dimecres, 30 de març del 2011

Geografia literària: País Basc


L'escriptor donostiarra Pío Baroja li va dedicar al País Basc la trilogia Tierra Vasca, la qual la componen el títols La casa de Aitzgorri, El mayorazgo de Labraz i Zalacaín el aventurero. Aquest últim destaca per damunt dels altres i, fins i tot, va tindre la seua adaptació al cinema en una versió de 1955.
Zalacaín el aventurero conta les aventures i desventures d'un jove vasc, Martín Zalacaín. En el context de la tercera guerra carlista, des de ben jove lluitarà per fer-se un nom participant en tot tipus d'històries, legals i il·legals que el convertiràn en un heroi pel seu coratge i valentia. Entremig també hi haurà temps per l'amor, pel qual també haurà de lluitar.
Una novel·la d'aventures on l'escriptor ens parla del context històric i la gent de l'època, recomanada tant per a públic juvenil com adult.

Enxarx@ts: Irene Fenollar, il·lustradora contestana

Ens hem quedat ben sorpresos en vore el treball artístic d'una il·lustradora del nostre poble, Cocentaina. Irene Fenollar es defineix com creativa multidisciplinar, actualment dedicada sobre tot a la il·lustració i l'animació. Podem conèixer la seua obra a través del blog o la web que hi té a Internet, fins i tot amb la possibilitat, a banda de gaudir-ho, de comprar allò que fa. Si hi una nota que destaquem és la seua originalitat així com el caràcter especial que li dona a allò que fa, com les plastil·lustracions, fetes amb plastilina i és de les poques artístes que coneixem que ho faça.
I ara, a que espereu per fer-li una visita? Segur que us agradarà el seu treball tant com a nosaltres.


El mar de color vino, de Leonardo Sciascia

Leonardo Sciascia. El mar de color vino. Ed. Tusquets

El mar de color vino és un dels rel·lats que dona nom a la selecció de tretze contes escrits per Sciascia (1921-1989) entre 1959 i 1972. Aquest que comentem tracta d'un enginyer que viatja en tren a Sicilia i coindideix amb un matrimoni amb fills xicotets i inquiets com companys de viatge. A través dels seus ulls Sciascia fa un retrat de la societat siciliana. Aquest és el fil comú que manté amb la resta de rel·lats,  tractar diferents aspectes de la societat que l'escriptor italià coneix tant bé pels seus origens. Els contes ens parlen sobre la mafia, l'emigració, la vida quotidiana a un poble, la política o la religió, entre altres temes.
A continuació, us deixem perquè llisgau un altre dels rel·lats, Reciprocidad.

Una chica años veinte, de Sophie Kinsella

Sophie Kinsella. Una chica años veinte. Ed. Salamandra

Lara Lington és una jove de vint-i-set anys que no està passant pel seu millor moment. Als problemes económics se li sumen els amorosos, doncs encara està enamorada del seu exnòvio que acava de deixar-la. Aleshores haurà d'assistir al soterrament de la seua tia iaia Sadie, la qual acava de morir als cent cinc anys. Serà allí quan escolta una veu i resulta ser la del fantasma de la seua tia amb l'aparença d'un xica dels anys vint, qui li explica que ha d'ajudar-la a recuperar un collaret desaparegut en extranyes circumstàncies per poder descansar en pau.
La recerca desencadena una sèrie de situacions còmiques per a la protagonista que signifiquen la diversió per al lector, que s'ho passarà d'alló més bé amb les peripècies de Lara.

Cuestión de locura, d'Ismaíl Kadaré

Ismaíl Kadaré. Cuestión de locura. Ed. Alianza

Cuestión de locura arreplega cuatre novel·les curtes fundamentals de la trajectòria vital i literària de l'escriptor albanés Ismaíl Kadaré, i ens permet aproparnos a la seua obra.
Cuestión de locura, el primer i que dóna títol a tot el llibre, conta des del punt de vista d'un Kadaré xiquet allò que viu al seu voltant, tradicions, família, camvis polítics. El desprecio, segon títol, fa una crítica a la hipocresia social a través d'un matrimoni on un representa a la vella aristocràcia i l'altre al nou règim comunista. Días de juerga, juga a fer desaparèixer tota norma social. I per últim, en La estirpe de los Hankoni, tracta els camvis socials i polítics a través de distintes generacions d'una mateixa família, des del segle XVIII al XX.

