dimecres, 28 de març del 2012

Quin llibre li recomanaríes a... Paquirrín?

Forges

Li hem preguntat a Marina Pons, quin llibre li regalaria a Francisco Rivera "Paquirrín", el fill de Isabel Pantoja. Ens ha respost que qualsevol perquè li fa falta llegir molt. Nosaltres afegiríem que començara amb llibres fàcils amb temes entretinguts que siguen del seu gust, com per exemple llibres que han servit per adaptar pel·lícules d'èxit, per això que ara pareix que el xic s'ha ficat a actor. Tal volta, podria triar entre les dues-centes d'un raking de popularitat de pel·lícules basades en llibres, les quals podeu consultar si punxeu açí.

Cinema i literatura: Los descendientes



L'any passat es va adaptar als cinemes el llibre Los descendientes escrit per Kaui Hart Hemmings, escriptora nord-americana naiscuda a Hawaii. Va guanyar un Globus d'Or com millor pel·lícula dramàtica i un altre al millor actor dramàtic a George Clooney, que interpreta el paper principal a la pel·lícula.
Los descendientes és la història d'un home de negocis hawaià, ric, casat, amb dues filles adolescents i feliç, o això vol pensar ell. Però un dia la dona té un accident i queda greument ferida, entre la vida i la mort i Matt King, que així es diu l'home, haurà de fer front a problemàtiques com l'amant de la seua dona i la difícil rel·lació amb les filles. Aquest aconteciment significarà per a la família un nou començament i Matt tractarà de recuperar l'estima de les seues descendents.



Enxarxats: Enigmats

Il·lustració Álvaro Ancona
Sou dels que us agrada resoldre un bon enigma? Tal volta sou experts en les endevinalles? Doncs us recomanem que us doneu una volteta pel blog Enigmats, un lloc a la xarxa que ens invita a pensar i trobar la sol·lució de diferents enigmes, els quals ens proposen tots els dissabtes, unes voltes més fàcils, altres més difícils. No hi podíen faltar tampoc les endevinalles i els fotoenigmes. Aquests últims, en format de còmic, ens trasllada un problemeta que hem de resoldre. Un blog que possarà a proba la nostra intel·ligència i creativitat, a banda d'allò entretingut que és!

Las pinturas desaparecidas

Gauke Andriesse. Las pinturas desaparecidas. Ed. Alianza

Els germans jueus Eva i Bernard Lisetsky tracten de recuperar la col·lecció de quadres que els nazis varen arrebatar durant l'ocupació nazi. Per això li demanen al detectiu Jager Havix que investige pel seu destí. Al mateix temp Havix rep una herència d'un amic difunt que li regala un pintura del famós pintor holandés Vermeer i una carta on l'explica com un pintor, Han van Meegeren, va vendre falsificacions d'aquest pintor als nazis per grans sumes de diners. Les dues investigacions conversen i el lector acompanyarà al detectiu en una trama d'intrigues, estafes i art falsificat.

Porca memoria

Hasier Etxebarria / David de Jorge. Porca memoria. Recuerdos de comida y cocina para verracos. Ed. RBA

El cuiner Hasier Etxebarria i el periodista David de Jorge són els autors d'aquest llibre on donen la seua opinió i critica de plats i menjars de la cuina espanyola. Parlen de restaurants, de receptes, de cuiners, de bon menjar i plats sucosos. Però sobre tot parlen d'allò que coneixen, de la cuina que han tastat i els llocs on ho han fet, fent crítica i demostrant que són uns grans aficionats a la gastronomia. Després de llegir-ho segur que us agarra gana!

Jo confesso

Jaume Cabré. Jo confesso. Ed. Proa

Jo confesso és una novel·la sobre la vida d'Adrià Ardèvol, un intel·lectual naiscut en una família burguesa catalana als anys quaranta. En el llibre ens parla en forma autobiogràfica de la seua família, dels objectes que col·lecciona el seu pare, en especial un violí, del seu amor per Sara i la seua amistat amb Bernat, el seu millor amic. Durant la lectura confessa ser una persona solitaria, intel·lectual - parla deu idiomes, toca el violí, escriu llibres i col·lecciona objectes antics igual que el seu pare - i pateix un enfermetat degenerativa que el porta a escriure aquestes memories abans que oblide records i tot allò que el defineix com és. 
Paral·lela a la història de Adrià coneixem la del violí que atesora, una peça del segle XVIII d'incalculable valor econòmic i històric. L'instrument fou testimoni d'intrigues, crims i robatoris per fer-se amb ell, fins arribar a les mans d'Adriàn.
Trobarem una lectura que uneix intriga, memories i novel·la històrica tot en un.


