dimecres, 26 de novembre del 2014

Li donem veu a... Maria de la Pau Janer



 
Filla del també escriptor Gabriel Janer Manila,  Maria de la Pau Janer i Mulet va nèixer a la Palma el 1966. Col·laboradora habitual a la ràdio i la televisió catalanes, a nivel professional es dedica a la ensenyança de Literatura Catalana a la Universitat de les Illes Balears.
 
Literàriament parlant, va ser finalista del Premi Sant Jordi de novel·la i guanyadora del Premi Carlemany el 1995 i Premi Ramon Llull el 1999, entre altres.  Va ser finalista del Premi Planeta el 2002 amb Las mujeres que hay en mi, premi que va guanyar el 2005 amb el llibre Passions Romanes.
 
No obstant això, Las mujeres que hay en mi va ser un èxit de vendes, L'argument reconstrueix la història de tres generacions de dones d'una familia, l'àvia, la filla i la néta. Aquesa última serà la veu narrativa, qui s'interroga sobre les vides de les seues avantpassades, les dues mortes als vint anys.
 
 
 
"En aquella casa habitaban los fantasmas de mis madres. Lo supe desde que era una niña que caminaba junto a los muebles, mirándolos como observan los mayores las montañas recortadas en el cielo. Tenía que levantar la cabeza i ponerme de puntillas para ver las mecedoras de madera, las mesas de cerezo, las sillas tapizadas de terciopelo, las camas de dose. Entonces aún me resultaba fácil buscar rincones donde esconderme de los miedos infantiles, refugios absurdos donde me sentía segura. Había escondites en la sparedes, entre las butacas y las cortinas que caían pesadas, tras la chimeneam, en el ángulo que formaba el guardarropa con la pared. Me encogía y esperaba, el corazón acelerado, que alguien viniera a mi encuentro.
 
Los fantasmas no tenías las formas blancas que aparecían en mi tebeos o en el cine. En las sábanas que tendían detrás d ela casa, en unos porches abiertos al exterior, judsto donde empezaba el huerto de los naranjos, no estaban. Esta segura de ello. Como me entretenía en verlas volar, empejuadas por la brisa de la mañana, el airecillo del mediodía, o el viento de las tardes agitadas, sabía que sólo eran telas blancas. Olían a azahar por la proximidad de los árboles, pero no ocultaban secretos. Volaban bien alto, se alzaban sólo un poco, o reposaban verticales, mientras el sol les robaba los restos de agua y el aire les traía buenos aromas."

Enxarxats: Leoteca, xarxa social de lectura per a families i col·les



Leoteca és una xarxa social de lectura adreçada especialment als xiquets i aprofitar pel foment lector. La web, en la qual hem de registrar els xiquets, funciona com un club de lectura on aquest poden deixar els seus comentaris i opinions sobre els llibres que van llegint, i accedir a recomanacions amb la possibilitat de descobrir altres lectures.
 
Hi ha dos apartats diferenciats segons els xiquets es registren des de casa o com alumne d'un col·le. A nosaltres ens interessa el perfil familiar on l'objectiu és que pares i fills compartisquen la lectura i s'inicien junts en aquesta eina. Si el xiquet és menor de 14 anys caldrà que els papàs donen la seua autorització. La web és molt fàcil d'utilitzar, està dividida en seccions segons l'edat del xiquet i un buscador que permet la recerca per qualsevol terme (títol, autor, editorial...).
 
La col·lecció de llibres comença des de aquells per a bebés fins els 14 anys.  Dins el perfil personal es crea una prestatgeria virtual on afegir els llibres que es van llegint, amb la valoració, opinions i amics que acceptem. També podem invitar a altres usuaris i recomanar-los llibres.
 
Amb l'atractiu de les noves tecnologíes, Leoteca és una molt bona opció per començar a compartir lectures, estar a l'agüait de les novetats editorials i fer amics, tot al voltant de la lectura i els llibres.

Em vaig casar amb un comunista, de Philip Roth




Philip Roth. Em vaig casar amb un comunista. Ed. La Magrana

L'escriptor nord-americà va publicar aquest llibre el 2012 sobre l'època de caça de bruixes als Estats Units. El fil narratiu ve dels records d'un escriptor que en retrobarse amb un antic professor de literatura recorda al germà d'aquest, una estrella de la ràdio que arran la publicació d'un llibre per la seua ex-dona va ser jutjat acusat per le seus idees comunistes. Un destí que seguirem altres personatges coneguts.

