dimecres, 28 d’octubre del 2015

Què lligen els nostres polítics? Escorcollant i difonent les lectures dels polítics a Cocentaina


Cuando oigo que un hombre (mujer) tiene el hábito de la lectura, 
estoy predispuesto a pensar bien de él.
Nicolás de Avellaneda.

A començament d'aquesta temporada de ràdio vàrem pensar que us interessaria assabentar-se, i escorcollar un poquet, sobre si els nostres polítics municipal lligen o no, i, si ho fan, saber quin tipus de lectures tenen entre mans.

Així, vàrem enviar una carta, acompanyada d'una enquesta a tots/es el/les nostres representants polítics a l'Ajuntament de Cocentaina per a que ens la contestaren i puguerem compar-tir-ho amb tots els oïents del programa Fulles al vent, pàgines obertes i als lectors d'aquest blog.



Els/les polítics/ques sou un referent social, que la gent observa amb atenció, i per això penso que sou també un model a seguir com a lectors. Estic segura que  tots i totes llegiu i ens agradaria saber què és el que heu llegit aquest estiu i si ho recomanaríeu o no per a altres lectors (de vegades llegim un llibre, no ens agrada i és important també saber-ho, doncs això entra dins del que és una crítica literària). Les vostres contestacions i recomanacions les farem públiques al programa de ràdio i a totes les altres xarxes socials on estem, junt al vostre nom, càrrec institucional i sigles polítiques (si us sembla bé).

Estic segura que les vostres recomanacions i el vostre model lector atraurà a la lectura a més lectors/es i penso que és també una manera d’adonar-se’n de la importància de la lectura, personal i socialment.
(fragment de la carta)

Us fiquem les preguntes de l'enquesta:

Què lligen els/les nostres polítics i polítiques?
Enquesta – Biblioteca Pública Municipal de Cocentaina

-Nom i cognoms
-Càrrec Municipal
-Partit Polític que represente

-Llibre que he llegit aquest estiu i que recomane (d’entre tots els llegits, trieu-ne un):
Autor/a
Títol
Editorial

-Per què el recomane (pel tema, per la seua manera d’expressar-se literàriament, etc.)

-A qui el recomane (a tot tipus de lectors, per a principiants, per als que els interesse una temàtica determinada, etc...)

-Llibre que estic llegint en aquest moment:
Autor/a
Títol
Editorial

-Llegeixo més en estiu o en hivern? Per què?

------------

Ja hem rebut les respostes, així que des de la propera setmana anirem xafardejant sobre lectura i polítics, sobre si els agrada o no llegir, que lligen i per què, que ens recomanen llegir a nosaltres. Segur que us interessarà saber-ho, per tant ens teniu que escoltar el proper dimecres, dia 4 de novembre de 2015, a les 19:00 hores a Ràdio Cocentaina -també per internet-.

La il·lustració és de Leonid Afremov.

Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? "Ciudad de ladrones"



Li hem preguntat al nostre amic i també company de ràdio, Paco Gadea, quin de tots els llibres que s'ha llegit li agradaria veure al cinema i ens ha dit que... 

Ciudad de Ladrones, de David Benioff , editat per Seix i Barral

Ens diu que seria molt interessant seguir les aventures d'aquesta parella de personatges, tendres i simpàtics, a més d'entremaliats, a la rereguarda de Leningrad enmig de l'assetjament nazi. Si no heu llegit el llibre aprofite pera recomanar-vos-lo.

Art i literatura: Las pinturas desaparecidas, de Gauke Andriesse


Es conegut el fet que durant la Segona Guerra Mundial els nazis van aprofitar per a fer-se en valuoses obres d'art d'artistes molt importants les quals estaven en mans dels jueus. Aquest és el punt de partida d'aquesta novel·la, el destí de moltes d'aquestes obres i les temudes falsificacions, una de les quals li arriba al protagonista del quadre. Jager Havix és detectiu i rep una d'aquestes falsificacions d'un famós quadre, l'origen del quan investigarà i endinsant-se al mateix temps en el món del mercat negre d'obres d'art. 

Art, història, misteri i intriga es barregen en la trama d'aquesta novel·la negra, la qual creua la literatura amb el costar obscur del món de l'art.

Enxarxats: ressenyes "terrorífiques" en el blog Un libro para esta noche


En el bloc literari Un libro para esta noche trobarem resenyes i opinions de tot tipus de llibres i gèneres, però en concret ens ha interessat un apartat dedicat a la literatura de terror, molt adient per a buscar lectures i crear ambient en Halloween o per Tots Sants.

