dilluns, 31 de març del 2008

Enxarxats: Anika entre libros

Si t'encanta llegir i t'agradaria compartir les teues lectures pots visitar aquesta web on trobaràs un super club de lectura, on tots els internautes poden deixar els seus comentaris i afegir fitxes sobre llibres propis per compartir la lectura amb els demés. De pas, podeu orientar-vos sobre quins llibre triar, com una guia de lectura repartida.
Trobareu els autors per ordre alfabètic i dins les obres comentades. A més, podeu gaudir de les entrevistes als autors més coneguts i molts recursos web sobre llibres.

Aquest club de lectura no té edat i hi ha des de llibres infantils, desde els 3 anys, juvenils i per adults.

Llegim els clàssic: Herman Hesse

Herman Hesse (1877-1962) fou escriptor, poeta, novel.lista i pintor suís, d'origen alemany. Però és molt conegut per la seua obra literaria i de fet va rebre el Premio Nobel de Literatura en 1946. Entre els seus títols més coneguts podem citar Demian (1919), Siddhartha (1922) i El lobo estepario (1927).
La seua obra té molt de misticisme, influenciat pels seus viatges per l'India, i psicoanálisis, métode al que es va sometre durante un periode de la seua vida. És un del autor més llegits del segle XX.

Zapatos de caramelo, de Joanne Harris

Joanne Harris. Zapatos de caramelo. Barcelona: Grijalbo Mondadori, 2007

Arriba la segona part de l'exitós títol, Chocolat, del que fins i tot es va fer una pel.lícula que protagonitzà Johnny Depp.
La mateixa protagonista, Vianne, ha camviat de vida i de nom. Ara es diu Yanne, és propietària d'una bomboneria a París i té una segona filla fruit de la seua rel·lació amb el atractiu gitano Roux. Però en aquesta ocasió no vol protagonisme i es comporta de forma convencional; no per molt de temps, perquè la seua ajudant és en realitat una bruixa que tractarà d'apoderar-se de la seua vida. Sols el gitano Roux podrà ajudar-la a defendre's, recuperar els seus poders màgics i castigar la malvada bruixa.

Recomanat si et va agradar la primera part, Chocolat, que recomanen llegir-se per no perdre's en l'argument d'aquest. Una novel·la molt dolça.

Los coleccionistas, de David Baldacci

David Baldacci. Los coleccionistas. Barcelona: Ediciones B, 2007

El cuatre protagonistes pertanyen al Camel Club, un grup excèntric que analitzen allò més destacat de la política i l'economia del seu país, Estats Units. En aquest llibre investigaràn l'assassinat del president de la Càmara de Representants dels Estats Units amb el que troben coincidències amb l'assassinat també del director del departament de "Libros Raros y Especiales" de la Biblioteca del Congrés. Els membres del club comptaràn amb l'ajuda de Annabelle Conroy, una estafadora profesional, i junts viuran el món de l'espionatge, dels codis secrets i dels col.leccionistes.

dimecres, 26 de març del 2008

La soledad del juzgador, de Elisa Beni

Elisa Beni. La soledad del juzgador: Gómez Bermúdez y el 11-M. Madrid: Temas de Hoy, 2007

La periodista, autora del llibre, presenta al magistrat Javier Gómez Bermúdez, encarregat de decidir al judici sobre el atemptats del 11 de març a Madrid. Ha sigut un procés públic, de amplia cobertura mediàtica, que ha permés als ciutadans conèixer el treball del tribunal i del seu president, el jutge Javier Gómez. El llibre dóna a conèixer la figura d'aquest i allò que li ha suposat aquest judici en tots els aspectes.

Fins açí tot normal, si no fora perquè la periodista que li fa el retrat és la seua dona, jefa de premsa del Consell General del Poder Judicial, qui ha proposat inclús que fora cesada, i que deien podria desvelar informacions i secrets de sumari. Però, com passa a tots els àmbits, cal llegir el llibre per poder opinar. S'ha excedit o ha sigut valenta traent el llibre? Opinions n'hi ha per tots els gustos.

