dimecres, 30 de desembre del 2009

Llibres per adults: Kalashnikov

Alberto Vázquez Figueroa. Kalashnikov. Ed. Ediciones B

Vázquez Figueroa ambienta la seua última novel·la amb la situació dels xiquets explotats a les guerres en l'Àfrica com a teló rerefons.
Tot comença amb una resolució del Parlament Europeu per detindre al criminal de guerra Joseph Kony, qui se sap que ha esclavitzat i abusat de milers de xiquets, utilizant-los com soldats del seu exèrcit.
Un grapat de eurodiputats decideixen acavar pel seu compte amb aquest personatge contractant a un caçador d'elefants, Adrián Balanegra, per matar-lo i també acavar amb els que li proporcionen les armes, les Kalashnikov.
Serà una lectura emocionant, acompanyant a aquest caçador per la selva, tractant de salvar la seua pell es aquesta perillosa misió.

Llibres per adults: La danza del cementerio

Douglas Preston / Lincoln Child. La danza del cementerio. Ed. Plaza y Janés


El començament de la nova novel·la de la sèrie protagonitzada per l'inspector Pendergast, que no anem a desvetllar, ja augura una lectura mogudeta i amb acció, un element que fallà un poc en la novel·la precedent, El círculo oscuro, el més fluix de la saga, segons el nostre criteri. La danza del cementerio es disfruta i molt. Aconsellem la lectura dels títols anteriors si no volem perdre el fil argumental.
El periodiste William Smithback sofreix un "accident" provocat per un veí seu que, en teoria, havia mort setmanes enrere. Perdergast s'interessa de seguida pel cas, tant per la seua rel·lació d'amistat amb Smithback com per les curioses circumstàncies de l'incident.
Vudú, sectes i els misteris al voltant de l'illa de Manhattan referents al seu passat, són elements que atrauen a Pendergast.
Des de les primeres pàgines, la lectura ens duu amb molt bon ritme per la investigació, disfrutant amb els peculiars mètodes d'investigació de l'agent del FBI i d'una història a l'altura d'aquesta sèrie. Un final obert arrodoneix la trama. Ja estem desitjant que aparega el seguent llibre. Fantàstic!

Llibres per adults: El fin del mundo y un despiadado país de las maravillas

Haruki Murakami. El fin del mundo y un despiadado país de las maravillas. Ed. Tusquets

Llegir a Murakami és sempre una sorpresa constant. Les seues realitats i personatges són especials, igual que les mateixes històries.

En aquest llibre, publicat en 1985 i que ara s'edita al nostre país, dos històries es desarrollen paral·leles: una en una ciutat anomedada "fin del mundo" el protagonista perd la seua sombra i els seus records, i treballa llegint els somnis dels unicornis. L'altra passa en el Tokio del futur, un despiadat país de meravelles, on el protagonista és un informàtic que treballa per al govern i lluita contra altra empresa pel control de la informació.

Prompte s'adonem que les històries, tant dispars entre sí a primera vista, estàn conectades, una és el reflex de l'altra, una metàfora de les dues realitats del èsser, la conciència i el subconscient.
Una lectura prop de la ciència ficció, que com la resta de llibres de l'autor japonés, no deixa mai indiferent. Ben bé tot allò contrari.

Llibres per adults: El somni de Tarraco

Xulio Ricardo Trigo. El somni de Tarraco. Ed. 62

És l'any 27 abans de Crist en la ciutat de Tàrraco, a la Catalunya romana. L'exèrcit romà tracta de pacificar el nord de la península ibèrica i l'emperador Octavio Augusto s'instala en aquesta ciutat, des d'on gobernarà i administrarà l'imperi. El curs vital de la ciutat sofrirà camvis degut als projectes de l'emperador mentre es succeïxen conspiracions, assassinats, amors i intrigues en la vida social i política de la ciutat.
Acció i intriga que li donen ritme a un argument ben escrit i ambientat. Molt recomanable per als aficionats a la bona literatura històrica.

Llibres per adults: Invisible

Paul Auster. Invisible. Ed. Anagrama

Un jove poeta, Adam Walker, es vorà deslumbrat per una parella de francesos sofisticats que coneix un dia de 1967 en una festa a la universitat, que l'enreden amb la proposta de dirigir una revista literària i amb insinuacions sexuals pel mig. Un joc perillós de desitjos i seducció del que no pot escapar.
Quaranta anys després, Adam, amb ajuda d'un escriptor, posa els seus records per escrit en aquest llibre, contant allò que passà amb l'extranya parella i les conseqüències posteriors que van tindre a la seua vida, i que serà el relat que el lector trobarà al llibre.
Una lectura autènticament Paul Auster, on trobarem tots els elements i el seu estil característic d'aquest escriptor.