Això diu que era...

Il. Esther García Cortés
Pilar Carrillo. Això diu que era... Antropologia del contes populars. Carena Editors

Quin és l'origen dels contes populars? Com es contaven aleshores? Aquest llibre respon aquestes preguntes i rel·lata com es feia abans per contar contes. A les seues pàgines recull 27 contalles que tingueren el seu origen en la tradició oral. L'autora ha transcrit els contes conforme recorda que els seus iaios li'ls contaven. Això implica també que la forma de contar-los depenia de la forma de parlar i que en aquest llibre l'autora també ha reproduït. Al final inclou un glossari per traduir les paraules que no conegam.
Son històries que tracten de ser valent, de la moralitat, de la qualitat de ser bons, dels sentiments, una moralina perquè els xiquets aleshores aprengueren valors. Però també per passar una estoneta junt disfrutant de la companyia i passar-ho d'allò més bé. Recordeu vosaltres els contes d'infantessa?
 

2 minuts i s'ha acabat

Victoria Bermejo i Miguel Gallardo. 2 minuts i s'ha acabat. Ed. Cercle de Lectors

També en la secció de pares trobareu aquest llibre. Què no teniu temps de llegir amb els menuts al final del dia? El trobem i podem llegir un conte de tant sols... 2 minuts! Què són dos minuts si els dediquem als fills, a compartir amb ells una lectura curteta, curteta, però que els farà feliços de compartir-la amb el pare o la mare. 2 minuts i s'ha acabat conté contes curts de dues pàgines màxim, amb tot tipus de històries, on no falta l'humor, les aventures i la diversió. Un llibre perfecte per a pares que treballen amb el qual no valen les excuses.

Un cuento para cada día

Georgie Adams / Selina Youg. Un cuento para cada día. 366 cuentos y poemas. Ed. Timun Mas

En la secció de la biblioteca dedicada als pares hi tenim una bona col·lecció de llibres plens de contes perquè pares i fills compartisquen una estoneta lectora sempre que puguen, millor cada dia. I entre ells està aquest títol, el qual ens facilita triar una lectura durant tots els díes de l'any seguint el calendari, o triar aquella que més ens agrade. Són narracions curtes, una pàgina màxim, i poemes que podem llegir abans d'anar a dormir, plens de màgia, fantasia i diversió.

dimecres, 21 de març del 2012

Quin llibre li recomanaríes a... Francisco Brines?

Li hem preguntat a Conxi Cáceres, quin llibre regalaria al poeta valencià Francisco Brines. Ens ha contestat que la micropoesia d'Ajo, la qual li proporcionararia una altra manera de trobar-se amb la poesia. Què us pareix?


Cinema i literatura: Poetry

El 26 de novembre de 2011 s'estrenava la película Poetry (poesia en anglés), de nacionalitat corenana i, com be diu el títol, l'argument gira al voltant de la poesia, perfecta com proposta per avui. El personatge principal és una dona major, Mija, que viu amb el seu net a una ciutat dormitori d'una província de Corea. És una persona activida, curiosa i que li agrada cuidar el seu aspecte. Un dia decideix apuntar-se a un taller de poesia on li proposen escriure una poesia. Basant-se en allò que te al seu voltant, Mija comença a adonar-se d'allò poc que coneix el seu entorn on viu, el qual explora perquè li servisca d'inspiració. També ens farà partícipes dels seus records i de la rel·lació amb la seua família. Ella està encantada amb el descobriment de la poesia, però un success familiar li farà adonar-se que la vida no és tot felicitat.

Enxarxats: A media voz

 

A Internet també hi trobem molta poesia. Un dels llocs recomanats és la web A media voz . Està dedicada tota ella a autors i traductors de poesia romàntica. Conté un llistat per ordre alfabètic de poetes, amb una xicoteta introducció sobre la biografia i a continuació un llistat de poesies que, si punxem damunt del títol, ens dirigeixen a la mateixa poesia. 
En els apartats La voz de los poetas i De viva voz, tenim la posibilitat escoltar als mateixos poetes llegint els seus poemes. Per això, haurem de tindre instalat el programa Real Player, gratuït.
Tres apartats més, Poesia de oro, Traducciones de poesia i Poesia sensual contenen una sel·lecció de poemes segons la temàtica, també ordenats alfabèticament per autor.
Per últim, Ventanas fa una tria de frases i fragments de prosa, una sel·lecció personal de l'autor de la web de diferents autors, textos curiosos i que destaquen pel seu contingut.
Tot un món de poesia amorosa perfecta per adornar la nostra primavera personal, al nostre abast a través de la xarxa que cal aprofitar per descobrir nous poetes, noves lectures poètiques i disfrutar amb els clàssics. I, per supost, donar-li tota una sorpresa a la persona estimada.

