dijous, 28 d’octubre del 2010

Fira de Tots Sants 2010 i Fira del Llibre a Cocentaina


Ja està ben prop la Fira de Tots Sants de Cocentaina -fundada en 1346- a la que esteu tots i totes invitades! Aquest any la Fira es celebra els dies 30 d'octubre, 1 i 2 de novembre. No s'ho podeu perdre!

A més, aquest any, dins dels diferents espais comercials podeu trobar la I Fira del Llibre. Està ubicada al carrer Miguel Crevea, un ampli espai on podem gaudir de presentacions i signatures de llibres, recitals, contacontes, etc... i tot amb una interessant amanida de llibres de tot tipus, per a grans i per a menuts. Aquest espai s'inaugura el divendres, dia 29 d'octubre, a les 19:30 hores.

Programació I Fira del Llibre a Cocentaina, 2010 (si punxeu damunt la imatge aquesta s'engrandeix)

Milagro Sellés i M. Dolores Insa, conductores del programa radiofònic de llibres, Fulles al vent, pàgines obertes -base de la publicació d'aquest blog- presentaràn la col·lecció Rondalles de Cresol, de l'editorial Marfil, escrita per Jordi Raül Verdú. Us invitem a participar, serà el proper dissabte, dia 30 d'octubre, a les 18:00 hores dins de la carpa de la Fira del Llibre.


dimecres, 27 d’octubre del 2010

Geografia literària: Barcelona

Aquesta setmana viatgem literàriament per Barcelona, sota la ploma d'un gran escriptor, Eduardo Mendoza, que està a més de plena actualitat per ser l'últim premi Planeta. Tenim l'oportunitat de recorrer i passejar pel carrers de la Barcelona de principis del segle XX, entre 1889 i 1929, llegint la seua magnífica obra La ciudad de los prodigios, a través de la qual el lector té l'oportunitat d'anar veient les grans transormacions que sofreix aquesta ciutat en uns moments claus de la història.

L'autor ens mostra la ciutat des d'una altra perspectiva, molt diferent a la descrita en novel·les com les de Ruiz Zafón en La sombra del viento o en Aloma, de Mercè Rodoreda, més centrades en la postguerra. Fou l'època de la modernització industrial, econòmica i social que la perfilaren ja com la ciudad futura que coneixem. En ella el jove Onofre Bouvilla, inmigrant, supera el seu origen humild per convertir-se en un del homes més rics i influents de Catalunya i Espanya gràcies a la falta d'escrúpols i la seua inteligencia, encara que prompte es donarà compte que els diners no fan la felicitat.

La novel·la fou portada al cinema pel director Mario Camus i protagonitzada per Olivier Martínez i Emma Suárez, entre altres.

Una ruta literària que no us decebrà.

Enxarx@ts: Libros sin tinta

Un blog que segur agradarà als molt lectors és Libros sin tinta, un lloc on trobar lectures sobre tot tipus de gèneres amb la particularitat que proporciona enllaços per descarregar-se els llibres i llegir-los a l'ordinador o al e-book. Trobarem llibres acabats de publicar, llibres que encara no s`han publicat al nostre país però que un grup de voluntaris ja han traduït "a grosso modo", clàssics, literatura infantil,... Un menú d'etiquetes a la dreta del blogs ens facilitarà les recerques.
Les crítiques dels llibres estàn tretes de les contraportades; si busqueu opinions personals tal volta les trobeu a l'apartat de comentaris que acompanya cada uno de los post.
Per exemple, coincidint amb el Premi Nobel de Literatura a Vargas Llosa han penjat "La ciudad y los perros", considerada la millor novel·la d'aquest escriptor iberoamericà, la qual podem descarregar a Megaupload.
També al blog trobarem recursos per aspirants a escriptors, possibilitat de promocionar novel·les, un foro on formular els nostres dubtes, preguntar per títols o participar en diferents qüestions, i eines per autopublicar el nostre propi llibre.
No volem fomentar la descarrega indiscriminada de llibres, però aquest blog és un bon recurs si no podem aconseguir determinats títols, per diverses raons, o tenim ebook i poc fons editorial pel moment per part de les editorials. El cas es fomentar la lectura i que ningú que ho desitje es quede sense llegir. Opcions hi ha moltes al nostre abast, incloent les biblioteques públiques.


