest destí fatal, entre ells la mateixa mare de l'autora i un poeta anomenat Pastior, del qual Herta Muller es faria molt amiga i convindríen junts a fer aquest llibre. A través d'ell experimentarem les dificultats, les misèries, la fam... tot allò que tothom recorda dels camps de concentració nazis traslladat a aquest escenari. El jove protagonista tracta de sobreviure adereçant la realitat amb una visió particular, com comparar el treball amb un esport, que li proporciona la llunyania per enfrontar-se a allò que pateix. Al mateix temps, facilita la lectura, ja de per sí dura, al lector o lectora.
Una lectura molt recomanable per assabentar-se que altres, apart dels jueus, van patir la irracionalitat durant la gran guerra. Mentre us féu amb el llibre, podeu probar a llegir un fragment de la novel·la.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...