Tierra firme, de Matilde Asensi

Matilde Asensi. Tierra firme: la vida extraordinaria de Martín Ojo de Plata. Barcelona: Planeta, 2007

Després de sobreviure a un atac pirata de viatge a les colonies americanes, la jove Catalina Solís, exhausta i abatida per la mort del seu germà durant l'atac, arriba flotant a una xicoteta illa deshabitada. Durant dos anys sobreviu a l'illa, quan arriba un vaixell pirata. Es fa passar per xic i el capità, descobrint el seu engany, decideix adoptar-la i presentar-la com el seu fill mestís desconegut fins eixe moment per a ell, i així protegir-la. A partir d'eixe moment, convertida en Martín Nevares, Catalina descobrirà la llibertad i la lleialtad navegant pel les aigües del Nou Mon amb contrabandistes, corsaris i extorsionadors.

Aquest és el primer llibre d'una trilogia, i, encara que es llig d'una tirada i l'argument està molt bé, està present l'incomoditat de tindre que esperar a la segona part. De tota manera, un llibre molt recomanable.

Un mundo sin fin, de Ken Follet

Ken Follet. Un mundo sin fin. Barcelona: Plaza y Janés, 2007

Després de divuit anys, Ken Follet torna amb la continuació de Los pilares de la Tierra. L'acció torna a la ciutat medieval de Kingsbridge, però 153 anys més tard. És la història de quatre personatges durant anys de guerra i peste, on viuran l'amor i l'odi, l'ambició i la ventjança.

Gwenda, filla d'un lladre, lluitarà per sonseguir al home que vol: Caris estudia per ser doctora malgrat ser una professió prohibida per a les dones. Merthin, un aprenent de fuster, es converteix en el millor arquitecte de Kingsbridge; y Ralph, violent i vengatiu, arriba al poder gràcies a les seues proeses en la guerra contra França.
Diuen que les segones part no són bones, però això es cosa de cada lector. Si et va agradar Los pilares de la Tierra, t'agradarà aquesta segona part, molt demanada pel públic.

Un trabajo muy sucio, de Christopher Moore

Christopher Moore. Un trabajo muy sucio. Madrid: La Factoria de Ideas, 2007

Charlie Asher té un bon treball, té diners i està casat amb una dona guapa e inteligent que el vol molt. Sí, a Charlie li van bé les coses, fins que naix la seua filla Sophie. Al costat del llit de la seua dona apareix un estrany que li diu que en teoria no pot vore-lo ningú. Però Charlie el veu i des d'eixe moment ocorreran coses estranyes: la gent cau morta al seu voltant, corvs gegants l'acompanyen i a on va sent la veu d'una presència siniestra. Tot perquè Charlie ha sigut reclutat per fer un treball gens agradable però necesari: la Mort. Algú ha de fer-ho.

Encara que ho parega, no és un relat de por, és un llibre que tracta la mort amb humor. Per passar una bona estona.

Llegim els clàssics: El Lazarillo de Tormes

La vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades (més coneguda com Lazarillo de Tormes) és una novel.la espanyola anònima, escrita en primera persona i en forma de carta llarga.
L'edició més coneguda i antiga és de 1554. Aquesta conta de forma autobiogràfica la vida d'un xiquet, Lázaro de Tormes, al segle XVI, des del seu naixement i miserable infantesa fins el seu matrimoni en l'edat adulta. Està considerada precursora de la novel.la picaresca per elements com el realisme, la narració en primera persona, l'estructura itinerant - fou criat per varios amos- i la ideologia moralizant i pesimista.

Lazarillo de Tormes descriu de forma irònica i sense pietat la societat del moment, mostrant els seus vicis i actituts hipòcrites, sobre tot de l'estament religiós. N'hi ha diferents hipòtesis sobre la seua autoria. Probablement el seu autor fou simpatitzant del corrent de l'erasmisme. Per això la Inquisició el va prohibir i, més tard, després de aplicar la censura, va permitir la seua publicació. L'obra no va ser publicada íntegrament fins el segle XIX.

Mil cretins, de Quim Monzó

Quim Monzó. Mil cretins. Barcelona: Edicions dels Quaderns Crema, 2007


Mil cretins és el nou llibre de relats de Quim Monzó després d'El millor del mons. La prologació de la vida, la vida als geriàtrics, el patiment i la mort estan presents als seus contes. Valent i sense concessions, mira a la cara del difícil equilibri entre vida i misèria humana.

