dimecres, 26 d’octubre del 2011

Quin llibre li recomanaríes a... Lady Gaga

A un personatge tant controvertit com Lady Gaga, Patricia Gilabert li recomanaria la lectura de la Biblia, encara que dubta que la cantant llisga ni un sol llibre. Què penseu?

Cinema i literatura: Els viatges de Gulliver

Los viajes de Gulliver és un conte clàssic escrit en 1726 per Jonathan Swift i, encara que ens pot parèixer una obra infantil, és en realitat una sàtira brutal de la societat de l'època i de la condició humana, camuflada, això sí, com un llibre divertit de viatges per països exòtics i peculiars.
El protagonista és Lemuel Gulliver, un metge cirurgià anglès que viatja a les Indies Orientals en un vaixell de nom "Antílope". Una nit es produeix una fortíssima i violenta tempesta i és arrastrat per aquesta a terra ferma, on perd el coneixement. Al despertar s'adona que és un gegant entre nans, ja que ha arribat a un país on els habitants no paasen de 15 cm i a més, parlen un idioma que no entén. I comença a conviure amb ells, i acaba ajudant-los i agafant-los molt d'afecte.
Aquest clàssic, escrit fa quasi 30 anys, ha arribat a la gran pantalla, on trobem moltes versions de la mateixa. La que vos proposem avui és la última versió, molt modernitzada i per a tota la família, protagonitzada per Jack Black. La cinta ha estat dirigida per Rob Letterman i estrenada en 3D.
Vos deixem el tràiler de la pel·lícula ací baix. Si vos animeu a veure-la, de segur passareu una estona molt entretinguda.






Enxarx@ts: Adivinancero

Con mi cara roja,
mi ojo negro
y mi vestido verde
el campo alegro
(la amapola)

Adivina, adivinanza és una web dedicada íntegrament a les endevinalles per a xiquets, i està integrada dins de El huevo de chocolate, lloc web que te com a principal objectiu conservar i difondre el folklore infantil i de tradició oral, fomentant la cultura popular, les costums i les tradicions, com ara: contes, romanços, faules, cançons, passatemps, endevinalles, travallengües, nadaletes...
Així, el Adivinancero és una recopilació d'endevinalles per a xiquets, presentades d'una manera molt divertida per a entretenir-los. I es que a més de l'evident part lúdica que tenen, aquestes desperten la imaginació dels més menuts, els ajuden a desenvolupar la seua memòria i a adquirir nou vocabulari.
Les endevinalles ens apareixen classificades per temes, i hi han més de 30 diferents: lletres, números, fruites, animals, roba... i de cada tema, en teniu un munt per a triar!
Ara que aneu a gaudir de molt de temps lliure, és un bon moment per a posar en pràctica el vostre ingeni. I si entreu en la web s'adonareu que és màgica, perquè les solucions estan escrites amb tinta invisible! Com és això?



La muerte de Montainge

Jorge Edwards. La muerte de Montainge. Ed. Tusquets (Col·lecció Andanzas)

Amb aquesta novel·la l'escriptor xilè Edwards, guanyador del premi Cervantes en 1999 i actual ambaixador de Xile a França, recrea els últims anys de vida de l'autor del llibre titolat Ensayos.
El context social i polític de la novel·la és turbulent, perquè ens trobem a la França de la segona meitat del segle XVI, on l'arribada al tron francès d'Enric III ha estat complicada i on els fanatismes religiosos entre catòlics i protestants estàn tenyint de sang tota Europa.
Enmig de totes aquestes turbulències encontrem a Michel de Montaige, filòsof respectat. En París coneix a una jove admiradora de la seua obra, Marie de Gournay, amb la que inicia una misteriosa relació i la converteix en "filla d'adopció". I és amb tot açò amb el que Edwards aprofundeix en la vida del filòsof, i dibuixa a l'home polític, al diplomàtic, al pensador, i també al savi.
La muerte de Montainge és una novel·la amb un elevat valor literari, polític i social, que reflexa molt bé els últims anys de la vida d'aquesta espècie d'il·lustrat amb dos segles d'antelació a l'arribada de la Il·lustració.
Et convidem a llegir aquest llibre, perquè de segur us despertarà una profunda curiositat per conèixer un poc més la vida d'aquest novel·lesc personatge francès i vos animarà a llegir algun dels seus assajos. I és que una de les coses més boniques que ens pot passar quan llegim un llibre és que ens desperte l'interès per seguir adquirint coneixements.
Si voleu podeu començar a llegir ací.