Busquem al menú de la dreta en el núvol de categoríes l'etiqueta "Terror" i accedim a una llarga llista de recomanacions dedicades a aquest gènere, llibres juvenils i d'adults, on caben tant clàssics com novetats.

Els autors de les ressenyes i crítics als blogs són tres lectors que combinen la lectura amb el cinema i ens proporcionen un racó on orientar-se en la tria de lectures.


La hora de las brujas, Anne Rice

 Anne Rice. La hora de las brujas. Ed. Círculo de Lectores

Rowan Mayfair, una jove americana, res sap de bruixes ni encanteris... fins que reviu un home mort. Michael, que així es diu, torna canviat, amb el poder de saber allò que pensen les persones només tocant-les i amb una missió que no recorda. Aleshores, entre els dos aniran desentranyant la història familiar de la protagonista, descobrint els seus poders i assabentant-se de ser l'última descendent d'una extensa saga de poderoses bruixes. A través de la recerca el lector s'apropa a la història de cadascuna d'elles, de la seua vida, poders i el seu final a mans d'un poderós dimoni que turmentarà totes les descendents d'aquesta família.

Un altre clàssic de la literatura de terror, imprescindible, són les bruixes i ningú com l'Anne Rice per endinsar-nos en un relat fantàstic i misteriós que ens mantindrà pegat a les seues pàgines.

Maleficio, de Stephen King

Stephen King. Maleficio. Ed. Círculo de Lectores

Dins d'aquesta selecció de llibres de por que hem fet al programa d'avui, no podria falta el mestre del terror, Stephen King, i un dels seus èxits editorials: Maleficio. El malson comença amb un accident de tràfic en un poble dels Estats Units en el que es veuen implicats un advocat i una vella gitana que mor esclafada entre dos cotxes. Aleshores, els membres de la comunitat gitana a la que pertany i que es troben de pas pel poble, li llencen una maledicció a l'advocat per ser lliurat sense castic de l'accident. L'advocat Bill Halleck no podrà deixar d'aprimar-se, mentre el cap de policia es transforma físicament en alguna cosa pareguda a un home llop i el jutge Rossington es torna en rèptil.

Halleck per fi descobreix la raó de les increïbles transformacions i farà el possible per trobar als gitanos i revertir la situació abans que acabe morint.

Una lectura esborronadora, angoixant que deixarà sense alé als entusiastes d'aquest tipus d'històries.

Superstición, de David Ambroise

David Ambroise. Superstición. Ed. Grijalbo

L'experiment d'un grup d'investigació universitari especialista en fenòmens paranormals dona com a resultat l'aparició d'un ésser, un fantasma o esperit d'un home del passat. Però allò que pareixia un èxit es convertirà en un malson quan l'ésser prenga consciència i es desvincule dels seus creadors i comence una espiral de mort i situacions terrorífiques per als implicats. Una peça important a la trama serà una periodista darrere la notícia d'aquest descobriment, qui investigarà al personatge a qui han convocat i tot el projecte convençuda que és un muntatge. Com a la resta de l'equip aquesta aparició tindrà conseqüències imprevisibles i un desenllaç sorprenent.

La mansión misteriosa

Carmen Gil / Riki Blanco. La mansión misteriosa. Ed. Combel

Un clàssic que no pot faltar per a contar i compartir en el Dia dels Morts o de les Ànimes. Una aventura terrorífica -o no tant- ens espera és una mansió misteriosa. Justament com la d'aquest conte poètic: una casa que amaga monstres, fantasmes, bruixes i un variat repertori de personatges que poblen els relats de terror. Però en aquesta casa res allò que pareix i, en realitat, els monstres són inofensius. Per què? Ho descobrireu si s'atreviu a llegir-lo...

 Així comença:

En la mansión misteriosa
de la colina nubosa
viven, desde hace mil años,
unos seres muy extraños.

Allí hay monstruos a montones:
fantasmas, brujas, dragones...
Si los quieres conocer,
ponte rápido a leer.
(...)

Negra nit

Dorothée de Monfreid. Negra nit. Ed. Corimbo

Un xiquet caminant per un bosc obscur que apareix a la coberta d'aquest llibre ja ens dóna una pista sobre el contingut que anem a trobar. La por a l'obscuritat de la nit és recurrent en molts xiquets però hem d'enfrontar-la, tal volta compartir aquest sentiment llegint un conte com Negra nit.
Durant la passejada Roc, que així es diu el xiquet protagonista, sentirà un Grrr esgarrifós i coincidirà amb un llop assegut al mig del bosc. Amagat en un arbre, el xiquet serà testimoni del pas de diferents animals que també s'espanten d'altres animals.

