dimecres, 28 de novembre del 2012

I hui, què hem contes?

UN REGALO PARA LAS VACACIONES

 
Mario tuvo como regalo, al final del curso escolar, una pluma para hacer los deberes de las vacaciones.
 
- Yo quería una bicicleta - se lamantaba Mario a su papá.
 
- Espera antes de lloriquear - le respondió su padre -. Aún no has visto de qué clase de pluma se trata.
 
Il. del blog La niña polilla
Unas semanas después, Mario se decidió, de mala gana, a empezar los deberes de las vacaciones. "Qué mala suerte - pensaba, mientras trataba de resolver un problema-, durante todo el año el maestro me ha puesto como deberes lecciones, problemas, operaciones y dibujos. Para las vacaciones podría haberme mandado otra clase de deberes. Por ejemplo, deberes para el lunes: trepar a un cerezo y darme un atracón; deberes para el martes: jugar un partido de fútbol hasta caer al suelo muerto de cansancio; deberes para el miércoles: dar un bonito paseo por los boques y dormir en una tienda. Pero no. Aquí me tienen, obligado a hacer divisiones y restas."
 
Justo en aquel momento, la pluma vibró y empezó a correr velozmente sobre los cuadritos de la primera página del cuaderno.
 
-¿Qué es lo que te pasa? - preguntó Mario.
 
Era maravilloso. La pluma corría sola, y en un segundo el problema estuvo resuelto y las respuestas escritas con una caligrafía estupenda. Sólo entonces la pluma se detuvo y se tumbó sobre la mesa, como si estuviese cansada y quisiera dormir.
 
- Es maravilloso - dijo Mario- ¡Una pluma que hace los deberes sola!
 
Al día siguiente, Mario tenía que desarrollar un tema. Se sentó a la mesa, empuñó lapluma, se rascó la cabeza para atraer a las ideas, y de nuevo la pluma partío en cuarta velocidad. En un momento llegó al final de la hoja. Mario sólo tenía que volver la hoja, y la pluma reemprendería su carrera. Se movía sola, sin que Mario tuviese que sostenerla entre los dedos, y escribía más deprisa que una máquina. Desde aquel día, cuando quería hcer los deberes, Mario abría el cuaderno, dejaba la pluma encima de la hoja y se quedaba mirando. La puma lo hacía todo por su cuenta, mejor que el primero de la clase. Mario se divertía un rato mirándola, y después oía a sus amigos que lo llamaban bajo la ventana.
 
- Ahora mismo voy - respondía. Y dirigiéndose afectuosamente a la pluma, le susurraba- : acaba tú los deberes mientras yo voy a darme un baño en el río.
 
La puma no se lo hacía repetir. Cuando acababa de hacer los deberes, ella sola saltaba dentro del estuche y se hechaba a dormir. Una suerte para Mario, tenéis que admitirlo.

Al final de las vacaciones, el cuaderno de los deberes estaba completo, limpio y ordenado como ningún cuaderno de Mario había estado nunca. El niño limpió muy bien su pluma, que se lo tenía más que merecido, y le dio las gracias por su estupenda ayuda.

Del llibre Gianni Rodari. Cuento del genio de la fantasía. Ed. La Galera

Enxarxats: Free-eBooks

Il. Ricardo Novillo
Una web molt interessant per descarregar-se ebooks o llibres digitals es aquest, Free-eBooks, on trobareu llibres de tot tipus de temàtiques i gèneres, de ficció i no ficció un apartat especial de estextos educatius. Els trobem també en diferents idiomes, castellà, català, portugués i anglés.
Són llibres lliures de drets d'autor que podeu baixar en diferents formats segons el ereader-  epub, mobi, pdf, txt - o llegir en línea a l'ordinador en format html o pdf.
 
Però abans de tot haureu de registrar-se per tal de formar la vostra biblioteca i, segons la categoria d'usuari, podreu descarregar-se més o menys llibres al mes o en diferents formats. Si mireu el llibre on-line, allò que veureu és una mostra del contingut i al final d'ell us possarà les condicions de la descarrega.
 
