dimecres, 31 de març del 2010

Quin llibre apadrinaríes?

Li hem preguntat a Sofía Cueva Marcela, i ella triaria qualsevol dels llibres d'Isabel Allende o Gabriel García Márquez. I entre els autors espanyols destacaria als autors Lorenzo Silva , Rosa Montero i Vicente Blasco Ibañez.
El llistat de títols d'aquests autors es gran, són o han sigut escriptors prolífics i amb una llarga trajectòria darrere. Anem a destacar els últims llibres que han publicat.
Isabel Allende disfruta de l'èxit que l'ha reportat La isla bajo el mar, que parla sobre l'exclavitut en Amèrica Llatina durant l'època colonial. Gabriel García Márquez va publicar al 2004 Memorias de mis putas tristes, on parla de la vellesa, el sexe i l'amor. Lorenzo Silva acava de publicar La estrategia del agua, una investigació criminal a càrrer de dos investigadors protagonistes des seus llibres. Rosa Montero va publicar l'any passat Instrucciones para salvar el mundo, la història de quatre persones que entrecreuen les seues vides al Madrid contemporàni. Novelas de amor y muerte va ser l'últim llibre que Vicente Blasco Ibañez (1867-1928) publicà en vida. Són sis rel·lats al voltant del tema de l'amor i la mort. Hi ha on triar, no trobeu?

Cinema i literatura: El perfume

El perfum és la història de Jean-Bautiste Grenouillie, el qual naix amb una estranya particularitat: no desprén cap olor. La seva mare, una dependenta de peix al mercat de la ciutat, el tingué mentre despatxava i l'abandonà. Es criarà a un orfenat. Obssessionat amb captar l'esència dels demés, a una temprana edat es fa aprenent d'un perfumiste. Prompte aconsegueix fer-se un nom, doncs també descobreix que té una gran capacitat per fer fórmules de perfums, les quals li donaràn fama. Però anirà més enllà. Serà capaç de matar a joves verges per aconseguir perfums especials capaços de despertar emocions i transformacions en la persona que se'ls possa.

Narrat en primera persona pel mateix Jean-Bautiste, acompanyarem al protagonista per una vida d'olors i perfums. Des del seu naixement amb la pudor a peix que ens descriu, passant per totes les esències que Jean-Bautiste va descobrint. És irreal com l'autor es capaç de transmetre eixos olors, l'atmosfera que rodeja al protagonista, al lector.

Però és un drama, Jean-Bautiste no pareix una persona feliç en cap moment, sols està rodejat dels seus perfums, es creu un monstre i fins i tot té un periode d'aïllament. La seua diferència també determina el seu final, igual que la seua vida.
És un llibre que, agrade o no, no deixa de sorprendre a qui ho llig. Va tindre molt d'èxit quan es va publicar, i s'han tret moltes edicions. El cinema no va ser indiferent a la seua notorietat i va adaptar la història, una coproducció alemanya, françesa i espanyola en 2006, dirigida per Tom Tykwer. Està interpretada per Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille), Dustin Hoffman (Giuseppe Baldini) i Rachel Hurd-Wood (Laura Richis) entre altres.

Enxarx@ts: www.librousado.com

Igual que apareixen tots els mesos gran quantitat de novetats literàries, hi ha molts títols que desapareixen o no son editats de nou, ni tant sols en format butxaca. O pensem en llibres antics, de la nostra infantessa, que voldríem recuperar, o títols exhaurits de les llibreries. Per la raó que siga, si busqueu un llibre que no trobeu a la venda probeu visitant la web de Libro usado. Té una base de dades col·lectiva de un conjunt de llibreries de vell d'Espanya i Latinoamèrica.
Fer la consulta és molt fàcil, només cal omplir el formulari amb les dades del llibre que busquem i de seguida rebrem informació sobre la nostra petició.
Al mateix temps, també tenim l'opció inversa, vendre els llibres que tingam per casa i que no ens aprofiten.
A través d'ella, i de forma ràpida i fàcil, resoldrem la nostra curiositat lectora.

El tiempo entre costuras, de María Dueñas Vinuesa

María Dueñas Vinuesa. El tiempo entre costuras. Ed. Temas de Hoy

L'èxit de vendes i les bones crítiques precedeixen la primera novel·la de María Dueñas, profesora de filologia anglesa a la Universitat de Murcia.
I segons llegim els comentaris dels mateixos lectors, molta gent s'ha sentit identificada amb la trama i els escenaris històrics on es desarrolla. També influeix que està ben escrita, amb un ritme àgil i amb un personatge principal que conecta amb el lector o lectora. Perquè no és un lectura exclusivament femenina. Qualsevol que s'aprope a les seues pàgines podrà trobar allò del seu gust perquè té de tot: el suspens i l'emoció de l'espionatge, amor, trama política amb destacats personatges de l'època i l'ambient de les ciutats que recorre durant aquell temps.
En temps de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, Sira Quiroga, una jove modista, es abandonada pel seu nòvio a Tànger (Marroc). Sola, sense diners i en una ciutat que no és la seua, gràcies a la seua professió i alguna ajuda de coneguts, munta un selecte taller de costura. A través d'ell pendrà contacte amb personatges destacats de l'esfera política i serà animada pels serveis secrets a jugar el seu paper a la història.
Us recomanem que li feu una ullada al blog que l'autora té sobre el llibre, al qual mostra fotografíes antigues de les ciutats on es desarrolla la novel·la i fotos dels personatges que existiren de veritat. Molt curiós.