D'amar-te, amor

Xavier Casp. D'amar-te, amor. Ed. del Cenia al Segura

Altra de les notes que caracteritza a la primavera, com tots sabreu, és l'esclat de l'amor. Tot és alegria al cor, els animales es disposen a trobar parella per tindre descendents i les plantes començen a produïr polen. Així que res més adient que triar també uns versos d'amor, tal volta per dedicar-los a la persona estimada. I ho fem a través de la poesia en valencià de Xavier Casp (Carlet, 1915- València, 2004). Poeta i activista valència durant la Guerra Civil Espanyola, va escriure el poemari D'amar-te, amor l'any 1963. A aquest correspón el poema amorós que us deixem a continuació:

No se si et vull, amor, com yo voldria,
ni sé si et se voler com vull l'amor;
em basta, per amar-te, la dolor
de sentir-me volent-te ab alegria.

No em cal pensar, amor, com pensaria,
ni cal que em calguen zel i serenor;
per a amar-te es ben prou eixe vigor
que et fa sanc de ma sanc de cada dia.

I així, sense saber si est com et se
ni esperar-me a si em saps com sóc tan sols,
vixc convençut que et vull com et voldre,

puix ya no es nomes teu ni dels dos sols
el mantindre l'amor que me manté,
perquè si et vull, amor, no es per si em vols.

Espejo ciego

Francisco Brines. Antología poética: Espejo ciego. Ed. Consell Valencià de Cultura

I tal dia com avui, no podríem oblidar-nos dels nostres autors poetes. 
El Consell Valencià de Cultura de la Comunitat Valenciana va publicar el 1993 una sel·lecció de l'obra poètica de Francisco Brines (Oliva, 1932), personatge valencià destacat, membre de la Reia Acadèmia Espanyola i home de lletres. Encara que poc coneguda, la seua obra és amplia, amb la qual també va aconseguir nombrosos premis, entre els que destaquem el Premi Nacional de Poesia (1987) o el IV Premi de Poesia Federico García Lorca (2007). Així, aquesta antologia és un reconeixement d'un dels poetes valencians vius perquè el seu poble el conega. Per començar, açí us deixem un fragment d'aquest llibre:






El niño es inocente,
y esta verdad es cierta.

El destino del hombre es ese grano diminuto de arena
que el viento arrastra ciego;
la ola de la mar que curva el cuerpo
y muere, o pasa y llega hasta la orilla;
es esa llama que, unida con las otras
en la hoguera, no sabemos si ha muerto.
Al vivo le entristece la impotencia
del destino del hombre.

Mirad: el inocente murió junto a una tapia
de Belén, huía con la madre,
pero el tirano poderoso, nunca ahíto
de mortandad, homicida de su propia familia,
temiendo po la hartura de su vientre,
la complacencia de su sexo, 
impulsó con la voz una sentencia oscura.
El destino del hombre es ese grano diminuto de arena
que el viento arrastra ciego;
y ese viento furioso es, muchas veces,
la libertad sin límites de un hombre,
la ruin voluntad que apaga una existencia
sin poder sufienciente para salvar la propia.
Otro niño vivió treinta y tres años, triste
por ver un mundo tan maldito.


Les flors del mal

Charles Baudelaire. Les flors del mal. Ed. Proa / Las flores del mar. Ed. Nórdica Libros

I per conmemorar el dia dedicat a la poesia, per adults començem recomanant-voa a Charles Baudelaire,  poeta francés del segle XIX. Conegut per la seua vida d'excesos, la seua obra d'impregna d'allò que viu el poeta, sobre tot el sexe i les drogues.
Però també notem la idea de maldat per influència de l'escriptor Edgar Allan Poe, del qual era admirador.  Poesia obscura, amb molt de simbolisme al seus versos, de la qual us deixem un tastet:


LA INVITACIÓ AL VIATGE

Germaneta, infant,
pensa el dolç encant
de fer junt un llarg viatge!
Estimar a desdir, 
estimar i morir
al país que és com ta imatge!
Aquells sols mullats
d'uns cels emboirats
tenen l'encís que perdura
tan misteriós
del teu arterós
esguard que entre plors fulgura.