Las grandes batallas de la historia

Las grandes batallas de la historia. Ed. Mondadori / Círculo de Lectores

Un recorregut per la història a través del conflictes bèlics més importants, tots completats amb una somera descripció, acompanyada d'una fitxa amb noms, païssos, raons, tàctiques militars i moments clau de la batalla, sense sobrepassar les quatre o cinc fulles. L'artifex d'aquest llibre és el canal Historia, de la televisió per cable i ha sabut recopilar les dades més significatives, tant pel lector interessat en la temàtica com per aquell que ho consulta per curiositat.

La Ciudad rosa y roja, de Carlo Frabetti

Carlo Frabetti. La Ciudad rosa y roja. Ed. Lengua de Trapo

Carlo Frabetti, matemàtic i escriptor, ens invita a una lectura on la ciència matemàtica serveix de base per construir una sèrie de rel·lats plantejats com a respostes d'interrogants científics. No utilitza un llenguatge complicat i no plantejen cap dificultat ,sols busca apropar-se al lector a través del llenguatge literari.
Una proposta original, que permeteix moltes lectures, inclús interesar-nos per incógnites que ens presenta, o simplement entretindre'ns.
És realment la geometria el llenguatge universal de la inteligència? Han sigut escrits ja tots els versos possibles? Quin és el centèsim nom d'Alà? Les respostes a la Ciutat rosa i roja.

Lamentaciones de un prepucio, de Shalom Auslander

Shalom Auslander. Lamentaciones de un prepucio. Ed. Blackie Books

Educat en la religió ortodoxa, Auslander es lamenta del pes que té Déu en la seua vida. Un èsser que ignora els teus interrogants però capaç de castigar-te si fas alguna cosa malfeta. I eixe temor sempre l'ha perseguit, inclús ara que intenta oblidar-se d'ell.
Ara, quan es troba en la indecisió de tallar o no el prepuci al fill que  neixerà prompte, segons la tradició, l'autor reflexiona sobre les seues creences recordant la seua infantessa, l'adolescència, període d'ovella descarriada, i ara la seua vida d'adult. Tot narrat amb humor i ironia, Auslander desgrana tots els mites de la religió ortodoxa.

Ojobrusco

Darabuc / Maurizio A. C. Quarello (il·lustr.). Ojobrusco. Ed. OQO Editora

Un ratolí, un gos i un elefant surten a recòrrer món buscant conèixer més coses que allò del dia a dia. Després de descobrir diversos llocs imaginaris es troben amb Ojobrusco, un monstre amb un sol ull que de seguida convida als nostres protagonistes a quedar-se amb ell amb un obscurs propòsit. Menys mal que el xicotet ratolí es llest i l'aventura acaba bé pels tres amiguets.

Anem de festa!

Lola Casas / Carmen Queralt (il·lustr.). Anem de festa! Ed. Baula

Anem de festa és un llibre de poesia infantil dedicat a les festes més representatives de la nostra terra. En format d'àlbum il·lustrat, les poesíes estàn classificades en quatre parts seguint les estacions. Un llibre molt recomanable per a tindre a la biblioteca familiar, escolar i/o pública. Ara que estem en la tardor, hem triat la poesia dedicada a les castanyes, què bones!

TARDOR
Castanyada (cançó per anar a collir castanyes)

Anem al bosc
Qui vol venir?
Sortirem
de bon matí!

Collirem
moltes castanyes
de jaqueta punxeguda.
Compte!

No siguem descuidats
O els dits
ens deixaran
Macats!

Tornem del bosc.
Venim corrents.
Els cistells
ja són ben plens.
Ja som a casa.
Estem contents!




