dimecres, 8 de juny del 2011

Geografia literària: Fray Luis de León, viatje entre Conca i Àvila

La ruta literària que vos proposem aquesta setmana és una invitació a la lectura de l'obra de Fray Luis de León, poeta de profunda inspiració humanista i religiosa, i a recórrer dos pobles: el primer, Belmonte, lloc de la província de Conca on va nàixer, i el segon, Madrigal de las Altas Torres, en la província d'Àvila, on va encontrar la mort.

Aquest escriptor és una figura indispensable per entendre el Renaixement espanyol. En vers o prosa, en castellà o llatí, la seua obra és un univers complex de continguts no fàcils.

I Belmonte és un bon lloc per començar aquest viatge per les terres castellanes. El seu castell, construït pel Marqués de Villena al segle XV es un dels monuments més emblemàtics d'aquesta localitat.
A més, Belmonte presenta un conjunt monumental molt important dins aquesta província, ja que conserva importants edificis civils i religiosos, elements defensius com muralles i portes, complementat en tot cas amb la riquesa paisatgística que envolta aquest poble.

Des d'ací viatjarem uns quants quilòmetres al nord-oest de la Península Ibèrica fins a Madrigal de las Altas Torres, a la província d'Àvila. El Convent de Sant Agustí, fundat en 1.353, segons privilegi d'Alfons XI, com a convent de monges i lligat a la cort, és el lloc on va morir Fray Luis de León i està declarat com a Be d'Interès Cultural, amb la categoria de Monument.

Una completa ruta geogràfica per assaborir-la visualment i per a gaudir-la llegint poesia d'aquest humanista que va convertir la seua vida en un símbol de lluita intel·lectual, i la seua obra en la culminació de la literatura renaixentista...

¡Qué descansada vida
la del que huye el mundanal rüido
y sigue la escondida
senda, por donde han ido
los pocos sabios que en el mundo han sido!

La imatge que il·lustra aquest post és un gravat de Minguet en l'Exposición del Libro de Job, Madrid, Imprenta de Pedro Marín, 1779.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...