Aquest és el segon llibre de la anomenada Trilogia Americana,  després de  Pastoral estadounidense i abans de La mancha humana

La comadrona, de Katja Kettu

Katja Ketty. La comadrona. Ed. Alfaguara

Aquesta novel·la ens endinsa en la història d'una comare en la Finlàndia de 1944 ocupada pels nazis, concretament a la regió de Laponia. La seua vida camviarà dràsticament en conèixer un oficial nazis de qui s'enamora. Després que acaba la guerra ell es enviat al camp de prisoners i ella no dubta en seguir-lo. Però aquesta no és una història d'amor sinó que és el rel·lat la protagonista sobre les seues circumstàncies vitals i les decisions que prendrà, així com les conseqüències de la guerra en les persones.

Amb aquest llibre la seua autora ha guanyat diversos premis: Runeberg, Thak You for the Book, Kalevi Jäntti i Book Bloggers, i s'ha convertit en un bestseller que prompte es podrà vore als cinemes i als teatres.

La llibreria del senyor Penombra oberta les 24 hores, de Robin Sloan



Robin Sloan. La llibreria del senyor Penombra oberta les 24 hores. Ed. Amsterdam Llibres



Aquesta novel·la ja fa un temps que es va publicar, concretament el 201e, però ens ha cridat l'atenció precisament per l'atractiu de que el seu argument es desarrolla al voltant del tema dels llibres.
 
Clay Jannon entra a treballar en la que, prompte s'adona, no es una llibreria com altres, començant pel peculiar llibreter, el senyor Penombra. Alli es donaràn cita diferents personatges, bons, roïns, misteris per desentranyar, conspiracions i, al centre de tot, els llibres i les noves tecnologíes aplicades a aquests.


 

Capa d'ozó




M. Bright. La capa d'ozó. els forats d'ozó atmosfèrics. Ed. Parramón. (col. El nostre món el perill)

Un dels efectes que té la contaminació, i que fa uns anys els científics van alertar, és la destrucció de la capa d'ozó, tant necessària per a la vida. Aquest llibre apropa els xiquets informació clara i concisa sobre què es la capa d'ozó, les conseqüències de la contaminació atmosfèrica i els problemes que pot causar aquesta a la vida de les persones i les alternatives que pot haver.
 
Els textos, curts i de lletra gran, s'acompanyen de grans il·lustracions, la qual cosa fa que tots els llibres de la col·lecció, dedicats a diferents tipus de contaminació, siguen perfectes com introducció al tema de l'ecologia.

Tu puedes salvar el planeta




Rich Hough. Tu pots salvar el planeta. Un día en la vida de la teua petja ecològica. Ed. Lynch


Un altre llibre sobre ecologia és aquest, més dirigit a proposar xicotets gestos que podem adoptar en el nostre dia a dia i que contribuiran a millorar l'estat del nostre planeta.
 
El llibre analitza moltes de les accions que fem diariament, des de que s'alçem, allò que mengem, els materials que utilitzem per exemple a classe, aparells que fem servir com el telèfon, com cuidem de la nostra mascota... Tot deixa empremta, bo o dolenta, i en aquest últim cas podem camviar fent-lo d'altra manera o buscant alternatives més ecològiques. Llegint aquest llibre és fàcil donar-se compte que amb un poquet de voluntat de cadascún podem contribuïr a un món més net i sostenible.

El reciclaje a tu alcance



Gérard Bertolini / Claire Delalande / Nicolas Hubesch. El reciclaje a tu alcance. Ed. Oniro

A la prestatgeria de la part de llibres d'información, a la sala infantil de la biblioteca, trobareu aquest llibre. Amb explicacions i definicions clares i concises fa una molt bona introducció sobre els diferents aspectes al voltant del tema del reciclatge. 
 
Comença per explicar què es un residuu, classes i tractament, passant pel procés que porten des de que s'arrepleguen i les conseqüències del seu abocament indiscriminat en qualsevol lloc. I, finalment, sol·lucions i propostes per als xicotets lectors.

dimecres, 19 de novembre del 2014

Li donem veu a... Maria Beneyto



Maria Beneyto Cuñat (1925-2011) fou una escriptora i poetessa valenciana, qui fa poc ens va deixar. Va començar a escriure des de ben joveneta i la seua formació va ser autodidacta, rel·lacionant-se també amb grups literàris de la ciutat de València. Va viure entre Madrid i València, per això la seua obra està escrita indistintament en castellà i valencià.
 