El asedio, de Arturo Pérez Reverte

Arturo Pérez Reverte. El asedio. Ed. Alfaguara

Pérez Reverte ha ambientat la seua nova novel·la a la ciutat de Cadiz, durant la Guerra de la Independència Espanyola (1808-1814), concretament a l'any 1812.
La ciutat lluita contra els francesos que ocupen la ciutat, mentre dones joves apareixen brutalment assassinades, una en cadascún dels llocs on cau una bomba francesa. Aquestes mort són l'eix que guia tota la trama i que rel·laciona als personatges principals.
Mentre el comisari Rogelio Tizón investiga les morts, a una altra part de la ciutat un capità francés ens fa partícipes d'allò que passa a l'altre bando. Al mateix temps que una dona al port, Lolita Palma, empresaria naviera, es preocupa del seu negoci. O Pepe Lobo, capità de vaixell, qui navega pel mar cuidant-se dels pirates. I el taxidermista, qui descriu la meticulositat precisa al seu treball.
Pérez Reverte té el seu estil i es trobarem un llibre plé de descripcions i detalls i pocs diàlegs. Es compensa amb un argument molt complet on uneix aventura, amor, intriga i ciència.

La estrategia del agua, de Lorenzo Silva

Lorenzo Silva. La estrategia del agua. Ed. Destino

Després de cinc anys torna la parella de detectius Rubén Bevilacqua - un guardia civil atípic- i Virginia Chamorro. En aquest llibre s'enfronten a un cas d'assassinat. Un home, Óscar Santacruz, apareix mort amb dos dispars a la nuca en l'ascensor de sa casa. Pareix obra d'un professional encara que resulta estrany per la poca importància de la persona del mort. Però estava incurs en un complicat divorci, amb un fill pel mig, amb una denúncia per maltractament inclosa. Què era allò que ocultava? Conforme vajen investigant, Vila i Chamorro aniràn desentranyant un cas més complicat que allò que pareixia a primera vista, i que pot sorprendre al lector.
Els personatges protagonistes, la trama i el suspens es junten per interesar al lector fins les últimes pàgines.

El mágico mundo de las brujas

Roberto Rosaspini Reynols y Máximo Morales / Fernando Molinari (il·lustr.). El mágico mundo de las brujas. Ed. Neo Person


Qui són les bruixes? Quin és el seu origen? Quin són els seus poders? Quantes classes de bruixes hi ha? Com fan els seus encanteris? Totes aquestes preguntes i més respondrà aquest fantàstic llibre dedicat a totes les bruixes, el qual ens descobrirà el seu món i els seus secrets.

Berta reúne fuerzas para afrontar el cáncer

Paulina Vergés de Echenique. Berta reúne fuerzas para afrontar el cáncer. Ed. Sirpus

Berta és una xiqueta que té càncer. Degut al tractament de la quimioterapia se l'hi ha caigut el cabell i plora perquè està malalta. Tot el món li diu coses boniques per ajudar-la a que tot siga més fàcil.
Amb un cuidat plantejament, la lectura d'aquest conte apropa els sentiments que planteja la enfermedat als xiquets que la pateixen, al mateix temps que mostra aquesta realitat als que no la ténen.

El cuento del gallo de oro


Alexander Pushkin / Ivan Bilibin (il·lustr.). El cuento del gallo de Oro. Ed. Gadir

Basat en una llegenda popular rusa, El cuento del gallo de Oro és un conte amb moral que ens recorda les funestes conseqüències que pot tindre no complir allò que has promés.
El vell i desesperat rei Dadón demana l'ajuda d'un savi astròleg qui li regala un gall d'or, el qual li avisarà dels perills per al seu regne. A camvi, el rei haurà de complir el desig del savi, encara que haja de renunciar a algunes coses.

Alexander Pushkin (1799-1837) fou un dels més importants escriptors de la literatura rusa. Il·lustra el llibre el dibuixant Ivan Bilibin (1876-1942), promotor del folklore i la cultura tradicional rusa a través dels seus dibuixos i un autor molt conegut en el món de la il·lustració.


Una xicoteta gran obra, enquadernada en cartó dur i amb una cuidada edició, en consonància amb el contingut. Així, Editorial Gadir ens presenta una col·lecció de títols de grans escriptors del vell continent que constitueixen una lectura introductoria a la bona literatura de tots els temps.

dimecres, 24 de març del 2010

Quin llibre apadrinaríes?