Si llegiu aquest conte a casa, de nit i amb l'atmosfera adequada es converteix en una lectura molt adient per celebrar el Dia de les Ànimes amb els més xicotets. O si no us convenç, un llibre per parlar i tractar de véncer la por a l'obscuritat.

L'albarder de Cocentaina

Jordi Raül Verdú / Esperança Martínez. L'albarder de Cocentaina. Ed. Bullent (Col. Primeres rondalles d'Enric Valor)

Nova edició il·lustrada de la coneguda rondalla arreplegada per Enric Valor a Cocentaina, adaptada per a xiquets lectors a partir de 8 anys. En ella ens conta com l'albarder del poble, una professió relacionada amb els aparells dels cavalls, és fadrí i busca dona per casar-se amb la condició que siga de fora del poble. En una festa de fadrins coneixerà una jove guapa i estrangera amb qui ballarà i quedarà atrapat al seu encant. Però la sorpresa esdevindrà ja casats quan la vertadera naturalesa de la jove es descobrisca i admeta ser una.... bruixa!! Què li passarà a l'albarder?

Un llibre fantàstic per a regalar-se a la Fira de Tots Sants de Cocentaina.

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? "León El Africano"



Aquesta setmana li hem preguntat a Santi Miralles, llibreter, quin llibre li agradaria que es portara al cinema de tots els que ha llegit i ens ha contestat que li agradaria veure les aventures i desventures de

 León El Africano, d'Amin Maaluf, editat per Alianza

Cal dir que al menys ara podem gaudir d'un interessant documental sobre León El Africano -personatge històric- que ha realitzat la BBC. A més, podeu llegir aquests fabulosa novel·la històrica a la Biblioteca de Cocentaina.

Art i literatura: William Petty, lladre d'art



Aquest llibre recupera la figura d'un personatge oblidat per la història, William Petty, el qual va destacar com un dels majors lladres d'art. D'origen humil, William Petty va néixer en una família de camperols en el territori entre Anglaterra i Escòcia el segle XVI. Amb un caràcter aventurer, curiós i amb molta set de coneixements, amb no poc esforç va aconseguir estudiar a la Universitat de Cambridge. Més endavant passà al servei de Lord Arundel, un dels més importants col·leccionistes d'art, que observa en Petty la capacitat de descobrir la bellesa i el valor de les obres d'art. Aprofitant-se d'això i de les ganes d'aventures de William, l'enviarà a aconseguir valuoses peces d'art al preu que siga per dur-les a Londres, i no ho farà gens malament. El primer destí serà Itàlia on es farà una important reputació, no sempre positiva.

Una vida apassionant, no exempta de perills i amb un personatge protagonista molt atraient que va  "salvar" moltes obres d'art que ara podem gaudir en molts dels museus europeus, al mateix temps que va gaudir dels plaers de la vida als llocs on viatjava.

De nou art i literatura relacionats en aquesta fantàstica lectura de la mà de l'escriptora francesa Alexandra Lapierre, la qual trobareu a l'apartat de novel·la històrica de la biblioteca.

Enxarxats: Musyc, app musical per a xiquets i joves




Musyc és una aplicació mòbil per a Iphone i Ipad amb la qual podem crear la nostra pròpia música. Adreçada al públic infantil i juvenil, i amb un format senzill i innovador, permet anar combinant objectes amb sons musicals perquè els xiquets vagen muntant melodies. L'app compta amb un variat conjunt d'instruments, molts efectes, un mesclador i es pot gravar i modificar el resultat, la qual cosa permet compondre multitud de melodies amb només un dit, com podeu comprar en el video que l'empresa que el desenvolupa ha penjat a Internet.
Una forma divertida per jugar a casa o que té múltiples aplicacions com a material a classe per a primària i secundària, amb la qual els profes faran més divertit l'aprenentatge en la classe de música.
Musyc és un joc i al mateix temps una eina per qualsevol, grans i menuts, per experimentar i passar una estona divertida o aprofitar per a un resultat més professional si ja tenim coneixements.
La app podeu descarregar-la gratis a Itunes i només pagareu si voleu afegir algun dels paquets opcionals - com per exemple més kits de sons - o pagar la app completa per només 3,99 euros, un preu que trobem molt assequible tenint en compte les possibilitats que dóna l'aplicació.

Està molt bé valorada pels usuaris i Apple la inclou entre les seues recomanacions per la seua qualitat. Si podeu, no deixeu de provar-la i comentar-nos què us ha paregut.