Coneguda arran de guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb el poemari Ratlles a l'aire (1956), va combinar la publicació de poesia i narrativa. D'aquest últim gènere és conegut sobre tot la novel·la La dona forta, publicat el 1967. Tota la seua obra la podeu consultar-la al portal que la web d'escriptors en llengua catalana li ha dedicat.
 
A la Biblioteca de Cocentaina trobareu entre altres el llibre titolat Archipiélago, el qual recull la seua obra poètica des de 1975 a 1993. Entre tots els poemes hem triat aquest perquè us apropeu a la seua escriptura:
 
LA ESCONDIDA
 
Pétalos y vidrios rotos. Mira
cómo se descompone la paciencia
de la luz, sobre el día decadente,
y no mires mis ojos todavía.
 
Traía peces, briznas
de algo trizado por la espalda. Vengo
cojeando del pie que me sostiene
la indecisión. Paso a paso recorro
este paisaje, desplazando flores
desbaratadas, vidrios irascibles,
que se rompen adrede, para darme
su amenaza. Recojo
una astilla de herida cristalina
y le acumulo pétalos, la cubro
de incontinencia en flor...
 
Quedo a la espera
de quienes tienen que llegar.
(Me escondo,
pero me encontrarán
dentro del sueño).
 

Enxarxats: Luz en lo negro, blog sobre sèries de novel·la negra i policiaca



Com en qualsevol gènere, en la novel·la negra també podem trobar que un detectiu o policia és el protagonista d'una sèrie de llibres escrits per un mateix autor. Ara és fàcil seguir-los la pista (mai millor dit) a través del bloc que us recomanem aquesta setmana: LUZ EN LO NEGRO.
 
Cadascuna de les entrades en les que ressenya un títol l'acompanya de la informació sobre la sèrie en idioma original i la publicació en espanyol, a més de una xicoteta introducció sobre els arguments de la resta de llibres creant així un tot amb el qual és fàcil fer-se una idea general sobre tota la sèrie.
 
Buscar informació sobre les sèries és fàcil gràcies al menú de la dreta on aquestes estan ordenades per ordre alfabètic, hi ha un apartat per autors, per ciutats on es desenvolupen les novel·les o per ressenyes dels llibres que fa el autor del bloc.
 
Un racó literàri molt interessant per als aficionats a la lectura en general i a la novel·la negra en particular, i que us invitem a descobrir.
 

Adulterio, de Paulo Coelho

 
 
Paulo Coelho. Adulterio. Ed. Círculo de Lectores / Planeta

La rutina i sense aparents al·licients ha sumit la Linda en la tritesa. En teoria la seua vida es perfecta, casada amb un home ric que l'estima, dos fills i un bon treball, què més voldria desitjar? Doncs tal volta més passió, alguna cosa que la traga de l'avorriment de la seua vida. I ho aconsegueix quan per casualitat es retroba amb un antic nòvio a l'institut, ara un polític de renom. Amb ell aconseguirà allò que busca, tal volta, però també altres consequüències que poden afectar la seua familia i tal volta possar en perill una vida que ella no havia valorat en la seua justa mida.
Com acabarà l'aventura extramatrimonial de la Linda? Llegiu el llibre...

Fuego blanco, de Preston y Child


Preston and Child. Fuego blanco. Ed. Círculo de Lectores / Plaza y Janés

Nova entrega de la sèrie de l'agent del FBI Aloysius Pendergast, concretament el volum 13 d'aquest peculiar personatge. Si ho heu llegit cap llibre no passa res, aquest títol és un bon començament doncs acomença la trama i l'acaba en el mateix llibre i no fa referència a massa detalls d'altres històries de la resta de llibres.
 
En aquesta ocasió comparteix protagonisme amb una jove, Corrie Swanson, que va apareixer al llibre Naturaleza muerta. Estudia Crimilogia a la universitat i, amb motiu dels estudis, està investigant un cas de la mort d'un miners menjats per un misteriós ós en el poble Roaring Fork. No trobarà precisament el camí lliure per traure a la llum uns fets que alguns al poble no volen que es recorden. Menys mal que compta amb l'ajuda inestimable del Pendergast, qui l'ha adoptat com la seua protegida. L'interés d'aquest es vora incrementat quan descobreix que aquest crim ja va interessar un gran de la literatura com va ser Arthur Conan Doyle, i que a més va ser l'origen d'un rel·lat protagonitzat pel Sherlock Holmes.
 