Li hem preguntat a Floren Santos i ell ens ha respost que apadrinaria la faula de Góngora "Polifemo i Galatea". El poema en realitat està basat en un poema que Ovidi inclou en la seua obra La metamorfosis.


És la història del cíclop Polifemo, un gegant lleig amb un sol ull, que s'enamora de la ninfa Galatea i s'ofereix per casar-se. Però aquesta està enamorada del pastor Acis. Polifemo, enfadat, busca als dos amants i li llança una roca a Acis. Galatea demana ajuda als deus i aquest converteixen la sang que surt de la roca en aigua i Acis es transforma en riu.
Llegiu la reproducció del poema de Góngora a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Cinema y literatura: La isla del tesoro


L'illa del tresor de Robert Louis Stevenson, és una de les millors novel·les d'aventures sobre pirates. Va ser a partir d'aquest llibre que els pirates es van identificar amb la pata de palo, cantant allò que "ron, ron mi botella de ron", sense faltar el lloro en el muscle del capità. Una figura que inclús reconeixem en versions modernes com Los piratas del Caribe.
Publicada en format llibre l'any 1883, de L'illa del tresor s'han fet moltes adaptacions al cinema des de la seua aparició:
- 1920, dirigida per Maurice Tourneur.
- 1934, dirigida per Victor Fleming.
- 1950, del director Byron Haskin, una de les millors adaptacions, feta pel realitzador de la pel·lícula La Guerra de los Mundos.
- 1972, del director John Hough.
- 1990, dirigida per Fraser C. Heston, el fill de Charlton Heston, qui interpretaba al pirata Long John Silver i amb la participació del actor Christopher Lee.
- 1999, Los Teleñecos en la isla del tesoro, una versió d'aquests ninots per a xiquets.
- 2002, adaptació feta de La isla del tesoro per Disney amb el títol El planeta del tesoro.
Actualment, està gestant-se una nova adaptació més moderna, a l'estil de l'última versió de Sherlock Holmes, que tant bons resultats ha tingut entre el públic.

La història està contada per un xiquet, Jim Hawkins, que per diverses circumstàncies es fa amb un mapa del tresor, darrere del qual van uns pirates. El xiquet convencerà a un doctor i un aristòcrata per embarcar-se i anar en la seua búsqueda. Però el vaixell està tripulat per una banda de pirates comandats pel pirata més sanguinari de tots, Long John Silver, que tractarà de fer-se amb el tresor. Molta intriga i aventures que promet (i compleix les espectatives) una lectura molt entretinguda i atraient per a tota mena de lectors.

Un clàssic que val la pena recuperar, amb la possibilitat de llegir-la on-line a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Enxarx@ts: Raons que rimen

Raons que rimen és el blog personal de Víctor Pàmies, expert en refranys, ens ha convidat a tots i totes els internautes a partipar en un recull de refranys catalans. Només tenim que pensar al moment els deu primers refranys que ens acudeixen a la ment i enviar-los al seu correu. No val consultar llibres o diccionaris de refranys. Segur que tots hem sentit a casa, al barri, al poble, refranys típics que es diuen al lloc on vivím. Sí, també s'inclouen els valencians. Ja ha participat molta gent. I tu, t'animes?

Reinas de los Mares, de Jane Yolen

Jane Yolen / Christine Joy Pratt (ilust. ). Reinas de los Mares. Las mujeres piratas alrededor del mundo. Ed. Oniro

Sabieu que també existiren dones pirata? I que eren igual de cruels, sanguinaries i valentes com qualsevol pirata? Aquest llibre recull la biografia d'algunes d'elles, que existiren des de l'antiguitat fins el segle XVIII, i que van ser el malson dels mariners en qualsevol racó del món.
Totes teníem en comú la seua transformació en homes, per no delatar-se, i van ser capaçes de guanyar-se el respecte dels pirates que les acompanyaven. La seua lectura ens portarà més enllà de les seues biografíes, mostrant-nos com vivíen els pirates, com vestíen, com parlaven i una xicoteta bibliografia per aprofundir en el tema.
En principi es tracta d'un llibre dirigit al públic juvenil, encara que per la informació que proporciona i com està contada, és igual d'adient per al lector adult.

Sangre vagabunda, de James Ellroy

James Ellroy. Sangre vagabunda. Ediciones B


James Ellroy, autor de L.A. Confidencial i La Dalia negra (ambdues amb la seua adaptació cinematogràfica), acaba de publicar aquest títol que tanca la trilogia Americana, després de América i Seis de los grandes. En conjunt, la trilogia és una crònica dels suburbis entre els anys 50 i 70.
La novel·la es desarrolla durant l'estiu de 1968. Marthin Luther King i Kennedy estàn morts i els conflictes entre la població negra i els blancs són de plena actualitat. L'acció es centra en quatre ciutats: Las Vegas, Los Ángeles, Chicago i Miami.

