dimecres, 3 de novembre del 2010

Geografia literària: Los gozos y las sombras, de Torrente Ballester

El nostre viatge literari ens porta hui a terres gallegues, a un poble de l'imaginari del escriptor  espanyol Gonzalo Torrente Ballester (1910-1999), concretament en la recreada en el llibre Los gozos y las sombras. Una trilogia que va escriure entre els anys 1957 i 1962 i formada pels títols El señor llega, Donde da la vuelta el aire i La Pascua triste.
Als tres llibres la narració transcòrre al poble mariner de Puebla Nueva del Conde, on dues famílies es barallen pel poder. Cayetano Salgado, actual terratinent vorà perillar la seua hegemonia quan torne Carlos Deza, de la família dels Churruchaos, antics senyors de la villa. Encara que Carlos no té cap interés en recuperar-la, tot camviarà quan les passions i una dona es creuen al camí dels dos homes.
25 anys més tard de la seua publicació, va ser duta a la xicoteta pantalla en format de sèrie per Televisió Espanyola amb gran èxit, protagonitzada per Charo López, Carlos Larragaña, Eusebio Poncela, Amparo Rivelles, entre altres. Ara, teniu l'oportunitat de vore-la a la web de Televisió Espanyola.
Una magnífica obra per reviure l'època, com era la societat de la Galicia d'abans de la guerra, on manava la diferència de classe i el feudalisme.

Il·lustració "Los gozos y las sombras". Ed. Alfaguara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...