Només pel personatge del Pendergast ja val la pena aquesta sèrie, i aquest nou llibre té pinta de estar a l'altura de la millor escriptura del tàndem Preston-Child.

El pasado nunca cierra los ojos, de Chevy Stevens



 
Chevy Stevens. El pasado nunca cierra los ojos. Ed. Círculo de Lectores

Aquest és el tercer títol que publica Chevy Stevens, una comercial inmobiliaria que un dia venent un pis se li va ocòrrer l'argument de la primera novel·la, Nadie te encontrará. Un llibre que ens va sorprendre per a bé i que no deixem de recomanar per als que gaudiu amb la novel·la d'intriga.
 
Esperem trobar una lectura tan bona en El pasado nunca cierra los ojos, on la protagonista és una psicóloga que s'ocupa de l'intent de suïcidi de la jove, un fet que revifarà els records que té de la seua pròpia infantessa. Com sa mare la va arrastrar a un lloc que pareixia el paradís i va resultat un infern. Com la xica que tracta, ella també va patir els efectes de viure en una secta.

Novel·la negra amb trets psicològics que, si acompleix amb les espectatives, promet una lectura atrapant. 

Recordeu que aquesta novel·la la trobareu a la biblioteca a la secció d'intriga, amb els llibres que porten un gomet roig al llom.

Cuentos de Oriente para niños de Occidente



Cuentos de Oriente para niños de Occidente. Ed. Sufí

El temps de lectura compartida abans de dormir també pot ser una bona oportunitat per conèixer altres cultures i viatjar a través dels contes. Com aquest llibre que recull una bona tria de contes sufíes que parlen de les tradicions d'Orient que agradaran tant a pares com a fills.

Un dels contes és "El préstamo":

"Un hombre decía a sus amigos en la casa de té:

- Presté a alguien una moneda de plata, y no tengo testigos; temo que quien la recibió niegue que yo la haya puesto en sus manos.
Sus amigos lo compadecieron, pero un sufí, que estaba sentado en un rincón, alzó la cabeza, y dijo:

- Invítale aquí a tomar el té, y dile, en presencia de toda esta gente, que le prestaste veinte monedas de oro.

- ¿Cómo voy a hacerlo si sólo le presté una de plata?

- Eso es exactamente lo que él te responderá indignado - dijo el sufi - y todos podrán orilo de sus labios. ¿No querías testigos?"

Mamá, cuéntame un cuento





Matt Wolf. Mamá, cuéntame un cuento. Ed. Molino

Els animalets xicotets d'aquest llibre es preparen per a dormir i es fiquen molts contents al llit totes les nits esperant que les mamàs els conten un conte. Paren orelles a les històries que també ténen com a protagonistes altres animals. Són contes curts, d'un parell de fulles, però que fan contents els menuts i, tal com els nostres propis xiquets, seran la porta perfecta per relaxar-se al final del dia i cridar la son.

Estan els contes de la Mamà Eriçó, els de la Mamà Cangur, els de la Mamà Ós i els de la Mamà Elefant. D'aquesta última ens ha agradat una nana...

"No sé dónde se esconde
la luna blanca y redonda.
¿Está durmiendo tras el monte
o tendida bajo un puente?
¿Se la ha comido el lobo
o se amaga bajo el lodo?
Da igual que haya desaparecido,
lo que importa es que ya ha salido.
Si ahora no me crees, ¿qué apuestas a que la ves?"

 

Contes curts, curtets i encara més curts



Núria Ubiergo / Emma Martínez. Contes curts, curtets i encara més curts. Ed. Cercle de Lectors
 
Després d'un dia d'estrés i rutina, tant per als menuts com els adults, res millor que una estoneta de relax compartint algún dels contes que recull aquest llibre. Històries de fantasia, però properes al món del xiquet, de sols unes pàgines d'extensió, o d'una només, molt curtetes, però amb les quals no hi ha excusa per compartir-les amb els menuts abans de dormir, la millor manera d'acabar el dia.

Un dels contes curtets que trobareu és "Les ulleres màgiques":

"Quan la Núria era petitona, passaven unes coses ben estranyes a ciutat: els arbres no teníen fulles, no hi havia estols d'ocells volante i la lluna era una taca dalt del cel. I, el pijot de tot, de vegades sentia que la cridaven pel nom però, tot i mirar a banda i banda, ni hi veia mai ningú.