Aquest contes han eixit de les preguntes que s'ha fet l'autor després de passar per una trista experiència personal rel.lacionada amb la mort, tal volta per això és un poc autobiogràfic.

dimarts, 25 de març del 2008

La noia del ball, de Jordi Coca

Jordi Coca. La noia del ball. Barcelona: Proa, 2007

Nascuda en un poble de Menorca, la protagonista d'aquest llibre es trasllada a Barcelona després de la mort de la seva mare.

Al costat de l'enyorança de l'illa i el desig de ballar, la protagonista descobreix la cultura anarquista dels ateneus populars: l'esperanto, la natació, la lluita per la justícia social... Pero l'home amb qui es casa és d'una família que encarna l'altre anarquisme, el de la incultura i la violència.

Els tiroteigs, la pèrdua d'èssers estimats i la repressió salvatge del franquisme dels primers anys, s'afegirà al cúmul de dissorts que acaben configurant una dona atemorida i que busca estratègies per sobreviure tant mitificant l'illa de la seva infantesa com construint-se una força secreta en el seu interior.

Quadern de capçalera, de Sei Shonagon

Sei Shonagon. Quadern de capçalera. Barcelona: La Magrana, 2007

El Quadern de capçalera de Sei Shonagon és un dels diaris íntims més célebres de la literatura universal.

Escrit al segle X per una dama de la cort imperial japonesa, el llibre està composat per un seguit de capítols breus en què la descripció de la vida cortesana es barretja amb aforismes i reflexions propers a l'assaig. L'agudesa d'observació, el refinament estilístic, la ironia i la llibertat de judici amb què està escrit van dur a l'escriptor Octavio Paz a descriure'l com "un món meravellosament suspés en sí mateix, proper i remot alhora, com tancar en una campana de vidre".
És un llibre curiós per conèixer altra història del Japó.

El castell del bosc, de Norman Mailer

Norman Mailer. El castell del bosc. Barcelona: La Magrana, 2007

Escollit per Heinrich Himmler per a investigar què hi ha de cert en les acusacions segons les quals l'avi d'Adolf era jueu, Dieter, agent de les SS, escriu una novel.la sobre els orígens d'Adolf Hitler.
El resultat és inequívoc: no hi ha sang jueva en la seva família. No obstant això, el que es confirma és el seu origen doblement incestuós. Bé ho sap en Dieter, ja que va ser present en la seva concepció. En realitat, aquest narrador és un oficial del Maligne i Adolf Hitler una baula més en l'etern conflicte entre Satanàs i Déu. Mailer ens ofereix així un provocador retrat de la disfuncional família Hitler i de les obsessions del jove Adolf.

Després d'haver escrit sobre Marilyn Monroe, Lee Harvey Oswald, Picasso, Muhammad Alí o Jesucrist, Norman Mailer es confronta amb el seu més gran desafiament literari fins a la data.
També teniu a la biblioteca aquest títol en castellà: El castillo en el bosque, de la editorial Anagrama.

Junts i prou, de Anna Gavalda

Anna Gavalda. Junts i prou. Barcelona: Ediciones 62, 2007


Camille Fauque treballa de nit i malviu en una petita cambra en unes golfes de Paris. Amb prou feines es relaciona amb ningún, gairebé no menja i cada vegada està més prima. Ben aviat Camille coneixerà un jove aprenent de xef, malparlat i seductor, que un cop per setmana viatja fins a Tours per visitar la seva àvia i que de mica en mica omplirà l'existència de Camille de tendresa i d'atencions, no només gastronòmiques. Junt i prou explica una història d'amor entre personatges ferits per la vida que col.locats junts al mateix context brillen per ells mateixos.

Fa mil anys que sóc aquí, de Mariolina Venezia

Mariolina Venezia. Fa mil anys que sóc aquí. Barcelona: La Campana, 2007

Fa mil anys que sóc aquí, primera novel.la de Mariolina Venezia (Matera, Itàlia, 1961), ha estat acollida amb entusiasme per la crítica del seu país.

Premi Llibreter 2007, actualment està traduïda a cinc idiomes i els seus drets han estat adquirits per a dur-la al cinema.
Relata la història d'una saga de sud d'Italia, la família Falcone, recorrent 130 anys que van des de la unificiació d'Itàlia a la caiguda del mur de Berlín. En la tradició de les grans sagues Fa mil anys que sóc aquí és una novel.la coral, narrada amb un ritme àgil i absorvent. Amor, fam, misèria, i abnegació en la lluita per sobreviure en una terra oblidada per la civilització, entre guerres i emigració, entresclan desenes d'històries com si en fossin una sola, deixant la solada de la bona literatura.

