dimecres, 14 d’abril del 2010

Enxarx@ts: http://prensahistorica.mcu.es

El Ministeri de Cultura espanyol ha possat en marxa una biblioteca virtual de premsa històrica d'access lliure per a tothom. En cooperació amb les Comunitats Autònomes, s'ha creat una base de dades que conté digitalitzats revistes, diaris i periòdics antics des de finals del segle divuit.
Els dos objectius principals d'aquest projecte són, per una part facilitar el access a publicacions úniques i de difícil access per a la majoria d'investigadors i curiosos degut a la seua dispersió geogràfica. Per un altre costat, assegurar la conservació d'exemplars que en la majoria dels casos es troben en mal estat.

A l'hora de buscar, la web dona moltes alternatives, des de la recerca simple, avançada, per data o pel nom de la publicació o el lloc on s'editava. El resultat és una ficha on apareixen totes les dades catalogràfiques junt a la informació d'on estàn depositats els exemplars, al final de la fitxa. Si punxem en "Ver números de esta publicación" ens duu a la reproducció escanejada de les seues pàgines. Aquesta la podem imprimir o guardar al nostre ordinador.
La base de dades és molt extensa i completa i, com a curiositat, nosaltres hem buscat si hi havia alguna publicació de Cocentaina i ens hem trobat una: La Unión Contestana, periódico semanal independiente defensor de los principios de legalidad, moralidad, administración y justicia, que s'edità durant els anys 1901 a 1903. Punxeu a l'enllaç i consulteu els exemplars disponibles.

Siga per la raó que siga, resulta una bona iniciativa que facilitarà la seua consulta i possarà a l'abast de qualsevol interessat una font d'informació molt important, la qual reflecteix també la nostra història.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...