Un bon dia, els pares se la van endur de visita a casa d'un senyor que duia una bata blanca i sempre estava molt concentrat en allò que feia. Però era forá simpàtic, ves. El senyor li va mirar els ulls a la Núria amb unes màquines i li va demanar quin dibuixos veia a la paret de davant. Ella va respondre tan bé com va poder. Vejam si aquest senyor es pensava que era ximpleta! Quan van haver acabat, la va felicitar i li va donar uns quants caramels.
Al cap d'uns díes el van tornar a visitar. Ara ja sabia que es deia Senyor Oculista. Ves qui nom més rarot, oi? I, aquell dia, el Senyor Oculista en comptes de caramels li va regalar un ulleres. La Núria se les va posar, una mica decebuda. S'hauria estimat més uns quants caramels, tot s'ha de dir...

Però, quan va sortir al carrer, la Núria va descobrir les fulles dels arbres, els ocells volant, les flors dalt dels balcons i una pila de coses més que no havia vista mai abans. La Núria va comprendre que aquelles ulleres eren molt millor que tots els caramels del món. "Renoi, el Senyor Oculista! Quin inventor més eixerit! - es va dir per a ella mateixa - . El proper dia, li demanaré un llapis que faci els deures tot sol."

dimecres, 12 de novembre del 2014

Li donem veu a.... Montserrat Roig




Montserrat Roig (1946-1991) fou una escriptora i periodista catalana. Implicada des de la seua època a la universitat en els moviments contra el règim franquista i en la política catalana. Aquestes inquietuts es voran reflectides en les seues obres, com la novel·la que us volem aconsellar per apropar-vos a la seua escriptura: L'hora violeta.

Aquest és el tercer llibre d'una trilogia que comença amb els títols Ramona, adéu i El temps de les cireres.  En temps lineal l'autora ens trasllada a la Barcelona de finals del segle XIX i segle XX a través de les vivències de dues famílies burgueses, els Ventura-Claret i Miralpeis, fent un retrat prou fidel de la societat d'aquella època.
 

Les principals protagonistes a la novel·la L'hora violeta són les dones, el seu paper dins de les famílies, la seua participació en els camvis socials que van trasformant el paper de la dona i les rel·lacions entre les noves i les velles generacions. Així comença la novel·la:



PRIMAVERA DE 1979

"Un dia, la meva amiga Natàlia em va donar algunes notes que havia escrit sobre la seva tia, la Patrícia Miralpeix, i també algunes cartes de la Kati i el dietari de la Judit Féchier, la seva mare. No és que la Judit hagués escrit un dietari, més aviat eren papers dispersos que ella datava. En morir el pare de la Natàlia em va enviar tot el patracol i, al cap d'un díes, em va telefonar_

- La meva tia m'ha donat tota la paperassa i m'ha dit que en faci el que vulgui. He pensat que et podrien servir. M'agradaria que escrivissis alguna cosa sobre la mamà i la Kati. De la mateixa manera que ho faries sobre tu i sobre mi.

Jo havavia enllestit un llarg llibre sobre els catalans als camps nazis i la veritat és que no m'havien quedat ganes de remoure el passat. La història de la deportació m'havia deixat mig malalta i escèptica. I la Natàlia volia que em fiqués dins l'univers de dues dones que no havia conegut, encara que n'havia escrit alguna cosa a les novel·les anterior [...]

Enxarxats: CROL, Centre de recursos online

 
La Junta de Castilla y León, a través de la seua Conselleria d'Educació, possa a disposició dels mestres tot tipus de recursos i materials a internet per recolzar la funció educativa d'aquests.  a través del portal creat a tal efecte i que s'anomena amb l'acrònim CROL (Centro de Recursos On Line).
 
La informació, la qual es pot descarregar, està dividida en apartats diferenciats:
 
 
La gran majoria son experiències propies desenvolupades en diferents centres educatius de la comunitat - s'inclouen totes les assignatures - i s'han penjat a la web com exemple d'activitats, tallers i projectes que els mestres poden possar en pràctica amb els seus alumnes.