Llibres per adults: La noche de los tiempos

Antonio Muñoz Molina. La noche de los tiempos. Ed. Seix Barral

L'autor ens trasllada a l'època de la República espanyola, abans que esclatara la Guerra Civil. Un retrat de la societat i la manera de viure i pensar. I aquest recorregut ho fem a través de la vida d'un arquitecte, Ignacio Abel, que en octubre de 1936 arriba als Estats Units fugint de la guerra, contractat per una universitat. Una volta conegut el desenllaç, llegim la seua vida de forma retrospectiva, des dels seus orígens humils, els estudis en Alemanya en una escola d'arquitectura, el seu matrimoni fracasat i la història d'amor amb una dona americana.
Una novel·la sobre la Guerra Civil Espanyola, des d'un punt de vista nou, sense aprofundir massa en els fets històrics i sí sobre els personatges que senten els efectes de la guerra.


Llibres per adults: Vida i final dels moriscos valencians

Joan Francesc Mira. Vida i final dels moriscos valencians. Ed. Bromera


El 2009 hem conmemorat els 400 anys de l'expulsió dels moriscos del territori valencià. Des de la perspectiva història, l'autor analitza els aspectes que influenciaren la nostra llengua i cultura i les conseqüències posteriors de la seua expulsió.
No podem oblidar que els moriscos eren una part important de la població valenciana en aquell temps i van deixar la seua emprenta.
Una obra esclaridora sobre el nostre passat.

Llibres per adults: Maldito karma

David Safier. Maldito karma. Ed. Seix Barral

Si fas mal seràs castigat, i si fas el bé, seràs feliç en la següent vida quan moris. En resum, és allò que la filosofia oriental ens diu del karma.
D'això res sabia la protagonista d'aquesta novel·la, Kim Lange, presentadora estrella de la televisió, qui en el millor moment de la seua carrera mor aplastada per un wàter d'una estació espacial. Ja imaginem que la lectura porta clau d'humor.
Al més enllà, s'informa que ha acumulat mal karma al llarg de la seua vida, havia fet allò impossible per fer-se un nom a la tele i no havia tractat massa bé al seu home i la seua filla, i per això es reencarna en una insignificant formiga.
Prompte es dona compte de la sort que tenia quan estava viva, i es proposa reencarnar-se en humana de nou, fent bones accions o acumulant bon karma.
Una lectura molt divertida, que ens duu a reflexionar sobre allò de curta que és la vida per desaprofitar-la i a disfrutar-la sense tantes exigències personals.

Llibres per adults: El museo de la inocencia

Orhan Pamuk. El museo de la inocencia. Ed. Mondadori


Kemal pertany a una rica família d'Estambul i està promés amb una dona del mateix escaló social que ell. Però a qui de veritat ama es a una parent seua, pobre i, per això, un amor prohibit segons les lleis islàmiques i les de la pròpia societat turca. Es tal l'adoració que sent per la seua amant que li construeix un museu amb tots els objectes que li pertanyeren.


Una gran història d'amor ambientada en la Turquia de finals del segle XX, amb el mateixos convencionalismes socials que a Europa.

Llibres per adults: La mecánica del corazón

Mathias Malzieu. La mecánica del corazón. Ed. Mondadori


Jack, fill d'una prostituta, naix amb un cor massa dèbil i li'l camvíen per un rellontge, amb la condició que tracte d'evitar qualsevol transvalsament, com el de l'amor. Però coneix a una cantant andalusa de grans ulls per qui possarà a proba el seu cor artificial.
Narrat en forma de fábula, es una història meravellosa sobre l'amor i tot allò que estem disposat a passar per tal d'aconseguir a la persona estimada, inclús obviant la nostra salut, com és el cas de Jack.


Llibres per adults: chocolate con veneno

Desiderio Vaquerizo. Chocolate con veneno. Ed. Berenice
Un escriptor que acava de traure una novel·la sobre la violència de gènere, es abordat al carrer per una dona contar-li la seua vida en un poble d'Extremadura, un argument molt similar al de la seua novel·la.
Es casà amb un porquer, amb qui la vida va ser un patiment continu per culpa dels maltractament, fins que en el Nadal de 1979 va desaparèixer. El cas fou investigat i arxivat com un cas més de violència de gènere. L'escriptor encuriosit per la història, revisa aleshores els expedients i descobreix més d'allò que pareixia a primera vista.
Entre novel·la d'intriga i psicològica, Vaquerizo retrata els protagonistes i les causes d'un fet de plena actualitat a la nostra societat.

dimecres, 23 de desembre del 2009

Llibres per a joves i adults: El último Dickens

Matthew Pearl. El último Dickens. Ed. Alfaguara

Ficció i realitat es barregen en un emocionant thriller al voltant del misteri que rodeja una novel·la pòstuma de Charles Dickens. L'escriptor acava de morir deixant-la inacabada. L'editor, recelós, envia de seguida a un ajudant a pel manuscrit a Londres per protegir els drets d'autor i que ningú no la copie. Però l'ajudant serà assassinat i el manuscrit desapareix, començant una búsqueda per tot el món, plena de perills i entrebancs per recuperar tant preciada novel·la.
És una novel·la entretinguda, ben documentada i escrita, que retrata favorablement l'època del escriptor. La trama enganxarà al lector desitjós d'arribar al final i aclarir el misteri.
Si teniu curiositat, podeu començar a llegir el primer capítol.