Tres homes compliràn el seu paper en aquest escenari: l'agent del FBI Dwight Holly, qui possa en pràctica els plans racistes de J. Edgar Hoover, director del FBI; Wayne Tendrow, ex-policia, traficant i amic de la mafia sudamericana; i el detectiu privat Don Crutchfield, al servei de qualsevol que li puga pagar. Les seues vides es creuaràn darrere de una dona a la que tots tres intenten conquistar.
Una novel·la policiaca, carregada d'intriga política, amb tots els ingredients per satisfer als interessats en el gènere negre. Si teniu curiositat, podeu llegir un avanç punxant açí.

Dime quién soy, de Julia Navarro

Julia Navarro. Dime quién soy. Ed. Random House Mondadori

Ja tenim la nova novel·la de l'escriptora Julia Navarro, coneguda entre els nostres lectors pels llibres de La Hermandad de la Sábana Santa i La Biblia de barro.

Més de 1000 pàgines que ens fiquen en la Guerra Civil Espanyola i els règims totalitaris del segle XX a Europa. Tot comença quan un periodista rep l'encàrreg de reconstruir la vida de la seua besàvia, Amèlia Garayoa Cuní, i escriure una biografia sobre ella.

Per a ell, igual que per als membres més joves de la família, és un personatge misteriós del qual ningú parla. L'únic que sap és que va abandonar la seua família abans que esclatara la guerra civil, suposadament en companyia d'una mariner argentí.

Davant tantes pàgines, et trobes una lectura absorvent que et demana saber més sobre la dona, però també és la història de la família que es va quedar enrere. Lligada a ella repassarem la història i la política de l'època fins arribar al final, amb sorpresa... Fantàstic!

Jule y los piratas patosos

Cornelia Funke. Jule y los piratas patosos. Ed. B

L'autora del best-seller juvenil Corazón de tinta, s'atreveix també amb les històries de pirates però contades amb humor.
Diuen els pirates que trobar un porquet significa bona sort, perquè són experts en trobar tresors. Així que quan el capità Sven i el seu grumet, Pit, troben a Jule es sentiràn molt afortunats. Els tres viuràn feliços junts fins que un pirata avariciós, el terror de les illes, decideix fer-se ric raptant a Jules per a que li busque tresors. Els seus amics aniràn al seu rescat i no ho tendràn gens difícil perquè els pirates són una mica negats...

El pirata Pata de Lata

Oli / Ramón Trigo. El pirata Pata de Lata. Ed. Kalandraka


Us presentem al pirata Pata de Lata, un pirata de veritat amb el seu parxe, la pata de fusta i una afilada espasa. És un valent mariner que navega amb el seu vaixell a la busca i captura de tresors i aventures i, sobre tot, li encanta lluitar! Encara que no té molta sort en allò de buscar baralla, sí troba a un fantasmeta que li donarà problemes i molt de cansament.


Al llibre destaca la il·lustració, al qual acompanya un text breu, en forma rimada i en maiúscules per als que començen a llegir.
Un àlbum il·lustrat sobre pirates, que segur disfrutaràn els xicotets lectors.

Martín y la pirata Candela

Nuria Varela / Antonia Santolaya. Martín y la pirata Candela. Ed. Hotelpapel


Una de les coses bones que té la lectura és que desperta la imaginació. La ment és una bona creadora de contes si li donem els ingredients adecuats. I com que la mamà de Martín li contava totes les nits un conte abans d'anar a dormir, el xiquet quan ja havia apagat la llum, la seua imaginació el portava a viure un munt d'aventures amb personatges fantàstics.

Aquelles que més li agradaven eren les que compartia amb la pirata Candela. A bord del seu vaixell Cosquillas vivíen les aventures més divertides, i els somnis de Martí li invitaven a dormir doncs sabia que s'ho passaria d'allò més bé amb la seua amiga.


Aquest conte té moltes coses per destacar-lo. Ja és original el plantejament, el que siga una pirata, en femení, l'amigueta del xiquet (qui diu que un pirata no pot ser dona?), i pel mateix personatge de pirata, que agrada molt als xiquets, doncs on hi ha un pirata hi ha segur diversió. Les acolorides il·lustracións acompanyen molt bé el text i el seu estil s'apropa al xicotet lector, doncs està recomanat a partir dels quatre anys. I per últim, l'edició bilingüe castellà-anglés, que permet llegir el conte en l'idioma de Shakespeare, fomentant el seu aprenentatge de forma lúdica a través de la lectura.

Si us ha agradat la nostra proposta, us invitem a visitar la web de l'editorial i consultar altres títols amb el mateix format.

dimecres, 17 de març del 2010

Quin llibre apadrinaríes?

Nuria Gómez, estudiant, ens ha respost que apadrinaria els llibres de l'escriptora americana Pearl S. Buck (1892-1973).
Nascuda d'un matrimoni de presbiterians destinats a la Xina, Pearl va nàixer als Estats Units durant un curt viatge dels seus pares. Poc després tornaren a la Xina, on l'escritora va viure durant molts anys. Allí es casà amb el seu primer marit, amb qui va tindre una filla discapacitada i adoptà a una xiqueta. Després del divorci, es casà amb el seu editor amb qui adoptà sis fills més. El procés d'adopció la van fer molt sensible a la situació dels xiquets orfes i va crear diferents fundacions per ajudar-los i facilitar la seua adopció. Els seus esforços també es van dirigir a millorar les rel·lacións orient-occident.