Ramon Mercader, l'home del piolet, biografia de l'assasí de Troski

Eduard Puigventós. Ramón Mercader, l'home del Piolet. Biografia de l'assassí de Troski. Ed. Ara Llibres

Eduard Puigventós és historiador i a través d'una exhaustiva investigació i documentació ens apropa la figura de l'assassí català més conegut de la història: Ramon Mercader.
Per conéixer aquest personatge veritablement haurem de viatjar als seus orígens, des de la seua infantesa, la vida familiar i la seua formació, fins a les idees polítiques i relacions personals que varen desembocar en la seua conversió en activista comunista i espia, per recórrer mig món i acusat de l'assassinat del polític rus Leon Trotsky.

Una lectura plena d'informació, detalls, fotografies i dades històriques que conformen el retrat d'una època paral·lela a la vida del protagonista del llibre.

Fantasmes al Palau, de Ivan Carbonell

Ivan Carbonell. Fantasmes al Palau. Ed. Bullent

En la tradició dels pobles valencians no poden faltar els elements i fets paranormals, misteriosos, que envolten les històries que s'hi han transmet al nostre territori. Ivan Carbonell ha arreplegat aquells successos que parlen de llocs encantats, fantasmes, mags, bruixes i altres éssers que poblen les llegendes dels pobles i ciutats valencians en aquest llibre que va presentar a la Biblioteca de Cocentaina el passat 8 d'octubre. Amb ell va guanyar el Premi Bernat Capó 2014.

El contingut està classificat per temes, segons siga el "misteri", i per població. Al final del llibre s'inclou un índex, molt útil per orientar-se. Mirant a l'apartat de "Fortaleses misterioses" llegim sobre l'enigma dels túnels al Palau Comtat de Cocentaina. Si voleu saber-ne més, trobareu el llibre a la biblioteca.



Material fotogràfic, de Joaquim Espinós

Joaquim Espinós. Material fotogràfic. Onada Edicions

En setembre la Biblioteca de Cocentaina va acollir la presentació de la novel·la Material fotogràfic, del valencià Joaquim Espinós, veí de Benilloba i recent guanyador del premi literari Ciutat de Sagunt. Basada en el fenomen migratori als anys vint, quan milers de valencians van viatjar als Estats Units buscant fortuna, aquesta és la història fictícia de tres joves que van arribar i van provar el somni americà amb desigual resultat.




Relacionat amb el tema de la novel·la, per cert molt interessant però desconegut, recentment ha obtingut visibilitat arran la publicació d'un llibre, Valencians a Nova York. El cas de l'Alta Marina (1912-1920), de Teresa Morell, filla d'un matrimoni d'inmigrants valencians al país americà i nascuda allí. És professora en la Universitat d'Alacant i el llibre va ser el resultat d'una investigació. Podeu llegir-lo doncs el teniu a la Biblioteca de Cocentaina. Aquest fet migratori també ha resultat en una sèrie documental per InfoTV, amb testimonis reals i documentació de l'època, la segona part de la qual es va poder gaudir també a Cocentaina poc després de la presentació del llibre.



Tranquila Tragalenguas y otros cuentos

Michael Ende / Ana Juan. Tranquila Tragalenguas y otros cuentos. Ed. Alfaguara Infantil y Juvenil

Aquest llibre recull tres contes del famós escriptor Michael Ende: Filemón el Arrugado, Tranquila Tragalenguas i Norberto Nucagorda. Els animals són els protagonistes en aquestes tres faules on unes mosques juguen al futbol, un rinoceront es voldrà immortalitzar ell mateix convertint-se en estàtua i una tortuga va cap a una festa d'aniversari mentre altres animals li tiren en cara la seua lentitud. La lectura ve molt ben acompanyada pel pinzell de la il·lustradora i guanyadora del Premi Nacional d'Il·lustració 2010 Ana Juan


El libro de las fábulas

El libro de las fábulas. Relatos de hoy y de siempre. Ed. B

Les faules són relats protagonitzats per animals i que esdevenen en una moralina amb la intenció d'ensenyar alguna cosa a l'oient, en la majoria dels casos els xiquets. Originaries de tradició oral les més famoses que han arribat a nosaltres vénen signades per Esopo, qui va viure a la Grècia antiga i que qualsevol ha sentit a parlar o les ha aprés a l'escola.

En aquest llibre trobareu un munt d'elles, no sols d'Esopo, adaptades per a l'edat lectora a la qual van adreçades, a partir de 10 anys, i acompanyades dels dibuixos d'un il·lustrador molt important a l'àmbit internacional, Roger Olmos, un plus per gaudir de la seua lectura.

Entre els títols: El cuervo y el zorro, El mono y el gato, El burro flautista, El perro y el cocodrilo, El león y el ratón, El hombre y la culebra, El asno y el perro... així fins a setanta faules.