Llibres per a joves i adults: Groc d'india

Isidre Grau. Groc d'India. Ed. Proa

Deu anys després de separar-se, Marina Benavent asisteix al soterrament de la seua ex-parella, Guillem Lloberes, mestre i traductor de l'escriptor Herman Hesse. Junts van compartir les seues idees espirituals i independents, van començar la seua vida en un pis comunitari, després van viure en una comuna i viatjaren finalment a l'India.
El viatge cap al soterrament també és un viatge interior de Marina cap als records dels anys que visqueren junts, durant els quals hi van haver alguns secrets ocults que voràn ara la llum.

Llibres per a joves i adults: La isla bajo el mar

Isabel Allende. La isla bajo el mar. Ed. Plaza y Janés

Aquesta és la historia de la vida de Zarité Sedella, una esclava mulata al Haití del segle XVIII. Fou venuda als nou anys a un terratinent del comerç del sucre de canya i convertida en empleada domèstica, lluny del pesat treball de les plantacions de sucre.
A prop dels seus amos, i pel seu caràcter honest i bó, es guanya la confiança dels seus amos blancs, que li conten les seues misèries, i també comparteix l'anhel per la llibertat del altres esclaus de la família.
Al llarg dels anys viurà diferents circumstàncies al voltant de la família a qui pertany i dels esclaus que lluiten per la seua llibertat, la qual Zarité aconseguirà finalment en un viatge a Nueva Orleans, porta de la seua nova vida, lliure.
Una bonica història de esperança i fortuna, que ens permet viatgar a aquella època i conèixer el context històric, molt bé detallat.

Llibres per a joves i adults: La casa roja

Juan Carlos Mestre. La casa roja. Ed. Calambur.


La casa roja va ser el guanyador del Premi Nacional de Poesia 2009. Versos per a despertar els sentits prénen forma al voltant d'una casa roja a les afores d'una ciutat. Passen coses i desfilen diferents personatges per formar un tot poètic:






Alguien anda diciendo que en las afueras de la gran ciudad hay una casa
roja. Una casa donde los cardenales negros sacrifican papagayos a la
voz del diluvio. El diluvio tiene las barbas blancas como el sauce de la
jurisprudencia un domingo de bodas. (...)

Llibres per a joves i adults: Anoche soñé con la paz

Dang Thuy Tram. Anoche soñé con la paz. Diario de una joven vietnamita. Ed. Temas de Hoy

Dang Thuy Tram va existir de veritat. Era una jove de vint-i-quatre anys quan es va allistar com a metgessa voluntaria a la guerra del Vietnam, el seu país. Dang va morir als vint-i-set anys després que els nord-americans bombardejaren l'hospital on ella estava, i durant eixos tres anys va escriure dos diaris contant les seues experiències. En ell ens desvel·la els seus desitjos de pau, l'odi pels invasors i les miseries d'una població que patia els efectes de la guerra, i dels quals ella era testimoni.

Gràcies a un cop de fortuna el diari el va salvar un oficial nord-americà que el va descobrir, i va valorar allò que estava escrit (gràcies a un intèrpret, clar).

Un retrat de la guerra cru i aclaparador, del que sempre hem tingut referències per la part americana. Què tal conèixer la història des de l'altre costat?

Llibres per a joves i adults: Olor de Colònia

Sílvia Alcàntara. Olor de Colònia. Edicions de 1984

Molt contenta déu estar l'autora amb l'èxit d'aquesta la seua primera novel·la. Fent memòria dels seus records d'infantessa a una colònia tèxtil catalana de la postguerra espanyola, ens introdueix en el món laboral i personal de la gent que hi treballa.
La novel·la ens mostra com vivíen, com es rel·lacionaven, com pensavem, ficats entre les quatre parets d'una fàbrica durant tota la seua vida.
El fin conductor és l'aclariment de la misteriosa mort d'un dels treballadors en un greu incendi en els magatzems de la colònia. I a partir de la investigació anem coneixent personatges i circumstàncies personals.
Un encert de novel·la, que ho té tot. Us enganxarà fins l'última pàgina.

Llibres per a joves i adults: El vencedor está solo

Paulo Coelho. El vencedor está solo. Ed. Planeta

El vencedor està solo està ambientada en el Festival de Cannes i ens presenta a diferents personatges, que ténen fama i diners i que lluiten per mantenir el seu estatus, amb una vida superficial i plé d'aparençes.

Passarem vint-i-quatre hores amb Igor, empresari rus i magnat de les comunicacions, qui vol recuperar a la seua ex-dona; la jove i ambiciosa actriu, Gabriela; Jasmine, model africana; Javits, un productor corrupte; i Hamid, un famós estilista fet a sí mateix.