El invierno de los leones

Jan Costin Wagner. El invierno de los leones. Ed. Destino

El invierno de los leones és la quinta novel·la de l'escriptor alemany Jan Costin Wagner, i la tercera de la saga protagonitzada per l'inspector de policia Kimmo Joentaa.
Comença la història el dia de Nadal, quan apareix assassinat al bosc el forense Patrik Laukkanen. Els seus companys de Turku, liderats per Joentta, s'encarreguen de la investigació del crim. A les poques hores apareix assassinada una altra persona, en aquest cas un home que es dedicava a fer rèpliques de cadàvers.
I tot comença a encaixar quan se n'adonen que els dos morts van participar en un programa de televisió, en el qual s'exhibia d'una manera un tant explícita la manera de morir d'algunes persones.
Així s'inicia una carrera frenètica per a descobrir la connexió d'estos crims amb els cassos que es van tractar en aquell fatídic programa i impedir al mateix temps que l'assassí es presente en el plató de televisió per a completar la seua venjança.
A més, aquesta novel·la negra ambientada en Finlàndia reflexiona, més allà dels crims, sobre la pèrdua dels sers volguts i la superació del dolor, ja que en aquest cas Joentaa viu en un dol permanent des de que va morir la seua dona.
Una novel·la trepidant i amb una excel·lent factura, un boom nòrdic amb sabor de crim.

Todo está perdonado


Rafael Reig. Todo está perdonado. Ed. Tusquets

Laura Gamazo mor enverinada el dia de la seua boda. Son pare, Perico Gamazo, un empresari enriquit durant el franquisme, busca a Antonio Menéndez Vigil, ex guàrdia civil i agent d'intel·ligència retirat per a que aclarisca el cas.
Menéndez, inicia la investigació molt pendent de la selecció espanyola de futbol, que està jugant-se l'Eurocopa de 2008. Sap que Laura és l'última descendent d'una família poderosa i aprofita aquesta investigació per a recordar mig segle d'història: des de que son pare i el de Perico van compartir cel·la durant la guerra civil, fins el present, on els seus fills, contemporanis de Menéndez, van ocupant el lloc que tenien preparat per a ells els seus pares.
I la investigació de la mort de Laura es barreja amb les vides creuades de les famílies i les seues maniobres per a seguir en el poder.
Amb aquesta novel·la Rafael Reig ha estat guanyador de la sexta edició del Premi Tusquets, definida pel jurat com una novel·la que, sense deixar a banda l'humor, ha recuperat la història recent d'Espanya reinterpretant-la d'una manera inèdita.
Un llibre sense dubte que heu de llegir. I per anar fent boca, per cortesia de l'Editorial podeu llegir una miqueta punxant ací.

El Jardí Curiós

Peter Brown. El Jardí Curiós. Ed. Takatuka

Liam és un xiquet que viu en una ciutat obscura, sense jardins ni arbres. Tot i això, a ell li encanta passejar, inclús els dies de pluja.
Un dia que ix a passejar descobreix una via vella de ferrocarril abandonada on en un raconet unes plantetes que lluiten per sobreviure en la ciutat dels edificis, xemeneies i ferralla.
Aleshores Liam decideix cuidar-les i sense adonar-se'n es converteix en un meravellós jardí sobre les víes del tren, i el més interessant, comença a contagiar a la gent, a canviar el seu esperit i aconsegueixen transformar la ciutat de formigó en un lloc verd i màgic.
Anys més tard, les flors i les plantes creixen lliures per tota la ciutat, encara que el lloc favorit seu continuarà sent allà on va començar tot.
Les il·lustracions del llibre estàn dibuixades i pintades amb acrílic i aiguada sobre cartró que omplin pàgines sense lletra, per a poder gaudir de tots els detalls. Sols cal mirar la portada del llibre per a intuir l'estil de Brown.
El Jardí Curiós està basat en l'observació de l'autor de l'antiga línia de ferrocarril elevada, anomenada High Line, a Manhattan, tancada i oblidada des de 1980.
Peter Brown acaba el llibre amb una reflexió molt interessant: què passaria si una ciutat sencera decidís cooperar realment amb la natura? Com podria començar tot? Un llibre amb una història sensible, generosa, ecològica i molt humana, que de segur us agradarà.