Tot, allá, és ordre i beutat,
luxe, calma i voluptat.

Llustroso moblats, 
pels anys patinats ,
ens ornarien la cambra;
flors de rars colors
mesclant les sentors
als vagues perfums de l'ambre,
opulents plafons,
els miralls pregons,
l'oriental espectacle,
parlaria tot
al cor, mot a mot
i en secret, un dolç vernacle.

Suspiros de mar

Rodolfo Fonseca / Aleida Ocegueda. Suspiros de mar. Antologia de versos del mar y la infancia. Ed. El Naranjo

Més poesia en el dia de la poesia. Rodolfo Fonseca és el responsable de la tria de versos que omplin aquest llibre, Suspiros de mar. En ell trobareu poesíes dedicades a la mar, font d'inspiració de poetes i escriptors, i que ens parlen de sentiments que tot tipus. Ara que entra la primavera, la mar és otra de les grans protagonistes que acompanya el bon temps i que ens fa anyorar temps tranquils i familars. Una lectura perfecta per llegir prop de les onades...



Me han traído una caracola.
Dentro le canta
un mar de mapa.
Mi corazón se llena de agua
con pececilos
de sombra y plata.
Me han traído una caracola.

Federico García Lorca.

Columpio de versos

Ana María Romero Yebra / Alberto Urcaray. Columpio de versos. Ed. Brosquil


Las golondrinas

Las golondrinas vienen
en primavera
cuando el chopo se viste
 con hojas nuevas.

Me gusta cada día
ver como vuelan.
¡Ay, qué alegre me pongo
siempre que llegan!

Sobre el azul del cielo
las alas negres
van recortando nubes
con sus tijeras.

Y en mi ablacón han hecho
ya su vivienda.
Un nido redondito
de barro y hierba.


Hui tenim doble cel·lebració: des del blog li donem la benvinguda a la primavera, amb els seus colors i alegria. I ho fem dedicant-li aquesta poesia del llibre Columpio de versos, plé de poesia sobre el aire, la terra i l'aigua, bens molt valuosos que l'autora, a través del seus versos, ens invita a cuidar. Per què si no ho sabieu, hui també és un dia assenyalat: és el Dia Mundial de la Poesia. Jugueu amb nosaltres al columpio dels versos?

Sons i cançons

Renée Mathieu / Montse Ginesta. Sons i cançons. Ed. Joventut

Sons i cançons és un llibre de poemes i cançonetes ordenades i inventades per l'autora segons la terminació dels versos. Cada cançoneta o poema ocupa una pàgina. Resulta fàcil per als xiquets introduïrlos en la poesia a través d'aquest procés creador on tots els versos rimen, perquè és allò que destaca de la poesia. Podem agarrar una de les terminacions i fer els nostres poemetes. S'animeu a rimar amb nosaltres?

Carmeta on vas? (AS)

-Carmeta, on vas
amb el cabàs?

-Ja ho veus, Tomàs, me'n vaig al mas.

- Hi arribaràs 
amb aquest pas?

- La mosca em fas
pujar al nas.

-Compte amb el glaç
no caiguis pas!

- Ets tot un cas,
adéu, Tomàs!

dimecres, 14 de març del 2012

Quin llibre li recomanaríes a... Scorsese?

Li hem preguntat al nostre amic Pasqual Monás, quin llibre li regalaria al director de cinema Martin Scorsese. En concret seria el llibre El Gran Teatro del Mundo, del dramaturg  espanyol Calderón de la Barca. Si punxeu a l'enllaç del títol de l'obra, us dirigirà al exemplar digital de la Real Acadèmia Espanyola.


Cinema i literatura: Agatha Christie

Havent escrit tantes novel·les i amb tant d'èxit, els llibres d'Agatha Christie han sigut adaptats tant per a la televisió com al cinema.  79 novel·les publicades que han venut a tot el món més de quatre mil milions d'exemplars, traduïdes a infinitat d'idiomes. Qui no coneix a aquesta incomparable escriptora anglesa d'intriga? Igual que al protagonista de la majoria dels seus llibres, el detectiu Hércules Poirot.
Els primers títols adaptats per al cinema foren Sugestión mortal (1937) i Diez negritos (1945); després vindria Testigo de cargo (1957), Asesinato en el Orient Express (1974), Muerte en el Nilo (1979), El espejo roto i Cita con la muerte (1988). 
Fins i tot s'ha fet una pel·lícula sobre la mateixa escriptora, basada en una misteriosa desaparició durant uns díes de l'anys 1920 titolada Agatha (1979). El mateix Iker Jiménez ha fet una investigació al respecte. Allò que segur no és un misteri és que estem davant d'una mestra de l'escriptura d'intriga.