Des de 1920 publicava rel·lats i contes en diferents publicacions de la Xina. En 1930 publica la seua primera novel·la Viento del este, viento del oeste, i en 1931 la segona, La buena tierra, convertit en un best-seller i que li va valdre guanyar el Premi Pulitzer en 1932. En 1938 guanyà el Premi Nobel de Literatura, sent la primera dona nord-americana en guanyar-lo. Fins la seua mort va escriure més de setanta obres més.

Cinema i literatura: Los girasoles ciegos

La pel·lícula Los girasoles ciegos està basada en el llibre del mateix títol, publicat per Anagrama el 2004, l'autor del qual és Alberto Méndez (1941-2004).
El llibre el componen quatre rel·lats, tots ambientats en la Guerra Civil Espanyola, tots quatre drames crus i realistes, escrits de forma que remouen la conciència del lector.
El primer rel·lat ens parla d'un oficial fascista que es rendeix als republicans quan les tropes golpistes entren en Madrid, i de les raons de la seua reacció.
El segon rel·lat ens conta la fugida d'un jove poeta amb la seua dona embarassada a les muntanyes. La dona mor en el part i a través d'un diari el jove ens consta el seu esforç inútil per mantidre viu al xiquet.
Al tercer rel·lat el jutge d'un procés contra un republicà s'assabenta que aquest va conèixer el seu fill, fussellat durant la guerra. Li contarà allò que vol sentir el pare, finalment per arribar a la veritat.
Al quart rel·lat un home, que treballa com a "topo" per a la resistència, ens transmet els seus pensaments amagat en un armari, veient com la seua dona es acosada pel retor i professor del seu fill.


Aquest últim rel·lat va servir de base per a la pel·lícula dirigida per José Luis Cuerda i interpretada per Maribel Verdú, Javier Cámara i Raúl Arévalo, entre altres. Als premis Goya li va valdre un premi al millor guió adaptat, de les quinze nominacions a les que optava, i fou seleccionada per representar-nos als Oscars.

Enxarx@ts: Libros pdf


Buscant llibres, manuals, cap artícle sobre un tema concret en Internet? Tal volta el trobeu utilitzant el buscador de la web Librospdf. En concret, busca tot allò rel·lacionat amb la vostra petició penjant a la xarxa en forma de document pdf. Però hem de ser concrets perquè baix una búsqueda massa general en trobarem molt de "ruido", documents que poc o res ténen a vore amb la nostra búsqueda.
Teniu la possibilitat de consultar allò més buscat o triar entre les etiquetes en un menú a la dreta, encara que heu de fer primer una búsqueda per a que en la pàgina de resultats isca el menú que us estem comentant.
Un altre aspecte interessant es que localitza les primeres pàgines de llibres que estàn a la venda i que normalment les possen les editorials a disposició dels lectors per ajudar a decidir sobre la compra d'un llibre. Libros pdf, una ajuda quan fem búsquedes en la immensitat d'Internet.


Il·lustració de Liz Amini-Holmes.

El confidente, de Kurt Eichenwald

Kurt Eichenwald. El confidente. Ed. Galaxia Gutemberg / Círculo de Lectores


Durant anys un alt executiu d'una multinacional dels Estats Units, Mark Withacre, ha col·laborat amb el FBI donant-los probes de la conspiració entre varies empreses a nivell internacional. Havia grabat les reunions secretes on es pactaven preus més alts que els que hagueren surgit degut a la lliure competència. Quan el FBI creia que ho tenia tot ben nugat els va denunciar recolzats per l'arsenal de proves que teníen al seu poder. Però al judici es posarà en evidència que en realitat han sigut enganyats per Withacre, un home que es reve·la amb problemes mentals i que duia a terme un plà enconbert. No acabarà el cas precisament com el FBI haguera volgut.

Entre la comedia i la intriga, el periodista Kurt Eixchenwald ha transformat una investigació en una novel·la absorbent i molt interesant que dona que pensar.
Al final del llibre inclou un apartat amb entrevistes i documents de la investigació real en que es basen els fets narrats a la novel·la.
També podem vore la seua adaptació en la pel·lícula protagonitzada per l'actor Matt Damon anomenada El soplón, i dirigida pel director Steven Soderbergh, ja disponible en DVD.

Venganza en Sevilla, de Matilde Asensi

Matilde Asensi. Venganza en Sevilla. Ed. Planeta


El protagonista de Venganza en Sevilla és el pirata Martín Ojo de plata, personalitat secreta de Catalina Solís, una dona trobada per uns pirates després que naufragara el vaixell on viatjava a Amèrica per casar-se. Com no volia morir (o alguna cosa pitjor), es va disfressar d'home i es va unir als pirates, encara que el capità se n'adonà i l'adoptà com el seu fill per protegir-la.