El manuscrito del señor Búho

Dolores Pareja Moreno/José Ramón Ramos (Il·lustracions). El Manuscrito del señor Búho. Ed. Atrapasueños (Col·lecció Un mundo de colores)

El Señor Buho viu en un arbre mil·lenari al bosc i ajudat per Matilde, una òliba molt solidària, es dediquen en cos i ànima a ajudar als seus amics. El flamenc Tiri Titran Tran li demana ajuda perquè la gent embruta la llacuna on viu; el teuladí Romerales li demana ajuda perquè diu que estan talant els arbres del bosc; un cervatell esglaiat li demana ajuda per encontrar a sa mare i l'alerta d'un gran incendi a la muntanya... i el Señor Buho, està molt preocupat, perquè acudeix en busca de l'alcalde per a demanar-li suport i aquest no vol escoltar-lo. Fins que li escriu una carta, que aquest llig una nit en sa casa, i el fa reflexionar.
Aquest llibre és un conte excel·lent per a treballar l'educació en valors, perquè hem de tindre present que ensenyar als xiquets i a les xiquetes els principis que contribuiran a la seua formació com a persones adultes, també forma part de l'educació. El respecte pel Medi Ambient, o una cosa tan senzilla com escoltar als demés és una constant al llarg de tot el conte.
El manuscrito del señor Búho, et farà passar una estona molt divertida. A més, les il·lustracions apareixen en blanc i negre per a que els més menuts puguen colorar-lo, elegint així els colors més ideals per a cada dibuix.
Així, la primera col·lecció de Un mundo de colores recull als seus contes temàtiques solidàries de plena actualitat: ecologia, solidaritat, pau, immigració... i necessàries per als xiquets i xiquetes d'arreu del mon.

Cuentos para Dormir, Soñar y Despertar

Gilberto Rendón Ortiz/Milo Gómez (Il·lustracions). Cuentos para Dormir, Soñar y Despertar. Ed. Amaquemecan (Col·lecció Nogales)

Cuentos para Dormir, Soñar y Despertar és un recull de 5 contes, barreja de tradició oral i aventures plenes de màgia. I es que les tradicions ancestrals no han de deixar de ser comentades ni oblidades. La seua presència les converteix en matèria d'inspiració per a molts autors, que les utilitzen per a experimentar i crear noves versions.
Gilberto Rendón, escriptor mexicà autor de més de 50 títols de literatura infantil i juvenil, barreja en aquest llibre tradicions, fenòmens meravellosos i sentiment, aconseguint uns relats que conviden a una lectura assossegada i relaxada, per a xiquets, i els que no ho són tant.
A més, en aquest llibre s'inclou el relat de Brazos con alas y el muchacho de la lluvia de flores, on conta la història de tuiiii, la rata penada que viu en un poble indígena i que aconsegueix canviar la concepció de les tradicions dels seus habitants.
Es completa el llibre amb els títols: Niñus terribilis, el diabólico caso de la niña con cuernos, El rey de los ratones i el Xrrrtriskk Rinjklis que cayó del cielo.
Contes per a dormir, somniar, despertar, i sobretot... llegir.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Quin llibre li recomanaríes al jugador de futbol Mesi?


Els jugadors de futbol també llegeixen, mireu sinó l'Iniesta, i per això nosaltres estaríem dispossats a aconsellar-los lectures, segur que s'enganxaríen a llegir.
En concret a Mesi, el davanter del nostre volgut Barça, Asunció Orts li recomanaria que llegira "El hombre de los círculos azules", de Fred Vargas, una novel·la d'intriga. És el primer títol de la sèrie protagonitzada pel comisari Adamsberg, un personatge força curiós que gasta uns mètodes estranys per sol·lucionar els seus casos d'assassinats. Segur que la trobaria una lectura molt interessant!