Enxarxats: Darabuc, literatura per a infants i joves

Aquest es un blog molt entretingut sobre la literatura infantil i juventil, però orientat sobre tot a la poesia. Trobareu notícies, enllaços a altres blogs sobre literatura, pàgines web de institucions, col.legis, escriptors..., llibres i molts comentaris i opinions sobre novetats. És un lloc molt complet sobre recursos sobre literatura infantil i juvenil i segur que trobareu alguna cosa que us apanye. Per supost, podeu participar al blog i posar-se en contacte amb l'autor, un escriptor i traductor català de literatura infantil i juvenil, que té altre blog sobre literatura en català.

Llegim els clàssics: Sebastià Sorribas

Ha mort l'escriptor Sebastià Sorribas, als 79 anys, creador de novel.les com El zoo d'en Pitus - un clàssic molt venut i celebrat que ha complert recentement el 40 aniversari-, Viatge al país dels Lacets o Els astronautes del Mussol, tot obres de literatura infantil.
En gran part, la seva obra està lligada a les il.lustracions de la Pilarín Bayés.
Podeu consultar més sobre la vida personal i literaria d'aquest autor a la pàgina de la web d'escriptors catalans, que ja us vam comentar anteriorment en aquesta secció.

Corre, Sebastià, corre!

Juan Cruz Igerabide. Corre, Sebastià, corre! Barcelona: Animallibres, 2007

En Sebastià aprén un poc més lentament que els seus amics. Però en canvi és el més gran i el més fort, així que pot fer altres coses.

Un llibre per a ensenyar als xiquets l'esforç per l'integració d'aquells que són diferents però que segur tenen alguna cosa especial que compartir amb els demés.

Arròs i tinta

Patxi Zubizarreta. Arròs i tinta. Barcelona: Animallibres, 2007

La iaia de Malen és d'un altre país, no coneix la ciutat i no s'hi veu bé perquè té catarates. Per això s'haurà d'espavilar per anar a buscar la seva néta a l'escola i aconseguir tornar a casa.

Un llibre sobre valors com el respecte i l'ajuda als ancians, que mostra als infants com ser un vianant exemplar.

Vint-i-un elefants al pont de Brooklyn

April Jones Prince. Vint-i-un elefants al pont de Brooklyn. Barcelona: Joventut, 2007


Després de catorze anys d'obres, el pont de Brooklyn estava acabat, tot conectant les ciutat germanes de Brooklyn i Nova York. Però hi havia qui es preguntava quant de pes podria aguantar, i si era realmente segur. P.T. Barnum, amo d'un circ, hi va veure l'oportunitat de demostrar que el pont era prou resistent presentat un espectable tan meravellós que ningún el podria oblidar.

El dibuix de dalt és un dels que il.lustra aquest àlbum plé de dibuixos que pareixen fotografies. L'il.lustrador es François Roca. El llibre val la pena tant per la meravellosa història com per les excelents il.lustracions que l'acompanyen.

Ensenya'm a ser feliç!

Angels Ponce, Miguel Gallardo. Ensenya'm a ser feliç! Barcelona: Ara Llibres, 2007

Totes les mares i pares tenim un únic desig: que els nostres fill siguin feliços. Però realment estem fent alguna cosa perquè sigui així?
En Ensenya'm a ser feliç, es demostra que, amb exercicis senzills i propostes pràctiques, educar per a la felicitat és possible, només els hem d'ensenyar a valorar el que tenen, a estimar i respectar les persones que els envolten, a saber perdonar, a ser crítics, a somiar, a relaxar-se, a acceptar que les coses no sempre són com ells volen... Llegiu junt el llibre i ajudareu els vostres fills a afrontar amb maduresa el futur. Que us divertiu!

El llargavistes d'Ambre

Philip Pullman. El llargavistes d'ambre. Barcelona: Empúries, 2007

Tercera part de la trilogia "La materia oscura", conta com en una cova apartada, la Lyra dorm i somia sota els efectes d'una poció. En Will, que acava de presenciar la mort del seu pare, s'arma de valor i es compromet a lliurar la daga de la Torre del Àngels a Lord Asriel, el comandant de la República del Cel, que ha declarat la guerra a l'Autoritat.