Navegeu, probeu i descobriu un munt de llibres a l'abast de tothom.
 
 

La abuela Lola

Cecilia Samartín. La abuela Lola. Ed. Martínez Roca


Sebastián és un xiquet de 10 anys que viu a California, fill d'inmigrants, qui no pot fer cap esforç físic degut a un defecte al seu cor. Amb cos poc desarrollat per a la seua edat i aquesta malaltia, allò que pareix un inconvenient la seua àvia Lola ho aprofita per compartir amb ell receptes de cuina, plats soborosos i rics de la tradició de Puertorico, d'on es la iaia. La seua rel·lació avia-net s'enforteix, al mateix temps que ho fa el vincle familiar en general, unint a una familia desestructura que orbita al voltant de l'àvia.
Però, aleshores, alguna cosa li passa a Lola i Sebastián haurà de ser valent i descobrir les seues capacitats animat per la seua àvia. Una lectura conmovedora i optimista sobre la superació personal.
 

La bibliotecaria de Auschwitz

Antonio G. Iturbe. La bibliotecaria de Auschwitz. Ed. Planeta

Dita Kraus és una alemanya jueva de 82 anys que va servir d'inspiració per aquesta novel·la.

Aquesta recrea el temps que la dona va passar a un camp de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial. En el pabelló infantil on compartia un penós destí junt a altres xiquets jueus, Dita va protegir els vuit llibres de l'escola clandestina que mantenia un altre pres, Fredy Hirsch. Una tarea gens fàcil tenint en compte que els llibres estaven prohibits i podia significar per a ella la mort.
La lectura permitia que els xiquets s'oblidaren del lloc on estaven i les penuries que els havia tocar viure.

Una novel·la emotiva, dura i difícil per allò que ens està narrant, una realitat que ja coneixem prou pels testimonis dels supervivient, però que encara ho és més quan els implicats són xiquets. No obstant, és una historia ben documentada, que ens donarà una altra perspectiva dels fets i que val la pena conèixer.

Sèrie Cincuenta sombras de Grey






E.L. James. Cincuenta sombras de Grey / Cincuenta sombras más oscuras / Cincuenta sombras liberadas. Ed. Grijalbo

Segur que arribem ja tard a descobrir als nostres lectors una trilogia que porta ja temps en boca de totes i tots. Uns llibres que, aprofitant l'èxit de la sèrie de llibres juvenils Crepuscle, va augmentar el component eròtic i es van transformar per donar peu a un nou gènere literari batejat com porno per a mamàs. No obstant, les escenes són poques i repetitives i l'aspecte sexual va diluint-se front al component romántic. Però els hem trobat una lectura entretinguda.
 
L'argument dels tres llibres gira en torn a dos personatges principals i protagonistes d'una història d'amor i sexe: Anastasia Steel, una jove de vint-i-cinc anys, insegura i que comença la seua trajectoria professional, es veu atreta per Christian Grey, un jove de vint-i-vuit, exitós empresari amb uns gustos sexuals prou peculiars i que es defineix pel seu caràcter camviant i possessiu.
 
Al primer llibre Anastasia i Grey es coneixen i, després de resistir una atracció mutua molt forta, inicien la seua rel·lació i Christian iniciará a Anastasia en els seus gustos sexuals. A més, descobrim el passat tormentós que el fa ser com és...
 
 
 Al segon llibre Anastasia se sent intimidada per les práctiques de Grey i trenca la rel·lació, encara que ell es persistent i ella està enamorada, per la qual cosa tornen de nou. Coneixerem més detalls del passat de Christian i Anastasia se les vorà amb altres dones que han significat alguna cosa a la vida d'ell. La rel·lació al plànol sexual continua i al plànol amorós evoluciona i aquesta serà més compromesa, sobre tot per a Christian.