Enxarxats: Imprescindibles de la LIJ de aquí

Des de la Biblioteca de Cocentaina hem creat un nou grup a Facebook dedicat a la literatura infantil i juvenil (LIJ) editada originariamente en castellà, català, euskera o gallec, d'autors i il·lustradors espanyols: IMPRESCINDIBLES DE LA LIJ DE AQUÍ. 

Què hi trobareu? Sobre tot moltes lectures infantils i juvenils xulísimes, llibres que destaquen per les seues meravelloses històries, contes adaptats, cómics i il·lustracions fantàstiques. Recomanancions i més que podreu seguir ja si clickeu Me gusta! 

Padres brillantes, maestros fascinantes

Augusto Cury. Padres brillantes, maestros fascinantes. Ed. Zenith.

Us presentem un llibre que persegueix que ens convertim en millor pares i mestres utilitzant tècniques rel·laciones amb la creativitat, l'emoció i l'afectivitat. 
Perquè és indudable que educar els xiquets, siga en casa o a l'escola, no és fàcil i cal ensenyar-los com enfrontar-se a allò que es trobaràn a la vida, cal començar per uns principis:

- Els bons pares corregeixen errors, els pares brillants ensenyen a pensar.
- Els bons pares preparen als seus fills per l'aplaudiment, els pares brillant preparen els seus fills pel fracaç.
- Els bons pares donen oportunitats, els pares fascinants mai desistixen.
- Els bons mestres eduquen l'intel·ligència lògica, els mestres fascinants eduquen l'emoció.
- Els bons mestres utilitzen la meòria com magatzem de dades, els mestres fascinants l'utilitzen com a fundament de l'art de pensar.
- Els bons mestres són temporals, els mestres fascinants són inoblidables.

El llibre s'estructura en quatre parts: una amb consells per a pares, altre per a mestres, una tercera dedicada als errors dels educadors (corregir en públic, castigar enfadat, ser impacient, no complir la paraula...) i la quarta i última és un resum de les investigacions de l'autor sobre el funcionament de la memòria.
L'autor ens dona totes les claus per educar des de la comprensió, l'estima i la perservància perquè també caldrà l'esforç dels educadors. Tot perquè els nostres xiquets siguen, per damunt de tot, feliços.




Hermana

Rosamund Lupton. Hermana. Ed. Principal de los Libros

Ens arriba des del Regne Unit una novel·la d'intriga diferent en el seu plantejament. Al primer capítol se'ns anticipa, en aparença cal dir, el desenllaç de la novel·la, encara que no ens desvetlla com passà. I això mateix serveix de punt de partida de la lectura.
Beatrice, la germana major, conta en primera persona a un advocat els esdeveniment de la seua investigació de la mort de Tess, la germana xicoteta. I entremig de la reconstrucció dels fets coneixem la vida d'ella mateixa, la rel·lació entre les germanes i la historia familiar.
En principi tot indica que la mort de Tess es un suïcidi però Beatrice, coneixent a la seua germana, està molt segura que ha sigut assassinada. Sense comptar amb el recolzament policial, comença una arriscada investigació que la durà a conèixer moments molt durs de la vida de Tess, a la qual no coneixia tant bé com pensava, i fer un descobriment. Tota la història de la mort l'afectarà personalment i també a la rel·lació amb sa mare, la protagonista secundaria però no menys important.
La lectura és molt emotiva, l'autora escriu tant bé que es fàcil per al lector possar-se en la pell de la protagonista i sentir allò que trasmet. Al mateix temps t'enganxa sense remei en una trama d'intrigues mèdiques que no deixes fins arribar al desenllaç, on ens pillarà per sorpresa... Altre de les coses bones de la novel·la és aquesta, penses que sabent des del principi quin és el resultat ja està tot dit. Doncs no. Ha resultat una lectura fantàstica!

Hermana ha sigut tot un èxit al Regne Unit, d'on és l'autora, al Estats Units i ara també a Europa. I s'ha traduït a vint-i-cinc idiomes. Ara ja sabem per què i s'unim al club de seguidors de Lupton.