Abans, però, en Will ha d'alliberar la seva amiga Lyra, i emprenen un viatge junts camp al món de les harpies, la terra que cap ésser viu no ha visitat mai i, on es veuen obligats a renunciar a una part de la seva essència. De tota manera, la Lyra i en Will no estan sols, ja que l'ós Iorek Byrnison, els diminuts gallevespians i la doctora Mary Malone, que els busca mentre investiga el fenòmen de la Pols amb l'ajuda dels mulefa, estan disposats a fer-los costat fins que assoleixin el seu objectiu.
I mentre tots els protagonistes s'encaminen cap a un final incert, els canons comencen a ressonar al Regne del Cel, on esclata la batalla entre l'ordre establert i la força de la imaginació.

L'estrany cas de la nit de Halloween, de Geronimo Stilton

Gerónimo Stilton. L'estrany cas de la nit de Halloween. Barcelona: Destino, 2007

La nit de Halloween un misteriós personatge s'apodera de Ratonia. Què passarà amb tots els seus habitats? Sort que l'amic de Geronimo Stilto, Metomentodo Quesoso, està disposat a ajudar-lo a salvar-los a tots!
El llibre inclou tots els secrets per a organitzar una nit de Halloween a casa vostra.

Enxarxats: www.chicosyescritores.org

Teniu en casa un futur escriptor? El vostre fill/a té molta imaginació i li encanta escriure històries? Navegeu amb ells per aquesta pàgina, del Fondo de Cultura Económica, una editorial mexicana, orientada als petits escriptors en llengua espanyola als qui els encanta escriure tant com llegir.

Podeu participar amb les vostres històries als concursos de contes que organitzen, podeu compartir les vostres lectures fent crítiques de llibres que recomaneu i llegir les que us fan altres xiquets, i fins i tot varies voltes a l'any un escriptor conegut us ajuda a escriure donant-vos consells i resolent els vostres dubtes.

Llegim els clàssic: Ventafocs, Blancaneus i la Caputxeta

En aquesta ocasió la secció va adreçada tant als adults com als xiquets perquè, qui no coneix aquestos tres contes tant populars? I si no es així llegiu-los o que us els conten! Parlem un poquet de la seua història.

Tots tres contes són molt antics i provenen de la tradició popular i oral i que després els han arreplegat escriptors com a contes infantils.
La versió més coneguda de la Ventafocs és de Charles Perrault i d'aquest conte ja es coneixien versions xineses del any 860. La Blancaneus és també una antiga faula de la tradició oral europea arreplegada pels germans Grimm. De tots dos contes Disney va fer una adaptació per al cine i són les versions més conegudes per tothom.
De la superconeguda Caputxeta, Disney no ha fet cap pel.li, però no ha fet falta per a que siga un best-seller dels contes infantils. Era una faula trasmesa de manera oral per tota Europa fins que la va arreplegar primer Charles Perrault i després els germans Grimm, esta segona versió la més coneguda. Fins hi tot s'han fet arguments nous a partir de l'original.

Tots tres contes són una bona opció per a començar a llegir amb els xiquets. El seu èxit ha perdurat durant molt, molt temps. Alguna cosa tindran no? Ànim, els teniu a la vostra biblioteca.

Yupi! Descubro los sentidos

Annie Kubler. Yupi! Descubro los sentidos. Barcelona: Timun Mas, 2004

Orientat per als més menuts, aquest llibre-joc els ajudarà a identificar accions com xuplar, devorar, engullir, deliciós, i moltísimes més sensacions. Una ajuda per als pares i un llibre divertit amb el que compartir la lectura.

dimarts, 18 de març del 2008

Muu, muu!, de Jo Lodge

Jo Lodge. Muu, muu! Barcelona: Baula, 2007

Un llibre molt divertit per a que els més menuts aprengen a identificar les veus dels animals de la granja i riure molt imitant-les. Un llibre interactiu que, a més, inclou solapetes per a descobrir els animalets a les pàgines. Ideal per a començar amb la lectura.

