divendres, 20 de febrer del 2009

Quin llibre li recomanaries a... la madastra de la Blancaneus

Miriam Donénech, estudiante, li recomanaria la lectura d'un altre clàssic, la Ventafocs, així podria compararse amb altra madrasta roïna com ella.

Poesia: coneixent a l'autor

Podem conèixer l'opinió del mateix poeta sobre la seua obra a la web Conocer al autor, un portal d'Internet amb molts vídeos on autors iberoamericans expliquen breument el contingut del seu últim llibre publicat o de la seua obra. Paulo Coelho, Fernado Marías, Leopoldo Alas, són alguns del centenar d'autors que han penjat el seu vídeo. Una magnífica proposta perquè què millor que el mateix creador per parlar-nos del sentit de la seua obra.

dijous, 19 de febrer del 2009

Enxarxats: Llibrofags

La paraula macròfag prové del grec i significa gran menjador. Per tant, Llibrofag està confeccionat per grans menjador però de llibres! Lectors, gent del món editorial i del llibre, comparteixen amb l'internauta les seues lectures. Són comentaris seriosos, crítics i ben fets que ens ajudaràn a triar i ens poden ajudar sobre les nostres pròpies lectures.

Il·lustració de Etereajean.

Una dona a Jerusalem, de Abraham B. Yehoshua

Abraham B. Yehoshua. Una dona a Jerusalem. Ed. Proa


Iúlia Ragaiev, extranjera d'origen rus, mor en Jerusalem, víctima d'un atemptat suïcida. L'únic que la identifica es l'última nòmina de la panificadora on treballa. Ningú no reclama el cos ni denúncia la seua desaparició. El cap de recursos de l'empresa on treballaba rep l'encàrrec d'esbrinar qui era aquesta dona i portar-la a la seua Rúsia natal per donar-li sepultura, doncs els israelís creuen molt en el lligam entre la persona i la terra i es senten obligats.
Al final de la novel·la sabrem el nom de la dona i les seues motivacions per deixar enrere la seua vida i la seua família per amargar-se en l'anonimat de Jerusalem.
Una lectura àgil, plé de diàlegs, que es llig d'un tiró, i que éns dóna un altre punt de vista de la societat israelí.

El professor d'història, de Joan F. Mira

Joan F. Mira. El professor d'història. Ed. Proa

Amb aquest títol Joan Francesc Mira tanca la trilogia al voltant de la història de València, que va iniciar amb un bibliotecari passejant-se per l'Edad Mitjana, i després un metge per la València burguessa, oferint-nos les seues impressions de l'època.

Ara, un professor d'història al segle XXI pren el relleu. El professor decideix jubilar-se anticipadament degut a un accident que sofreix, una caiguda tonta, quan veu besar-se a dues alumnes. Un situació nova que donarà peu a la reflexió sobre la nova etapa que comença amb el nou segle i, per tant, les noves possibilitats en molts aspectes. La seua última classe serà una reflexió sobre cap a on va la història.

En paraules del mateix autor "Valencia es la metáfora de este mundo que no se entiende". Una obra crítica amb la ciutat actual, el polítics locals i la pèrdua de la cultura clàssica.

Quiet, de Màrius Serra

Màrius Serra. Quiet. Ed. Empúries


L'escriptor català Màrius Serra conta en aquest llibre la seua experiència com a pare d'un xiquet, Lluís de set anys, que sofreix des del seu naixement una encelopatia greu que els metges no saben diagnosticar. Lluís no parla, no camina, no fixa la vista i no s'aguanta dret. No es mou.
Un rel·lat trist al que Màrius Serra ha sabut donar-li un toc d'humor i fugir del victimisme. Perquè l'optimiste i l'alegria son fonamentals en aquest casos, encara que les llàgrimes vagen per dins.
El seu fill és un membre més de la seua família i ho fan tot amb ell. Han viatjat arréu del món i han viscut experiències molt bones i també roïnes que expliquen al llibre. Però sobre tot, el seu objectiu era donar-li protagonisme al seu fill i als xiquets que estàn com ell i que lluiten cada dia amb el suport de les seues famílies.
A partir d'una anècdota trivial l'autor es dóna compte que el seu fill mai correrà. Per això, quan veu a una llibreria un muntage de dibuixos que al passar les pàgines es movien, va retratar al seu fill posant-lo a les pàgines, de forma que si les passem ràpides Lluis corre!

Una narració íntima on es reflecteix clarament l'amor pel seu fill. Segur que molta gent s'hi sentirà identificada.

