dimecres, 26 de març del 2008

Llegim els clàssics: El Lazarillo de Tormes

La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades (més coneguda com Lazarillo de Tormes) és una novel.la espanyola anònima, escrita en primera persona i en forma de carta llarga.
L'edició més coneguda i antiga és de 1554. Aquesta conta de forma autobiogràfica la vida d'un xiquet, Lázaro de Tormes, al segle XVI, des del seu naixement i miserable infantesa fins el seu matrimoni en l'edat adulta. Està considerada precursora de la novel.la picaresca per elements com el realisme, la narració en primera persona, l'estructura itinerant - fou criat per varios amos- i la ideologia moralizant i pesimista.

Lazarillo de Tormes descriu de forma irònica i sense pietat la societat del moment, mostrant els seus vicis i actituts hipòcrites, sobre tot de l'estament religiós. N'hi ha diferents hipòtesis sobre la seua autoria. Probablement el seu autor fou simpatitzant del corrent de l'erasmisme. Per això la Inquisició el va prohibir i, més tard, després de aplicar la censura, va permitir la seua publicació. L'obra no va ser publicada íntegrament fins el segle XIX.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...