dimecres, 7 d’abril del 2010

Cinema y literatura: Blade Runner

Tots hem sentit o hem vista la pel·lícula Blade Runner, referent del gènere de ciència ficció i considerada una de les millors pel·ícules de la història.
Obra mestra del director Ridley Scott (director també d'Alien, el octavo pasajero), està protagonitzada per Harrison Ford, Sean Young, Daryl Hannah, Rutger Hauer, Joanna Cassidy, M. Emmet Walsh i Morgan Paull.

Ens situa a Los Angeles, a principis del segle XXI. Una empresa tecnològica ha perfeccionat robots amb aparença humana, a partir del nostre ADN, més forts, inteligents i àgils, capaços de fer les feines perilloses substituint als humans. Són el replicants. Quan una colla d'aquestos replicants es rebel·la per deixar de ser esclaus en una de les colonies a l'espai, queda prohibida la seua presència a la Terra i decideixen eliminar-los. Per això compten amb un grup especialitzat de la policia, la brigada Blade Runner. D'ella forma part el policia que interpreta Harrison Ford, a qui l'encomanen que busque a un especialment perillós.

La pel·lícula es va estrenar el 1982 i no va tindre gens d'èxit però, amb el pas del temps, es va convertir en objecte de culte pels aficionats al gènere. Tan coneguda com la mateixa pel·lícula és la banda sonora que l'acompanyava, composada pel grup Vangelis, tant asociada a ella que en sentir-la de seguida evoquem la pel·lícula.
*

Una pel·lícula fantàstica, tant pel guió, la interpretació, l'ambientació i la música, basada també en un gran llibre, ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?, de Phillip K. Dick. Aquest ja era un consagrat escriptor de ciència ficció, amb un gran nombre de títols, però va fer-se famós a partir de l'adaptació del seu llibre, encara que, avisem, l'argument de abdues és diferent.

Normalment als lectors sols agradar-nos més llegir el llibre que no la pel·lícula, però en aquest cas us aconsellem tant el llibre com la seua adaptació al cinema, doncs el director va saber fer una molt bona reinterpretació de la novel·la amb un resultat fantàstic.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...