Los charqueros

Gerardo Beltrán. Los charqueros. Ed. Edelvives

Sabíeu de l'existència dels "charqueros"? Ens donaràn les respostes sobre a on van els bassals quan es sequen, totes les formes que ténen o que fan el bassal quan es de nit i tothom dorm. Però per això haurem de mullar-nos ens aquesta extranya lectura del mexicà Gerardo Beltrán. En un món inventant els "charqueros" són els xiquets que fan xip xap als bassals i els que donen péu als versos que componen aquest llibre de poesia, plens de metàfores, rimes i ritme. Llegiu, llegiu:

La noche
es un charco redondo
un charco profundo
un charco sin fondo
el charco más hondo
del mundo.
Las nubes
son charcos que vuelan.

Charco
con charco se paga
Donde manda la mamá
no gobiernan los charqueros.

Tantanes, exageraciones al por mayor

Tantanes. Exageracions al por mayor. Recopilación de Carlos Silveyra / il·lustr. Tabaré. Ed. Altea

Preparats per a riure sense parar? Carlos Silveyra, mestre argentí, ens proposa un recull de tantanes, entre l'acudit i l'exageració, carregats d'humor, per llegir a soles o compartir en grup. Com a mostra un botó:

Era un hombre tan pequeño, tan pequeño, tan pequeño, que siempre iba a la frontera para le dijeran: ¡Alto!
Era una señora tan gorda, pero tan gorda, que cuando se pesaba la báscula marcaba: Continuará...
Era un tipo tan tan tan feo, que cuando chupaba un limón, el limón hacía muecas.
Era un muchacho tan, pero tan torpe, que se tropezaba estando sentado.
Era una vaca tan falca, tan flaca, tan flaca, que en vez de dar leche, daba pena.

El calcetín suicida

Mariasum Landa / Federico Delicado (il·lustr.). El calcetín suicida. Ed. Anaya Infantil y Juvenil

Un mitjó avorrit de la seua vida al peu del seu propietari, decideix llançar-se des d'un quart pis, buscant emocions, aprofitant un dia que soplava el vent. Al terra viurà moltes aventures i coneixeirà personatges i animals que l'arrastraràn per diversos escenaris, embrutant-lo, jugant amb ell, transformant-lo en una titella, fins que al final del seu viatge coincideix amb una "calcetina", amb qui trobarà l'amor.
Com el mateix protagonista ens rel·lata, gràcies a arriscar-se fóra de la seva vida còmoda que portava, troba la felicitat.

dimecres, 23 de març del 2011

Geografia literària: Alemanya i Heinrich Böll

Heinrich Böll, escriptor alemany, va nèixer a la ciutat de Colònia el 1917. El seu primer contacte amb la literatura va ser treballant en una tenda de llibres durant la seua etapa d'estudiant, i això li espenta en el seu desig de convertir-se en escriptor. Un desig que es veu interromput quan esclata la Segona Guerra Mundial i el criden a files i no pot matricular-se en la Universitat. Quan acava la guerra, el 1945, comença de nou a escriure i el 1949 publica el seu primer llibre.
Fet important a la seua vida literària fou l'obtenció del Premi Nobel de Literatura el 1972, per una trajectorìa que el va convertir en un renombrat escriptor del segle XX. En destaquem els títols El tren llegó puntual (1949), ¿Dónde estabas, Adán? (1951), Opiniones de un payaso (1963) i El honor perdido de Katharina Blum (1974), però en qualsevol d'ells podem llegir l'opinió de Boll sobre la societat alemanya i els seus valors durant la segona meitat del segle XX.