El libro de los cuentos del mundo

El libro de los cuentos del mundo. Relatos de hoy y de siempre. Ed. Círculo de Lectores.

Hi ha moltes formes de conéixer un país, no només visitant-lo o buscant-lo al mapa del món. També literàriament parlant, a través dels seus contes tradicionals que parlen de la forma de viure i els seus costums. El volum que us presentem fou editat per Cercle de Lectors el 2004. Recull contes de tots els indrets del món, seleccionats, adaptats i il·lustrats pel reconegut artista Jesús Gabán.

Són contes curts, de entre un parell de pàgines a cinc o sis, en llenguatge actual i adreçat a lectors a partir de 10 anys, els quals ens parlen de llegendes, de princeps i princeses, de tresor o de mons meravellosos. Al final de cada conte indica quin és el país d'origen. A la Biblioteca de Cocentaina, busqueu-lo a  la secció Infantil, en el color verd. 


La princesa ruandor
La yerba mate
El modo de ser
El Pájaro Belverde
La plegaria del perdón
El origen del koala
El joven pescador Urashima
El pleito del panadero
El hombre feliz
Las manzanas gigantes
Los dos Nanuk
El erizo y el elefante
Historia del rey Yunán y el médico Ruyán
La capital de los mexicas
El dios de la risa
La niña sin manos
La invitación a la boda
En el camino del bosque de Hedal
El pájaro de fuego
Gbezza y las gacelas
El dueño de la luz
El Golem
La cocinera astuta


dimecres, 14 d’octubre del 2015

Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? "La llama de la sabiduría"


Una setmana més anem preguntant-vos quin és aquell llibre que us agradaria veure al cinema i que encara no s'ha filmat. Hi ha novel·les que són molt difícils de dirigir a la gran pantalla, però hi ha altres que conforme vas llegint vas imaginant la pel·lícula - què curiós-.

Hui li hem preguntat a la nostra companya de programa, Milagro Sellés Moltó, Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? i ens ha contestat que li encantaria veure la pel·li basada en el llibre de l'escriptor contestà Juan Francisco Ferrándiz, La llama de la sabiduría, editat per Grijalbo.


A Milagro li agradaria veure molts més llibres, però aquest seria especialment interessant. Comparteixo la seua opinió totalment. Una història ambientada a la València del segle XV i amb una protagonista femenina fora del comú (penso que en aquest cas una de les coses més importants seria triar l'actriu, doncs el seu paper és fonamental). 

Juan Francisco Ferrándiz. La llama de la sabiduría. Editorial Grijalbo

Mentrestant es porta o no al cinema -el que en alegraria molt-, podeu llegir el llibre a la Biblioteca de Cocentaina. 

Art i literatura



El món de l'art en totes les seues vessants ha sigut inspiració de moltes novel·les. Pintures que amaguen misteris per desentranyar, edificis que van significar més que la simple construcció per les persones implicades o retraten una època històrica, vides d'artistes i autors que protagonitzen les pàgines d'un argument d'intriga o relaten de forma novel·lada les seues vides, són alguns dels temes que podem trobar en aquests llibres, entre la ficció i la realitat.

Al perfil de Pinterest de la Biblioteca de Cocentaina hem creat un taulell on agrupar-les, on anirem penjant més, de novel·les noves i antigues relacionades amb l'art: El ARTE en las novelas o NOVELAS en el arte. Us invitem a que us passeu i, inclús, féu les vostres propostes.

Enxarxats: Ni libre ni ocupado


Si hi alguna cosa que contar, els blocs a Internet són una bona forma d'escriure i arribar a molta gent, i inclús acabar publicant un llibre. És el cas de l'autor d'aquest bloc, Ni libre ni ocupado, l'autor del qual és un taxista que ha anat contant anècdontes personals i fets que li han passat mentre conduia i gent amb qui s'ha creuat. Són textos breus però que com a lectors ens han cridat l'atenció, als quals ha sabut donar-los un fil conductor, mai millor dit, fins fa poc que va tancar el blog per dedicar-se totalment al món de l'escriptura. De fet, ja ha publicat el seu primer llibre, Lo que sé de la lluvia.
Al llarg del bloc va donant pinzellades de persones, gent diversa i com viuen les seues vides. Pareix mentida alguns dels casos que es troba o allò que es capaç de contar la gent a un desconegut, encara que siga el conductor del teu taxi. En tot cas, una de les coses que destaca és la forma tant "literaria" que té contar les coses, i una de les coses que ens ha atrapat.