Tot això i més conta el primer llibre de la trilogia dedicada a Martín Ojo de Plata, Tierra firme. Al final d'ell Catalina promet venjar la mort del seu pare adoptiu a mans de la família dels Curvo, els quals han tornat a Espanya després d'estafar i robar a Amèrica. I així els segueix fins a la ciutat de Sevilla, on Catalina apareix amb la seua propia identitat, on anirà perfilant un plà amb l'ajuda d'alguns dels pirates que l'acompanyen.

Molt ben documentada, la novel·la ens permet passetjar per la societat de l'època de la ciutat espanyola. Tal volta trobem a faltar un poc més d'acció, però en conjunt és una lectura molt entretinguda.

El buen alcalde, de Andrew Nicoll

Andrew Nicoll. El buen alcalde. Un cuento de amor mágico. Ed. B / Círculo de Lectores

Tibo Krobic és el respectat i servicial alcalde de Dot, un poble situat al nord d'Europa. Tibo està orgullós de ser el seu alcalde, però la felicitat no és plena perquè està secretament enamorat de la seua secretaria, Agathe Stopack. El que ell no sap és que ella també ho està d'ell, però està casada, encara que el seu home l'ignora des de que van viure una tragedia al passat. Ningú dels dos dona cap pas, i Agathe, cansada de la indecisió de l'alcalde, comença una rel·lació amb el cosí del seu home que sempre ha estat per ella. Encara que és una mala persona, és l'únic que li presta atenció, tal volta per això ella a la fi es rendeix a ell.

Tots els díes, puntualment, Tibo i Agathe passen pel bar de Mamma Cesare a pendre un café. Mamma Cesare es una dona peculiar que se n'adona de seguida de l'atracció entre els dos i aprofita un dia per parlar amb Agathe, donant-li compte que està al tant del problema de la parella. Ella els donarà l'espenta per que puguen estar junts. Per això farà falta un poquet de màgia i la necesitat de fugir del poble a un lloc on ningú no els reconega per tal de viure el seu amor.

Tot el plantejament de la novel·la és original, des de la narradora, la barbuda santa Walpurnia patrona del poble, fins el personatge de la Mamma Cesare, molt a l'estil italià, com la resol·lució de la novel·la (que no anem a desvetllar perquè deixa bocabadats). És una història d'amor meravellosa, en tots els aspectes. Una lectura a la qual li falta un poquet de ritme, però de tota manera molt recomanable.

¿Qué cosa es...? ¿Qué cosa ves...?


Ramón Besora / Sebastià Serra. ¿Qué cosa es...? ¿Qué cosa ves? Ed. Imaginarium-Círculo de Lectores
Us proposem un llibre divertit i didàctic al mateix temps, que recull endevinalles i jocs d'intriga i d'observació per possar-nos a prova i passar una estona molt entretinguda. El llibre s'acompanya d'un dòmino al qual podreu afegir peçes, sols si abans heu resolt l'endevinalla o el joc proposat.

Podeu llegir-lo a soles o compartir-lo amb amics, al col·le o amb la família. Les endevinalles i els jocs no són massa difícils i estàn recomanats per a xiquets a partir de 6 anys. Sabríeu resoldre aquestes endevinalles?

No tengo color,
ni tengo sabor
y ¡cómo me buscas
cuando hace calor!

Sal al campo por la noches
si me quieres conocer;
soy señor de grandes ojos,
cara seria y gran saber.

La llegenda de la serp

M. T. Anderson / Bagram Ibatoulline. La llegenda de la serp. Ed. Joventut

Basat en un fet real, el conte arreplega la llegenda d'un serp gegant que arribà a la costa del poble de Gloucester, als Estats Units, l'agost de 1817. Un xiquet és testimoni de la reacció de la gent del poble, esporuguida davant el monstre, però que prompte s'acostumen a la seua presència. El xiquet l'espera totes les primaveres i l'acompanya en el seus jocs amb les onades. Però de tots els llocs arriben vaixells i mariners per caçar-la, fins que un dia desapareix i ja no torna. Ha passat el temps i el xiquet ja es un vell que explica la llegenda al seu net arronsat als seus braços un dia d'hivern.

Una encisadora narració acompanyada per il·lustracions detallistes, inspirades en l'estil de les pintures de marines de Nova Anglaterra del segle XIX, que bé pogueren ser quadres.

Como cada mañana


Christian Voltz. Como cada mañana. Ed. Kalandraka

Què roïna és la rutina! Tots els dies igual, alçar-se a la mateixa hora, trobar-se el mateix embús de cotxes i esperar un avorrit dia a la oficina. Però cal descobrir allò que pot camviar un dia i convertir-lo en especial.


Aquest és l'argument d'aquest curiós llibre, protagonitzat per un homenet gris i trist a qui un dia li fan un somriure i converteix eixe dia en un dels més feliç per a ell. Destaquen les originals il·lustracions fetes amb materials reciclats que donen vida al conte.