Enxarx@ts: Vídeos i podcast a les televisions

Són ja moltes les webs de televisions i ràdios que incorporen vídeos i podscast dels seus programes perquè els usuaris puguen vore-los, inclús després de haver-se emitit. Una facilitat que els fa molt atractius per les seues posibilitats, en la majoria dels casos ja no cal portar una agenda de tot allò que ens interesse. És, a la fi, una nova manera de vore la tele, a qualsevol dispositiu, com l'Ipod o l'ordinador. Els podcast, a més, ens permet suscriu-re's als programes perquè ens arriben les actualitzacions del programa que tríem, per no perdre's cap capítol!
És el cas de de Radio Televisió Espanyola, una web de la ràdio i televisió pública espanyola. Així, veure o escoltar programes sobre llibres, literatura i lectura es ben fàcil. Si fem una busqueda amb la paraula "libros" en el buscador del portal, ens apareixen tots els programes dedicats a la literatura, amb la possibilitat de descarregar-nos els podscast d'un programa determinat de ràdio, com per exemple La vuelta al mundo en 80 libros o La estación azul, o veure els vídeos dels programes de televisió, com per exemple Pagina 2, del qual ja vam parlar al Ones.
També Televisió de Catalunya s'afegeix a aquesta tendència i ofereix vore els vídeos a la web o descarregar-se els podscast de molts dels seus programes. Ara que a la Comunitat Valenciana el nostre govern ha decidit que no podem vore aquesta cadena, encara ho podem fer a través de la xarxa. I allò mateix que díem ho apliquem a la Ràdio Nacional de Catalunya amb els seus audios a la carta.
Un exemple del programa Polonia, per riure's una miqueta, que sempre va bé:

Seda negra, de Rafael Dezcallar

Rafael Dezcallar. Seda negra. Ed. Destino / Círculo de Lectores

Rafael Dezcallar és ambaixador d'Espanya en Berlín, i s'estrena com escriptor amb aquesta novel·la d'ntriga sobre el tràfic d'objectes artístics. A partir del robatori d'una catiga en una tenda d'antigüitats de Brusel·les, l'acció ens porta a la capital d'Azerbaiyan, Baku, nucli del comerç del petrol·lí i el gas, en companyia del protagonista, un enginyer espanyol, que hi veu possibilitats de negoci. Però es vorà invol·lucrat en una guerra d'interessos, on gran empreses, polítics, militars i, fins i tot, aventurers, es barallen per aquestos rics recursos.
Una novel·la ben documentada, es veu que l'autor coneix bé d'allò que ens està parlant, amb un argument ben escrit, amb un ritme àgil de lectura.

Entre las cenizas, de Simon Beckett

Simon Beckett. Entre las cenizas. Ed. Círculo de lectores

Segon llibre de Simon Becket, de nou protagonitzat pel metge forense David Hunter, després de La química de la muerte.
Aquest títol és tant adictiu com el primer i reprén la vida del forense que ara es troba amb problemes de parella degut a la distància a la que l'obliga el seu treball. Després de resoldre altre cas, la policia d'una illa de les Hèbrides, a Escòcia, necessita de la seua ajuda. En una casa abandonada de la xicoteta població de Runa ha aparegut el cadàver calcinat d'una persona. La combustió s'ha produït en estranyes circumstàncies i això intriga al dr. Hunter, qui ajudat per un polícia retirat, descobridor del cos, una periodista nascuda al poble que fa també les seues indagacions i la policia, tractarà d'averiguar qui és el culpable. Una tarea gens fàcil en un lloc com aquest, xicotet, on tothom es coneix, tothom és sospitós i no és fàcil que s'obriguen a algú vingut de fóra.
Tot es complicarà quan es produisquen noves morts, les quals, a la fi, el conduiràn a la resol·lució del cas, no sense possar en perill la seua pròpia vida.
L'argument de la novel·la permet que el lector vaja fent-se les seues teoríes sobre el culpable però sense arribar a estar segur d'encertar i anar al mateix pas que el protagonista. Això li dóna emoció, a la qual s'afegeix alguna que altra sorpresa al final del llibre. Una lectura que no acaba açí, amb un final obert haurem d'esperar al següent llibre per saber que passarà.

El hombre del revés, de Fred Vargas

Fred Vargas. El hombre del revés. Ed. Siruela

Últim llibre publicat de l'escriptora baix el seudònim de Fred Vargas, i protagonitzar pel seu incombustible comisari Adamberg. Després dels vampirs de l'anterior entrega, el comisari s'enfronta al cas d'un pressumpte hombre llop en la xicoteta població de Saint-Víctor, al sur dels Alpes. Allí han aparegut últimament ovelles mortes d'una manera salvatge. Lawrence, investigador canadenc dels comportament dels llops els coneix bé i sap de les seues costums. Però una nit apareix una dona morta, pressuntament amb els mateix indicis que les ovelles i Lawrence, la seua companya i el comisari Adamsberg investigaràn el cas per esbrinar que s'amaga darrere d'aquest home llop.  