Cinema i literatura: Los santos inocentes

És possible que Los santos inocentes siga la millor adaptació cinematogràfica que s'haja fet d'una obra de Miguel Delibes. En aquest cas, el director Mario Camús va aconseguir una obra mestra gràcies a una història molt intensa i esquinçadora i que va comptar amb uns dels millors actors espanyols de tots els temps, com són Alfredo Landa i Paco Rabal, paper que els va valer el Premi de Millor interpretació masculina del Festival de Cannes en 1984.
La novel·la, està ambientada en la Espanya rural dels anys 60. En una època marcada pel franquisme, una família de llauradors viu d'una manera miserable sota les ordres d'un poderós terratinent. Vida de renúncia, sacrifici, obediència, opressió. Cada dia, aquestos servents són sotmesos a continues humiliacions i amb resignació, accepten la seua condició "d'inferioritat", treballant de sol a sol al latifundi extremeny administrat per una família ultraconservadora, i on queden més a prop els temps d'esclavitud, que els del segle XX.
El destí de la família està marcat, i sols alguna cosa violenta i imprevista podrà trencar les cadenes.
És, en efecte, una de les millors pelis espanyoles de tots els temps, i això també és per que el seu director va arribar a traslladar a la gran pantalla la simplicitat i l'esperit auster de Delibes. "Un hombre, un paisaje y una pasión" és el que responia el val·lisoletà quan li preguntaven per la seua obra. Magnífica pel·lícula, per a veure, i excel·lent llibre per a llegir.


Enxarx@ts: Cody's Cuentos

Cody és un gosset travesser, adorable, bilingüe i de raça Basenji, i que en aquest cas serveix de mascota per aquesta web que hui vos presentem.
Cody's Cuentos és una web per aprendre i recolzar l'ensenyament del castellà. I es que aquest gosset, juntament amb el seus amics humans d'Espanya, Argentina i Mèxic ens presenten un munt de podcasts narrats amb castellà natiu. Així, el castellà es pot practicar escoltant històries dels clàssics de la literatura infantil i juvenil, com ara els Germans Grimm, Hans Christian Andersen, Charles Perrault, entre d'altres.
És un lloc web tant per xiquets com per adults, ja que l'ensenyament d'un idioma no té edat, i escoltar contes... tampoc. Encara que la web està orientada a l'aprenentatge del castellà com un nou idioma, també serveix per xiquets que el parlen de forma habitual, però que escoltant els podcasts poden ampliar el seu vocabulari.
En Cody's Cuentos pots encontrar un bon grapat d'audiocontes, relatats d'una manera molt expressiva i amb una dicció molt clara, juntament amb les transcripcions completes de la història per a que pugau llegir-la i seguir-la mentre l'escolteu.
Hi ha tres nivells de dificultat: bàsic, intermedi i avançat, que s'adapten a qualsevol nivell i necessitat. Per exemple, en el nivell bàsic encontrem històries més ximples, amb frases curtes i vocabulari quotidià de fàcil comprensió.
A més, teniu la possibilitat subscriure's a Cody's Cuentos via iTunes, i totes les noves entrades es descarregaran automàticament.
Voleu aprendre castellà mentre vos divertiu? Ara que s'acaba l'escola és un bon moment!



Donde nadie te encuentre

Alicia Giménez Bartlett. Donde nadie te encuentre. Ed. Destino

La Pastora, Teresa, Teresot... o Fulgencio (si llegiu el llibre se n'adonareu...) és la protagonista... o el protagonista d'aquesta novel·la, amb la que Alicia Giménez Bartlett va aconseguir el Premi Nadal 2011. I es que La Pastora, va ser una persona una mica estranya, amb una malformació sexual de naixement que va ser "solucionada" inscrivint-la al Registre com a dona per part dels seus pares.
Va tindre una joventut difícil, sofrint burles i bromes. Un ser solitari que va encontrar en els Maquis la seua única família. Aquests, la van acollir sense fer preguntes, sense qüestionar el seu sexe, les seues idees.
I és en la postguerra on es desenvolupa aquesta novel·la, que com bé diu la seua autora, és una barreja de ficció i realitat, i on cobra vida la història de Teresa. A més, apareixen altres personatges, en aquest cas ficticis, com el psiquiatra de La Sorbona Lucien Nourissier, especialitzat en ments criminals, que viatja a la Barcelona de 1956 en busca de Teresa Pla Meseguer, o el periodista Carlos Infante, company de viatge d'aquest. Tots dos emprenen un viatge per les terres del Maestrazgo en busca de La Pastora.
És aquest llibre un bon reflex de l'Espanya que ens encontrem després de la Guerra Civil, i on ens descriu i conta d'una manera molt real les misèries d'aquesta guerra cruel, sangnant i per què no estúpida, que va enfrontar d'una manera terrible als espanyols.
Hi ha episodis que són durs de llegir, però vos el recomanem de debò, es força interessant, molt bo... vaja, un llibre per a llegir-lo i gaudir-lo.


