dimecres, 19 d’octubre del 2011

Cinema i literatura: Los santos inocentes

És possible que Los santos inocentes siga la millor adaptació cinematogràfica que s'haja fet d'una obra de Miguel Delibes. En aquest cas, el director Mario Camús va aconseguir una obra mestra gràcies a una història molt intensa i esquinçadora i que va comptar amb uns dels millors actors espanyols de tots els temps, com són Alfredo Landa i Paco Rabal, paper que els va valer el Premi de Millor interpretació masculina del Festival de Cannes en 1984.
La novel·la, està ambientada en la Espanya rural dels anys 60. En una època marcada pel franquisme, una família de llauradors viu d'una manera miserable sota les ordres d'un poderós terratinent. Vida de renúncia, sacrifici, obediència, opressió. Cada dia, aquestos servents són sotmesos a continues humiliacions i amb resignació, accepten la seua condició "d'inferioritat", treballant de sol a sol al latifundi extremeny administrat per una família ultraconservadora, i on queden més a prop els temps d'esclavitud, que els del segle XX.
El destí de la família està marcat, i sols alguna cosa violenta i imprevista podrà trencar les cadenes.
És, en efecte, una de les millors pelis espanyoles de tots els temps, i això també és per que el seu director va arribar a traslladar a la gran pantalla la simplicitat i l'esperit auster de Delibes. "Un hombre, un paisaje y una pasión" és el que responia el val·lisoletà quan li preguntaven per la seua obra. Magnífica pel·lícula, per a veure, i excel·lent llibre per a llegir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...