Una novel·la amb moral que aconsegueix l'objectiu d'entretindre.

Llibres per a joves i adults: El hombre inquieto

Henning Mankell. El hombre inquieto. Ed. Tusquets

Amb El hombre inquieto Mankell tanca la sèrie de llibres protagonitzats per l'inspector Kurt Wallander.
La vida de l'inspector pareix més relaxada, quan la seua filla li demana ajuda per trobar al seu sogre, un important oficial de la marina sueca desaparegut en un bosc d'Estocolm. Es vora més implicat després que desapareix també una segona persona en estranyes circumstàncies.
Tot pareix indicar que pot tractar-se de grups d'extrema dreta infiltrats a la Marina sueca durant l'època de la Guerra Freda.
Però això és només una part del llibre perquè, a nivell personal, Wallander també haurà de lidiar amb un greu problema.
Una trama emocionant que alterna amb un retrat més personal de l'inspector Wallander, per dir adéu a un gran personatge.

Llibres per a joves i adults: Los Grope

Tom Sharpe. Los Grope. Ed. Anagrama

Tom Sharpe és un mestre de l'humor, com demostra de nou a la seua última novel·la, Los Grope. Tot gira al voltant d'una família anglesa on manen les dones, gens agraciades per cert, però que han sabut al llarg de la història familiar dominar als homes i utilitzar-los pel seu benefici.

La fundadora de la dinastia fou Úrsula Grope, la lletja criada d'un convent, que un dia es trobà un dèbil viking que havia desertat, i se'l dugué a casa. I a partir d'açí començà el matriarcat dels Grope. L'única funció dels homes de la familia és procrear, dones preferentment, a les quals passava el poder. Elles continuen sent lletjes i els costa trobar marit, per això ténen el costum de raptar-los. En plé segle XX, és el cas del jove Esmond Wiley, que pertany a una prestigiosa familia anglesa, raptat per una Grope per casar-se amb ell.

Però dins del matriarcat els homes començen a preguntar-se perquè no poden manar, i serà el desencadenant de una lluita de sexes, amb successos hilarants i absurds que faràn passar una estona molt divertida al lector.
Una lectura perfecta per als díes de Nadal, sense complicacions, amb l'únic objectiu de riure i passar una bona estona a les festes.

Llibres per a joves i adults: El virus del tulipán

Daniële Hermans. El virus del tulipán. Roca Editorial

Per als lectors que els agrada la novel·la històrica barregada amb acció i intriga, aquesta és una lectura que els recomanem.
Tot comença a Holanda al segle XVII, quan un important comerciant de tulipes apareix assassinat i la seua mort influeix la crisi que pateix el comerç d'aquestes flors.
Aquest fet tindrà rel·lació al futur amb l'assassinat al 2005 d'un col·leccionista, posseïdor d'un llibre del segle XVII sobre tulipes. El seu nebot el descobreix però no li dirà res a la policia, decidit a investigar pel seu compte, trobant-se no pocs perills.
És una novel·la ben escrita, amb ritme i intriga a parts iguals, que facilita la lectura i manté al lector apegat a les seues pàgines fins el final. Comprobeu ja si és del voltre gust, llegint les primeres pàgines.

Llibres per a joves i adults: El lamento del perezoso

Sam Savage. El lamento del perezoso. Ed. Seix Barral

Tot pareix acabat a la vida del protagonista, Andrew Whittaker, de 43 anys: la revista de la qual és director es a punt de tancar, la seua dona l'ha deixat i l'edifici on viu és una runa . Pareix que com a revulsiu l'home es llança a escriure: crítiques de novel·les, cartes de rebuig a aspirants a escriptor, invitacions a companys amb més èxit que ell (adivinem que adscrit a l'esfera literària) i fins i tot llistes de la compra.
Andrew s'aferra a l'escriptura i escriu durant quatre mesos sense parar. A la fi el sentiment que prima és la solitut de l'escriptor.
De nou l'autor de Firmin, la novel·la sobre la rateta que menjaba llibres i després els llegia i que ens deleitava amb els seus raonaments, ens permet escoltar la veu interior del protagonista. Escrit en forma epistolar, quasi tot és un monòleg, per això a voltes pot fer-se una lectura una miqueta lenta. L'interés dependrà del moment anímic que triem per llegir-lo.