Te maltrato

Camilla Grebe/Asa Träff. Te maltrato. Ed. Ediciones B

En una plujosa vesprada de tardor, Tilde, una xiqueta de cinc anys, està amagada baix la taula de la cuina fent un dibuix, i mentre decideix el color d'un núvol que finalment pinta de gris, veu com assassinen a sang freda a sa mare.
Per altra part encontrem a Siri, una psicòloga que intenta superar els fantasmes de la mort de Stefan, el seu home, i que amb la seua col·lega Aina realitzen tasques voluntàries de coordinadores d'una associació de dones víctimes del maltractament domèstic. És ací on coneixen a cinc noves pacients: Kattis, Sofie, Malin, Sirkka i Hillevi, i amb les que moltes vesprades comparteixen les seues històries dramàtiques de maltractament i desesperació, per desgràcia massa comuns, massa reals.
Sense adonar-se'n, Tilde es creua amb el camí de Siri i de sobte, la recerca del seu propi consol interior es converteix en la caça d'un assassí.
Aquesta novel·la ha estat finalista del Premi de l'Acadèmia Sueca a la Millor Novel·la 2010, i és la continuació de Te vigilo, la primera obra d'aquestes "Germanes del Crim", comparades en molts casos amb Camilla Läckberg i amb les que han revolucionat les lletres escandinaves.
Us convidem a aquesta lectura, especialment indicada per als amants del gènere negre, i on de segur que la profunda i inquietant trama psicològica us atraparà des de les primeres pàgines.



El contrato

Lars Kepler. El contrato. Ed. Planeta Internacional

El contrato, és després de El hipnotista el segon llibre de la sèrie protagonitzada per l'inspector Joona Linna, que constarà de vuit entregues i a través de la qual s'anirà descobrint la personalitat d'aquest. Aquest llibre ha estat un dels més venuts a Suècia des de la seua publicació. Lars Keppler, pseudònim d'Alexandra Coelho i Alexander Ahndoril, matrimoni d'escriptors suecs, s'ha convertit en un nom imprescindible del gènere negre d'aquest país.
El contrato comença amb dos morts. Per una part la d'una jove activista per la pau, trobada en una embarcació a l'arxipèlag d'Estocolm, amb signes evidents d'una mort per ofegament. Per altra banda la del president de la ISP, alt funcionari del govern suec, penjat a sa casa, sense família, sense amistats fora de l'oficina. Aleshores, el detectiu Joona Linna serà l'encarregat d'encontrar una connexió entre els dos cadàvers, i destapar així una trama que posarà els pèls de punta. I els personatges, es converteixen així en titelles baix l'horror dels que dominen el món, i que té com a teló de fons l'exportació d'armament bèl·lic a països del tercer món, denúncia que es fa patent al llarg de tota la novel·la.
És aquesta novel·la àgil, que t'enganxa ràpidament, i amb uns personatges ben caracteritzats. Es per això que d'aquest llibre s'han venut solament a Suècia cent mil exemplars, i els drets de publicació s'han estès a vint-i-vuit països inclús abans de la seua publicació. Voleu començar a llegir ja? Doncs ja ho sabeu, agafeu el ratolí, i feu click.