El temps que passa

Pascale Estellon. El temps que passa. Un llibre joc per aprendre a comptar el temps. Ed. Combel

El més menuts poden aprendre amb aquest llibre com passa el temps de diferent maneres: els díes de la setmana, les estacions, l'hora... Hi trobareu tot un conjunt d'activitats, recortables, refranys i jocs per a aprendre de forma divertida.

El pirata Garrapata en la luna

Juan Muñoz / Antonio Tello. El pirata Garrapata en la luna. Ed. Círculo de Lectores / Barco de Vapor- SM



Ei! Si sou seguidors de les aventures del pirata Garrapata ara ho teniu en format de còmic. En aquesta ocasió Garrapata viatja a la lluna buscant un metall preciós i pensant que farà història. Pero, sorpresa! Es troba que allí hi viu un poble amb el seu príncep i tot, qui s'enamora de Floripondia, l'amada de Garrapata. Al final hi ha de sortir fugint!

I podeu gaudir de tres títols més, a banda d'aquest:

  • El pirata Garrapata en Roma

  • El pirata Garrapata en América

  • El pirata Garrapata en el Museo del Prado

Una muy breve historia de casi todo

Bill Bryson. Una muy breve historia de casi todo. Ed. Círculo de Lectores / RBA

Un encert aquest llibre per explicar de forma senzilla i clara el perquè de molts fenòmens científics investigats per la ciència: com es va formar l'univers, qüestions físiques del planeta Terra, l'origen i l'evolució de la vida... Qüestions que són difícil d'entendre per qualsevol i molt més per explicar-ho a xiquets. Però Bill Bryson ho aconsegueix amb humor, explicacions breus i amb moltes il·lustracions i dibuixos que acompanyen el text. Un llibre fantàstic per iniciar als xiquets en els misteris de la ciència i també per a adults interessats a iniciar-se.

dimecres, 18 de febrer del 2009

Quin llibre li recomanaries a... Superman

Manel Urbeta, electricista de professió, li recomana a Superman un Manual per a periodistes, perquè escriga molt bé les seues cròniques. Falta li farà perquè entre salvament i heroicitats diàries, molt de temps no tindrà per redactar les notícies.

L'il·lustració pertany a un segell que li van dedicar al famós personatge als Estats Units.

Poesia: Cançons de bressol/ Nanas

Annabel Martínez Zamora, poeta i amiga del nostre blog bibliopoemes, ens va enviar aquesta bonica cançó de bressol cantada per les ovelletes dels somnis i dedicada a la seua filla Aitana. Bona nit a tothom!
Contar ovejas
(Annabel Martínez Zamora)

Bruja piruja,
¡rompe el hechizo!
Brujita buena,
prepara el filtro
que se me separe
grano de paja
y que me lleve
a la cañada,
donde las huellas
de las ovejas
marcan el paso
de sus madejas.
La luna vierte
en el brebaje
balidos tiernos
de los corderos,
balan a coro:
"ebrequedeeebre,
cieeerra los ojos,
la niña dueeerme.
En el camino
de la cañada
te esperamos en la mañana."

Il·lustració de Rachelle Anne Miller.

Enxarxats: No solo libros


La biblioteca de l'Institut de Secundària Francisco de los Rios de Còrdova té un blog a la xarxa, apostant per Internet com a mitjà per a arribar als seus alumnes i enganxar-los a la lectura. Només pel simple fet de llegir el blog que la biblioteca manté en Internet ja lligen i s'informen de tota mena de temes al voltant del llibre i la lectura. Orientat en un principi als seus estudiants, tothom que el visite trobarà alguna cosa del seu profit. I es que trobem que està molt ben fet, amb comentaris sucosos, notícies d'àrreu del món sobre el llibre i la lectura, el món dels joves, opinions i recursos multidisplinars como tutorials, sexe, jocs, recursos educatius, recursos per a pares, access a altres biblioteques, hemeroteca virtual, etc.
El blog es nutreix dels comentaris del bibliotecari i un professor però en un llenguatge molt proper als dels joves a qui es dirigeix. Un molt bona iniciativa per part de la biblioteca com activitat d'animació a la lectura a través de la xarxa.

Ens han cridat l'atenció la seua reflexió al voltant de quatre regles per al foment de la lectura:


  • Primera regla: "Leer es divertido", és un eslogan per a imbècils, llegir és molt més que diversió.

  • Segona regla: No recomanes mai que llisgen. Recomana llibres.

  • Tercera regla: Per a aconseguir el mar fan falta totes les aigues. Per a educar un xiquet fa falta tota la tribu.

  • Cuarta regla: Sols hi ha una manera de fomentar la lectura: donar per llegir.