Llibres per a joves i adults: Si te gustó la escuela, te encantará el trabajo

Irvine Welsh. Si te gustó la escuela, te encantará el trabajo. Ed. Anagrama

L'autor de Trainspotting, coneguda novel·la que va ser duta amb èxit al cinema, ens invita a llegir cinc contes, originals i transgressors, sense abandonar l'humor àcid que caracteritza a aquest escriptor.
En "Serpientes de cascabel", la mosegada d'una serp complica la vida de dos xics amb la homosexualitat i l'homofobia (com arriba fins ahí, resulta molt sorprenent).
En "Si te gusto la escuela, te gustarà el trabajo", un inmigrant anglés que té un bar a Canàries i ens conta les seues peripècies amb una ex que li fa la vida imposible, una filla adolescent que li aparèix de repent, amants i gangters. És el més fluix de tots els relats.
El tercer conte, "Las DOGS de Lincoln Park", dos amigues snobs sospiten d'un xef coreà després de la desaparició del gos d'una d'elles quan van visitar el seu restaurant. Tal volta s'havia convertit en part del menú? La vida superficial i elitisma de les protagonistes, que el autor ens descriu, s'entremezcla amb la intriga.
Al següent conte, "Miss Arizona", un jove realitzador entrevista a una famosa actriu, casada amb un famós director a qui ell admira, que sorprendrà al seu entrevistador amb les seues confessions, i també al lector amb el desenllaç.
I per últim, "El reino de Fife", el més llarg de tots, llegim una història d'amor, sexe i drogues, a l'estil de Trainspotting, entre una jove amazona, amb un pare amb diners, i un jòquei fracasat, fill d'un treballador socialiste. Un ambient social hipòcrita que els farà difícil l'aceptació com a parella.
Els llibres d'Irving Welsh no són una lectura convencional i això es deixa veure en aquest contes, però al mateix temps eixa característica fa d'aquest contes una lectura fresca i atrevida que entreté molt.

dimecres, 16 de desembre del 2009

Llibres infantils de 10 a 14 anys: 100% ¡Magia!

Sébastien Mossière / Bruno Muscat. 100% ¡Magia! Tu primer libro de auténtica magia. Ed. San Pablo
*
Una guia imprescindible si teniu a casa un entusiasta de la màgia. Proporciona tot tipus de consells, des de com triar el nom artístic, materials per a l'espectacle, trucs i una xicoteta introducció a la història sobre la màgia. Tots el trucs estàn explicats pas a pas, per a que siguen fàcilment comprensibles i incorpora en les últimes pàgines recortables de peçes per a utilitzar en els trucs. Un llibre molt complet per a convertir-se en un gran mag o maga.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Corazón mío...


Ana Laura Delgado / Omar de la Luz. Corazón mío... Versos que laten. Ed. El Naranjo


El tema de l'amor és protagonista a la poesia, ja siga per demostrar amor, desamor, passió o inclús sabiessa. Aquest llibret ens presenta un recull de versos dedicats al cor enamorat de poetes i poetesses de tots els temps i païssos. Un xicotet homenatge a l'amor perfecte per a regalar aquest Nadal a algú estimat.

¿Deseas que te amen? No pierdas, pues,
el ritmo de tu corazón.
...¡Un cielo líquido que en mi corazón
va sembrando estrellas!
Charles Baudelaire

Mi corazón
envuelto en llamas
enloquece
sólo por mirarte
Salvador Córdova León

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Cuentos de diablos de todo el mundo



Albert Jané / Jesús Gabán. Cuentos de diablos de todo el mundo. Ed. Lumen
*
Enguany el nadal s'ha omplit de llibres sobre bruixes, dimonis i no-morts. Aquest personatges han estat sempre presents al folklore dels pobles i servisca com exemple tots el contes sobre dimonis de diferents cultures arreplegades en aquest llibre. Contes que abans que existira la tele, es contaven en família i anaven passant de generació en generació. Contes clàssics es barreguen amb aquells menys coneguts, i tots acompanyats de sugerents il·lustracions.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Basurarte



Gusti. Basurarte. Crear, divertirse y reciclar. Ed. Océano
*
Quina manera més original de reciclar la brossa! Gusti ens dona en aquest llibre molts exemples de com fer joguets, marc de quadres, guarniments o bijuteria amb materials trets de la brossa de casa. La gran majoria son objectes fàcils de fer, amb materials del dia a dia que tots podem tindre, encara que l'autor anima al xiquet/a a ser creatiu i utilitzar allò que tingam, no anar a buscar brossa a cap lloc. Una cadira sense seient que es converteix en cistella per jugar al bàsquet o cilindres de paper higiènic que es converteixen en lleons, són alguns exemples que trobareu al llibre. Ecologia i diversió, quina bona idea!

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Pequeña bruja


Bianca Pitzorno / Josep Rodés. Pequeña bruja. Ed. Kalandraka
*
Per heretar la fortuna del seu oncle mort, Asdrúbal déu casar-se amb una bruixa. Així ho ha deixat el seu oncle al testament, descobrint de pas que la seua dona ho era i el va fer molt feliç, i vol que també una bruixa faça feliç a Asdrúbal. Egoista i àvar, Asdrúbal està dispost a fer-ho tot per fer-se amb els diners, però ell pensava que les bruixes no existíen. Com s'ho farà per reconèixer una?
Això pensaven també el papàs d'Amalia, la més xicoteta de set germanes. Prompte es donen compte que Amalia és especial, tal volta una bruixa! Asdrúbal investigarà i donarà amb ella. Es casaràn o passarà alguna cosa més? El desenllaç a les pàgines d'aquest fantàstic conte.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: La luz en el arte