Cendrellós, Mendrellós, saltejador de camins

Neus Caramaña / Eva Garcés (il·lustr.). Cendrellós, Mendrellós, saltejador de camins. Ed. Tàndem (col. La bicicleta groga)

Conta una rondalla valenciana que vivia en el poble de Sollana (València) un matrimoni amb tres fills. Els més menut dels tres germans li dien Cendrellós de mal nom i era un xiquet entremaliat però amb molt d'enguiny. Quan es feren majors els tres germans marxaren per treballar i guanyar diners i ajudar els seus pares. Mentre els dos majors aprenien oficis normals, Cendrellós va entrar en una banda de saltjeadors de camins on va aprendre ser més llest que una rabosa i guanyar-se la vida, encara que, en tornar a sa casa, ningú no el va creure quan ho va contar!

dimecres, 20 d’octubre del 2010

Geografia literària: Rutes literàries per Castilla la Mancha

Una manera diferent de fer turisme ens l'ofereix Castilla La Mancha a través d'una atractiva proposta: una sèrie de rutes basades en llibres de la nostra literatura o sobre un autor espanyol rel·lacionat amb Castella, les rutes literàries
Dues són les rutes: per una part "Un libro para un viaje", cinc rutes basades en llibres i autors ambientats a terres castellanes: El Quixot de Cervantes, el Poema del Mio Cid, el Lazarillo de Tormes, Coplas a la muerte de su padre de Jorge Manrique, i Viaje a la Alcarria de Camilo José Cela.
Per altra part, si seguim les rutes "Un Escritor para un viaje" sis autors de la literatura universal ens guiaràn per les poblacions i paratges que els van vore nàixer, viure o morir com Fray Luis de León, Francisco de Quevedo, Fernando de Rojas o Antonio Buero Vallejo.
Cadascuna de les rutes va complementada a la web amb la indicació de llocs on dormir, menjar i indrets i monuments atractius per visitar en les ciutats i pobles per on passen. Tota la informació podeu ficar-la a la motxila en format pdf per al iphone, o imprimir-la. 
El turisme literàri, una manera diferent de planificar un viatge, convertint-nos també en protagonistes dels llibres. 

Enxarx@ts: Libros para leer

Un blog recomanable per visitar és Libros para leer, un recull de llibres de temàtica molt variada que invita als usuaris que es passen a deixar els seus comentaris per compartir amb la resta de lectors. És interessant perquè trobem llibres de tot tipus i, fins i tot,  inclou un enllaç d'Internet si està disponible per descarregar-se'l.
Al costat dret teniu un menú amb totes les categoríes de llibres, la tria dels quals queda en mans dels creadors del blog que ajuden a triar lectures però sense guiar-se per novetats ni llibres més coneguts. Així que podem fer més d'un descobriment entre tant llibre que segur ens hagueren passat desapercebut d'altra manera, tant per a públic adult com per l'infantil.
Sempre està bé dispossar d'un bon recull de llocs a Internet que arrepleguen tot tipus de llibres, per orientar-nos a l'hora de triar lectures o regalar llibres.

Il·lustració de Ricky Colson.

El extremo de las cosas, de Giorgio Todde

Giorgio Todde. El extremo de las cosas. Ed. Siruela

Efisio Marini és un metge embalsamador amb un passat vital marcat per la mort del seu fill major i la malaltia de la seua dona. La mort sempre ha estat present a la seua vida i pareix que continuarà així quan rep dues cartes, una on un col·lega l'invita a París per un projecte rel·lacionat amb la seua professió, i altra on la vídua d'un conegut també embalsamador li comunica la mort del seu amic i la sospita que no es tracta d'una mort natural.
Mentre Efisio viatga a París, enviarà al seu amic Pierluigi Dehonis per investigar la mort del embalsamador vienés. Una coincidència que no ho serà pas, sinó un plà d'una ment calculadora que li reservarà una sorpresa a Efisio, i també al lector...

