dimecres, 29 de setembre del 2010

Enxarx@ts: Món de llibres, des de les Illes Balears

Des de la soletjada Mallorca ens arriben propostes lectores d'un blog d'una llibreria en Manacor (Illes Balears). Tots els gèneres ténen cabuda, preferentment en llengua catalana, i els continguts són molt variats.
Ens trobarem novetats a la llibreria, crítiques, opinions personals i els articles de sis col·laboradors - Marta Sanxo, Tomás Bosch, Tomeu Matamalas, Llorenç Carreras, Gabriel Bertotti i Fausto Puerto -, amb les seues impressions de diverses lectures. Les trobareu en el menú de la dreta, Categoríes, que arreplega tots els llibres comentats de cadascún.

Il·lustració de Soizick Meister.

Geografia literària: Alcoi

Si parlem de la història d'Alcoi,  a nivell literàri dues pogueren ser les referències per a un lector: per una part l'escriptora alcoiana Isabel Clara Simó, qui en la seua obra "Júlia" arreplega uns dels fets més destacats de la història d'Alcoi com són els successos anomenats la Revolució o la Revolta del Petroli. La trama principal de la novel·la gira al voltant del procés d'industrialització del sector tèxtil de la ciutat.

Per altra part cal destacar la figura d'Ovidi Monllor (Alcoi 1942-Barcelona 1995). Actor, cantautor i poeta, era un enamorat del seu poble, Alcoi, a la qual li va dedicar moltes de les seues cançons i poemes. Com exemple, la lletra d'aquesta cançó, escrita pel mateix Ovidi:

El meu poble Alcoi

Té costeres i ponts,
música de telers;
té muntanyes que el volten
i li donen fondor.
Allí fan ser un riu
aigües brutes de fàbriques;
allí fan nàixer boira
del fum brut sense ales.
Eiximeneres trauen
en prova de treball
d'un poble que l'ofeguen
i que no mataran:
el meu poble Alcoi (...)





Si teniu curiositat per conèixer la resta de la seua discografia, punxeu açí,

Ahora es el momento, de Tom Spanbauer

Tom Spanabauer. Ahora es el momento. Ed. Mondadori

L'estiu de 1967 serà molt important pel jove de disset anys Rigby John Klusener. Viu al poble de Pocatello (Idaho, Estats Units), criat en una família rigurosament catòlica, en una granja al mig del no res i on treballa ajudant al camp.
Aquest estiu descobrirà la seua vertadera sexualitat, reprimida per la profunda religiositat que l'han inculcat els seus pares, experimentarà amb les drogues i perdrà una amistat molt important per ell. Un cúmul de circumstàncies que el duràn a San Francisco, una ciutat que té idealitzada, on puga viure més lliure.
Ahora es el momento són el records d'eixe estiu i records d'infantessa anteriors, que el protagonista recorda mentre fa auto-stop de viatge cap a San Francisco.

El rostre de la terra, poesia

Cesáreo Sánchez Iglesias. El rostre de la terra. Ed. Perifèric Poesia

Césareo Sánches Iglesias (1951) és gallec, arquitecte de professió i poeta per vocació. Amb una veu personalísima ens parla als seus poemes dels sentiments, amb versos clars i sugestius.
El llibre inclou els poemes originals en gallec i la traducció a català. A continuació un tastet de la seua poesia:

És la forma del so.

Claredat callada
que s’incendia
de llum solitària.


Ah!, el pes de sentir
la teva absència.
Només et mostres
quan perds l’equilibri.


Si et fas dia reneixes
però no teva.
Si t’apaguen tornes a la memòria
que ja va sent la meva.


Com fina arena daurada
cauen
a un mar de roselles
les hores
que jo canvio en colors.