La palabra más hermosa

Jordi Sierra i Fabra / Agustín Riccardi. La palabra más hermosa. Ed. El Algar (Col. Calcetín Rojo)

Georgina i Daniel són dos bessons que han estat molt de temps malalts sense anar a l'escola i quan arriben el sustitut del professor de Llengua els propossa una treball molt especial si volen aprovar el curs: esbrinar quina és la paraula més bonica del món.  Els germans hauràn de resoldre aquest enigma seguint les pistes i direccions que el professor els ha donat per arribar a la sol·lució. Ho aconseguiràn? Quina creieu vosaltres que serà la paraula que busquen?

El pequeño libro de las nanas

Carme Riera (editora). El pequeño libro de las nanas. Las más bellas canciones de cuna en lengua española desde sus orígenes hasta nuestros días. Ed. El Aleph

Un interesant recull de cançons de bressol procedents de la tradició oral castellana i d'escriptors coneguts de la literatura espanyola, on reconeixem cançonetes de la nostra infantessa. Un llibre per als recents pares que poden sel·leccionar aquelles que més els agrade bebé o tant sols un llibre de poesia amb el qual deixar-nos acaronar per les paraules abans d'anar a dormir. Una lectura adreçada tant al públic infantil com als adults que podem trobar amb CD o sense.

Pajarito que cantas
en la laguna,
no despiertes al niño
que está en la cuna.
Ea, la nana, ea.

Amigo mundo

Bruno Tognolini / Mauro Evangelista. Amigo Mundo. Ed. Edelvives (Col. Ala Delta)

Clara és una xiqueta que viu feliç fins que un dia la seua mamà es posa malalta. Preocupada, decideix buscar una flor, "la flor del mañana", per regalar-la a sa mare perquè es posse bé. Només tindrà un dia per trobar-la i per això demanarà l'ajuda de la natura i els animalets. Un escarabat, una marieta, una mariposa, un salamartí i un mussol l'ajudaràn a camvi de contar-los molts contes.

dimecres, 16 de març del 2011

Geografia literària: les Rondalles d'Enric Valor

Si hi ha un gènere literàri propi que destaca a la Comunitat Valenciana són les rondalles d'Enric Valor. Aquest autor va nàixer a la població de Castalla (Alacant) el 1911 i destaca sobre tot per la seua activitat literària començant per les rondalles, contes populars que fins aleshores coneixiem dels nostres avis i que ell va possar per escrit, evitant així que es perderen. A través de la seua lectura recorrem els pobles valencians i coneixem també les seus tradicions perquè estem parlant de contes que transmetren la forma de viure d'abans i porten una moralina per als joves. En Cocentaina, per exemple, tenim la rondalla L'albarder de Cocentaina.
Ara, amb Internet, també tenim access online a les rondalles valencianes, com les de la web de la Universitat de València.

Enxarx@ts: Leer.es

Leer.es és la web del Ministeri de Cultura a través de la qual es fomenta la lectura des de tots els punts de vista, per a tothom. Està plé de recursos per als docents, els estudiants i les famílies, consells per fer lectors, recomanacions de lectures, enllaços a altres webs rel·lacionades amb llibres i propostes lectores, leer.es en les xarxes socials i molt més. Però no s'oblidem tampoc de la lectura a través de les pantalles, les noves tecnologíes estàn molt presents a la web.
Cal entrar i navegar per un mateix per assabentar-se de totes les posibilitats que es possen al nostre abast.

Il·lustració d'Oliver Tallec.

Una família fora de sèrie, de Sílvia Soler

Sílvia Soler. Una família fora de sèrie. Ed. Columna

Alguns dels nostres lectors i usuaris tal volta reconeguen a l'autora, de la que ja hauràn llegit un altre llibre seu que ens va agradar molt que es diu 39+1, on ens parlava amb molt d'humor d'alló que significa arribar als 40 per a la protagonista. 
Tant divertit com aquest és el seu nou llibre, Una família fora de sèrie, sobre una curiosa família extragran formada per parelles, exparelles, fills de la parella, fills de l'altra, sogres, exsogres, etc. Perquè L'Oriol i la Maria estàn divorciats i formen nova família a la que uneixen les que ja portaven darrere, i tanta gent, clar, es difícil de dur. A la ja complicada situació familiar, s'afegeix la tia Antigua (ja ho diu el nom) que alterarà la vida de la parella protagonista, encara que a la fi, l'amor triomfarà.
Una lectura molt recomanable si voleu passar-ho bé, amb una lectura senzilla i molt entretinguda.