Frío, de Laurie Halse Anderson

Laurie Halse Anderson. Frío. Ed. Roca Joven / Círculo de Lectores

Lia és una jove de divuit anys amb anorèxia. Quan teníen dotze anys, ella i la seua amiga íntima Cassie féren un pacte per deixar de menjar.
Anys després Cassie és morta. Lia, a banda del seu problema d'anorèxia, psicològicament pateix la mort de la seua amiga; s'havíen barallat i no va respondre la cridada de socors quan Cassie es moria de fam en una habitació d'un motel.
Lia té greu problemes de salut i psicològics. Al seu cap el fantasma de Cassie li recorda allò lletja i gorda que és perquè no menje i arrastrar-la cap a la mort. Els seus pares, divorciats, intenten ajudar-la i l'ingresen varies voltes en clíniques especialitzades sense resultats. I les baralles en casa són constants, sempre amb la negativa a menjar de Lia rerefons.
Narrat en primera persona, l'autora ens possa en la pell de Lia i transmet les sensacions i com pensa una persona afectada per aquesta malaltia de forma molt realista. Una lectura aclapadora, dura, però al mateix temps molt interessant.

Inés y la alegría, d'Almudena Grandes

Almudena Grandes. Inés y la alegría. Ed. Tusquets

A la biblioteca ja tenim la nova novel·la de l'escriptora Almudena Grandes. Després de El corazón helado, s'atraveix amb una novel·la, en maiúscules, que es completarà en sis volums i que aniràn veient la llum any rere any.
De moment ha aparegut aquest, el començ d'una lluita, la d'aquells espanyols exiliats a França que van pensar en reconquistar Espanya després de la derrota dels alemanys, que no ocurriria fins el 1945.
La narració comença en Toulouse (França) el 1939 amb la presentació de Carmen de Pedro, una jove de vint-i-tres anys i cap del espanyols comunistes, els quals fugiren quan acabà la Guerra Civil Espanyola. Amb ella es troba Jesús Monzón,  la seua parella, membre destacat del partit comunista i responsable de l'exèrcit que es troba a l'altre costat de la frontera preparat per invaïr Espanya a través del Vall d'Aràn.
A aquests homes que esperen als Pirineus se'ls unirà Inés, una jove idealista, germana d'un membre destacat de la Falange espanyola, la qual fuig de la reclusió i la repressió que pateix a casa seva. Ella serà un dels personatges que possarà veu als aconteciments que vindràn després i ens contarà com fou la vida dels exiliats que es quedaren en França. Junt a ella també altres personatges, homes i dones, qui comparteixen idees i forma de vida, sempre amb l'esperança de la fi de Franco.

Últimament proliferen les novel·les sobre aquest període històric tant nostre, però suposa una novetat el punt de vista del qual ens conta aquesta i que pot fer-la més atractiva per als seus lectors. S'animeu?

L'aventura de Kiko

Irene Blasco Grau. L'aventura de Kiko. Ed. Tàndem

El pollastret Kiko sempre té el cap als núvols, imaginant-se que viu gran aventures en un avió supersònic. És per això que tothom el té com un babau, perquè com que no presta atenció no s'assabenta de res a escola. Però Kiko no té una ploma de babau, simplement li encanta jugar. Un dia que sa mare ix al mercat li encarrega cuidar del seu germanet ou, rep la visita d'un gat espabilat que vol endur-se l'ou per sopar. Aleshores, Kiko demostra que la seua imaginació li val per enganyar el gat i salvar el seu germanet.

La casa

Roberto Innocenti (il·lustr.)/ J Patrick Lewis. La casa. Ed. Símbol Editors

Una casa de camp italiana és la protagonista d'aquesta història i, alhora, de les persones que la van habitar. Farem un viatge pel temps, des de 1900, any que va ser construïda, fins al segle XX, i serem testimonis dels devenirs històrics que afectaren a les famílies que hi van viure. A través de les il·lustracions realistes de Roberto Innoventi, vorem transcorre els temps en els camvis de la casa, dels seus voltans i de les famílies a través de multitut de detalls fins conformar una fotografia del moment. Una obra mestra il·lustrativa per agradar a grans i menuts.

