dimecres, 30 de maig del 2007

Mòmies, de John Malam



John Malam. Mòmies. Barcelona: RBA, 2006

És ben sabut que el món de les mòmies és un tema que interessa a grans i menuts. Ací podeu trobar, amb unes detalladíssimes il·lustracions, tot el procés de momificació que empraven els egipcis per tal d'assegurar als seus difunts la vida més enllà de la mort.

El gran libro de los cuándos, llibre d'informació juvenil

Laura Jaffé. El gran libro de los cuándos. Barcelona: Oniro, 2006
Amb humor, però també amb rigor científic, podem trobar respostes a preguntes que es solen qüestionar els xiquets i joves. De vegades és el propi llibre el que suggereix les preguntes i dona solucions. Amb temes interessants sobre la natura, l'espai, els sentiments, el cos humà, etc...
Aquest és un tipus de llibre lúdic, original, informatiu i molt interessant. Cada vegada són menys les editorials que estan publicant llibres d'informació per a xiquets i joves; està deixant-se de banda la divulgació científica juvenil. Per què? Oniro és una de les poques editorials que està editant llibres d'informació infantils i juvenils interessants.
Són llibres com aquests els que fan lectors encuriosits. Cal fomentar tot tipus de lectura, no tan sols els llibres de literatura, per a crear i fomentar lectors integral i, després, que cadascú trie les seues preferències.
Completa la col·lecció El gran libro de los cómos i El gran libro de los porqués.

Recetas sabrosas bajas en colesterol

Friedrich Bohlmann. Recetas sabrosas bajas en colesterol. Barcelona: Hispano Europea, 2006

Molts dels habitants de països desenvolupats estan sofrint problemes de salut causats pel col·lesterol. Molta gent es preocupa per la seua alimentació tan sols en el moment que li detecten qualsevol de les malalties vinculades als seus hàbits alimentaris. També hi ha gent que es deprimeix pensant que ja no pot menjar bé quan se li detecta aquesta malaltia. Doncs no és així. En aquest llibre podem trobar moltes receptes sabroses, fàcils de realitzar i amb ingredients sans per al cos.


Cal recordar: alimentem équilibradament el cos i donem-li cullerades de lectura a la ment.

Viajes por el escriptorium, de Paul Auster


Paul Auster. Viajes por el escriptorium. Barcelona: Anagrama, 2006
Un llibre més d'Auster seguint la línia de les seues reflexions. En aquest cas, pràcticament fins els ultims capítols, no se sap ben bé ni qui és el protagonista, ni on està, ni que li passa, ni... però al final del llibre tot cobra sentit.
Reflexions d'un escriptor i el seu procés creatiu, molt en la ona del que estan escrivint escritors ja consagrats. Serà que no saben de que escriure? Serà que el temes del seu voltant ja no els interessen? Serà que la maturés els porta al autoanàlisi? ...?
Em quede amb Tombuctú.


Llegendes valencianes, de Victor Labrado



Victor labrado / Francesc Santana. Llegendes valencianes. Alzira (València): Bromera, 2007

Tan impactant es la portada del llibre com el seu contingut. Es trobava a faltar una obra com aquesta dins la panoràmica editorial valenciana. Les llegendes formen part de la nostra cultura oral, que cal no oblidar. Que els xiquets, joves i adults la coneguen és imprescindible. Lloem la llavor de l'editorial Bromera en publicacions com aquestes, tan acurades i atractives.

Víctor Labrado ha elaborat un treball de recerca per a presentar-nos criatures com els nyítols, els butonis, la Quarantamaula, el moro Mussa o l’home del sac. Francesc Santana s’ha encarregat del repte de posar cara, ulls i nassos, molts nassos, a aquests personatges mitològics, alguns dels quals no havien estat mai representats gràficament.

Molt interessant, tant per les llegendes -moltes d'elles desconegudes- com pel component il·lustratiu de Francesc Santana, al que felicitem. Cal llegir-lo.