La sala del tiempo, de Victória Romero

Victória Romero. La sala del tiempo. Ed. Atlantis (Col. Narrativa)

Un dia d'octubre de 1979 apareixen tres xiquets en la sala de lectura del Museu Britànic de Londres, una sala coneguda como la dels relotges, doncs està tota adornada d'ells. No tindria res de raro si no fóra perquè es tracta de tres xiquets desapareguts quan visitaven la mateixa sala el mateix dia d'octubre de 1937. Tot pareix indicar que vénen del passat i han fet un viatge al temps, però resulta increïble. Com que no els queda més parents que el fill del xòfer de la família, aquest decideix fer-se càrrec i investigar que els va passar, embarcant-se en una misteriosa aventura, amb la possibilitat de conèixer civilitzacions mil·lenaries i cultures del passat. Viatjareu amb els nostres protagonistes? Si així ho féu, trobareu una novel·la molt entretinguda, ben ambientada i un argument ben embastat que us enganxarà amb curiositat fins arribar al desenllaç.

Blanco nocturno, de Ricardo Piglia

Ricardo Piglia. Blanco nocturno. Ed. Anagrama

La nova novel·la de Ricardo Piglia està ambientada a territori nord-americà, concretament a la ciutat de Nova Jersey, i posteriorment a Argentina, seguint la pista a Tony Duràn, un curiós personatge, nascut a Puerto Rico, i associat amb dues germanes bessones argentines. Els tres formen un trío amorós i de negocis - es dediquen al joc als casinos - del que un dia es separa una de les germanes. Tony seguirà amb l'altra i viatjaràn a una xicoteta població de la pampa argentina, on trobarà la mort en estranyes circumstàncies.
Una lectura de trets policíacs, que ens parla de passions, traicions, sages familiars i enganys, fins esbrinar al vertader culpable de la mort de Tony Duràn. 

La casa de los miedos

Ricardo Alcántara. La casa de los miedos. Ed. Edelvives (Col. Ala Delta)

Un llibre per als més valents de la casa, La casa de los miedos, ens proposa una aventura en companyia de Julián, un xiquet de comportament exemplar, nét, ordenat i estudiós, que no s'atreveix a a muntar al tren fantasma del parc d'atraccions. Fins que un dia prén la resol·lució i aprén que és capaç d'afrontar les seues pors i és més valent d'allò que ell es pensava.

Per un botó

Carles Cano. Per un botó. Ed. La Galera (Premi Hospital Sant Joan de Déu 2008)

Per un botó és un àlbum il·lustrat de gran format que ens conta la divertida anècdota de les conseqüències de perdre un botó. Aristòtil, el protagonista, és un constructor de vaixells, tant gros, tant gros, que quan es posa la camisa els botons estàn a punt d'eixir disparats. Això no ocurreix mai, fins que un dia... les conseqüències seràn imprevisibles i destornillants per als personatges que hi estiguen a prop. i també per al lector.
Una lectura per a riure i sorprendre's, tant amb l'argument com amb l'estètica del llibre.

Els contes de Marc: Bon dia!


Carme Miquel. Bon dia! Ed. 96 (Col. Els contes de Marc)

Bon dia és el primer llibre de la col·lecció que té com a protagonista un xiquet menut, en Marc, que ens mostrarà diferents moments de la seua vida, en aquest cas un dia de col·le. Observarem com s'alça al matí, les rutines de vestir-se i preparar-se per anar a classe, allò que fa al col·le i, finalment, la rebuda dels pares al final del dia. Una lectura on els xicotets lectors es voràn reflectits.
Com que és un llibre recomanat per als més menuts, destaquen les il·lustracions i s'acompanya de poc text en lletra maiúscula, per als que començen a llegir. Si és del gust del xiquet, al final del llibre es proposen una sèrie d'activitats senzilles per reforzar allò que hem llegit.

dimecres, 9 de març del 2011

Geografia literària: Galícia

Manuel Rivas, periodista i escriptor, va nàixer a La Coruña el 1957 i és un dels gran noms de la literatura gallega. Gran part de la seua obra ha estat publicada originalment en gallec, com els reculls de contes (¿Qué me quieres amor?, La lengua de las mariposas, Ella, maldita alma ) i les novel·les (Los comedores de patatas, El lápiz del carpintero, En salvaje compañía i Los libros arden mal), però ha cultivat tots els gèneres, tant per adults com per al pública infantil i juvenil, les quals li han valgut multitut de premis. Molts dels seus llibres estàn ambientats en Galicia, i en ells conta sobre la seua història i la seua gent.