La tortuga que quería dormir

Roberto Aliaga / Alessandra Cimatoribus (il·lustr.). La tortuga que quería dormir. OQO Editora

Una tortugueta es prepara per passar l'hivern dormint. Es renta les dents, es possa la camisa de dormir i quan ja està a punt... truquen a la porta! Això no una, ni dos sinó tres vegades! Són els seus millors amics que li deixen regals perquè desitjar-li un bona son. Agraïda ella allò únic que vol és que la deixen dormir, i, gràcies a un d'eixos amics, el lleó, ho aconseguirà.
Un text perfecte per a compartir lectura pares i menuts, amb un text rimat que es repeteix i invita als xiquets a ficar-se en la narració. Les il·lustracions d'Alessandra Cimatoribus, molt simpàtiques i acolorides, cridaràn també l'atenció dels xiquets.

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Enxarx@ts: Frases que quedan

Al llarg de la història de l'home personatges il·lustres de tots els àmbits, també del literari, ens han deixat frases que s'han fet cèlebres i han perdurat al llarg del temps. A la web Frases que quedan ens trobarem un gran recull d'aquestes xicotetes perles de sabiduria, dividides per temes, amb informació sobre el seu autor. Què us pareixen aquestes que hem triat?

La perfección no es cosa pequeña, pero está hecha de pequeñas cosas (Miguel Ángel)

La amistad es el amor, pero sin sus alas (Lord Byron)

Todos los hombres mueren, pero no todos los hombres viven realmente (William Wallace)

Il·lustració de François Schuiten.

Geografia literària: València

La Comunitat Valenciana, literàriament parlant, ha donat molt noms importants, abans i ara.
Parlar de València és parlar de l'escriptor Vicente Blasco Ibañez (València, 1867- França, 1928). Moltes de les seues novel·les- Cañas y barro, Arroz y tartana, Sangre y arena -, abarquen el segle XIX i principis del XX, parlant-nos de la seua gent i fent un retrat de la societat de l'època a la Comunitat Valenciana. 

L'escriptor Ferran Torrent (Sedaví, València, 1951) és un escriptor i periodista contemporàni, també valencià, el qual dona un altra mirada de la societat valenciana als seus llibres, personal però més actual. Una mostra d'això és l'assaig Tocant València, on tracta diferents aspectes de la societat valenciana. En novel·la destaquem Societat limitadada, Espècies protegides i Bulevard dels francesos.

Las consecuencias del amor, de Sulaiman Addonia

Sulaiman Addonia. Las consecuencias del amor. Ed. Espasa

En Arabia Saudí està prohibit que els joves tinguen rel·lacions abans de casar-se. Tanmateix, les dones deixen cartes als peus dels homes que els agraden. Això li passa a Nasser quan descansava als peus del seu arbre favorit. Una jove desconeguda, de la qual només li encerta a vore les sabates, li deixa una nota perfumada. S'identifica com "Fiore" i serà el començament d'una rel·lació apassionada alhora que perillosa, a través del intercamvi de cartes.


 

Verano, de Coetzee

J. M. Coetzee. Verano. Ed. Mondadori

Entre la ficció i la realitat, l'escriptor sudafrìcà, Premi Nobel de Literatura, obri al lector la finestra de la seua joventut des d'un punt de vista original: ell al llibre està mort i un jove biògraf anglés serà l'encarregat, a través dels testimonis de coneguts i familiars,  de retratar la joventut de Coetzee.
Redactat en forma d'entrevista amb cinc persones, ens descobreix  a un jove Coetzee maldestre, apassionat de la lectura i els llibres, socialment inadaptat i entregat al seu ofici de novel·lista. La manera de contar-ho, com si parlara d'un altre, li dona a la lectura un to més desenfadat, on no falta l'humor i la distància necessaria per parlar d'un mateix amb tota la sinceritat possible.