Garabato, del Museo Reina Sofía

Ignacio van Aerssen, Eloisa Alcaraz. Garabato. Madrid: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 2005

Aquest llibre t'invita a experimentar com un autèntic pintor combinant traços i colors i fer il.lustracions dignes d'una exposició. Un llibre diferent que, partint de les imatges, tracta d'apropar l'art contemporani als xiquets des d'una perspectiva que no siga la de mirar obres d'art, més participativa, i que els agradarà més.

A la granja

Bénécdite Guettier. A la granja. Girona. Casterman, 2001




Açí tenim un llibre molt original que a més de llegir podem convertir-nos en els personatges de dins i, inclús, fer-nos fotos, posant la nostra cara. Podeu ser un porquet, un gall, un gatet. A banda d'aquest, hi han dos llibres més, per si us agrada molt: A l'escola i A la selva

Mis primeras adivinanzas

¡Adivina, qué es! En la calle. Barcelona: Yo Yo; Ceac, 2004. Col.lecció Mis primeras adivinanzas

Un llibre per a divertirse amb els més menuts descobrint la sol.lució a les endevinalles darrere d'una solapa. Als xiquets els encantarà compartir aquest llibre amb els adults.

dilluns, 17 de març del 2008

Enxarxats: wikipedia

Hui en dia que en Internet trobem tanta informació i que a més, és difícil contrastar-la, trobem una super web de coneixement de tot tipus: la wikipedia. Es defineix com la enciclopedia lliure i té la particularitat que està feta pels mateixos internautas, sempre, això sí, amb formalitat. Cal dir que és participativa, pots inclús ficar els teus comentaris, però ho controlen, de forma que la informació que trobes es prou fiable. Està disponible per a tot el món i trobem articles escrits en totes les llengues.

Wikipedia és un dels projectes de la Fundació Wikipedia, sin ànim de lucre, i, a banda d'aquesta enciclopedia virtual, tenen també altres projectes que poden interessar-vos com webs de llibres de text i manuals, diccionari multilingüe, la biblioteca lliure i una web amb de cites de tot tipus.

Lllegim els clàssic: Óscar Wilde

Va dir a una entrevista l'escriptor Martin Amis que només llig els clàssic anteriors a ell, perquè la història ja s'ha encarregat de fer la tria dels millors. Tal volta açí tenim un exemple: Oscar Wilde. Nascut a Dublín (1854), va morir a París (1900), desterrat per propia voluntat després d'estar a la presó dos anys acusat d'actes homosexuals i sadisme.
Però estava considerat un escriptor d'èxit a la seua època, i hui en dia també es considera com un dels més importants entre els escriptors anglesos.
La seua obra es caracteritza pel seu ingeni per ficar la crítica amagada entre els diàlegs. Entre les seues obres més conegudes podem citar les obres teatrals Salomé, La importancia de llamarse Ernesto, El abanico de Lady Windermere. I les novel.les El príncipe feliz, El fantasma de Canterville, El retrato de Dorian Gray.

Una novela de barrio, de Francisco González

Francisco González Ledesma. Una novela de barrio. Barcelona: RBA, 2007


Durant l'atracament a un banc mor un xiquet. Anys després mor un dels dos lladres responsables, i el que queda viu pensa que l'ha assessinat el pare del xiquet per venjança, i que el pròxim serà ell. Mentre, l'inspector Méndez, un policia gens tradicional, intentarà resoldre el cas.


Una novel.la sobre històries tristes però narrades amb humor, guanyadora del Premi Internacional de Novel.la Negra.

dissabte, 15 de març del 2008

Nido vacío, de Alicia Giménez Bartlett

Alicia Giménez Bartlett. Nido vacío. Barcelona: Planeta, 2007

A la inspectora Petra Delicado una xiqueta li furta el bolso als serveis d'un centre comercial. Encara que aconsegueix recuperar el bolso li falta un elemental molt important per a la seua tasca de policia: la seua arma reglamentaria ha desaparegut.
Per a que voldrà una xiqueta un arma? L'investigació del cas la durà al context de la pornografia infantil i l'afectarà tant que li camviarà la vida.

Un día de cólera, de Arturo Pérez Reverte

Arturo Pérez Reverte. Un día de cólera. Madrid: Alfaguara, 2007

El 2 de maig de 1808 el poble de Madrid es va alçar en contra de l'ocupació per les tropes franceses. Aquest moviment es va estendre per tota Espanya i fou el començament de la Guerra de la Independència Espanyola (1808-1814).