Enxarx@ts: Club Palindromista Internacional

Palindromista? Estareu preguntant-se. Ho tindreu més clar si us diuem que es tracta d'un club d'aficionats als palíndroms, aquelles frases que es lligen igual de dret que a l'inrevés i que, damunt, ténen sentit de les dues formes. Un parell d'exemples:
  • A la ruta roda, rus neci i censurador. Atura-la!
  • Asir a don Senés, nenes, no da risa
A través del blog s'informa als socis de la programació d'actes, s'invita a tot el món interessat a unir-se a ells i publiquen llibres, premis, trobades i notícies d'autors sobre aquesta temàtica tant curiosa, a més d'un bon recull de palíndroms, als que tindreu access si punxeu en la etiqueta palíndromos del menú de la dreta. S'animeu a construir-ne cap?

Il·lustració de Jordi Corbella. Palíndrom de Jesús Lladó.

Aguas gélidas, de Michael Koryta

Michael Koryta. Aguas gélidas. Ed. Roca

Eric Shaw, profesionalment dedicat a filmar vídeos per diferents aconteciments, arriba a la població de West Baden Spring amb l'encàrrec d'investigar al vell Campbell Bradford, un multimillionari a qui li queda poc temps de vida i de qui ningú al poble pareix conèixer d'on ha tret la seua fortuna. Com després descobrirà Shaw pel seu horror, hi ha una cosa molt estranya en la edat real de Bradford que guarda rel·lació amb un aigüa misteriosa amb propietats miraculoses, i que es manté sempre fresca.
És l'aigua Plutón, la qual tenia el seu naixement al poble i que va significar la construcció d'un balneari, famós anys enrere. Bradford guarda una ampolla des de fa molts anys, i Shaw en tindrà access. Quan la veu comença a obsesionar-li i a viure al·lucionacions i la investigació comença a complicar-se amb un assassinat pel mig del qual acusaràn a Shaw.

Sumotori, de Gail Tsukiyama

Gail Tsukiyama. Sumotori. Ed. Espasa

Els germans Hiroshi i Kenji perden als seus pares en un naufrafi i son criats pels iaios. Hiroshi vol convertir-se en un lluitador de sumo, mentre Kenki es sent més atret per la fabricació de màscares de teatre japonés. Els dos duen una existència feliç, dedicada al sumo i les màscares, quan Estats Units declara la guerra al Japó i les vides dels dos germans i de les persones amb qui ténen rel·lació camvia dràsticament.
Una novel·la escenari de les conseqüències de la guerra, però que serveix d'introducció a dues de les tradicions nipones més importants com són el sumo i el teatre japonés.

Ilustrado, de Miguel Syjuco

Miguel Syjuco. Ilustrado. Ed. Tusquets Editores / Círculo de Lectores

Un reconegut escriptor de nacionalitat filipina, Crispin Salvador, apareix mort al port de Nova York i tot indica que es tracta d'un suïcidi. Professor de la Universitat de Columbia, intel·lectual - li diuen Ilustrado doncs és el nom que se li dona a Filipines a la gent amb una extraordinaria inteligència - i viu exiliat als Estats Units.
Miguel Syjuco, també de Filipines i alumne de Crispin Salvador a la Universitat, decideix investigar la vida del seu professor i localitzar la seua obra desapareguda.
Així, Miguel Syjuco apareix com protagonista i al mateix temps com autor real del llibre, mentre Crispin Salvador és inventat, una excusa per endinsar-nos en la realitat històrica d'un país des de la perspectiva de la biografia de l'escriptor, des de l'època colonial, la guerra per la independència d'Espanya, l'ocupació japonesa durant la Segona Guerra Mundial, fins el dia d'avui.