Jesús Aznar/ Blanca Bk (Il·lustracions). Un cuento muy chiquitito. Ed. Edebé (Col·lecció Tren Azul. Mis cuentos favoritos)

Sabeu què és un mini-mini-conte? Són les històries que els pares super ocupats conten als seus fills per la nit, i també són el que llegeixen els xiquets que no els agrada llegir.
Doncs aquesta és la història d'un mini-mini-conte. Però del mini-mini-conte més xicotet de tots. I a aquest mini-mini-conte li agradava navegar, tocar la guitarra i jugar als escacs. I a pesar de tot el que feia, es sentia molt trist, perquè mai ningú volia llegir-lo. Somniava que era gran, tant com una novel·la o inclús una enciclopèdia, però ell era així: mini-mini.
I així passaven els dies fins que va arribar Jorge al País dels Contes, i el va agafar directament a ell. Però com que era tant mini-mini no podia llegir les seues lletres, així que el va col·locar de nou a la prestatgeria i... no esperàveu que us contaem el final, veritat?
Encara que el nostre protagonista siga mini-mini, el llibre de debò no ho és, i per tant vos convidem a llegir-lo, i a fixar-se amb les il·lustracions tan originals, barreja de fotografia i Photoshop que ha realitzat Blanca Bk. Fantàstic!






La nit dels animals

Agustín Fernández Paz/Alberto Pieruz (Il·lustrador). La nit dels animals. Ed. Bromera (Col·lecció: El Micalet Galàctic)

Després de dos mesos d'assajos intensos, la mare de Raquel complirà el seu somni: ser actriu en una representació teatral. Com que aquesta és per a majors, el dia de l'estrena Raquel es quedarà a casa, amb la seua tia Sara, el ser més fantàstic que coneix. Però aquesta està malalta de la gola i no pot cuidar-la, i com que Raquel ja té vuit anys, els pares decideixen que es pot quedar a soles.
A Raquel li xifla la idea, així podrà fer, de veritat, el que vullga. Però arribat el moment, comença a avorrir-se, i farta de menjar llepolies i de veure la televisió, recorda que en un calaix té un quadern que la tia Sara li va portar de la Xina.
Així que agafa el quadern amb les fulles blanques i solitàries, i comença a dibuixar animalets, omplint-les així de color i imaginació. Un caragol, uns peixos, i fins i tot el lleó Simba!
I el que ella no es pot imaginar és que els animals que va dibuixant cobren vida!!! Això sí, desapareixen una vegada tancat el quadern.
Quan els pares tornen.... Mare meua quin desordre!!! Però hi ha hagut sort, els pares creuen que pot tornar-se a quedar sola... i ella ja està pensant què dibuixarà la pròxima vegada.
Un llibre super divertit i didàctic, on els temes principals del llibre com ara el desig de llibertat, la responsabilitat i el creixement personal es poden treballar des d'un punt de vista pedagògic molt interessant. A més, l'editorial ens ofereix un link amb suggeriments didàctics i metodològics per a pares i educadors.

Cierra los ojos

Victoria Pérez Escrivá/Claudia Ranucci (il·lustracions). Cierra los ojos. Ed. Thule Ediciones

"Cierra los ojos" és un llibre especial que ens mostra la diferent manera de veure les coses de dos germans: un d'ells veu mentre l'altre utilitza la resta dels sentits, doncs és cec, la qual cosa descobrim al final del llibre. Durant la lectura, els colors groc i negre de les il·lustracions es convinen en les descripcions de coses qüotidianes que fa cadascún dels germans. Mentre les del germà que veu ho fa mirant amb els ulls, les del germà cec es transformen en olors, textures...
La mare, l'altra protagonista junt als germans, convidarà al fill vident, i també al xicotet lector, a que es pose al lloc del germà invident tancant els ulls. Perquè no tots vegem les coses de la mateixa manera, aquesta història ens convida a utilitzar tots els sentits per a descobrir el món i apropar al xiquet com perceben el món les persones cegues. Sobre aquest tema aprofitem per recomanar-vos també un altre conte, que també tenim a la biblioteca, titolat "El llibre negre dels colors"/ "El libro negro de los colores".








Benvinguda

Hola de nou a totes i tots a una nova etapa del nostre programa a la ràdio i al blog. Començem la nova temporada amb molts i molt bons llibres per adults i xiquets, novetats que podreu trobar a la Biblioteca de Cocentaina, a més d'afegir una nova secció on preguntarem per recomanacions lectores a diferents personatges famosos, on podeu participar a través del blog.
Recordem l'horari del programa "Fulles al vent, pàgines obertes" a Ràdio Cocentaina, al 107.7 fm, els dimecres a les set de la vesprada. A més,  podeu sintonitzar-nos en directe per Internet.

Esperem els vostres comentaris, crítiques i propostes lectores. I ara, només ens resta desitjar-vos... bona lectura!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...