Gillian Wolfe. ¡Mira! La luz en el arte. Ed. RBA-Serres

Sabem allò que estem mirant en un quadre? Perquè un quadre té molts elements estètics, aquest llibre és una guia per a iniciar als xiquets en les tècniques de la pintura. Observant les detallistes fotografíes, descubrim l'ús que els artistes feien de la llum per dotar a les composicions de dramatisme, misteri o serenitat. 18 làmines d'artistes molt reconeguts com Renoir, Picasso o Van Gogh, ens ajudaràn a vore com la llum juga un important paper a l'art.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Kim

Rudyard Kipling. Kim. Ed. Juventud


Kim és una novel·la d'aventures protagonitzada per un jove orfe, Kim, fill de mare anglesa i pare irlandés. Adoptat per una mestisa fumadora d'opio, Kim es dedica a pels carrer de Lahore sense fer res, fent-se amic de tothom, i fent encàrrecs per joves adinerats.
Un dia coneixerà a un monjo tibetà amb qui viatjarà per tota la India com el seu discípul, en un viatge místic buscant un riu llegendari. Al mateix temp serà reclutat com a espia al servei de l'Imperi Britànic.
Acompanyarem a Kim per tota la India, amb els seus paisatges, la seua gent i l'emoció de ser un espia en la India colonial.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: La Regenta


Leopoldo Alas Clarín. La Regenta. Editorial SM.
*
L'editorial SM enceta nova col·lecció de clàssics adaptats per als joves lectors, una bona forma de descobrir-los, com una nova obra, sense els prejudicis contra l'obra original.
La Regenta és una obra mestra escrita per Leopoldo Alas Clarín al segle XIX, un retrat molt encertat de la societat provinciana espanyola de principi de segle. Els personatges principals són una dona, la Regenta, casada amb el Regente de la ciutat, un home més major que ella i que prompte es desentén d'ella, un cura que s'enamora de la Regenta i un altre pretendent massa aficionat a les dones. Tot un culebró on escriptor critica a tots els estaments de la societat de l'època, la seua hipocresia i la influencia de les presions socials.
Amb moltes menos fulles que la novel·la original, l'adaptació està fins i tot il·lustrada, amb un llenguatge sin massa complicació i de lectura cómoda.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: El Monte de las Ánimas


Gustavo Adolfo Bécquer. El Monte de las Ánimas. Ed. SM

Els clàssic es reinventen, com és el cas d'aquest llibre, una llegenda de l'escriptor espanyol del segle XVIII, Gustavo Adolfo Bécquer, adaptat al format còmic.
El còmic sempre ha tingut el seu encant per als joves, i no tant joves, i és una bona manera d'enganxar a aquells xiquets que no lligen molt i menys literatura clàssica, o com iniciació als nostres clàssics.
En qualsevol cas, una lectura molt entretinguda i plena de misteri i terror...

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Garfield



Jim Davis. Garfield. 30 años de risas y lasaña. Ed. Kraken


Qui no coneix a aquest irreverent felí qui sols pensa en menjar i dormir? Estem segurs que fans en té molts, grans i menuts, i aquest llibre els farà feliços. L'editorial Kraken ha fet una recopilació de tires còmiques mostrant l'evolució del personatge al llarg de trenta anys, des de que va ser creat per Jim Davis. Entremig s'han afegit comentaris del seu creador, com va surgir la idea del personatge, descripció d'altres personatges, d'on surgeixen les idees, i altres curiositats.

L'humor que destila tot el llibre assegura una lectura molt, molt entretinguda. Molt recomanable per alegrar-nos el nou any! Mentrestant un tastet del Garfield i l'Eddie:

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Genealogía de una Bruja

Benjamin Lacombe / Sébastien Perez. Genealogía de una Bruja. Ed. Edelvives


Parlavem en l'anterior post de l'atractiu que poden tindre per als adults llibres en teoria adreçat als lector infantil. Un altre exemple d'això ho tenim amb Genealogia de una Bruja, un estoig amb dos llibres: un conte sobre la Lisbeth, una xiqueta que pertany sense saber-ho a una dinastia de bruixes pell-roges, i un llibre d'informació que ens presenta a totes les bruixes de la família de Lisbeth, la història de les quals està treta de la mitologia clàssica barrejades amb un poc de fantasia.