Ens agradem!, de Juanolo


Juanolo. Ens agradem!. València: Tàndem, 2006
La nova col·lecció de l'editorial valenciana Tàndem, Coses d'humans, ens presenta llibres per a menuts i joves amb un contingut i unes il·lustracions molt interessants. Aborden temes informatius -multiculturalitat, diversitat de tipus de famílies, l'alimentació, etc.-. Són les il·lustracions de Juanolo les que li donen el toc d'humor a l'obra, una originalitat intel·ligent que no sol apareixenr als llibres infantils tant "políticament correctes" que estan editant-se a l'actualitat.
Un llibre i una col·lecció per a compartir lectura, que ajudarà als xiquets a obrir els ulls i comprendre el seu voltant. La tolerància passa per la informació. Molt bona tota la col·lecció.

Arthur & George, de Julian Barnes



Julian Barnes. Arthur & George. Barcelona: Anagrama, 2007


Si per alguna cosa destaca Julian Barnes és per la seua originalitat en totes les seues obres. En aquest cas ens narra, de manera novel·lada, la biografia d'Arthur Conan Doyle i de Geroge Edalji, un parsi que viu a Anglaterra. Basada en fets reals, capítol a capítol va intercalant-se la vida d'aquestes persones, fins la cruïlla que els uneix. El retrat de la societat de l'època, la descripció dels personatges, la mescla de ficció i realitat al propi Arthur, la intriga... són components que li donen un segell personal molt interessant al llibre.
A cavall entre la biografia, la novel·la històrica, les narracions d'intriga i la novel·la psicològica. Us el recomanem.

El Xungigol mundial, llibre de jocs visuals

J.C. Ramis / J.Cera. El xunguigol mundial. Barcelona: Ediciones B, 2006
Últim llibre de la sèrie dels Xunguis, que agrada tant als xiquets. És un llibre per a jugar visualment, per a fer una recerca de tot allò que ens demanen o nosaltres s'inventem. L'observació és un factor important a l'hora de llegir, així que aprofitem llibres com aquests per a jugar amb els xiquets. A més de passar-ho be, adults i menuts, estem fomentant la lectura lúdica i visual.
Ja ens imagineu que va de fútbol i del campionat intergalàctic que s'organitza. És molt divertit.

Las sabidurias de la antigüedad, de Michel Onfray



Michel Onfray. Las sabidurías de la antigüedad. Contrahistoria de la filosofía, I. Barcelona: Anagrama, 2007


Aquest es l'últim llibre editat en Espanya d'Onfray. Una revisió de la història de la filosofia vista amb ulls diferents, més crítics. Los manuales de filosofía no tienen nada de objetivos: son instrumentos con los que la historiografía toma el lugar de la guerra para seguir imponiendo su línea dominante.
Us la recomanem, doncs l'autor no ens deixa mai indiferents .

Un día más, de Mitch Albom

Mitch Albom. Un día más. madrid: Maeva, 2007

Qui no s'ha preguntat alguna vegada que faria si poguera passar un dia més amb el seu ser més volgut? Aquesta és la història de Charley Benetto, fill de pares divorciats, que sempre ha tingut que elegir entre el seu pare i la seua mare. El protagonista va creixent i passa de la felicitat i la glòria més absoluta a l'enfonsament vital que li porta al suïcidi.

Però al límit de la mort se li dona una oportunitat. L'aprofitarà...?

Cada casa és diferent, d'Emma Damon



Emma Damon. Cada casa és diferent. Barcelona: Beascoa, 2006


Seguint l'estil dels altres llibres d'Emma Damon, en aquesta obra ens presenta cases d'arreu del món, cadascuna amb el seu estil propi, habitada per gent diferent que configura, segons les seues necessitats, el seu habitatge.


Un llibre amb solapes per anar alçant i descobrint l'interior de les vivendes. Molt recomanable a l'hora d'expllicar la multiculturalitat als xiquets -els altres llibres seus també-.

Bajo el hechizo de la luna



Bajo el hechizo de la luna. Madrid: SM / OEPLI, 2006





És un llibre súper-xulo. És un tribut a l’art d’il·lustrar el llibres per a xiquets i joves. 32 dels més destacats il·lustradors de tot el món han colaborat i cadascú d’ells ha triat un text per acompanyar les seues il·lustracions, basant-se en texts del folklore infantil dels seus països –cançons de bressol, endevinalles, rimes, jocs, poemes, etc-. A més estàn al seu idioma original i amb la seua traducció al castellà (de Jorge Lujàn).
El llibre és un homenatge a l’IBBY (International Board on Books for Young People), que porta quasi quaranta anys premiant la il·lustració infantil de gran qualitat. La secció espanyola és l'OEPLI.