*

dimecres, 10 de març del 2010

Quin llibre apadrinaríes?

Maria Pascual, jubilada, ens ha respost que apadrinaria els llibres de novel·la històrica perquè són excelents per conèixer la historia i distraure's. En concret li agrada molt la lectura dels llibres de l'escriptora Toti Martínez de Lezea. Toti és una experta en la història d'Espanya, doncs pràcticamente tots els llibres que ha publicat, i hi publica molt, estàn basats en personatges o aconteciments de la nostra història. Entre els lectors de la nostra biblioteca agraden molt La abadesa, La comunera i La flor de la Argoma.
*

Cinema i literatura: El diario de Bridget Jones

Bridget compleix els trenta l'any que entra i, carregada de bons propòsits el cap d'any, decideix escriure un diari on anotar tots els triomfs que vaja aconseguint, com aprimar-se, deixar de fumar i aconseguir un parella estable.
Per ell desfilaràn els seus pares, la seua mare empenyada en casar-la amb tots els coneguts de la seua edat, les seues amigues enganxades als llibres d'autoajuda, un amic homosexual, el seu cap de l'editorial on treballa, amb qui té una aventura, i Mark Darcy, un amic de l'infatessa totalment contrari a ella en caràcter i davant del qual pareix que sempre fa el ridícul, però que tindrà un paper destacat al seu diari.

Per damunt de tot és una lectura molt divertida que tracta amb humor la crisi dels trenta d'una persona inmadura però que comta amb la sort de cara i uns amics que la recolzen en tot allò que fa. I a la fi trobarà l'amor en la persona que ella menys s'imagina.
Degut a l'èxit que va tindre el llibre, hi va haber una continuació: El diario de Bridget Jones. Sobreviviré.


El llibre va passar a la gran pantalla el 2001. La pel·lícula va ser protagonitzada per una encara desconeguda Renée Zellweger, junt a dos consagrats actors britànics: Colin Firth en el paper del snob Mark Darcy, i Hugh Grant, el llibertí Daniel Cleaver, el cap de Bridget a l'editorial. El repartiment de papers protagonistes va ser un encert i la directora, Sharon Maguire, va lograr una pel·lícula plena de gags, molt entretinguda, sense arribar a ser "ñoña".
I com no hi ha primera sense segona, també hi va haver una segona pel·lícula basada en el segon llibre, tant recomanable com la primera.

Enxarx@ts: Cómplice de tus lecturas

Maria Aixa Sanz és una escriptora valenciana que a més col·labora en diverses revistes literàries d'Espanya i Sudamèrica amb les seues crítiques de llibres. Aquestes també estàn recopil·lades en un blog de lectures on destaquen els títols escrits per dones o sobre dones, encara que com ella mateixa diu en un dels post, les seues lectures són eclèctiques i llig pràcticament de tot. Així, tenim una bona guia sobre diversos títols que ens poden orientar a la resta de lectors.


La escritura secreta, de Sebastian Barry

Sebastian Barry. La escritura secreta. Ed. La otra orilla

Roseanne MacNulty fa més de cinquanta anys que viu recluida en un psiquiàtric a Irlanda. La construcció d'un nou edifici amb insuficients llits per tots els pacients fa obligatòria la reinserció en la societat d'alguns d'ells. El doctor Grene serà l'encarregat de revisar l'historial dels pacients, entre ells el de Roseanne MacNulty. Pròxima a complir els cents anys, el doctor no descobreix als informes el perquè de la seva internació. Per això la interroga, encara que la dona es tancarà en banda. Però sols a ell, perquè al lector li revel·la la seua vida, la de una dona guapa i feliç marcada per la misoginia i els despreci per les dones a l'Irlanda dels anys 30.

Per altra banda coneixem els pensaments del doctor Green a través del seu diari, on escriu sobre la recent mort de la seua dona i sobre Roseanne, que l'atrau pel seu misteri. També ell farà partícipe al lector del descobriment de l'informe real que va portar a Rosseane al centre psiquiàtric.

Una lectura molt personal que ens parla de realitats quotidianes i persones que la viuen i que té el poder d'atraure al lector fins a les últimes pàgines, atrets pels secrets que es descobriràn.
Un llibre ben escrit que va ser mereixedor del premi Costa Novel of the Year Award 2008, un reconeixement com un dels millors llibres publicats al Regne Unit i Irlanda, i finalista del Man Booker Prize.