I per fi, a la tercera entrega, la parella aprofundeix en la seua rel·lació i es consolida, i Anastasia consegueix allò que desitja de Christian. Entremig,  Anastasia s'enfrontarà a problemes familiars i profesionals, aquests últims que afectaràn també a Grey.


La sèrie s'ha convertit en tot un fenòmen de masses entre lectors i no lectors, que voràn l'argument reflectit en la seua pròxima adaptació per als cinemes, feta per Universal Pictures que ja ha comprat els drets.

 
 

Titiricircus



Varios autors. Titiricircus. Ed. Kalandraka

Voleu acompanyar-nos al circ? Titiricircus és un llibre per a grans i menuts, els quals descobriràn a les seues pàgines tot un món de diversió i espectacle de mans de Tanxarina, una companyia gallega de titelles, que celebra el seu 25 aniversari amb aquest àlbum.


Companyia Tanxarina







 

La merienda



Kveta Pavoska. La merienda. Ed. Kókinos

La il·lustradora txeca ens torna a sorprendre amb aquest nou conte sobre la preparació d'un berenar d'allò més especial. Cercles de colors, la lluna, un caragol, una titella, una C majúscula, un rinoceront i un pallasso, són els invitats tant particulars del berenar que està a punt de preparar una xiqueta. Acompanyeu-los en una original lectura plena de colors i imaginació. Podeu llegir més informació al blog de Pinzellades al Món.

Minicuentos para ir a dormir



Blanca Bk. Minicuentos de vacas y jirafas para ir a dormir. Ed. Beascoa


Quina son tenim per les nits cansats de tot el dia...! Doncs aquest minicontes són ideals per possar punt i final a un atrafegat dia. Es tracta d'un pack que recull 7 contes protagonitzats per vaques i girafes, curtets i adreçats als més menudets de la casa. Amb unes simpàtiques il·lustracions i unes històries senzilles, ajudaràn a que els xiquets abraçen a Morfeo amb un somriure, gràcies als seus papas que els contaràn els contes. I... bona nit! 
 
I si us han agradat molt, la col·lecció Minicuentos té més títols:
 
  • Minicuentos de tortugas y ballenas para ir a dormir 
  • Minicuentos de patos y gatos para ir a dormir
  • Minicuentos de leones y ratones para ir a dormir
 

 

dimecres, 21 de novembre del 2012

I hui, què hem contes?

Repetim hui amb un altre relat del llibre Déjate contar un cuento que l'editorial Alfaguara Infantil y Juvenil edita junt a la ONG Médico sin Fronteras. En aquesta ocasió, el conte fa referència a la guerra, la qual deixa darrere d'ella milers de morts i famílies sense llar, a més de gent sense estructures bàsiques per viure. Com ho deu vore un xiquet?


 Debían de ser gigantes
 
 
DEBÍAN DE SER GIGANTES de varios tamaños, casi todos con los pies peludos. Solían pasar de noche, muy sigilosos pero, aún así y por ser tan grandes, haciendo temblar un poco todo: la lámpara de aceite de la abuela, la olla que guarda el caldo, las cacerolas de la pared.
 
Y a mi me gustaba sentirlos agitar el mundo mientras los demás dormían, pero suave, sólo un poco. No como este último que debió de venir con los pies desnudos y por eso hizo más ruido que nunca y lo dejó todo así, la casa agitada y una puerta que ya no sabé separar a los que están dentro de los que están fuera.


El Modernismo en Alcoy

José Doménech Romá. El Modernismo en Alcoy. Su contexto histórico y los oficios artesanales. Ed. Jorge Doménech Romá y Francisco Gabriel Muñoz Gómez

Fa poc acava de publicar-se aquest nou catàleg d'edificis d'estil modernista a Alcoi, amb la particularitat de incloure no sols la part arquitectònica sinó també el context històric i els oficis que el van fer possible. El llibre abarca els projectes arquitectònics del periode de 1904 a 1914 de dos arquitectes, Timoteo Briet Montaud (1859-1925) i Vicente Pascual Pastor (1865-1941).