Aquesta és la tercera entrega que conté les seues memòries. Abans publicà Infancia i Juventud.

El rey Lobo, de Juan Eslava Galán

Juan Eslava Galán. El rey Lobo. Ed. Planeta

Juan Eslava Galàn ens trasllada en El rey Lobo a la Espanya dels íbers, abans que fóra conquistada pels romans. 
La novel·la està protagonitzada per Zummel, un guerrer íber, amic del fill del cap del poble, Turrillo, una amistat que condicionarà la seua vida d'adult.
Per tradició els joves per arribar a l'etapa adulta han de matar un llop i Zummel mata al conegut com el rey llop, encara que deixa al seu amic que s'anduga el mèrit. Anys més tard, Zummel combatirà junt als perses contra els grecs fins que, cansat de la guerra, torna a casa per viure tranquil. Però la tranquilitat li durarà poc, doncs al poble el seu antic amic ha tingut un fill amb la dona que ell estimava i goberna el poble amb total impunitat, oblidant les costums. Obligat per les circumstàncies, Zummel tornarà a lluitar, aquesta vegada per convertir-se en el nou cap del poblat i recuperar a la dona que estima.

Una història de amor i venjança a l'antigüitat, per viure una gran aventura amb una civilització quasi desconeguda. Una novel·la que és llig fàcil i del gust de qualsevol aficionat a la lectura i la novel·la històrica.

El león de los siete colores

Marta Rivera Ferner. El león de los siete colores. Ed. Estrella Polar

Zimmi és un lleó amb una cabellera multicolor. Estranyat de la seua aparença buscarà el sentit de la seua diferència. Viatjarà lluny i preguntarà a homes, animals i, fins i tot, a l'albada. Finalment, un poeta li donarà la resposta, més senzilla que qualsevol que haguera imaginat. I Zimmi tornà a ser feliç de nou, amb la seua cabellera de colors.
Perquè la diferència no té perquè ser una cosa roïna, hi ha que saber extraure allò bó que tenim tots.

El gegant Romuald

Dolors Pellicer / Paco Santana (il·lustr.). El gegant Romuald. Ed. Tàndem

Heu pensan a què jugaríen els xiquets del món sense la seua imaginació? Una cosa així passa en un país habitat per gegants de grans cossos i caps xicotets on no cabia ni un pensament. I clar, això feia que s'avorriren molt, no teníen idees ni imaginació. Però entre ells estava el gegant Romuald que sabia comptar històries i contes sorprenents, els quals ajudaren als seus amics a pensar, enlairar la imaginació i passar-ho d'allò més bé!

Un conte curtet, per a primer lectors, que recorda a aquell que el llig que amb la nostra imaginació podem passar estones molt divertides i els llibres sempre seràn una bona companyia per viure moltes aventures.

Cuentos valiosos de todos los rincones del mundo

Bárbara Baumgartner / Amanda Hall (il·lustr.). Cuentos valiosos de todos los rincones del mundo. Ed. Blume

Com llegim al títol, aquest és un recull de contes que parlen de diferents cultures arreu del món. Tots els contes d'aquest llibre han estat arreplegat de la tradició oral de païssos diferents i la seua lectura es converteix en una passetjada per les llegendes i la sabiessa transformada en conte.
La narració es complementa amb unes fantàstiques i acolorides il·lustracions de la il·lustradora anglesa Amanda Hall.

dimecres, 6 d’octubre del 2010

Parèntesi

Aquesta setmana, degut a camvis en la programació, ens quedarem esperant com la xiqueta de la il·lustració. Hui no trobareu post nous perquè ja els vam penjar la setmana passada els que corresponíen a aquesta, teníem pressa per començar. Coses de la ràdio. Però ens veem la setmana que vé al blog com sempre, i hui al programa Ones de llibres a Ràdio Cocentaina. Fins prompte!

Il·lustració d'Oliver Tallec.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...