Lo que el día debe a la noche, de Yasmina Khadra

Yasmina Khadra. Lo que el día debe a la noche. Ed. Destino

Yasmina Khara és el pseudònim d'un excomandant de l'exèrcit argelí que en la actualitat viu a França. Encara que ara ja no és un secret, durant anys li ha valgut per a denunciar i parlar lliurement a les seues novel·les de la política i la societat del seu país.
En aquesta nova novel·la Khadra explora els sentiments i ens sumergeix en la societat argelina abans que exclatara la segona guerra mundial. Younes és un xiquet de nou anys a qui el seu pare en bancarrota deixa a càrrec del seu germà, un farmacèutic que viu a Oràn. Els ulls blaus i els seu aspecte europeu de Younes, en endavat Jonas, fa que siga acceptat pels colonos occidentals de classe alta i faça amistat amb tres joves més fins l'època adulta. I aleshores apareix Émilie, una jove que es convertirà en l'objecte de desig dels quatre amics.
Però el nostre protagonista no oblida que ell ha sigut educat en altres valors, els de la cultura àrab, que no podrà obviar al expresar el seu amor per l'Èmilie.
Una lectura amena, plena de sentiments, que enfronta la manera de fer de la cultura oriental i l'occidental.

La hora de los sensatos, de Leopoldo Abadía

Pensem que ja no cal que presentem a l'autor de La hora de los sensatos, Leopoldo Abadia, Professor durant més de trenta anys en l'Institut d'Estudis Superiors de la Empresa (IESE) i en la Bussiness Harvard School (Estats Units), sap d'allò que parla i com trasmetre-lo perquè tothom ho entenga. Això li ha valgut l'èxit dels seus llibres i de la seua persona, amb l'aparició en tot tipus de medis per donar resposta al perquè de la crisi ecònomica que patim i que explicà al primer llibre, La crisis Ninja y otros misterios de la economía actual. Ara, acava de publicar nou llibre on tracta de donar una sol·lució per eixir d'ella.

La hora de los sensatos està plantejat com una conversa informal entre amics que donen la seua opinió sobre els graons implicats, començant pels polítics, els bancs, els empresaris i acabant pels treballadors i les famílies.
L'autor deixa clar que eixir de la crisi significarà un esforç per part de tots, i suarem, vaja.

1001 cosas que buscar en el país de los magos

Gillian Doherty / Teri Gower. 1001 cosas que buscar en el país de los magos. Ed. Usborne

Conegau el país dels mags jugant amb aquest llibre. A les seues pàgines hi ha amagats diferents objectes i personatges que hi hem de trobar, a l'estil dels llibres de Wally. A més, les il·lustracions, amb un toc d'humor, ens descobreixen la cuina xifrada, el banquet dels mags o l'acadèmia de màgia.

A tot galop

Fernando Martos / Cintia Martín. A tot galop. Ed. Brosquil


"Encara que mai no vaig cavalcar sobre cavalls, jo galope, vos ho assegure, cada dia".



Amb la imaginació tot és possible, com cavalcar tots els díes: als contes que els pares conten abans de dormir, jugant damunt les cames del iaio o al col·le, encara que a la fi acabem castigats per anar-se'n de classe a competir amb un unicorni. I, per supost, podem cavalcar als somnis cada nit.
Una lectura ideal per possar en marxa la imaginació!

La casa Arco Iris


Patrice Leo / Alex Sanders. La casa Arco Iris. ¡Aprende los colores divirtiéndote! Ed. Edelvives (Col·lecció Cuento Animado)

La casa Arco Iris proposa als xiquets un divertit joc per aprendre els colors en forma d'il·lustracions pop-up. Anem passant les pàgines per les habitacions d'una casa acompanyant a la família de porquets que hi viu al al mateix temps que els menuts identifiuen el colors del qual estàn pintades.

dimecres, 3 de març del 2010

Quin llibre apadrinaríes?

En resposta a aquesta qüestió, Marcos Tomás, mecànic, ens ha comentat que apadrinaria els llibres de ciència ficció. De títols, com en tots els gèneres hi molts, però podem citar alguns autors, els llibres dels quals han sigut destacats, tant pels lectors com per la crítica:

Isaac Asimov
Arthur C. Clarke
Carl Sagan
Ray Bradbury
Philip K. Dick
H. G. Wells
Stanislav Lem
Úrsula K. Leguin
Julio Verne
Orson Scott Card

Cinema i literatura: El talento de Mister Ripley

El talento de Mister Ripley és una novel·la d'intriga escrita per l'escriptora Patricia Higsmith (1921-1999). És la història de un jove poc escrupulós, Tom Rìpley, amb una personalitat ressentida i envejós, qui ajudat per la sort entabla amistat amb un home ric que li oferirà diners per fer tornar al seu fill que viu a Italia i es dedica a malgastar els seus diners, Dick Greenleaf. Fent-se passar per qui no és, intentar fer-se amic, però en vore's rebutjat dedideix acavar amb la seua vida. Aprofitant el seu paregut físic es farà passar per ell, fins que un amic del jove Dick es donarà compte i començaràn de nou el problemes.
Un repart d'actors coneguts encapçalen els papers principals a l'adaptació de la novel·la: Matt Damon, com el protagonista, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett i Phillip Seymour Hoffman, i en la direcció Anthony Mingella (1954-2008). Una bona interpretació ens deixa vore la personalitat transtornada del protagonista i ens enganxa al suspens de l'argument.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...