La pirámide inmortal, de Javier Sierra



Javier Sierra. La pirámide inmortal. Ed. Planeta

Última novel·la d'aquest afamat escriptor al voltant del misteri de les piràmides egipcies i un episodi històric protagonitzat per Napoleon Bonaparte. La nit del 12 al 13 d'agost de 1799 Napoleon passarà la nit dins de la Gran Piràmide de Giza, a Egipte. Quan eixí va admetre que la experiència havia sigut quasi increïble.
Javier Sierra recrea aquest fet i invita a una lectura intrigant sobre el fascinant món del morts dels egipcis de les les piràmides. Javier Sierra ha viatjat a Egipte, ha passat una nit també a la piràmide i aquest llibre és el resultat. Deixem que siga el mateix autor qui presente aquesta la seua última publicació:
 
 
 


28 días, de David Safier



David Safier. 28 días. Ed. Seix Barral

David Safier és un escriptor que ens té acostumat a novel·les en clau d'humor però al seu últim llibre camvia de registre i ens trasllada al temps de la Segona Guerra Mundial. Un escenari dur i esgarrifós on les conseqüències de la guerra la pateixen les dues germanes jueves protagonistes. Mira és la major, de setze anys, qui està al càrrec al càrrec de la xicoteta Hannah. Les dues viuen al gueto de Varsòvia, intentant sobreviure com poden, fins que començen les deportacions a camps de concentració. Hannah s'unirà a la resistència i durant 28 díes tractaran de sobreviure i camviar  el previsible desenllaç. Durant l'estada en ella Mira tindrà temps de rumiar sobre la seua vida i decidir sobre l'amor entre dos joves. 28 díes plenes de possibilitats malgrat el moment advers que els ha tocar viure.
 
Una lectura entretinguda i amena que deixa de costat uns fets històrics que coneixem prou be per centrar-se en els personatges que poblen les pàgines d'aquest llibre.

Caminar para perder peso, de Lucy Knight




Lucy Knight. Caminar para perder peso. Ed. Cercle de Lectors

Tots sabem caminar, és clar, però aquesta activitat pot convertir-se en un profitós esport amb beneficis per a la nostra salut si sabem com fer-ho. L'autora d'aquest llibre es dona les claus per perdre pes i millorar la nostra forma física dedicant un temps a caminar. Els capítols estan dedicats a la roba, la postura, exercicis preparatoris de calfament i posteriors de enfriament i diferents nivells adaptats segons les característiques de cada persona o l'objectiu que es marquem. Sense oblidar la importància de factors com la respiració, l'alimentació o la hidratació.
 
Un manual molt complet però alhora senzill de comprendre, amb fotos explicatives i programes d'entrenament  que té en compte tots els aspectes perquè aprofitem una activitat comuna per millorar la nostra salud alhora que la disfrutem. 

Los sueños de la jirafa




Xan López Domínguez. Los sueños de la jirafa. Ed. Edelvives

La girafeta xicoteta d'aquest conte no és tan alta com sa mare i no arriba a distinguir altres animals de la sabana africana ni el paisatge per culpa de la herba alta. Per això la mamà anirà describint com són aquests mentre la girafeta va imaginant-los, tractant de comprendre com és el seu voltant. Una lectura que ens mostra com la magia de la infantessa inclou una imaginació sense límits.

Mishiyu





Ricardo Alcántara / Rebeca Luciani. Mishiyu. Ed. Combel

Mishiyu viu en un orfenat des de que els seus pares el van abandonar. Però ara tindrà una nova mamà que ha anat a buscar-lo des de ben lluny, un altre país que Mishiyu coneixerà en baixar-se de l'avió que els porta. L'adaptació no serà fàcil perquè Mishiyu, a més de no entendre l'idioma, arrastra tristor i desconfiança cap als adults, i la seua nova mamà ho comprén. Per això farà allò possible perquè Mishiyu es senta estimat i protegit.
 


 

¡Despegando!






Sean Taylor / Hannah Shaw. ¡Despegando! Ed. Takatuka

A la granja del senyor Garcia els animals estan en peu de guerra per allò malament que aquest tracta el medi ambient. Després de mantindre una reunió secreta, els animals construiran una nau espacial per escapar i viure en un lloc millor. Però el senyor Garcia la descobrirà i prén una important decisió que tindrà repercursions per als animalets.

Un àlbum il·lustrat que parla en segon plà de l'ecologia i de cuidar el nostre medi ambient per veu d'uns simpàtics animalets de granja.

dimecres, 5 de novembre del 2014

Li donem veu a... Ana María Matute



 
 
Aquest estiu ens deixava una de les escriptores més importants que ha tingut el nostre país, Ana María Matute. Nascuda a Barcelona el 1925, dins d'una familia burguesa catalana, va viure la seua infantessa entre la capital catalana, Madrid i el poble dels seus avis a La Rioja. Als onze anys va patir també l'esclat de la Guerra Civil Espanyola i les seues conseqüències tràgiques. Tot això es vorà reflectit d'una o altra forma en les obres literàries de l'escriptora.
 