El llibre no conta exactament els aconteciments històrics i ja està. El context on es desarrolla l'acció és l'enfrontament entre el poble de Madrid y les tropes ocupants que va tindre lloc eixe dia al Palau Reial de Madrid, on tot va començar. Està contada des de la veu dels protagonistes que van lluitar i morir en la batalla. És una novel.la que no et deixarà indiferent.

Les postres del petit xef

El petit xef. Els postres. Barcelona: Comte d'Aure, 2005. Col.lecció el Centaure Blanc

Una bona manera d'implicar als xiquets en els tasques de casa pot ser que aprenguen a cuinar. En aquest llibres trobareu receptes molt senzilletes i dolçes de postres i compartir així una bona estona en la cuina amb els menuts de la casa. I recordeu, és un llibre tant per a xiquets com per a xiquetes. Bon profit!

divendres, 14 de març del 2008

Poesía del Siglo de Oro para niños

Poesía del Siglo de Oro para niños. Madrid: Ediciones de la Torre, 2007

Apropar la poesia dels clàssics als xiquets és fàcil amb llibres com aquest. Presenta una antologia de poetes dels segles XVI-XVII que es complementa amb la descripció dels elements que distinguien als poetes d'aquesta etapa tan important de la literatura espanyola.

El llop feroç, de Violeta Monreal

Violeta Monreal, Fernando Lalana. El llop feroç. Barcelona: Brúixola, 2000

Coneixeu del llop del conte dels tres porquets? Doncs aquest és el conte de quan el llop era menut i com va coincidir unes vacances a la platja amb els tres porquets. Aleshores ja els desfeia els castells de sorra als porquets...soplant!

Un llibre molt divertit, amb pictogrames per completar les paraules que falten al text. Per a primers lectors.

dijous, 13 de març del 2008

Enxarxats: elblogdeloslibrosuniversitarios.une.es

Avui coneixem en aquesta secció un blog molt útil per als estudiants universitaris de tota Espanya perquè totes les editorials de les Universitats espanyoles s'han unit amb una mateixa denominació.

Al blog podem trobar noticies sobre el món universitari rel.lacionat amb els seus llibres, novetats publicades, enllaços a blogs, a pàgines webs universitaries, llibreries amb fons editorials universitaris, pàgines web dels serveis de publicaciones de les universitats. En resum, un lloc on buscar tot allò que es publica i inclús, poder comprar on-line.

Llegim els classics: Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616), dramaturg, poeta i actor anglés, casualment va morir el mateix dia que Miguel de Cervantes, el 23 d'abril, encara que segons calendaris diferents.

Està considerat dels escriptors més cèlebres de la literatura universal i va escriure moltes obres, la majoria molt conegudes i inclús, adaptades per al cinema. Per citar només algunes: Hamlet, Romeo y Julieta, Otelo, El Rey Lear, MacBeth, El sueño de una noche de verano, Mucho ruido y pocas nueces, El mercader de Venecia...

Podreu trobar molta informació sobre aquest escriptor tant a la Biblioteca com a Internet. Vos recomanem aquest enllaç de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Nunca pasa nada, de José Ovejero

José Ovejero. Nunca pasa nada. Madrid: Alfaguara, 2007
Carmela i Nico són un matrimoni de classe mitjana que viuen una vida acomodada però plena de secrets entre els dos que no es conten. La situació camvia amb l'arribada d'Olívia, una inmigrant que contracten per la neteja i que té un secret. També coincideix amb l'estada d'un alumne de Nico, Claudi, superdotat i curiós, que voldrà descubrir el secrets de la casa.
És una novel.la amb lletra gran i que es llig molt bé. Entretinguda.

La decisión de Sophie, de William Styron

William Styron. La decisión de Sophie. Madrid: Belacqua, 2007


En el barri de Brooklyn dels anys quaranta, coincideixen tres joves: Sophie polaca, Nathan jueu i Stingo escriptor. El llibre mostra com es rel.lacionen els tres en el ambient de després de la guerra. Des del punt de vista de Sophie, la seua història reflecteix la història plural de les persones que van sobreviure a holocaust.
Una novel.la que aprofundeix en la natura del mal en el individu.