El otro, de Miguel de Unamuno

Miguel de Unamuno. El otro. Ed. Aymá

Obra teatral del filòsof i escriptor espanyol Miguel d'Unamuno,  fou estrenada en 1932. Laura li conta al seu germà Ernesto com el seu home Cosme està trastornat després de rebre la visita d'ell mateix, en realitat el seu bessó, Damià, al qual ha matat i soterrat al soterrani de la casa. Confós, Cosme no sap si és ell o l'altre i va mimetitzant la personalitat dels dos, la qual cosa desemboca en la bogeria i el suïcidi.


Diálogos de Carmelitas, de Georges Bernanos

Georges Bernanos. Diálogos de carmelitas. Ed. Rotativa

Un altre llibre que segur que ja ha passat a l'oblit és aquest. Diálogos de Carmelitas és l'última obra que escriu Georges Bernanos abans de morir i narra els fets de la decapitació de setze monges carmelites a Paris durant la Revolució Francesa. Van ser enclaustrades, obligades a deixar els hàbits i van viure durant dos anys com a dones normals a la ciutat, encara que es reunien per l'oració. Finalment van ser empresonades i condemnades a morir en la guillotina el 1794. El 1906 el Papa Pio X les va atorgar la canonització per ser màrtirs de la Revolució.

Plauto. Comedias

Plauto. Comedias. Ed. Bruguera


De quan en quan val la pena tornar als clàssics per gaudir de l'excel·lent ploma d'autors antics com per exemple Plauto, autor grec nascut a Itàlia el 251 a.C. i dedicat a escriure comèdia i amb gran èxit a l'època en què es van representar. De fet és un dels que ha sobreviscut al pas del temps i encara avui podem llegir obres com aquesta que us recomanem. A la biblioteca trobareu aquesta edició de Bruguera, la qual recull tres obres teatrals: Aulularia, Anfitrión i Rudens. 

Aulularia: un vell àvar es troba amb un munt de diners i la por del fet que algú se'ls robe. En això la seua filla s'enamora d'un jove, Licónides, que la pretén però el pare l'ha promés a un altre home. Licónides li robarà al vell els diners per aconseguir casar-se amb la seua filla.
 
Anfitrión: el Déu Júpiter, enamorat de la humana Alcmena, aprofita l'absència del seu home, per transformar-se en ell i aprofitar-se'n d'ella. Li acompanya el seu fill, el déu Mercuri, també transformat en el criat de l'home. En això estan els déus quan tornen a casa els veritables Sosia i Anfitrions per trobar-se una situació prou incòmoda... amb ells mateixos. 

Rudens: un naufragi permet a dues joves fugir d'un temible lenón que les ha segrestades per prostuir-les. Es refugiaran a l'illa on es troba el temple dedicat a la deesa Venus mentre el lenón intenta per tots els mitjans agafar-les de nou. Mentres tant, el descobriment d'un bagul amb objectes de les joves permetrà descobrir l'autèntica identitat d'una d'elles, que guanyarà un pare i un marit al final de l'obra.  






¿Qué tal si...?


Anthony Browne. ¿Qué tal si...? Editorial Fondo de Cultura Económica

Un amic ha invitat Joe a la seua festa d'aniversari. Ni ell ni sa mare se'n recorden de l'adreça i aniran mirant les cases mentres busquen la casa correcta. Durant el passeig Joe mostra els seus dubtes davant la incertessa de saber com s'ho passarà i si serà ben rebut. Però, què tal si... Joe s'equivoca? Pot ser es perda tota la diversió i l'oportunitat de fer nou amics.

¡Qué niño más lento!


Lucía Serrano. ¡Qué niño más lento! Ed. Fondo de Cultura Económica

Néstor és un xiquet que ho fa tot al seu ritme, però en comparació amb el ritme que portem els adults sembla que és molt lent. Tot el món li dona presses i no paren de dir-li "quin xiquet més lent". És tanta la pressió contra Néstor que al final aquest es posa trist i deixa de jugar frustrat. Fins que un dia escolta un tam-tam, veu un conillet i seguint-lo aquest el portarà a un món meravellós de fantasia on recuperar l'ànim i trobar de nou el seu propi ritme. 
Néstor és un bon exemple de les conseqüències de viure en el món accelerat d'avui dia, por camviar les persones i deixar de ser feliços.

Amb aquest llibre la il·lustradora Lucía Serrano va guanyar el XIII Concurs d'Àlbum il·lustrat "A la orilla del viento" convocat per la editorial.

Me gustan los libros


Anthony Browne. Me gustan los libros. Ed. Fondo de Cultura Económica

Ens agraden els llibres, no és cap secret. Llegim llibres grossos i de més prims, aquells que ens donen por i altres que ens provoquen el somriure. Ens agraden altres que ens ensenyen, per exemple les lletres o com són les coses quan som menuts. I això explica aquest xicotet llibre, utilitzant il·lustracions senzilles i molt poc text, adreçat als prelectors i primers lectors, i amb un missatge ben clar a favor de la lectura.