En referència a la seua obra, el 1976 va ser proposada per al Premi Nobel de Literatura i el 1984 va guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. El 1996 la van triar per ocupar el seient de la lletra K a la Reial Acadèmia Espanyola. A aquests premis s'afegeixen posteriorment el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles el 2007 i el 2010 el Premi Cervantes.
Les seues obres han estat traduïdes a més de 23 idiomes i ha escrit tant per a lector adult com infantil i juvenil.
 


Una de les obres d'ella que podeu llegir a la Biblioteca de Cocentaina és Paraíso inhabitado, una obra on la veu narrativa principal és una xiqueta i explica amb la mirada infantil i innocent allò que l'envolta, i on cap la màgia. Comença així:
 
"Naci cuando mis padres ya no se querían. Cristina, mi hermana mayor, era por entonces una jovencita disciplicente, cuya sola mirada me hacía culpable de alguna misterisa ofensa hacia su persona, que nunca conseguí descigrar. En cuando a mis hermanos Jerónimo y Fabián, gemelos y llenos de acné, no me hacían el menor caso. De modo que los primeros años de mi vida fueron bastante solitarios.
 
Uno de mis recuerdos más lejanos se remonta a la noche en que vi correr al Unicornio que vivía enmarcado en la reproducción de un famoso tapiz. Con asombrosa nitidez, le vi echar a correr y desaparecer por un ángulo del marco, para reaparecer enseguida y retomar su lugar; hermoso, blanquísimo y enigmático.
 
Nunca supe por qué razón el Unicornio había intentado escapar del cuadro y durante mucho tiempo me intrigó, y aún me atemorizó un poco. Por aquellos días yo no debía de tener más de cinco años - quizá sólo cuatro -, pero ese recuerdo tiene un lugar relevante entre los primeros de mi vida (...)".
 

Enxarxats: Pearson Conten



A l'àmbit educatiu us animem a conèixer el servei que la multinacional Pearson - una companyia britànica dedicada al món de la educació i l'edició de llibres, la més gran del món -  possa a disposició de l'alumnat i professorat universitari per tal que puguen crear la seva pròpia biblioteca personal online: Pearson content.
 
L'access es fa a partir del portal que han creat per aquesta finalitat i on expliquen la dinàmica de ús, la temàtica dels continguts que anem a trobar i un apartat personalitzat per a l'usuari que ingrese anomenat Mi biblioteca. Altre aspecte interessant és que no cal baixar res al nostre ordinador sinó que els continguts poden vore's en streaming des de l'ordinador, la tauleta o el telèfon mòbil. Hem de pagar una cuota per utilitzar el servei però hi ha també hi ha material gratuït  i diferents modalitats segons el tipus de usuari.
 
Per descontat, el catàleg està ben surtit dels llibres publicats per la mateixa editorial Pearson i té les últimes novetats. Les avantatges principals són que resulta més econòmic que si tinguerem que comprar els llibres en paper i podem accedir en qualsevol moment, les 24 hores, els 7 díes a la setmana.

Sed de agua, de Marisa Abad

Marisa Abad. Sed de agua. (Edita la pròpia autora)

Un altre llibre que vam tindre el plaer de presentar a la Biblioteca de Cocentaina va ser Sed de agua, de l'escriptora contestana Marisa Abad. Una novel·la amb una trama de ciència ficció que entremescla passat i futur en una línea temporal que té com a nexe comú l'aigua i la rel·lació amb el llibre dels Maies Popol Wuj. A més, aquesta trama principal es combina amb altres paralel·les de diversos personatges que protagonitzen diversos aconteciments en cadascún dels periodes històrics i que convergeixen en el futur.
S'atreviu a descobrir el secret que amaga entre les seues fulles?