El atentado, de Yasmina Khadra

Yasmina Khadra. El atentado. Ed. Alianza

Tel Aviv, un dia qualsevol, en hora punta es produeix un atemptat suïcida. El doctor Amín Jaafari, israelià d'origen palestí, atén als ferits quan rep la noticia que la seua dona pot ser la causant del atemptat. Conmocionat, buscarà les raons que varen dur a la seua dona a fer-ho i per això haurà de penetrar en el món del terrorisme islàmic.

El llibre, que és de fácil lectura, és un testimoni impactant i actual del conflicte que viuen israelís i palestins, i ens farà reflexionar sobre les motivacions que pot dur a una persona a autoinmolar-se per una idea política o nacionalista. Una lectura molt recomanable.


Muerte entre poetas, d'Ángela Vallvey

Ángela Vallvey. Muerte entre poetas. Ed. Planeta

Ángela Vallvey fou la finalista del Premi Planeta 2008 amb aquesta novel·la escrita com un homentatge a Agatha Christie, de qui es declara seguidora, i ens deixa una novel·la clàssica d'intriga i assassinats que hi ha de resoldre seguint unes pistes.

En una reunió de importants poetes del panorama literari espanyol, un d'ells apareix assassinat amb un ganivet al cor. De la investigació es farà càrrec Nacho Arán, meteoròleg i poeta, i aficionat als detectius. Com arriba tard a la cita, quedarà lliure de sospita per poder investigar la mort. Amb ell descobrirem les vides dels poetes i que tots teníen raons per matar al poeta mort.
Al seu favor direm que està ben escrita, amb un argument ben embastat, amb tocs d'humor, personatges ben definitis i amb un final inesperat per sorprendre al lector.

La Hermandad de la Buena Suerte, de Fernando Savater

Fernando Savater. La Hermandad de la Buena Suerte. Ed. Planeta




Ambientada al món de les carreres de cavalls, el Premi Planeta 2008, és una novel·la d'aventures. Dos importants magnats dels cavalls s'enfronten en la gran cursa anual, però un d'aquest dos jockeys participants desapareix. L'empresari pagarà a uns personatges per que el busquen allà on siga i comença un viatge plé de perills, adereçats amb fantasia i filosofia.
Els personatges estàn ben definits i la trama ben feta però es una mica fluix i li falta acció. Tant lectors com crítica coindideixen en que no és el millor de Savater. Però com guanyador d'un premi prestigiós espanyol caldrà llegir-lo per a poder opinar.

dimarts, 17 de febrer del 2009

La mamà va pondre un ou!

Babette Cole. La mamà va pondre un ou!. Ed. Destino Infantil i Juvenil (també en castellà)

Per quan arribe eixe moment que molt pares temen, explicar als més menuts d'on vénen els xiquets, aquest llibre sembla un bon començament. Es tracta de donar una explicació en un llenguatge i d'una manera que entenguen, senzilla, i a través del conte.

Els fills dels pares protagonistes també li han preguntat com es fan els xiquets i ells, amb molta imaginació, els diuen que creixen a les macetes, que els porten els dinosaures o que estàn fets de mazapan. Fins als final que són els fills qui, per a vergonya dels pares, expliquen d'on vénen els nens de veritat. Perquè els vostres fills no us façen possar vermells podeu explicar aquesta senzilla història que segur els agradarà llegir amb vosaltres.

La bruixa i el mestre

Mariasun Landa/Asun Balzola. La bruixa i el mestre. Ed. Barcanova (Col·lecció Sopa de llibres)

La bruixa Desastre és molt especial doncs els seus encateris només afecten als professors d'escola, als qui converteix en bombolles de cava. Fins que un dia sent a un mestre que explica un conte als seus alumnes i es queda bocabadada escoltant-lo. És el mestre Roger que és capaç d'enamorar a la bruixa i camviar-li la vida. Un conte que ens demostra que la lectura ens canvia, fins i tot als personatges més roïns. Un llibre perfecte per al mes de l'amor.

Witika, filla dels lleons

Blanca Álvarez. Witika, filla dels lleons. Ed. Planeta

Aquest àlbum il·lustrat, guanyador del Premi Apel·les Mestre 2005, ens conta la historia d'una xiqueta africana que ha d'anar tots els dies a un manantial a buscar aigua. Un dia, carregada amb el seu gerro, camina capficada en els seus pensaments i somnis. De prompte, al seu camí, es troba una lleona ferida i la Witika, molt valenta ella, s'enfronta a l'animal. Aquest gest de coratge camviarà la seua vida.

La Witika podria ser qualsevol xiquet o xiqueta de l'Àfrica, la vida dels quals dista molt de la dels nostres fills i alumnes. És un títol perfecte per treballar la interculturalitat amb ells i mostrar-los diferents realitats que viuen altres xiquets del món, en aquest cas a l'Àfrica.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...