L'obra està editada en Espanya per SM i suposem que a partir d'ara estarà a totes les biblioteques, escoles i cases. Està recomanat per a gent de 2 a 100 anys. Un plaer per a mirar, llegir i escoltar. Però, a més a més, un llibre que dona pas a realitzar moltes activitats al voltant de la poesia i la il·lustració. Encisador.

La historia de Lisey, S. King



Stephen King. La historia de Lisey. Barcelona: Plaza & Janés, 2007

Aquest és l'últim llibre de S. King. Seguint el seu estil propi ens narra una inquietant i aterradora història de mons paral·lels. Quan el conegut escriptor de terror Scott Landon —alter ego de King— mor assassinat per un dels seus fans, la seua dona Lisey deurà enfrontar-se a la difícil tasca d'ordenar els seus papers inèdits. Aquests manuscrits, llibretes i apunts, que parlen sobre un món tenebrós i pervers, li donen la clau a Lisey per a defensar-se d'un sàdic torturador que la persegueix implacablement.

Molt de suspense i terror al més pur estil de King.

El libro negro de los cuentos, de A.S. Byatt



Antonia Susan Byatt. El libro negro de los cuentos. Madrid: Alfaguara, 2007


Aquest és un llibre amb cinc relats que no ens deixa indiferents. Cadascú d'ells, a la seua manera, ens fa viure unes situacions que ens impregnen de sensibilitat, d'ansietat, de misteri. Relats molt originals que ens fan reflexionar. Molt recomanable

dimarts, 29 de maig del 2007

Avalancha el Terrible, de Taï-Marc Le Thanh

Taï-Marc Le Thanh / Elodie Nouhen. Avalancha el Terrible. Zaragoza: Edelvives, 2007
Una història senzilla, molt ben il·lustrada i amb contingut interessant. Avalancha rep de son pare un regal: un cavall. Però aquest, sense la fúria del seu amo, acaba sent devorat per Avalancha. Des d'aleshores el xiquet rep el malnom d'Avalancha el Terrible. El xiquet se'n aprofitarà de la seua fama per entrar en una espiral de violència i conquestes allà per on passa, fins que es troba amb... la sensibilitat i el pacifisme d'un poble.
Personalment la narració i les il·lustracions, magnífiques i amb una empremta força orientalitzant, en recorden la vida d'Atila. Un llibre antibel·licista. Molt recomanable.

Vull una mare robot, de David Cali


David Cali / Anna Laura Cantone. Vull una mare robot. Barcelona: Claret, 2007

Una encantadora narració, amb excel·lents il·lustracions, sobre un xiquet que fabrica una mare robot, perquè la mare de veritat mai no té temps per a mi -com diu el subtítol del llibre. però aquesta nova mare, que sempre està amb ell, no és afectuosa, ni té la pell suau, ni sap com fer carícies... millor la mare original. Així que en lloc d'una mare es fabrica un gos.

Una història divertida que ens deuria fer reflexionar als adults, que omplim els temps dels menuts amb regals i joguines, però escatimem el nostre temps amb els fills. Mal fet! Una estoneta per a llegir i compartir.
La il·lustració és d'Anna Laura Cantone.

Tradiciones irlandesas, la recuperació d'una memòria cultural


Tradiciones irlandesas. Un viaje a través de sus mitos, leyendas y cuentos populares. Barcelona: Círculo latino, 2006.

La literatura irlandesa té marcades diferències amb la de qualsevol altra regió del món. Entroncada en els mites i llegendes fundacionals des dels seus origens. Els esdeveniments històrics, socials i polítics són una part fonamental en quasi tots els seus relats.

Al segle XIX, quan la seua llengua original fou prohibida pels colonitzadors anglesos, surt un grup de literats que s'imposa com a objectiu defendre l'identitad irlandesa a partir de la recuperació de les seues pròpies narracions orals i escrites, un complexe univers literari cèltic-irlandès.