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? "Olvidado rey Gudú"


Ja sabeu que tots els anys, en cada programació del curs radiofònic, acabem Fulles al vent, pàgines obertes, amb una pregunta que fem als lectors/es. Aquest any ja la tenim preparada: Quin llibre t'agradaria que es portara al cinema? Penseu, alguna novel·la que heu llegit i que us agradaria veure a la gran pantalla. Segur que en teniu un grapat al pensament. Poc a poc anirem preguntant-vos.

Hem començat per Rafael Torregrosa i ens ha dit que li encantaria veure al cine el llibre d'Ana María Matute, Olvidado rey Gudú. A nosaltres també en agradaria, perquè la història dona molt de si, amb uns personatges fantàstics, una narració plena d'aventures i molta imaginació.

Ana María Matute. Olvidado rey Gudú. Editorial Espasa Calpe

Mentrestant podem llegir-se aquest magnífic llibre a la Biblioteca de Cocentaina.

dimecres, 7 d’octubre del 2015

Art i literatura

Carlos Esteve. El mundo mágico de Gaudí. Ed. Molino


La literatura, i en concret els llibres infantils, poden aprofitar per introduir els xiquets en determinats temes a través dels contes, més divertit i adient per a ells que un llibre d'informació. És un recurs molt utilitzat com podeu comprovar per nombre de títols al món de l'art. La literatura s'ha inspirat en artistes i obres per crear una història infantil al seu voltant.

És el cas del llibre que us presentem, El mundo mágico de Gaudí. En ell coneixem a una xiqueta, Júlia, que viu a Barcelona i un estiu avorrida perquè les seues amigues se n'anat de vacances aprofitarà per a visitar tota l'obra de Gaudí present a la ciutat per invitació d'un drac màgic. Aquest anirà explicant-li sobre l'obra del famós arquitecte i amb ell viatjarà pel temps. 




Antoni Gaudí (Reus, 1852-1926) fou un reconegut arquitecte català famós pel tipus de obra que va fer. Catalogat com modernista, Gaudí es va inspirar moltíssim en elements de la natura, característiques que després traslladaria als edificis i obres arquitectòniques que estan repartides per tota la ciutat, dotant-los d'un particular estil, únic al món, que fan siguen reconeguts fàcilment com obres d'ell. I si parlem de Gaudí, no podeu deixar de nombrar el temple de la Sagrada Família, un dels edificis més impressionants i sorprenents, el qual ha fet coneguda Barcelona arreu del món. La obra d'aquest geni, com ha estat catalogat, pot agradar més o menys, però no deixa ningú indiferent.


Vista panoràmica de Barcelona des del Parc Güell

Enxarxats: Poètica 2.0



Les noves tecnologies i la poesia s'abracen en aquesta col·lecció d'aplicacions poètiques per a dispositius mòbils, disponible per descarregar a la App Store d'Apple de forma gratuïta.

Cadascuna de les aplicacions recull una selecció de l'obra dels autors destacats de la poesia espanyola, sent la primera aplicació que es podrà descarregar la dedicada als autors valencians. Un recull de 16 poemes de 14 poetes valencians que abraça el període temporal des d'Ausiàs March fins a Vicent Andrés Estellés.

Un projecte que innova en el format en què es transmet, a través de vídeos d'actors i personatges públics que lligen els poemes, i a poc a poc anirà ampliant l'oferta amb més aplicacions poètiques i monogràfics sobre autors.

Resistencia no violenta a regímenes autoritarios de base democrática



Ricardo M. Rojas. Resistencia no violenta a regímenes autoritarios de base democrática. Unión Editorial

L'escriptor, advocat i jutge argentí Ricardo M. Rojas acaba de publicar aquest llibre. En ell parla de com resistir la pressió no violenta de governs triats en teoria democràticament però que han evolucionat a formes dictatorials, utilitzant ferraments com les lleis al seu abast, per desenvolupar polítiques dictatorials.

Un interessant anàlisi de la realitat política de molts països d'avui dia, el qual inclou estratègies preventives i el consell d'enfortir les institucions formals i informals que lluiten pels drets dels ciutadans, evitant així l'abús de poder.