Un complet volum, amb fotografíes de gran qualitat, molt detallistes, que el fan un llibre imprescindible per conèixer una part molt important de la història econòmica i social valenciana.

El sant del dia

Alfons Llorens. El sant del dia. Ed. El Bullent

A aquest particular calendari el periodista alcoià Alfons Llorens repasa dia a dia el santoral i les tradicions del nostre poble al voltant del fet religiós. Així, es tracta, més que de recordar quins sants celebrem cada dia, de recuperar la cultura popular.

A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals

Francesc Gisbert. A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals. Ed. del Bullent


Francisco Gisbert va ser el darrer Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, organitzat per l'editorial Bullent, amb aquest recull de jocs antics i no tan antics, doncs són molts els que resten a l'oblit fins que es possen de nou "de moda" entre els xiquets.
Després d'una interessant introducció sobre la tradició popular, el joguet tradicional i la importància del joc, arreplega per ordre alfabètic tots els jocs i acompanya cadascún d'ells d'una descripció completa i detallista. Jocs de tots els temps per compartir grans i menuts, i una obra curiosa per tindre a casa o a la biblioteca.

Tots a taula

 
 
 
Eva Armisén Bustinza / Marc Parrot. Tots a taula. Ed. Lumen
 
La il·lustradora Eva Armisén i el músic Marc Parrot ens descobreixen una lectura molt original en aquest conte al voltant del menjar i les diferents formes que disfrutar-ho.  I per arrodonir, al llibre l'acompanya un CD de musiquetes. Bon profit!
 
 


Cómo sobrevivir en una familia de chiflados


Antje Szillat. Rick 1. Cómo sobrevivir en una familia de chiflados. Ed. Anaya Infantil y Juvenil

Rick és un xiquet d'onze anys que viu amb el seu pare i un amic d'aquest. L'ambient de casa es doncs molt masculí i a Rick això li agrada, com si d'un club es tractarà, on fins i tot el gat es mascle. Però tot s'embrolla quan el seu pare s'enamora de la seua mestra i tot comença a camviar a seua la vida. El toc femení no li apanya i decideix que haurà de possar una sol·lució, encara que no tot eixirà com ell es pensa.
Un llibre recomanat per a lectors a partir de 9 anys, que s'ho passaràn d'allò més bé amb les ocurrències d'en Rick, amb la particularitat que el llibre combina text i còmic.
 
 









del qual podem llegir el primer capítol punxant açí.

Un poco de mal humor




Isabel Carrier. Un poco de mal humor. Ed. Juventut

Pit i Pat són dos xiquets que es coneixen i de seguida es fan bon amics. La seua amistat va sobre rodes fins que apareixen les desavinences i, amb elles, el mal humor. Aconseguiràn superar Pit i Pat les seues diferències i tornar a ser amics?
El conte destaca per textos directes i senzills però amb un missatge clar, el qual reflecteix una situació a la que s'enfrontaràn els menuts en les seues rel·lacions amb els demés.


dimecres, 7 de novembre del 2012

I hui, què em contes?


Hui us contem El abuelo dice... del llibre Déjate contar un cuento, editat per Alfaguara Infantil y Juvenil en col·laboració amb Médicos Sin Fronteras. Un recull de contes que ens parlen de la realitat que viuen milers de xiquets arreu del món envoltats per la fam, la guerra, les enfermetat i la manca de recursos. Una lectura per obrir els ulls al món que ens envolta i descobrir als menuts que no tots els xiquets ténen la sort de viure a la nostra còmoda societat.


EL ABUELO DICE que ha sido el viento, que se los ha ido llevando a todos, poco a poco. Yo antes, cuando lo oía soplar, me escondía, asustada, para que no me llevar a mi también. Pero el abuelo me dijo que no debía tener miedo, porque cuando el viento vienen a buscar a alguiente, silva antes fuerte en los cañaverales, durante un buen ratos, para dejarse oír.