Una acurada presentació sumada a les extraordinàries il·lustracions de Benjamin Lacombe, les quals li confereixen eixa atmosfera màgica i misteriosa que transmet el contigut, és un llibre que crida l'atenció. Del Benjamin Lacombe ja vam comentar un altre llibre que segur recordareu perquè també era preciós: Els amants papallona.
Un gran encert de la editorial Edelvives, que s'ha posat les piles i està traent un munt de llibres fantàstics per regalar a tothom aquest Nadal.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: La señora y el niño


Geer De Kockere / Kaatje Vermeire. La señora y el niño. Ed. Bárbara Fiore
*
Com es pot tindre por d'alguna cosa i alhora sentir-te atret per la mateixa cosa? En aquest conte l'objectiu de la mirada encuriosida d'un xiquet és una dona gran. La dona viu a l'altre costat de sa casa i el menut espia el seu balcó. El xiquet la veu gran, massa gran, amb cara de menjar xiquets. Li té por però es troba amb la dona varies voltes i ella el saluda com si res, sabent, com sent el lector de seguida, que ella sap que li té por. Fins que un dia el xiquet accepta la invitació de la dona a sa casa i descobreix que és una bona dona, que se sent sola, i que l'únic que vol és ser amiga seva.
Un llibre per adonar-nos que a voltes deixem que els prejudicis guien la nostra visió de les persones que ens envolten.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Principio, lío y fin


AVI. Principio, lío y fin. Aprende a escribir...¡escribiendo!. Ed. B
*
Noves aventures del caragol Carles i la formiga Eduard. El caragol vol convertir-se en escriptor i el seu amic Eduard estarà al seu costat per a donar-li bons consells.
Per fi Carlos escriu la paraula Algo, i a partir d'ella el caragol i la formiga li donaràn forma sense saber si és el principi, la meitat o el final d'una història. D'on trauen les idees els escriptor? Sobre què pot escriure? Resoldre aquestes preguntes i alguna dificultat més, li donarà idea al caragol que escriure no és tan fàcil com pareixia.
Un conte sobre el procés creatiu de l'escriptura explicat per a xiquets.

Llibres infantils de 10 a 14 anys: Imagina un lugar


Sarah L. Thomson / Rob Gonsalves. Imagina un lugar. Ed. Juventud

L'il·lustrador Rob Gonsalves posa al·les a la imaginació mitjançant unes sorprenents il·lustracions que ens traslladen a un altre univers. A través d'il·lusions òptiques, imatges de la realitat quotidiana es converteixen en una quadre fantàstic: els arcs d'un pont que en realitat són vaixells, un riu que es converteix en ciutat, unes estreles que deriven en un patinador, una pista d'esqui que en realitat és un bosc en primavera... quasi increïble però meravellós. La tècnica és impecable i al dibuix res no trenca la linea entre realitat i fantasia.
Un llibre que recomanem per als lector infantils però que també cridarà l'atenció del públic adult.
*

dimecres, 9 de desembre del 2009

Llibres infantils de 6 a 10 anys: El sol de la noche


El sol de la noche. Niños y niñas de todo el mundo nos explican el significado de las palabras. Ed. La Galera

El sol de la noche es un diccionari infantil on xiquets de cinc a onze anys de diferents continents, expliquen amb el seu pròpi llenguatge diversos conceptes i els il·lustren amb dibuixos i fotografíes. Xiquets africans, europeus i asiàtics que veuen les coses de manera diferent segons les circumstàncies del seu entorn, però que no ténen cap diferència a nivell intel·lectual. I això precisament és allò que vol demostrar aquest llibre, que tots els xiquets amb les mateixes oportunitats, poden arribat al mateix nivell.

Algunes de les definicions no ténen desperdici i provoquen un somriure. Altres, però, fan un poc d'angoixa com per exemple, la naturalitat amb que el xiquets africans descriuen la fam que han patit o la guerra que han sofrit.

Un llibre curiós i una lectura molt adient per als nostres xiquets, per a que conéguem altres realitats explicades pels mateixos xiquets.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Encender la noche

Ray Bradbury / Noemí Villamuza. Encender la noche. Ed. Kókinos

Hi ha moltes formes d'enfocar la por a la obscuritat i a la nit. Els autors d'aquest llibre han sabut possar paraules a eixa por que domina al menuts fent un llistat ben gran de coses lluminoses que li agraden al seu protagonista, antítesi de la foscor. Ell allò que no vol de cap manera es quedar-se a les fosques. Fins que un dia coneix una misteriosa xiqueta que li diuen Obscuritat i que li descobrirà que la nit també té la seua llum.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Catálogo para padres


Claude Ponti. Catálogo para padres para niños que deseen cambiarlos. Ed. Corimbo

Pares aventurers, pares solitaris, pares tristos, pares totcartó, pares aplastaplanadores... pares per a tots els gustos es junten en aquest catàleg de la imaginació per a que xiquets a digust amb els seus els camvíen:

"Con Catálogo no hay nada más fàcil:
elige los padres que más te gusten,
rellena el bono de solicitud, envíalo por correo y,
antes de cuarentayochohoras Catálogo te llevará tus nuevos padres,
para ti, a tu domicilio, a tu propia casa".

Aquest llibre crida l'atenció tant per l'originalitat del seu argument com per les imaginatives il·lustracions i el text explicatiu de les característiques de cada tipus de pares. Camviaríes tú als teus pares?