Leonas del Rif. Geishas del Japón: dues dones amb coratge


Ferdinand Ossendowski. Leonas del Rif. Geishas del Japón. Barcelona: Círculo latino, 2006


Dos històries diferents, en llocs i époques diferents i amb dos protagonistes centrals femenines, dos dones que gràcies a l'amor, la seua saviesa i el seu coratge donen un tomb a la història dels seus països. Una jove musulmana experta en legislació corànica s'enfronta amb els jutges que responen als invasors espanyols i francesos en Marroc a principi del segle XX. Per altra banda, una bella i delicada geisha guanya la confiança de l'emperador de Japó i aplega a convertir-se en una peça clau en la lluita del mikado contra els shoguns.

Dos històries basades en fets i personatges reals, novel·lats, que ens presenten el valor de dones que marquen un temps històric.

Els llops, de Francesc Puigpelat


Francesc Puigpelat. Els Llops. Barcelona: Cercle de Lectors, 2006

Es pot concebre una novel·la que sigui, alhora, una intriga policíaca i una saga que abarca dos segles de la història d´una família? Quan el març del 2004 Jaume Forné apareix mort al cim del Montsec, la policia revela que tant ell com els seus dos germans han rebut anònims de l´assassí.

Però, per descobrir l´origen del crim, caldrà remuntar-se fins al 1816 i resseguir la història d´amors, odis i revenges entre branques de la família Llop.

Així, la novel·la recorre escenaris com la construcció del canal d´Urgell, la guerra d´Àfrica, la batalla del Segre durant la guerra civil i els maquis. Les descripcions són molt enrequidores.

En tots aquests moments, els Llops lluiten, s´estimen o es traeixen. Com a teló de fons, apareixen Guifré el Pilós mort per Lubb Ibn Mohamed, el mite de l´home-llop, Juli Cèsar a Ilerda i un antiquíssim temple secret dedicat al culte al llop: l´animal totèmic (alhora déu i dimoni) de les tribus íberes de Lleida.

Una narració que ens enganxa des del primer capítol. Molt bona.

Un verd molt viu!, llibre per a menuts

Jo Lodge. Un verd molt viu! Barcelona: Baula, 2007
El senyor Coc és un cocodril molt creatiu. Amb el seu llapis rosa dibuixa una bonica flor rosa, amb el llapis groc dibuixa un platan... i així poc a poc el senyor Coc en ensenya els colors que hi ha als objectes del nostre voltant. Tot el llibre és en cartoné plastificat, amb pestanyes per a descobrir els dibuixos. Molt divertit.

La pequeña salvaje, de Chris Wormell

Chris Wormell. La pequeña salvaje. Barcelona: Blume, 2007

La menuda protagonista d'aquesta història viu sola, al mig del bosc, amb el seu gosset. Ningú la neteja, ni la pentina, ni la vist, ni li dona abraçades. Un dia es troba la cova on viu tota remenada. Una gran ombra se li aproxima, terroríficament, però ella, molt valenta, sent surt de la situació... fins que troba a l'osset.

Una narració extraordinària que ens parla de la solitud, de la naturalesa i de la necessitat de rebre l'escalfor d'algú que ens acompanye. Les il·lustracions són molt interessants.

El libro de los muertos, de D. Preston i Lincoln Child

Recent editada està la última entrega de les intrigants aventures del detectiu especial Aloysius Pendergast, sota la ploma creativa de Douglas Preston i Lincoln Child. L'edició que té la biblioteca de Cocentaina pertany al Círculo de Lectores. El seu títol: El libro de los muertos.
Aquesta vegada és retorna en certa manera al començament de la sèrie. La narració gira al voltant del Museu d'Història Natural de Nova York, on es rep un sobre i al seu interior tan sols hi ha pols. Tothom s'alarma, doncs es sospita de que aquesta pols siga antrax, però resulta ser pols d'uns diamants robats a aquesta institució. El escàndol surt al carrer i...
Una interessant i intrigant narració que ben segur us atraparà des de la primera pàgina. Si no heu llegit cap llibre d'aquesta sèrie us aconsellem començar pel seu primer llibre, El ídolo perdido, malgrat poder-se llegir per separat.
Podeu llegir el primer capítol.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...