La bodega, de Noah Gordon

Noah Gordon. La bodega. Madrid: Roca Editorial, 2007


Joseph Alvares és un jove vinicultor del segle XIX, que fuig a França d'una Espanya que patia greus turbulències polítiques per aprende com es fa el vi francés. Més avant regresarà amb el projecte de elaborar un bon vi en les propietats vinícoles de la seua família.
Un llibre que uneix la intriga, el amor i la superació personal. Ens porta a conèixer moltes curiositat sobre la elaboració del vi i està molt bé documentat sobre el tema, però sense avorrir.

És dels llibres que t'enganxa i no pots deixar de llegir.

Investigación criminalista, de Clint Twist

Clint Twist. Investigacion criminalista. Madrid: SM, 2007

Vint crimens per resoldre, trenta quatre sospitosos i quatre manuals amb totes les tècniques i procediments per a que pugues convertir-te en un autèntic investigador.


Los chicos de diciembre, de Noonan

Michael Noonan. Los chicos de diciembre. Madrid: SM, 2007

Cinc xiquets orfes són acollits per una família durant les vacances d'estiu. Quan s'acaben, sols quatre d'ells tornaran a l'orfanat i uno serà adoptat per la família. Fins a on arribaran per tal de fer mèrits?

Algún día, de Alison McGhee

Alison McGhee. Algú día. Barcelona: Serres, 2007

L'autora recorda moments importants en la vida de la seua filla fins que es fa major.Un llibre escrit amb molt d'amor, reflectit en la lletra i les il.lustracions. Així comença el conte: "un día conte tus dedos y los besé todos uno a uno".
Un llibre per a xiquets i també per a compartir amb la mamà.

Enxarxats: www.clubkirico.com


En tots els medis sentim ara sobre la necesitat de fomentar l'hàbit lectors entre xiquets i joves. Doncs aquesta és la finalitat del Club Kiriko . L'han creat per un grup de llibreries d'un grup editorial i amb el patrocini del Ministeri de Cultura, per tal de fomentar la lectura i ajudar als pares en aquesta difícil (encara que gratificant) tarea.


Els xiquets poden fer-se socios del club i optar a moltes activitats que organitzen les llibreries per tota Espanya, seleccionen lectures segons edats i temes, donen consells als pares, i més coses que hareu de descobrir entrant al club.
La il.lustració és de Mónica Calvo. Si us agrada, podeu visitar el seu blog.

dimecres, 12 de març del 2008

Llegim els clàssics: Mercedes Salisachs

En aquesta ocasió anem a a convidar-vos a conèixer a una dona dels nostre temps que porta molts anys en el món de la literatura: Mercedes Salisachs. Nascuda a Barcelona, dins d'una família de l'alta societat, va començar a ser coneguda quan va guanyar el Premi Planeta 1975 amb la novel.la La grangrena, encara que segons ella no és la millor que té. Aquest llibre conta tota la vida del seu protagonista en la Barcelona de postguerra als anys 60, paralela a la historia d'Espanya.

Amb 91 anys ha publicat la seua darrera obra: Entre la sombra y la luz, una història sobre un fantasma, però no és aneu a passar por, no.
La lectura dels seus llibres es agradable i la forma com conta l'argument arriba a la gent. Són narracions molt bé escrites.
Podeu trobar més informació sobre ella en la seua pàgina web. I, per supost, a la Biblioteca de Cocentaina tenim la seua obra.

De espaldas al mundo, de Asne Seirstad

Asne Seirstad. De espaldas al mundo. Madrid: Maeva, 2007
L'autora de El librero de Kabul (un llibre que també us recomanen des de la biblio), busca respostes per a les causes que van dur a la guerra als serbis, bosnios i croates a la ex-Yugoslavia. Per això, entrevista a catorze homes i dones de tots els origens i oficis, que opinen des del seu punt de vista del perquè de la guerra.
Històries molt personals dels protagonistes que van sobreviure al conflicte bèlic.

El asesino del bien, de Eric Nataf

Éric Nataf. El asesino del bien. Barcelona: El Andén, 2007

En un pis d'una ciutat apareix un cadàver mutilat. Al costat apareixen un troç de sílex, desodorant, xeringes, insulina i tres boletes de color blanc. El comisari Leo Dix, encarregat del cas, de seguida, asocia aquest assassinat amb un altre ocorregut tres anys enrere: l'assassí matava les seues víctimes amb un tractament homeopàtic segons la seua personalitat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...