Por eso, ahora, ya no tengo miedo y juego sin esconderme.

Aunque a veces creo que el abuelo no sabe bien lo que dice porque aquí ya no queda casi nadie y el viento sigue silvando. Quizá es que el viento aún no sabe que desde hace tiempo juego sola.



[La pandemia del SIDA está diezmando la población en el contienente africano. Ha rebasado el límite de las grandes ciudades y su impacto se hace ya evidente en zonas rurales.]



Il·lustració de Chiara Raineri

Enxarxats: La Traama Còmics

Una interesant web que heu de descobrir si sou aficionats als còmics és la tenda virtual La Traama Còmics, un lloc plé de tot tipus de títols i subgèneres dins del còmics, i per totes les edats i condicions. En resum, còmics per a totes i tots.
 
La presentació de la pàgina crida l'atenció només entrar doncs es presenten directament les portades i, si posem el ratolí damunt de la portada que ens interesse, ens proporciona més informació sobre el preu, qui l'edita i la sinopsis sobre l'argument.
 
 
Un bon grapat de lectures que segur us interessarà. Probeu!

Belfondo

Jenn Díaz. Belfondo. Ed. Principal de los Libros

La vida al poble de Belfondo no és senzilla, doncs gira al voltant d'un amo i la seua fàbrica que dona treball a la majoria de la gent que no es dedica al camp. Ells els diu com han de viure i com han de viure. És l'amo del poble i la seua paraula és llei. Una mena de dictadura que els protagonistes tracten d'enfrontar mitjançant paraules quedes i secrets amagats de la mirada de l'amo, curiosos també sobre que hi ha més enllà del poble.
 
Cadascún dels capítols, curts, tracta un personatge i les seues circumtàncies vitals, així com la rel·lació amb l'amo i els altres veïns. El capellà, el mestre, la prostituta, la dona de l'amo, el carter..., tots ells persones anònimes però que conformen un curiós retrat.   
 
Un llibre que es llig en un suspir, són només 157 pàgines, però que dona molt, molt que pensar.
 

Misión olvido

María Dueñas. Misión olvido. Ed. Temas de Hoy

Després de l'èxit de la seua primera novel·la, El tiempo entre costuras, l'escriptora espanyola ens trasllada a terres nord-americanes, darrere de la història personal d'una mestra universitaria, Blanca Perea, que busca recompondre les peçes de la seua vida i el seu cor, ara trencat.
 
A la Universitat de Santa Cecilia, a l'Estat de California, investiga i cataloga el patrimoni documental deixat per altre espanyol, l'hispanista Andrés Fontana. I al departament compartirà faena amb un atractiu col·lega nord-americà,  Daniel Carter, al qui l'uneix una estreta amistat i el parale·lisme vital. Ell, igual que Blanca, fa el viatge a l'inrevés, durant l'epoca de postguerra a Espanya,  becat per investigar a l'escriptor Ramon J. Sender, després de perdre a la seua dona.
 
A través del treball de Blanca reconstruirem diferents èpoques històriques, a principis del segle XIX amb la misteriosa misió religiosa d'uns franciscans a una colonia de California, la preguerra i la postguerra espanyola. I el temps actuals on dues persones com son la mateixa protagonista i Daniel Carter, ens expliquen sobre el matrimoni, l'amor i les segones oportunitats.
 
Tal volta molts lectors després de llegir i disfrutar el primer llibre esperen una història similar. Misión olvido no té res a vore amb El tiempo entre costuras, conta una història ben diferent, més personal, encara que comparteixen el protagonisme femení. L'hem trobat una lectura més actual, de lectura fàcil i entretinguda.

El abuelo que saltó por la ventana y se largó

Joan Jonasson. El abuelo que saltó por la ventana y se largó. Ed. Salamandra

Aquesta novel·la crida ja l'atenció des del primer moment pel curiós títol que porta. I encara millor perquè atrau cap a les seues pàgines, una lectura que està sent tot un èxit a tots els païssos als quals s'ha publicat demostrant que els escriptors nòrdics també es mouen molt bé entre altres gèneres, a banda de la novel·la negra.
 