Llibres infantils de 6 a 10 anys: El pequeño tamborilero


Loren Long. El pequeño tamborilero. Ed. Juventud

Un matí un xiquet troba a la porta de sa casa una caixa. Dins hi ha la figureta del xicotet tamborinet que, amb el seu Rom rom-po-po-pom, entendreix el cor de tot aquell que ho escolta. Un dia té la mala sort de caure a la papera de la habitació del xiquet i acabarà a les escombreríes, vivint una aventura fins el reencontre amb el xiquet. Una lectura amb aires nadalencs, basat en la nadala del tamboriner, perfecta per a aquestes dates. No perdau detall de les magnífiques il·lustracions, parlen per elles mateixes.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Dinosaurios


Nicola Baxter / Daniel Howart. Dinosaurios: un libro con plantillas para dibujar y aprender. Ed. San Pablo

Teniu a casa un/a fan dels dinosaures? Doncs aquest llibre és una bona elecció per a demanar-lo als Reis. A banda de respondre curiositats sobre molts d'aquestos animals prehistòrics, inclou les plantilles dels dinosaures per poder dibuixarlos. Així, la diversió no s'acaba en la lectura.
Tant el nivell de la informació com el llenguatge és fàcil i adaptada a l'edat infantil i s'acompanya de grans il·lustracions per a no perdre detall.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Poemas a la luna


Gianni de Como. Poemas a la luna. Ed. Edelvives
*
Les novetats literàries infantils d'aquest Nadal amagen sorpreses, com aquest magnífic àlbum il·lustrat de poesia, que destaca pel seu gran tamany i les il·lustracions de gran bellessa, que acompanyen al recull de poesies dedicades a la lluna.
Un llibre adreçat a tot tipus de lectors, no sols infantils, que sapiguen vore la màgia als llibres, com aquest. Un joia de llibre per a regalar i regalar-se.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Con la cabeza en otra parte


André Bouchard / Quentin Blake. Con la cabeza en otra parte. Ed. Combel

Amb el cap en una altra part, literalment, està el papà de dos germans, perquè al seu cos li falta el cap. I els seus fills la fabriquen per que la gent no diga res i la mare no plore. Té coses roines perquè hi ha que controlar-lo que no faça mal ni es faça mal ell, però també coses bones perquè no renya els seus fills quan fan malifetes. Però el troben a faltar, i es posaràn molt contents quan el pare decideix que val la pena tindre el cap a casa, el de veritat, i no tant al treball.
Si esteu al mateix cas que aquest papà, penseu en regalar lectures i temps compartit aquest Nadal. Els vostres fills ho agrairàn.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: El oso con la espada


Davide Cali / Gianluca Foli. El oso con la espada. Ed. Bárbara Fiore
*
Què content estava l'ós d'aquest conte amb la seua espasa! I tot el dia demostrava allò bé que tallava, fins i tot acabant amb un bosc sancer. Tenia un fortí que ell creia inexpugnable perquè tenia la seua espasa, però va vindre l'aigüa i se'l van endur. Quina ràbia! Buscaria al culpable i el tallaria en dos. Comença a interrogar a diferents animalets, que li obriràn els ulls sobre les conseqüències dels seus pròpis actes. A partir d'ara tot camviarà per al osset, per al mateix bosc i els seus habitants.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: Huracán


Txabi Arnal Gil / Neus Bruguera. Huracán. Ed. Kalandraka

Comenzó siendo una brisa agradable (...). El vendaval creció hasta convertirse en huracán...
I amb ell s'emportà l'alegria i els colors d'un poble. Aleshores, els seus habitants decideixen acavar amb el huracà anant al mig de l'ull buscant al culpable. Allí trobaràn diferents animals, fins trobar a aquell que ho ha provocat. Quina sorpresa en saber que era una simple papallona! Amb el seu aleteig contagia al poble de nou amb els seus colors, i la vida torna al poble.
En format d'àlbum il·lustrat, els colors de les il·lustracions s'al·lien amb el text per mostrar la seua pròpia interpretació de l'argument: blancs i negres per la tristesa, colors per a l'alegria.
Tal com ens mostra el conte, les coses xicotetes, també ténen la seua importància al nostre món.

Llibres infantils de 6 a 10 anys: La vaca en la baca


José Luis Berenguer Navarro / Mónica Gutiérrez Serna. La vaca en la baca. Ed. Edelvives

A la vaca la llamo vaca y acude.
La baca, no.
La vaca muge.
La baca, no.
La vaca me da leche.
La baca, no.
La vaca come hierba.
La baca, no.
Entonces, ¿para que quiero la baca?
Muy sencillo: para transportar la vaca.

I així comença el viatge d'un home que transporta una vaca en la baca del cotxe, i moltes coses més que va muntant a la baca del cotxe fins que el viatge acaba de forma inesperada. Jocs de paraules i embarbussaments que faràn d'aquest àlbum il·lustrat una lectura poètica molt divertida.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...