Con el agua al cuello

Petros Márkaris. Con el agua al cuello. Ed. Tusquets

L'escriptor Petros Márkaris ens presenta la seua nova novel·la, la quinta protagonitzada pel comisari Jostas Jaristos, ambientada en el context de la actual crisi econòmica.
En Grecia, l'estiu del 2010 l'Estat es declara en bancarrota. La població i la Administració grega es troben "con el agua al cuello", mai millor dit. Les vagues, les manifestacions i les tragedies de la classe mitjana serveixen d'escenari d'un nou cas d'assassinat, el d'un antic director de banc.
Pareix que tots els indicis assenyalen a un terrorista que des de que comença la crisi ha fet campanya perquè la gent es rebel·le contra el bancs i no paguen els deutes i les hipoteques. Siga o no el culpable, aquest assassinat serà el començament d'una sèrie de crimens que el comisari Jaristos haurà d'intentar evitar, alhora que pateix també personalment les consequüències de la crisi.

Teatro muy breve

Antonio Gómez Yebra. Teatro muy breve. Ed. CCS

Antonio Gómez Yebra, escriptor conegut de literatura infantil, ha escrit i agrupat per aquest llibre nou obres de teatre infantil per ser representades per xiquets de diferents edats:

Dialoguillo navideño (4-6 anys)
La niña y la rana (5-8 anys)
El cachorro y la tortuga (7-8 anys)
El Camaleón (6-10 anys)
Los Pastores de Belén (5-8 anys)
El leñador y el castaño (8-9 anys)
El gigante y el dragón (6-10 anys)
La visita de los Magos (9-10 anys)
¡Menudo latazo! (8-10 anys)

Són obres fàcils, divertides, perquè els xiquets ho passen bé representant-les i convertint-se per una vegada en protagonistes de les històries que lligen.  Al mateix temps, poden ensenyar-los més coses sobre aquest gènere, no sols obres i autors, sinó també la història, curiositats i recursos a Internet.

L'amor també és això

Louis-dominique Lavigne. L'amor també és això. Ed. Bromera.

En l'obra teatral L'amor és això diversos joves ens conten sobre les seues vivències i pensaments al voltant de l'amor, el sexe, les drogues, els amics..., situacions quotidianes i preocupacions juvenils que viu qualsevol jove al nostre temps.  
És una obra curteta que es divideix en escenes que van succeïnt en un parell o tres pàgines, allò fa que es llisga en un no-res. Que siga una peça teatral, que passa molt més desapercebut que la novel·la per exemple, el fa un llibre original al mateix temps que fresc i actual pel seu argument, i que deixa als seus protagonistes contar la història de les seues vides.

dimecres, 7 de març del 2012

¿Quin llibre li recomanaríes a... Penélope Cruz?


A l'actriu espanyola més internacional, Penélope Cruz, la nostra amiga i usuaria Pepa Ortis li recomanaria la lectura de la obra de Lope de Vega. Amb ell podria apropar-se als escriptors clàssics espanyols, sobre tot de l'esfera teatral, i que qualsevol que es dedique a actuar deuria de conèixer. 
De Lope de Vega s'han adaptat quatre obres, la més actual El perro del hortelano (1995). Aprofitem per recomanar-vos que visiteu la web de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes dedicada a les adaptacions al cinema d'obres de la literatura espanyola, entre les que compten les de Lope de Vega. Les fitxes de les pel·lícules són molt completes i trobareu informació tant de la versió cinematogràfica com de l'autor i l'obra.

Cinema i literatura: Guió adaptat versus guió original

Enrique Martínez-Salanova és l'autor d'una magnífica web sobre cinema i educació. Un dels apartats ens permet conèixer més de l'estreta rel·lació entre cinema i literatura, en concret la diferència entre escriure un guió original per a la pel·lícula o adaptar una novel·la, per exemple.

El guió original permet crear una història nova narrada en format cinematogràfic, s'escriu una història exclusivament per a la pel·lícula. Per als que anem als cinemes com espectadors, guanyem amb el factor sorpresa i la novetat. A la actualitat, són molts els escriptors, com Gabriel García Márquez, que es dediquen a escriure guions originals, com si de qualsevol obra literària es tractara.