Els passejants de l'illa de Xàtiva, de Joan Benesiu




Joan Bensiu. Els passejants de l'illa de Xàtiva. Ed. Vibooks

Aquest mes passat es va presentar en la Biblioteca de Cocentaina aquest llibre que acaba de publicar el seu autor, l'escriptor Josep M. Sanchís, baix el seudònim de Joan Benesiu. Una novel·la de ficción, encara que en forma autobiogràfica, on la veu narrativa és el propi Joan Benesiu que explica la seua arribada a l'Argentina, concretament a una ciutat en la frontera entre aquest país i Xile. Durant la seua estada coincideix en un bar amb altres personatges de altres nacionalitats amb històries personals que aniran desgranant en la conversa amb Benesiu.  Aquest també farà memoria dels seus propis records en la recerca de la pròpia identitat.
Curiosament el títol correspon a la denominació que en el segle XVII va rebre la ara coneguda como Terra de Foc, a l'Argentina, com Illa de Xàtiva, nom que li donà un geògraf valencià durant la seua exploració per encàrreg de Felip V. Sobre això, hi ha un manuscrit sobre el descobriment que va eixir a la llum el 2009, com informava un periòdic valencià.

Totes del cançons parlen de tu, de Xavi Sarrià



Xavi Sarrià. Totes les cançons parlen de tu. Ed. Sembra Llibres

A causa de la mort d'un conegut l'Ivan, un dels protagonistes d'aquesta novel·la, viatja a la ciutat de València, al barri que el va vore crèixer. Alli es retrobarà amb els escenaris i la gent de la seua infantessa i part de la seua joventut durant els anys 90. Entre ells els seus amics, la seua colla, cadascún d'ells amb circumtàncies familiar i personals diferents que comparteixen protagonisme amb l'Ivan, els quals anirem coneixent a través dels seus records. Tots aquests estaran molt rel·lacionats amb la música, pel grup musical que va formar amb els amics, per les trajectòries profesionals que van seguir alguns d'ells o les cançons que, com que segur ens ha passat a qualsevol, han significat alguna cosa durant un esdevenivent importants a les seues vides. De manera natural, la música s'entrellaça amb la narració i composa un tot que explica la manera de viure a aquells temps, com era la societat valenciana i, sobre tot, el que va fer que l'Ivan seguira cert camí a la vida i el fera com és.

Una lectura amena, entretinguda i fàcil que a molt lectors li resultarà familiar per les coses que conta i que més d'un haurem viscut.

El barco volante y los personajes estrafalarios



Serenella Quarello / Lucie Mullerova. El barco volante y los personajes estrafalarios. Ed. Edelvives

El rei d'un regne ofereix en matrimoni a la seua filla i convertir-se en rei a aquell que siga capaç de construïr un vaixell que navegue sense aigüa i sense vent. Un dels fills d'un matrimoni humild serà capaç de fer-ho gràcies a l'ajuda d'un vell, el qual li dirà com fer-ho si es compromet a arreplegar a tots aquells que es trobe de camí al regne on viu la princesa. Així, el vaixell anirà omplint-se de curiosos personatges, però que en arribar al destí faran el seu paper en les proves que el jove tindrà que superar per casar-se amb la princesa.
Aquest àlbum il·lustrat va ser el guanyador del II Premi Internacional d'Àlbum Il·lustrat de l'editorial Edelvives el 2013. Un conte de fantasia per enlairar la imaginació i transportar-nos en una lectura màgica plena d'aventures.

Leos




Peter Reynolds. Leos. Ed. Serres

Al món dels adults qui no desitjaria més d'un dia tindre dobles per poder fer moltes, moltes coses a la mateixa volta. Doncs això també li passa al xiquet d'aquest conte, Leo, qui en la seua imaginació va creant "Leos" que faríen mil i una coses. El que passa és que això pot convertir-se en un no acabar i a la fi, cal sentar-se i pensar si val la pena anar tan atrafegat o seria millor pendre's les coses amb calma.
Amb humor, aquest llibre acosta una problemàtica del món dels adults al xicotet lector. De la lectura conjunta, pares i fills podem traure moltes conclusions i bones idees, segur.

El hombre niebla



Tomi Ungerer. El hombre niebla. Ed. Lóguez

El renombrat il·lustrador francés Tomi Ungerer apropa al públic infantil una historia visual sobre una llegenda irlandesa. Dos germans, Finn i Cara, viuen en un pobla a la costa d'Irlanda. Acostumats a navegar i a la mar, ixen un dia en la seua barca quan la boira comença a envoltar-los, una boira espesa que els descobrirà una illa misteriosa on coneixeran un curiós personatge i del que parlen les llegendes populars.
Aquest àlbum il·lustrat, a banda del atractiu de la mateixa història que conta, ha sigut a més escollit com el millor àlbum il·lustrat per Babelia (El País), Publishers Weekly i el New York Times, el 2013.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...