dimecres, 14 d’abril del 2010

Cinema y literatura: Lolita, de Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov publicà en 1955 la novel·la Lolita, la qual li va donar fama a nivell internacional. En ella ens narra la rel·lació entre un home madur, un professor retirat, i una xiqueta de dotze anys, la filla de la propietaria de la pensió on viu. Enamorat de la xiqueta, es casa amb la seua mare per estar sempre a prop del seu objecte de desig. Després, a Lolita se l'ha duu de viatge, fugint de la polícia, després que la mare el denunciara per segrest. De seguida te n'adones que la xiqueta no és innocent i, mostrant-se seductora i sensual, s'aprofita de l'obsessió que consumeix l'home.

Naturalment, la polèmica acompanya el llibre des de la seua publicació, centrant-se en la situació de pedofilia que descrivia. Però en cap moment llegim sobre sexe explícit ni erotisme, la vessant sexual va aparellada amb el profund enamorament que sent i ens transmet al rel·lat el professor.

Va ser adaptada al cinema dues vegades. Una en 1962 pel director Stanley Kubrick i protagonitzada per James Mason, Lue Lyon, Shelley Winter i Peter Sellers als paper principals. Posteriorment, en 1997, Adrian Lyne va dirigir una nova adaptació amb Jeremy Iron en el paper principal del professor, acompanyat de Dominique Swain, com Lolita, i Melanie Grifitth, que interpreta a la mare de l'adolescent.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...