Després tenim el guió adaptat. Trobem moltes pel·lícules basades en la literatura, sobre tot aprofitant l`èxit de novel·les que s'han convertit en best-sellers. Exemples coneguts són la saga Crepuscle, Harry Potter o, la més actual, Criadas y Señoras. Però adaptar un guió no és tant fàcil i cal tindre en compte elements com la duració limitada de la pel·lícula que obliga a triar la trama principal i oblidar personatges i trames secundaries, així com la dificultat de traslladar a la pantalla la psicologia i els sentiments que es descriuen als llibres. En aquest últim aspecte també compta molt l'encert dels actors que interpreten als personatges, els quals ja estàn molt definits als llibres. Així, es tracta d'una versió del llibre, el punt del vista del director. 

Fent història, al principi el món del cinema es basaba sobre tot en obres de teatre, aquelles que habíen tingut més èxit, més fàcils d'adaptar i del gust dels espectador. A més, podíem comptar amb els mateixos actors que ja havíen interpretat el paper al teatre. És el cas de Campanadas a media noche (1965) d'Orson Wells, West Side Story (1961) o Romeo i Julieta, en múltiples versions.

També es habitual basar-se en la biografia de personatges coneguts de qualsevol ámbit (polític, històric, música...). Comunment es coneix com biopic, i podem citar innumerables pel·lícules basades en la vida d'aquestos. Els 10 personatges més representats als cinemes han sigut: 

Sherlock Holmes
Napoleón
Drácula
Jesucristo
Frankestein
Tarzán 
Lenin 
Hitler
El Zorro
Robin Hood

Enxarxats: I Fira Virtual del Libre

Del 6 a l'11 de març teniu una cita a la I Fira Virtual del Llibre, la qual es celebra íntegrament per Internet. Està patrocinada per l'editorial Bubok i recolzada pel Ministeri de Cultura. Aquesta fira vol convertir-se en un referent de la lectura digital. Estaràn presents tot tipus d'entitats i editorials i oberta a qualsevol interessat en els llibres, professionals o bibliotecaris. L'únic requisit per assistir és registrar-se i introduïr una contrasenya.
Les avantatges de l'edició per Internet són moltes, sobre tot per als que no poden desplaçar-se per la distància o pel tema de despeses econòmiques. A més, serà una oportunitat única per sondetjar quina és la situació del llibre electrònic (o ebook) al nostre país i quins són els moviments de les editorials espanyoles. Ens acompanyeu?


La tormenta de nieve

Johan Theorin. La tormenta de nieve. Ed. Mondadori

La tormenta de nieve és el segon llibre dels quatre que formen la sèrie de la illa d'Öland, encara que es pot llegir per separat perquè, encara que es desarrolla al mateix escenari, l'argument no té res a vore amb el primer, La hora de las sombras.
És hivern i el matrimoni format per Katrim i Joakim Westin i els seus dos fills menuts es muda a la casa de Eel Point, a la illa de Öland. Tot va perfecte fins que Katrim apareix morta i Joakim comença a sentir sorolls en la casa, sobre la qual pesa una maldició. A més, Joakim sorprén a la seua filla menuda parlant en somnis amb "algú" cada nit, igual que ell comença a sentir xiuxiueitjos a la casa. Un ambient de por que es veu també influenciat pel clima fred i d'oscuritat que embolta els successos sobrenaturals.
Fantasmes, misteri, por i intriga per descobrir què amaga la casa i què passarà amb els seus habitants...


El verano de los juguetes muertos

Toni Hill. El verano de los juguetes muertos. Ed. Grijalbo

L'inspector Héctor Salgado, de la policia autonòmica catalana, investiga la mort, en principi accidental, d'un jove, fill d'una família rica i amb poder. El cas es complica quan Salgado comença a traure a la llum els abussos i privilegis dels que fa ús la família i l'antic cap d'una banda dedicada a la prostitució il·legal va darrere d'ell buscant venjança. I tot adereçat amb els propis problemes personals que arrastra el policia després que la seua dona el deixara per una altra dona.
Intriga, suspens, acció i un bon personatge principal que us enganxarà a les pàgines d'aquest llibre perquè gaudiu de la bona novel·la negra.