L'esquirol poruc

Mélanie Watt. L'esquirol poruc. Ed. Castellnou (Col. L'esquirol poruc)

Un nou amiguet ha entrat a formar part de la nostra col·lecció, l'esquirol poruc, un personatge hipocondríac i poruc fins a extrems inimaginables. Té por de tot i de tots, sempre pensant en les conseqüències que pot portar-li la seua rel·lació amb el món exterior. Per això es queda sempre a sa casa, el roure on viu, sense atrevir-se a descobrir més enllà. Això porta avantatges i desavantges, és clar, però allò que més valora és tindre el control i estar preparat per qualsevol emergencia.
Però suceeix que un dia apareix una abella assassina (segons la seua interpretació particular de les abelles) i cau del roure... i, mira per on, fa un descobriment sorprenent que li fara camviar la forma que té de viure la seua rutina.
Per damunt de tot és una lectura molt divertida, amb un protagonista caricaturitzat i portat a extrems en els seus comportaments, però tambè ens porta a una reflexió sobre el control, la seguretat de la rutina  i l'atreviment de adaptar-se a les novetats que vajen surgint en el nostre dia a dia.

Avui toca... peix

Trinitat Gilbert / Mariona Cabassa (il·lustr.). Avui toca... peix. Ed La Galera (Col. Avui toca)

Es important educar als xiquets en una alimentació sana i que incloga tot tipus de fruites i verdures i, com no, també peix. Per això, aquest llibre proporcionarà als xiquets tot tipus d'informació sobre els peixos, des del punt de vista d'un animal més que viu al nostre món natural - on viuen, com creixen, tipus de peixos - i des del punt de vista de l'alimentació - on es compren, com els podem cuinar amb receptes fàcils i saboroses per als xiquets -. 
La informació pràctica s'acompanya amb un conte popular rus que té com a protagonista un peix molt especial que té la capacitat de satisfer destijos.
Tot perquè els més menuts s'atrevisquen a descobrir el peix... i a probar-ho!

Osos de cuento

Antonio Ventura / Pablo Amargo (il·lustr.). Osos de cuento. Ed. SPR / MSH

Osos de cuento ens presenta un catàleg d'òssos de diferents classes com els de paper, els que podem imaginar als núvols, aquells la silueta dels quals formen una filera de formigues i, sense faltar, els de contes. Una proposta tractada de forma original sobre tot a partir de la il·lustració i poc text, recomanada per a primers lectors. Després de la lectura invita a pensar en tots aquest animalons peluts que han protagonitzats les narracions de la nostra infància, com els de la Rínxols d'or, doncs els òssos de contes més coneguts que diem no apareixen, però podem pensar-los. De quin ós et recordes tú?

dimecres, 2 de març del 2011

Geografia literària: Ystad (Suècia)


Hui viatgem a una ciutat molt coneguda per als seguidors del protagonista del llibres de l'escriptor de novel·la negra, Henning Mankell, el detectiu Kurt Wallander. Es tracta de la ciutat de Ystad, situada al sud de Suècia, on tenim l'oportunitat de fer turisme i fer una ruta cultural per la ciutat, guiada, i visitant els escenaris que apareixen a les novel·les. A través de la web VisitSweden, una pàgina molt completa en quant a continguts i propostes turístiques, podem accedir a la informació i planejar la nostra ruta literària.

Enxarx@ts: http://bloglibros.com

La web Bloglibros ens proposa la lectura de molts llibres, coneguts o no tan coneguts, de tot tipus de gèneres i notícies al voltant dels llibres o de l'edició o curiositats varies. Es poden cercar llibres consultant la clasificació per autors i gènere de dalt de tot de la pàgina, fer una búsqueda al buscador de Google dins la web o punxar en les etiquetes del menú de la dreta.  
És una web personal, feta per dos persones que en principi no s'identifiquen més que pel nom que apareix als articles i referències, Fabrizio Castro i Oscar Alejandro Luviano. Però això és allò bo d'Internet, permet a tothom participar i opinar, i la veritat, hem trobat que la web és útil i està ben feta. A llegir!

Il·lustració d'Alícia Padrón.

El vals lento de las tortugas, de Katherine Pancol

Katherine Pancol. El vals lento de las tortugas. Ed. La Esfera de los Libros

El vals lento de las tortugas recupera els personatges que vam conèixer a la novel·la Los ojos amarillos de los cocodrilos, un èxit editorial i de lectors i que ja vam comentar aquest nadal al blog. Els protagonistes tornen a ser els mateixos:  Joséphine i Zoe, ben situades econòmicament gràcies al llibre del qual Josephine va reclamar l'autoria, Horténse es troba a Londres estudiant moda, la germana de Joséphine està ingresada en una clínica per depresió i la mare de ambdues germanes prepara una venjança contra el seu exmarit, el qual ha trobat la felicitat amb la seua amant i el seu nou fill.
I entremig de les històries personals dels protagonistes, es creuarà un assassí en sèrie i un altre personatge misteriós per donar-li a la trama un punt d'intriga.