El seu protagonista també és força peculiar, un vell de cent anys, Allan Karlsson, s'escapa d'una residència per acabant fent de detectiu i, de pas, portar de cap a la policia. Els capítols on ens narra les peripècies de Allan s'alternen amb la seua història personal, la qual abarca els anys des de 1905 fins el 2005, on ha sigut testimoni de tots els fets històrics importants i ha conegut a tot tipus de personatges de l'època com Mao, Franco, Churchill... En llegir-lo sabrem perquè ha dedicat la seua vida a viatjar arreu del món. Una vida molt activa que no pensa abandonar malgrat la seua centenaria edat.
I mentres acompanyem al vell Karlsson i companyia durant les seues peripècies, disfrutarem de l'humor que impregna tota la narració. Entre novel·la d'intriga i comèdia, trobareu un llibre que es llig en un no res i deixa amb un somriure.
 

Cuentos ilustrados de Hans Christian Andersen



Cuentos ilustrados de Hans Christian Andersen. Ed. Usborne

La editorial Usborne ens porta una cuidada edició d'alguns dels contes més coneguts de Hans Christian Andersen, amb fantàstiques il·lustracions que acompanyen als textos adaptats perquè els més xicotets lectors llisguen contes clàssics no tant coneguts com els que integren aquest volum.
Una sel·lecció per enlairar la imaginació de  pares i fills, abans de dormir o compartir qualsevol estona lectora junts, o per separat. Sense oblidar un detall que ens ha cridat l'atenció i que trobem molt adient, com és incloure una xicoteta biografia del mateix Andersen, perquè els xiquets s'apropen a la figura d'un dels autors més importants del món de la literatura infantil.
 
Contes que trobareu al llibre:
 
La princesa y el guisante
 
El traje nuevo del emperador
 
Pulgarcita
 
El patito feo
 
La sirenita
 
El emperador y el ruiseñor
 
El cofre volador
 
El soldadito de plomo
 
Los cisnes salvajes
 
El abeto
 
El yesquero
 
La Reina de las Nieves
 
 
Voleu vore més sobre el llibre? La mateixa editorial ens deixa vore algunes pàgines de l'interior per acabar de decidir-nos. Feu una ullada punxant açí.


El señor Viento Norte

Emilio Urberuaga (il.) / Carmen Posadas. El señor Viento Norte. Ed. Bruño

Enguany els animals del bosc estàn preocupats. La primavera està al caure però el Señor Viento Norte no deixa de bufar aire gelat i no deixa que la nova estació prenga el protagonisme. Dos xiquets, Arturo i Maria, s'oferiràn per tal d'ajudar a convèncer-lo perquè se'n vaja. Ho aconseguiràn?
 
Us trobareu un àlbum de gran format, per poder gaudir de les magnífiques il·lustracions d'Emilio Urberuaga, que li va valdre el Premi al millor llibre editat en la especialitat de Il·lustració el 1998, otorgat pel Ministeri de Cultura. 

Buena idea, ratón Pérez


Mari Fé Quedada (il.) / Fernando Lalana. Buena idea, ratón Pérez. Ed. Bruño


Un fet molt important per als menuts és quan començen a caure'ls les dents i els expliquem que un xicotet ratolinet al que li diuen Pérez vindrà a emportar-se-les.
Una forma divertida podria ser a través de la lectura d'aquest àlbum il·lustrat que us recomanem.  Aquest proposa una història diferent sobre aquest fet, doncs resulta que els xiquets naixen sense dents i és el ratolí Pérez qui les fa utilitzant per això els claus dels elefants. Però esdevindrà un problema perquè els elefants s'han possat de vaga. Però el ratolinet ha tingut una gran idea rel·lacionada amb el reciclatge i aprendre bons hàbits dentals.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...