Nocturnos, de John Connolly

John Connolly. Nocturnos. Ed. Tusquets

El nou llibre de l'escriptor irlandés de novel·la negra John Connolly és un recull de dinou relats del gènere del terror. Contes curts plagats d'elements sobrenaturals, fantasmes, personatges màgics inquietants o misteris al voltant de desaparicions i malediccions. Aquest són alguns dels elements que anem a trobar en aquesta lectura però Nocturnos també destaca per l'excel·lent ambientació, creant eixa atmosfera "nocturna", obscura, on el mal està sempre present en cadascuna de les variades trames. Amb tot, aquest llibre invita a ser llegit a les nits, no trobeu? Aquest són els títols dels relats que trobareu en aquest volum:
  • El vaquero del cáncer cabalga
  • El demonio del señor Pettinger
  • El rey de los elfos
  • La nueva hija
  • El ritual de los huesos
  • La sala de la caldera
  • Las brujas de Underbury
  • El mono del tintero
  • Arenas movedizas
  • Algunos niños se extravían por error
  • Profundidades verdes y oscuras
  • La señoria Froom, vampiro
  • El abismo de Wakeford
  • Nocturno
  • El capricho del señor Gray
  • El ciclo
  • El lecho nupcial
  • El hombre de los Segundos Quince
  • La posada de Shillingford



El año del calipso, de Abilio Estévez


Abilio Estévez. El año del calipso. Ed. El País (Col. La sonrisa vertical)

Ambientat en la Havana (Cuba) aquest és el relat del despertar sexual d'un jove de quinze anys, que anirà introduint-se en el sexe a través de la literatura primer i després amb diferents experiències amb diferents personatges.

Amb un llenguatge molt visual, sugerent i ple d'erotisme, el protagonista farà participe el lector en una sensual lectura. S'atreviu?


Platero y yo contado por Concha López Narváez

Ximena Maier (il.). Platero y yo contado por Concha López Narváez. Adaptación de la obra de Juan Ramón Jiménez Ed. Anaya

El poeta espanyol Juan Ramón Jiménez tenia molt d'afecte a un ase de nom Platero que era de la seua propietat. A ell li va dedicar una xicoteta obra en la qual l'animal era el protagonista, on deixava per escrit l'especial estima que li tenia i que duia per títol Platero y yo (1914).

És una lectura adreçada a lectors adults però, gràcies a adaptacions com aquesta que ens presenta l'editorial Anaya, i que permet al xiquet gaudir d'un clàssic de la literatura en versió il·lustrada.

Emilio y los demás / Emilio tiene una pesadilla


 Vincent Cuvellier / Ronan Badel. Emilio y los demás / Emilio tiene una pesadilla. Ed. Edelvives

Emilio és un xiquet de cinc anys que s'enfronta a la seua manera a allò que se li presenta en el dia a dia. Com per exemple la seua reacció davant un malson recurrent amb un llop que vol menjar-se'l o això d'anar a jugar amb els amics, sobre tot quan no té confiança que el reben massa bé. Dues històries que reflecteixen allò que pot viure qualsevol xiquet real i que vénen adereçades amb humor.

Ens ha tocat la loteria!


Pere Comellas / Teresa Martí. Ens ha tocat la loteria! Ed. Takatuka

Que sigues l'afortunat guanyador d'un milió d'euros pot solucionar-te la vida, però també donar-te molts mals de cap. A la família de la xiqueta d'aquest llibre li ha tocat la loteria i després de celebrar-ho comencen els problemes a causa d'enveges, mal entesos i interrogants sobre com gestionar tants diners. De sobte els pares i la filla s'adonen que la seua vida era millor quan eren pobres. Així que pensen un pla per desfer-se dels diners donant-los, encara que ni regalant-los la cosa és gens senzilla.

dimarts, 6 d’octubre del 2015

Fulles al vent, pàgines obertes: encetem nova temporada a Ràdio Cocentaina


Passa el temps volant, com les pàgines dels llibres en mans dels lectors. Aquest parèntesi estival dona fi i demà dimecres, dia 7 d'octubre, de 19 a 20 hores, encetem nova temporada a Ràdio Cocentaina. Tornem amb el programa Fulles al vent, pàgines obertes, de la mà de M. Dolores Insa i de Milagro Sellés.

Tenim un llarg camí per anar descobrint llibres per a totes les edats, webs i blogs que fomenten la lectura, per a xafardejar sobre el llibre i els escriptors, per anar informant-vos de les activitats que realitzem a la Biblioteca de Cocentaina.

Tenim moltes novetats, que poc a poc anireu descobrint. Esperem que continueu seguint-nos, dirèctament a la ràdio o per mig d'internet (punxeu ací i podeu escoltar tots els podcast de la temporada passada). 

Junts fem lectors i lectores. No s'oblideu de la nostra cita setmanal i deixeu que el vent de la tardor enlaire la lectura per  tot arreu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...