Nuestro trágico universo

Scartlett Thomas. Nuestro trágico universo. Ed. Principal de los Libros

Ciència i literatura es combinen en Nuestro trágico universo, que té com a protagonista a Meg, una escriptora de novel·les barates de ciència ficció, amb un matrimoni fracasat, amistat poc recomanables i un amor platònic per un home que ha conegut a la biblioteca. Tot un cúmul de mala fortuna que pot cambiar amb la rara combinació d'elements com un animal salvatje, un baixell en una botella, la ciència del temps, el patró per teixir en forma d'univers i la màgia de les fades on l'atzar té poc a vore i sí una explicació científica sobre com es creen i desapareixen les rel·lacions i com es poden alterar els aconteciments.
Scarlett Thomas proposa una lectura original que podríem resumir molt bé segons el següent pàrraf tret de la crítica profunda que l'han fet a Revista de Letras, que us aconsellem que visiteu si voleu saber més sobre l'argument de la novel·la:
"la historia recorre todos los probables caminos y no sólo el más plausible: la naturaleza no dicta el resultado de cada proceso o experimento ni siquiera en las situaciones más simples. Más bien, permite un número de eventualidades diversas, cada una de ellas con una cierta probabilidad de ser realizada. Es, parafraseando a Einstein, como si Dios lanzara los dados antes de decidir el resultado de cada proceso físico”.

Cuentos a la luz de un candil

Carlos Reviejo. Cuentos a la luz de un candil. Cincuenta cuentos de hadas, astucias y encantamientos. Ed. SM

Els contes clàssics dels germans Grimm, Perrault i Andersen han sigut la inspiració per a Carlos Reviejo que reescriu aquest i ens presenta cinquanta contes més o menys fidels a l'original. Els ha clasificat en deu grups segons la temàtica:

1. Pícaros, tontos y tunantes
2. Cuentos para sonreír
3. De las fábulas salieron y en cuentos se convirtieron
4. Las princesas de los cuentos
5. No todos los cuentos chinos
6. La avaricia rompe el saco
7. La honradez y la bondad suelen dar felicidad
8. Del diablo y de otros seres más o menos raros
9. Cuentos sin sonrisas
10. De magia y encantamientos están hechos muchos cuentos

Cincuanta meravelloses lectures que aprofiten pels educadors, mestres, pares i, sobre todo, perquè els menuts gaudeixen dels contes de sempre.




Museu zoològic

Josep Carner / lluis Farre (il.). Museu zoològic. Ed. Barcanova (Col. Sopa de llibres)

Josep Carner (1884-1970) fou un dels grans poetes catalans qui va escriure fonamentalment per adults, encara que com trobem en aquest llibre, també va escriure per als més menuts. Al Museu Zoològic de Josep Carner els animals expliquen com són a través d'un xicotet poema:

L'ABELLA

Treballadora fidel, 
amb el que trobo a les flors,
jo que faig parets de mel.

EL LLEÓ

Sóc un rei que només sua 
d'aquella amagada por
de trepitjar-se la cua.

LA FOCA

Si la mireu bé, la foca
que avança damunt les neus,
quan veieu potes tan breus
seu acut: I com es moca?

Els poemes ténen moltes possibilitats, des de fer un dibuix a partir de la descripció, una endevinalla, fer una manualitat rel·lacionada o que els xiquets inventen els seus propis poemetes. Al mateix temps podem aprofitar perquè coneguen a un dels més importants poetes en llengua catalana de forma lúdica.

Tony

Cecilia Vasco. Tony. Ed. Grupo Editorial Norma

Tony, en realitat Dewey Wang, és un xiquet amb pare xinés i mare ecuatoriana, el qual moltes vegades se sent diferent i excluit de l'ambient que l'envolta pel seu origen extranjer. Gràcies a l'ajuda familiar estudia en un col·legi de gent adinerada. Allí coneix a Ale, una xiqueta intel·ligent i esportista, que té un germà deficient al que protegeix i defensa davant dels seus pares que no acaben d'acceptar-lo. També a Pedro, que viu una situació familiar roïna a la qual li suma les males notes del jove que empitjoren la rel·lació amb sa mare. 
Allí es testimoni de la forta amistat entre Consuelo i Júlia, aquesta última amb problemes familiars que troba recolzament en la primera, la qual tracta d'ajudar-la.
En el rel·lat "La caída de Ícaro", Tony conta com coneix a  Júlia en una classe de  de pintura on el professor es dirigeix de forma despectiva a Tony com "chinito".  I en els tres últims rel·lats, "La crueldad", "Trabajo por èpocas" i "El gran día", Pedro, Tony i Ale  possen veu a altres històries seues. Tots els rel·lats, a part de l'amistat entre ells, giren al voltant de la mort d'un dels protagonistes.

Cecilia Vasco va guanyar amb aquest llibre, el primer que publica, el Premi Latinoamericà de Literatura Infantil i Juvenil 2010, una lectura que trasmet els pensaments i preocupacions dels adolescents, que podríen ser els de qualsevol jove que s'aprope a aquest llibre.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...