El tablero del mundo, de Nuria S. Salvador

Núria S. Salvador. El tablero del mundo. Ed. Roca (col. Històrica)

La jove Inés de Aranda viu una vida còmoda en una hisenda en la Jamaica espanyola del segle XVII. Tot camvia per a ella quan els anglesos prénen l'illa assassinant a tots els seus colonos. Inés salva la vida però camviarà d'identitat per sobreviure: d'ara endavant es dirà Ann Peterson. Viatjarà a Londres, on es possa a treballar de criada per una rica i influent família anglesa. Mentres, la lluita entre espanyols i anglesos per conquistar el món continua i Inés trobarà l'oportunitat de jugar el seu paper i  venjar  la mort de la seua família. En aquest context d'intrigues i ambicions, també trobarà l'amor.

Corsaris, pirates, amor, suspens, espíes, tot això trobareu en aquesta entretinguda novel·la d'aventures.

El mundo mágico de Gaudí

Carlos Esteve. El mundo mágico de Gaudí. Ed. Molino

Júlia s'ha quedat sola i avorrida a Barcelona, després que les seues amigues s'hajen anat de vacances. Passetjant per la ciutat, sorpresa! Es troba un drac que l'invita a recòrrer amb ell El món màgic de Gaudí. Un món habitat per les criatures fantàstiques de les obres de l'artista català que permetran al lector conèixer-lo de forma lúdica i atractiva amb les il·lustracions de Carlos Esteve.

Picasso, grandes pintores para niños

Albert Delmar / F. Salvà (il·lustr.). Picasso. Ed. B (col·lecció Grandes pintores para niños)

La col·lecció Grandes pintores para niños possa a l'abast dels xiquets de primaria llibres d'informació amb la biografía i l'obra de pintors importants, als quals coneixerem a través de tres dels seus quadres més representatius.
El contingut informatiu és breu i concís i no massa complicat,  i analitza cadascún del elements que componen el quadre, complementat amb anecdotes sobre la vida del pintor. A les últimes pàgines incorpora una cronologia on es nomemen més quadres.
La col·lecció està formada per sis llibres, des del Renaixement fins al nostre temp.
Picasso és l'elegit per representar el segle XX amb tres quadres: Ciencia y caridad (1897), Les demoiselles d'Avignon (1907) i el seu quadre més famós, el Guernica (1937).

El somni de Goya

Alberto Urcaray. El somni de Goya. Ed. Brosquil (col·lecció El somni de)

Per apropar els grans pintors espanyols als primers lectors, Brosquil va traure una col·lecció protagonitzada per pintors destacats, mostrant alguns dels seus quadres dins d'un argument de conte.
Aquest que comentem està protagonitzat per Goya, qui  fa quadres a gent molt important, com reis i reines, però també plasma als seus quadres composicions allò que somia. Aquest guiaràn el fil argumental del conte. Quan dorm els somnis li inspiren quadres com El parasol, La maja desnuda o L'afussellament.
Les il·lustracions del llibre són bàsicament els quadres de Goya i el text, senzill, no dona més informació que el títol dels quadres. Podem satisfer la curiositat del xiquet buscant informació sobre el pintor en altres llibres o en Internet el quadre real, o proposar una visita a un museu. És, de tota manera, una bona lectura per introduïr als xiquets al món de l'art.


Benvinguts de nou!

Benvinguts a la nova temporada del programa de ràdio de la Biblioteca de Cocentaina, on podreu informar-vos de les novetats que ens han arribat a la biblioteca, tant per adults com per a xiquets, o aquells llibres que ens han cridat l'atenció i volem destacar. També continuem aconsellant-vos llocs interessants d'internet a l'apartat enxarxats i, com a novetat, farem un recorregut per la nostra geografia destacant als seus escriptors més coneguts. No faltarà al programa de ràdio el xafardeig al voltant de personatges, llibres i esdeveniment literàris. I
per supost, estem sempre oberts als vostres comentaris i opinions. Només resta desitjar-vos bona lectura!

Fotografia de Karen Hollingsworth.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...