Un llibre tant atraient com el primer, i que prompte tindrà la seua continuació.

Invitación a un asesinato, de Carmen Posadas

Carmen Posadas. Invitación a un asesinato. Ed. Planeta

Carmen Posadas li fa un reconeixement a l'escriptora Agatha Christie en aquesta la seua última novel·la.
Olivia Uriarte es una rica i insoportable dona, manipuladora, egoista i snob, que acaba de divorciar-se del quint marit, quedant-se en la ruina. Després d'haver perdut també a les dues filles en un accident, res no li queda i decideix muntar el seu propi assassinat, però amb classe, al vaixell del seu ex-marit. Organitza una festa i invita a una sèrie de personatges que aniràn presentant-se, donant informació sobre la relació que els uneix amb la protagonista i les raons que podría dur-los a voler matar-la. Entre ells la germana xicoteta de Olivia, Àgata, un actor anglés i la seua nòvia, una top model amb la seua parella i la seua mare, un antic metge i el servent d'Olivia. Un còctel de persones totes amb raons de pes, les qual es convertiràn en pistes que el lector anirà seguint, com a les antigues novel·les de l'escriptora britànica.
Una lectura amena i entretinguda, amb sorpresa al final inclosa.

Tierra de sepultura, de Brian Freeman

Brian Freeman. Tierra de sepultura. Ed. Círculo de Lectores

El detectiu Jonathan Stride, la seua nòvia, l'agent Serena Dial, i la seua companya Kasey Kennedy, faràn front a un cas de segrestament d'una xiqueta d'onze mesos, filla d'un cirurgià, i que es converteix en el principal sospitós per la seua actitud i personalitat.
Mentres, un altre segrestador farà de les seues i prompte la investigació traurà a la llum la conexió d'aquest amb el cas que investigen els agents.
Un fantàstic thriller per mantindre's enganxat fins l'última pàgina, i quart llibre protagonitzat pels tres investigadors. Abans hem llegit Inmoral, Venganza i Caso abierto, per si voleu comprendre l'evolució de la rel·lació entre els tres personatges i seguir disfrutant una lectura adictiva.

Wendy i l'enemic invisible

Andreu Martín. Wendy i l'enemic invisible. Ed. Bromera

La Wendy és policia i una nit de guàrdia atén la denúncia per maltractament d'una parella que discuteix al carrer. La dona li diu que abans estava casada amb un maltractador, així que, quan díes després s'assabenta que la parella que discutia apareix morta, el seu instint li diu que potser té alguna rel·lació amb l'exparella de la dona. Comença a investigar-ho pel seu compte i amb els riscos que comporta, doncs es tracta d'un home perillós que no dubtarà en intentar acabar amb ella.
Una novel·la juvenil de trets policiacs que aconsegueix el seu objectiu de mantindre al lector en suspens en una aventura intrigant.

Los ángeles de Amalia

Xavier Frías Conde / Montse Adell (il·lustr.). Los ángeles de Amalia. Ed. Edebé (Col. Tren Azul)

Amalia té un llibre preciós sobre ángels però no té molt clar si existeixen o no. Per esbrinar-lo pregunta als seus papàs i a les iaies però cadascún li dona una resposta. La iaia Laura li ha dit que existeixen per aquelles persones que hi creuen i Amalia té clar que vol que existeixen. I per la nit tanca els ulls i de prompte veu una llumeneta... serà el seu àngel?

Caca, una història natural de l'innombrable

Nicola Davies / Neal Layton (il·lustr.). Caca. Una història natural de l'innombrable. Ed. Lynx

La caca és una cosa comuna a animals i humans, encara que un tema delicat a l'hora de parlar-ne'n. Però sí ho fa aquest "irreverent" llibre i tractat amb molt d'humor. Al món animal, per la seua diversitat natural, encara hi ha més per saber sobre la caca i que desconeixem. Així dona tot tipus de detalls sobre ella segons els animals i informació, no sabem si molt pràctica, però molt curiosa. La més gran la fa la balena blava, de diversos metres de llarg, i la més petita la dels ratpenats. Un llibre que agradarà molt als nostres xicotets lectors i que farà somriure a més d'un.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...