dimecres, 18 de maig del 2011

Geografia literària: el Camí del Cid


No sabem en quin any es va escriure el Cantar del Mío Cid, ni tan sols l'autor del mateix. Però el que si podem contar-vos és que aquest poeta anònim, a mesura que va anar redactant el text del seu conegut llibre, va anar ideant un itinerari on història i imaginació van donar fruit a un itinerari literari que ha servit per a iniciar el Camí del Cid.

Ara estan ficant-se de moda aquests tipus d'itineraris, més enllà del Camí de Santiago. El Camí del Cid  recorre les principals rutes castellanes descrites en aquest llibre, buscant en tot moment les petjades d'aquest cavaller i heroi medieval. Podem recòrrer la ruta de dues formes: per carretera, indicat especialment per a vehicles de motor, o per senders, perfecte per a caminants i ciclistes de BTT.
Actualment aquest itinerari està gestionat pel Consorci Camí del Cid, integrat per huit diputacions: Burgos, Sòria, Guadalajara, Saragossa, Terol, Castelló, València i Alacant, tot amb l'objectiu de posar en valor i promoció aquest camí mitjançant recursos patrimonials i mediambientals.
"La defenssa del Sud" és la ruta que travessa les nostres terres i que recorre una important línia estratègica defensiva durant l'Edat Mitjana en la que història i literatura es creuen. Així, esta ruta travessa un gran nombre de localitats alacantines amb castells defensius, com Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, Villena, Monforte del Cid, Cox o Villena.

I per als intrèpids i literaris viatgers que s'endinsen en aquest Camí, existeix el salconduit, credencial per a rebre els segells de les diferents localitats de la ruta. Aquest salconduit rememora el document que durant l'Edat Mitjana s'usava per assegurar el pas lliure i segur dels viatjants i les mercaderies. D'una forma al·legòrica, el Cid concedeix aquest pas segur als viatgers del segle XXI al llarg de tota la ruta.
Teniu més de 3.000 kilòmtres per a recórrer. Per on comencem? Ara que s'apropen les vacances estivals, caldrà prendre nota. Us recomanem primer llegir el llibre i després... gaudir d'un bon viatge.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...